lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:98/284)

Makowiec na kruchym spodzie 242

ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Kruche ciasto przełożone domową masą makową z dużą ilością bakalii i słodki lukier tworzą razem przepyszne połączenie. Ciasto wymaga troszkę pracy, ale dla takiego efektu końcowego warto!   Składniki na ciasto kruche: 500g mąki tortowej 125g cukru pudru 300g zimnego masła 4 żółtka 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę makową 500g(...)czubata łyżka kakao ekstrakt migdałowy 1/3 – 1/2 szklanki miodu dowolna ilość bakalii (rodzynki, żurawina, siekane orzechy, migdały – dałem około 600g) szczypta soli Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 6 łyżek zmielonych biszkoptów   Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Przeczytaj cały przepis

AleTorcik
Jabłecznik ucierany z nutą pomarańczy 219

blachę, wyrównać (35x25), rozłożyć jabłka, nałożyć pozostałe ciasto delikatnie wygładzając łyżką. Piec przez około 45 minut , jeśli wierzch zarumieni się wcześniej, przykryć je papierem do pieczenia.  Lukier 1 szkl. cukru pudru + 1-2 łyżki soku z pomarańczy + 2 kropelki olejku pomarańczowego Utrzeć lukier wylać na zimny placek.             alt="Jabłka jako

Kubki smaku
Ciasto mocno kawowe 154

płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 szklanki mąki 250g miękkiej margaryny 1/2 szklanki mleka 4 jajka L 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Lukier: 2/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki mleka 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1. Kawę podgrzewamy z mlekiem do momentu aż się rozpuści. Jajka ubijamy z margaryną i cukrem. Dolewamy kawę z mlekiem i mąkę(...)keksówki (długość około 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 50-60 minut, do suchego patyczka. 3. Cukier puder, mleko i kawę mieszamy ze sobą (możemy dodać więcej mleka jeśli lukier będzie zbyt gęsty). Wykładamy na przestudzone ciasto. Zostawiamy do zastygnięcia

Szefowa kuchni
Zakręcone pączki / Twisted doughnuts 340

szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki soli 7 g drożdży instant 2 duże jajka 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii olej do smażenia Składniki na lukier: 1 1/2 szklanki cukru pudru 1/8 szklanki wody Przygotowanie: W małym rondelku podgrzej mleko z masłem, aż masło się rozpuści (nie doprowadź do wrzenia). Mleko powinno być ciepłe a nie gorące(...)smaż po kilka pączków równocześnie do zarumienienia z każdej strony. Przełóż je na ręczniki papierowe, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu. W międzyczasie w miseczce wymieszaj rózgą cukier puder z wodą do otrzymania konsystencji lukru. W razie potrzeby dodaj więcej wody, jednak uważaj żeby nie wyszedł zbyt wodnisty. Zanurz pączki w lukrze i odstaw żeby lukier zastygł. Podawaj natychmiast! Smacznego! English

karmelowy
Drożdżowe ze śliwkami pod waniliowym lukrem 181

łyżek cukru szczypta soli 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 jajka 6 dag roztopionego ciepłego masła Dodatkowo: 1 kg śliwek 4 dag roztopionego masła 4 łyżek cukru kryształu Lukier: 15-20 dag cukru pudru 4-5 łyżek wody  laska wanilii 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej śmietanie, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło i  zaczyn(...)około 30 minut by ciasto urosło, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut, aż się zarumieni. 3. Z cukru pudru i wody ucieramy lekko lejący lukier, laskę wanilii przecinamy wzdłuż ostrym nożem i zawartość z środka dodajemy do lukru, a następnie polewamy wystudzone ciasto

Apetyczna babeczka
Szybkie ciasto z jagodami i lukrem 205

łyżki miodu szczypta soli 1 szklanka mleka 4 jajka 12 dag roztopionego ciepłego masła Dodatkowo: 1/2  kg borówek 8 dag roztopionego masła 8 łyżek cukru kryształu Lukier: 15-20 dag cukru pudru 4-5 łyżek wody lub soku z cytryny 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło(...)około 30 minut by ciasto urosło, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut, aż się zarumieni. 3. Z cukru pudru i wody ucieramy lekko lejący lukier i polewamy wystudzone ciasto

Apetyczna babeczka
Cynamonki- Cinnamon rolls 189

układamy w pewnych odstępnach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30/45 minut do napuszenia.Pieczemy około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem wykonanym z przesianego cukru pudru i przefiltrowanego soku z cytryny. Lukier powinien być wystarczająco gęsty, tak aby nie spływal z cynamonek. Przepis z netu( click

Mia Cucina Sofieta
Babka parzona 176

zapowiada się wspaniale.....nie wiem czy do jutra dotrwa ;) Jeszcze jedną zaletą tej babki jest bardzo mała ilość cukru. Ja polałam lukrem, ale myślę, że jest tak pyszna, że nie trzeba jej dosładzać. Jedynie cukrem pudrem troszkę posypać dla ładniejszego wizerunku :) Przepis zaczerpnięty z książki " Nowoczesna dietetyczna książka kucharska" Zofia Wieczorek-Chełmińska Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 sztuki białek(...)ciasto, przykryć ponownie ściereczką. Odczekać do momentu aż ciasto ładnie wyrośnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180C i piec ok. 45 minut. Piekłam na samym dole piekarnika. Polać lukrem albo posypać cukrem pudrem. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Piernik na piwie. 199

masła lub margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, do rozpuszczenia. Ciepłą polewą polać piernik. Lukier: sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżki wody cukier puder Sok z wodą wlać do miseczki. Dodawać cukier, aż lukier będzie gęsty. Dokładnie rozmieszać do rozpuszczenia cukru, żeby nie było grudek. Nie podaję ilości cukru

Agusiowe smakołyki
Słodkie doniczki z tulipanem 165

ciasteczek kwiatków:150 g mąki szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 50 g margaryny 50 g cukru 1 jajko Dodatkowo:kolorowe lukry do ciasta drewniane patyczki (takie jak do szaszłyków) 250 g zielonej masy cukrowej ½ szklanki cukru pudru około 2 łyżek wody Okazuje się, że wiosenne kwiatki w doniczkach – mogą być również jadalne :). Tym razem troszkę inny sposób na muffinki(...)ugnieść, żeby stała się miękka, przecisnąć przez wyciskarkę i układać partiami na muffinkach, zaczynając od krawędzi (fot.4). Aby nasza trawka lepiej się trzymała przyklejamy ją na gęsty lukier, przygotowany z cukru pudru i wody. Miłej zabawy

Świat Ciasta
Orzechowe gwiazdki 118

masła • 6 łyżek kwaśnej śmietany • 4 żółtka Lukier • 1 białko • 10 dkg cukru purdru • 20 dkg orzechów włoskich Wykonanie: • Margarynę posiekać z masłem, dodać zółtka i śmietanę. • Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. • Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładki lukier. • Ciasto rozwałkować(...)Wykrawać z ciasta gwiazdki. • Każdą gwiazdkę posmarować lukrem, najlepiej pędzelkiem. • Obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. • Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. • Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka przez 10 minut. • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

To co kocham
Babka herbaciana 200

żółtka; 500 ml mocnej herbaty; 160 g rodzynek; 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej; szczypta soli; Składniki na lukier: 0,5 szklanki cukru pudru; sok z połowy cytryny; Wykonanie: Formę do pieczenia babki o średnicy około 23 cm z kominkiem wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Rodzynki włożyć do garnuszka, włożyć(...)jest suchy po wyciągnięciu go z ciasta to ciasto jest upieczone. Upieczoną i wystudzoną babkę polukrować: utrzeć cukier z sokiem z cytryny i lukrem polać ciasto. Uwagi: Swojej baby nie lukrowałam, ale posypałam jedynie cukrem pudrem

In my kitchen
Drożdżowe ślimaczki z serem i rodzynkami 164

cukru pudru 2 łyżki masła 1 jajko (brak na zdjęciu) 1 łyżka ekstraktu cytrynowego skórka otarta z połowy cytryny (sparzonej) 100 g rodzynek   Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny     Wykonanie: Przygotowałam rozczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru (z 60 g) 1 łyżki mąki 9z 450 g) oraz mleka. Przykryłam ściereczką i zostawiłam

Kuchnia u Krysi
Letnie drożdżówki z truskawkami i kruszonką 195

jajko + rozmącone jajko do posmarowania 50 g miękkiego masła 24 truskawki, małe + 1 łyżka cukru + pół łyżki ziemniaczanej mąki Kruszonka 4 łyżki pszennej mąki 1 łyżka cukru pudru 25 g masła, zimnego Lukier cytrynowy ¾ łyżki soku z cytryny 60 g cukru pudru Zacznij od rozczynu. Do misy od miksera planetarnego wsyp mąkę i zrób wgłębienie. Drożdżowe pokrusz do kubeczka, dodaj(...)wymieszaj z cukrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Rozłóż truskawki na drożdżówkach. Posmaruj drożdżówki rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką. W międzyczasie nastaw piekarnik na 200ºC lub wedle możliwości piekarnika. Wstaw blaszkę z drożdżówkami do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 – 12 minut. Upieczone na złoty kolor drożdżówki ostudź na metalowej kratce. W kubeczku ukręć lukier i posmaruj nim drożdżówki. Smacznego

codojedzenia
Szarlotka krucho-drozdzowa czyli Slodki Czwartek doc.92 213

łyżkami cukru 1 łyżka mąki 1 łyżeczka zmielonego cynamonu, szczypta kardamonu i mielonej wanilii 1/2 – 3/4 szkl. bułki tartej ( można zastąpić 6 łyżkami mielonych migdałów) lukier: 2 łyżki kwaśnej śmietany ok. 1 szkl. cukru pudru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy jabłka z 5cioma łyżkami cukru i przyprawami. Obsmażamy je krótko(...)bardzo się nie przyrumieniło możemy w czasie pieczenia nakryć folia aluminiową. Przygotowujemy lukier. Śmietanę podgrzewamy w małym garnuszku, zdejmujemy z ognia i mieszamy z cukrem pudrem i wanilią na gładki lukier. Po upieczeniu ciasto odstawiamy by do przestygło, jeszcze ciepłe lukrujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry