lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:99/284)

Świąteczne pierniczki 387

upieczcie chociaż coś słodkiego :) Pierniczki: kostka masła 3/4 kubka cukru 3 kubki mąki 1/2 kubka miodu 2 jajka opakowanie przyprawy korzennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 białko szklanka cukru pudru opcjonalnie: barwniki spożywcze/posypki/pokruszone orzeszki      Masło ucieramy z cukrem w miarę szybko - najlepiej w tym celu użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dodajemy(...)paski ok. 2 cm, rozpłaszczamy ładnie w rączce i wciskamy w środek migdały. Proste i urocze! ;)      Pierniki po ostudzeniu dekorujemy lukrem zrobionym z mieszanki białka (opcjonalnie soku z połowy cytryny) i cukru pudru. W tym celu możemy użyć zwykłego pędzelka do pomalowania całej powierzchni lub tylki do lukru, jeśli naiwnie wierzymy, że uda nam się zrobić ładne

sama złodycz
Ciasteczka ze skwarek 140

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 15 dag skwarek 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1/2 szklanki mleka 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki mleka 2-3 łyżki soku z cytryny cynamon Wykonanie: Skwarki przepuszczam przez maszynkę do mięsa, dodaję do tej masy 1 szklankę mąki. Potem wbijam żółtka(...)dodaję cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia.   Na końcu wlewam mleko i dokładnie wszystko mieszam. Jeżeli ciasteczka mają być z maszynki, to masę należny przełożyć i wyciskać ciasteczka na blaszkę. Jeżeli zaś macie zamiar robić ciasteczka wykrawane foremką, należny dosypać drugą szklankę mąki, szybko zagnieść ciasto, przełożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na grubość

Ciasteczkowy Potwór
Pierniczki z dżemem 245

łyżka masła 1 łyżka przypraw do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ok 5 łyżek wody powidła np. śliwkowe z czekoladą lub dżem lukier: 1 szklanka cukru pudru ok 2 łyżki wody (powinien być bardzo gęsty) Wszystkie składniki ciasta za wyjątkiem wody wykładamy na blat i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wodę dodajemy stopniowo obserwując ile ciasto „wchłonie”. Ciasto(...)dociskając pierniczki. Ciasto, które zostały pomiędzy pierniczkami zdejmujemy i wałkujemy ponownie na kolejne pierniczki. Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni. Następnie zostawiamy chwileczkę do przestygnięcia i smarujemy lukrem. Można go zostawić w takiej formie  lub na minutkę włożyć do piekarnika wówczas zaschnie i popęka jak na zdjęciach

Kolizje Smaków
Wielkanocna babka jogurtowa 157

wiórków kokosowych 3 jajka  2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki soku z cytryn Skórka otarta z dwóch cytryn Zielony barwnik* Na lukier: 2/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: Truskawki Czekoladowe jajka Mięta (u nas pietruszka :)) Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia(...)minut. Po kwadransie zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Cukier puder umieszczamy w szklance, dodajemy sok z cytryny i rozcieramy grzbietem łyżki do powstania lukru o pożądanej konsystencji. Polewamy babkę, układamy truskawki i czekoladowe jajka. Smacznego :) *Możecie ze spokojem ominąć zielony barwnik, wówczas powstanie Wam piękna żółta babka

Kolizje Smaków
Rogaliki z makiem 203

łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka 30 g świeżych drożdży 100 g masła Nadzienie: 600 g gotowej masy makowej (przepis na masę makową podaję tutaj ) Lukier: 3 szklanka cukru pudru, kilka łyżek wody Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, mąka pszenna do podsypywania Mleko lekko podgrzać. Drożdże wymieszać z jedną szklanką mleka i jedną łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce(...)się jakoś bardzo (większość maku zostanie w środku). Piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cukier puder wymieszać z wodą (dodawać po łyżce i ucierać) i przygotować dość gęsty lukier, którym polukrować rogaliki po lekkim przestudzeniu. Ja swoje maczałam w lukrze, ale można też je polewać. Na koniec posypać skórką pomarańczową

Bullio
Jagodzianki 345

domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1 żółtko 10g drożdży świeżych 30g masła szczypta soli NADZIENIE 200g jagód 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki domowego cukru waniliowego LUKIER 1/2 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki gorącej wody białko wymieszane z odrobiną mleka do posmarowania bułeczek Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże rozkruszyć do naczynia, dodać 1/2 łyżki cukru(...)zrumienienia - bułeczki podczas pieczenia mogą miejscami wypuścić trochę soku, dlatego po upieczeniu należy zostawić je na papierze do ostygnięcia - upieczone jagodzianki ostudzić - cukier puder rozetrzeć grzbietem łyżki z 1-2 łyżkami gorącej wody, tworząc dość rzadki lukier - gotowym lukrem posmarować ostudzone jagodzianki, pozostawić je do zastygnięcia lukru - jagodzianki przechowywać pod przykryciem

Smakołyki Bereniki
Rewelacyjne muffinki marchewkowe 159

wymieszać na gładką masę. Następnie dodawać po łyżce serek i dokładnie wymieszać. Za pomocą rękawa kuchennego udekorować mufinki. Póżniej wstawię zdjęcia mufinek z kremem. Można też posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka, cukier ubić powoli wlać olej. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon przesiać przez sitko i dodać

Kuchnia Pokoleń
Wielkanocna babka majonezowa 170

szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru 4 duże jajka 3/4 szklanki łagodnego majonezu  Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie) Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta lub kasza manna do podsypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA(...)piekarnika. Pieczemy 50 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i układamy na talerzu/paterze. 2. W szklance umieszczamy cukier puder, stopniowo dodajemy sok z cytryny oraz barwnik (opcjonalnie). Bardzo dokładnie mieszamy, aż lukier będzie płynny. Tak przygotowanym lukrem polewamy babkę i pozostawiamy do zastygnięcia. Smacznego

My Culinary Art
Sernik krakowski z bakaliami 201

zmielonego 8 jaj 100 g miękkiego masła 250 g cukru pudru 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynek i kolorowej skórki kandyzowanej Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny odrobina wody kolorowa posypka Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. 2/3 ciasta wylepić spód blaszki 20x30 cm, nakłuć widelcem i podpiec(...)ciasta rozwałkować i pokroić w długie, cienkie paseczki. Ułożyć na serniku kratkę. Sernik piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku. Całkowicie przestudzony sernik polać lukrem

Smakołyki Asi
Babka jogurtowa z zieloną herbatą matcha 241

200g jogurtu naturalnego 45g wiórków kokosowych 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki soku z cytryn 2 łyżki sproszkowanej herbaty matcha Na lukier: 2/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki zaparzonej herbaty matcha Zielony barwnik (można pominąć) Kolorowa posypka (również można pominąć) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia(...)minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. Suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Cukier puder umieszczamy w szklance, dodajemy herbatę, odrobinę barwnika i rozcieramy grzbietem łyżki do powstania lukru o pożądanej konsystencji. Polewamy babkę i posypujemy posypką. Smacznego

Kolizje Smaków
Ciasteczka pistacjowo- limonkowe 144

szklanki grubo zmielonych pistacji 1 łyżeczka startej skórki z limonki 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli Lukier 2,3 łyżki soku z limonki ok. 10 łyżek cukru pudru Z wszystkich podanych składników (oprócz tych na lukier) zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu , wałkujemy na grubość około(...)wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy około 15 min. w temp 170-180 stopni. Jeśli użyjemy pistacji lekko solonych , rezygnujemy z 1/2 łyżeczki  dodawanej do ciasta. Lukier. Sok z limonki podgrzewamy, dodając cukier puder. Polewamy ostudzone ciasteczka. Możemy udekorować je kawałeczkami pistacji lub startą skórką z limonki. Pamiętajmy. Limonkę należy starannie wyszorować i wyparzyć. Smacznego :)  Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony

WYSPA SZCZĘSLIWA
Lekka cytrynowa babka z białek 240

przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 40 min, aż wbity patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić i wyjąć babkę z formy. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Lukier cytrynowy: 100 g cukru pudru skórka starta z 1 cytryny (umytej i wyszorowanej szczoteczką) ok. 2 łyżki soku z cytryny Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, dodać starta skórkę. Gęstość lukru

maniapieczenia
Drożdżowa gwiazda z makiem 192

upieczeniu można tak jak ja oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem. Drożdżowa gwiazda z makiem Składniki: CIASTO 320g mąki pszennej 120ml wody lub mleka 1 jajko 15g drożdży 60g cukru 20g masła MASA MAKOWA 100g suchego maku 20g miodu 20g masła 100g bakalii olejek migdałowy do smaku cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu Wykonanie: - bakalie sparzyć wrzątkiem, odcedzić, drobno

Smakołyki Bereniki
MASA CUKROWA OD A DO Z 197

robiona przyjęła się bardzo dobrze. Ważna informacja: zawiera żelatynę . Wersję z agarem mam zamiar sprawdzić przy najbliższej okazji. MASA CUKROWA / LUKIER PLASTYCZNY /dzięki: Moje Wypieki;/ na tort ok. 30 cm wielkości + ozdoby ok. 800 g przesianego cukru pudru* 100 g glukozy w proszku 4 łyżeczki  żelatyny ok. 1/3 szklanki zimnej wody ewentualnie aromat smakowy * Ilość użytego cukru zależy(...)cienko wałkuję. Wycinam za pomocą specjalnych wykrawaczek wzory, można też poddać się lepieniu figurek lub innych dekoracji - masa cukrowa jest jak plastelina. Przyklejamy ozdoby za pomocą gęstego lukru królewskiego (białko + cukier puder). PRZECHOWYWANIE: Masę cukrową przygotowaną wcześniej najlepiej przechowywać w lodówce przez 2-3 tygodnie, szczelnie zawiniętą w spożywczą folię. W ten sposób stwardnieje. Można tak również przechowywać resztki masy

W kuchni Karmel-itki
Kruche ciasteczka z gotowanych żółtek -najlepsze 179

mąki pszennej tortowej 100g mąki ziemniaczanej 60 g cukru pudru 150g masła 3 ugotowane zóltka cukier waniliowy  1 opakowanie DODATKOWO dowolny gęsty dżem,domowe powidła,marmolada LUKIER 1 białko cukier puder łyżeczka soku z cytryny Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, (ugotowane żółtka rozcieramy widelcem) Zawijamy je  w folię i wsadzamy na 30 minut do zamrażarki. Urywamy kawałek(...)powinny składać się z dwóch części -jednej bez dziurki i jednej z dziurką (u mnie w kształcie serduszka) wystudzone ciasteczka przekładamy nadzieniem-u mnie domowe powidła  i polewamy lukrem. I gotowe :)  Polecam ciasteczka są rewelacyjne

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku