pudru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakaoPo raz pierwszy zdecydowałam się na zrobienie świątecznego domku z piernika. Muszę przyznać, że jest z nim "trochę" pracy... ale efekt końcowy wynagradza cały trud. W rondlu, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy(...)większe a na końcu mniejsze, którym zdecydowanie można skrócić czas pieczenia do 7-8 minut, aby się nie przypaliły i zachowały ładny piernikowy kolor. Wystudzić. Przygotować lukier. Ubić białka, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Podzielić go na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zamieszać. Brązowy lukier będzie stanowił podstawowe spoiwo do łączenia elementów
Świat Ciastapieczeniem pączki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Pączki pieczemy około 13-15 minut. Po upieczeniu pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową-lukier przygotujemy mieszając 1,5 łyżki mleka z 10 łyżkami cukru pudru. Smacznego!! Przepis znalazłam Tutaj -dziękuję bardzo
Swojskie jedzonkosztywną pianę. Cukier puder dodajemy porcjami, ciągle miksując, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa. Około 1 łyżkę lukru możemy zabarwić na różowo używając kropelkę czerwonego barwnika. Do lukrowana przyda nam się woreczek foliowy, któremu ucinamy jeden róg. Tak będzie nam wygodniej porcjować lukier. Ozdabiamy nasze upieczone fragmenty chatki, przyklejamy okiennice, dekorujemy drzwi. Czekamy aż lukier wyschnie. Trwa to około(...)wyschnięcia na około 1 godzinę. Mocujemy parapety i pokrywamy je dodatkową ilością lukru. Lukier może trochę spływać, będzie świetnie imitował śnieg. To samo robimy na dachu, na szczyt i brzegi wykładamy porcje lukru, starając się, by trochę spływał z brzegów. Wierzch dachówek posypujemy cukrem pudrem. Wymiary chatki 15x20x 22,5cm Dobra rada: przy sklejaniu elementów potrzeba trochę cierpliwości, warto
Czerwona PorzeczkaLukier do słoneczek: 2 białka 30 dkg cukru pudru Krem: 120g masła 10 dkg orzechów 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru kryształu Dodatkowo: wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Słoneczka: Mąkę, żółtka, margarynę oraz cukier waniliowy siekamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce min. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier ucierając białka z cukrem pudrem. Schłodzone ciasto wałkujemy
Kuchnia w czekoladzie100g masła 120g cukru 100g płynnego miodu 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika olej do wysmarowania formy Lukier: 1 białko 11-14 łyżek cukru pudru w zależności od wielkości jajka Wykonanie: 1. Mąkę, cukier puder, sodę przesiać do miski, dodać przyprawę do piernika, kakao i dokładnie wymieszać. Następnie do suchych składników(...)wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut, a następnie pozostawić do wystudzenia. 4. Lukier: Do miski dodać białko i 12 łyżek cukru pudru, ubijać na najwyższych obrotach miksera, (w przypadku gdy lukier jest dość rzadki dodać pozostałą ilość cukru i ubijać aż do uzyskania odpowiedniej gęstości
Szalona Kuchnia Ewelinyjogurtu greckiego 2 jajka L 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 300g śliwek cukier puder + odrobina wody na lukier 1. Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy je w kostkę. Jogurt, jajka, olej i cukier mieszamy ze sobą w jednej misce. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę(...)składników suchych. Mieszamy chwilę. 2. Tak przygotowaną masę wykładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Studzimy. Cukier puder łączymy z wodą, mieszamy. Powstałym lukrem polewamy muffinki
Szefowa kuchniprezent dla Bliskich lub powiesić na choince :) SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 120 g masła 200 g miodu 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 białko 1 szklanka cukru opcjonalnie barwniki spożywcze WYKONANIE: Miód, masło, cukier i przyprawę korzenną podgrzej w garnku(...)ładnie się zrumienią, uważaj tylko, by nie za mocno się przypiekły, bo będą gorzkie i twarde. Pierniczki wyjmij z piekarnika, wystudź na kratce. Gotowe udekoruj lukrem (białko dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem, aby nie było grudek. Lukier przełóż do woreczka, odetnij leciutko końcówkę z rogu woreczka i dekoruj). Smacznego! UWAGI: 1. Ciasto na pierniczki można dłużej przechowywać w lodówce
Słodko-Słony Świat Ilonybędą Waszym zwycięskim wypiekiem ;) Składniki na ciasteczka: 250 g mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku 100 g masła aromat waniliowy 2 jajka Składniki na lukier: 1 białko 3/4 szklanki cukru pudru Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej(...)kółeczka. Na każde gotowe ciastko będą potrzebne 2 pełne ciastka i 1 z dziurką. Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy lukier miksując ze sobą białko i cukier puder. Kiedy ciasteczka nie są już gorące możemy zacząć dekorowanie :) Lukier przekładamy do małego woreczka i sklejamy nim ciastka. Do dziurki w drugim ciastku wsypujemy cukiereczki. Dekorujemy
Ciastkozercyoleju roślinnego lub stopionego i ostudzonego masła 140 g cukru pudru 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 2 mandarynek skórka starta z jednej mandarynki lukier: 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu ok. 2 łyżek soku z mandarynki Jajka ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo, ciągle ucierając, dodajemy masło i sok z mandarynek. Wsypujemy cynamon a także mąkę wymieszaną(...)dołki w 2/3 wypełniamy masą. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Muffinki pieczemy ok. 20-30 minut nastepnie Wyjmujemy i studzimy. Gdy przestygną lukrujemy. By powstał lukier w miseczce mieszamy cukier z cynamonem i ucieramy z sokiem aż powstanie gęsta pasta, którą można bez problemu rozsmarować na muffinach
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżki (50 g) płynnego miodu 1/2 kostki (100 g) zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy korzennej piernikowej 1 pomarańcza szczypta soli Lukier: 1 białko 1,5 szklanki (180 g) cukru pudru Przygotowanie: 1) Pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć, a następnie otrzeć z niej skórkę. 2) Bezpośrednio na stolnicę przesiać mąkę razem z sodą, dodać miód, sól(...)stopni przez około 10-15 min, aż pierniczki się zarumienią. 8) Przygotować lukier: do miseczki dodać oddzielone białko i około 1,5 szklanki cukru pudru. Następnie utrzeć na jednolitą, gęstą masę. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej cukru. 9) Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem za pomocą rękawa cukierniczego lub podobnie jak ja przy użyciu pisaka zdobiącego , który jest bardzo precyzyjny
Fitsweet.mełyżki (50 g) płynnego miodu 1/2 kostki (100 g) zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy korzennej piernikowej 1 pomarańcza szczypta soli Lukier: 1 białko 1,5 szklanki (180 g) cukru pudru Przygotowanie: 1) Pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć, a następnie otrzeć z niej skórkę. 2) Bezpośrednio na stolnicę przesiać mąkę razem z sodą, dodać miód, sól(...)stopni przez około 10-15 min, aż pierniczki się zarumienią. 8) Przygotować lukier: do miseczki dodać oddzielone białko i około 1,5 szklanki cukru pudru. Następnie utrzeć na jednolitą, gęstą masę. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej cukru. 9) Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem za pomocą rękawa cukierniczego lub podobnie jak ja przy użyciu pisaka zdobiącego , który jest bardzo precyzyjny
Fitsweet.mesody 2 łyżki przyprawy do pierników 1 czubata łyżeczka kakao 1 jajko 2 łyżek mleka 1/2 torebki cukru waniliowego szczypta soli Na lukier:1 białka 25 dag cukru pudru sok z 1/3 cytryny 1 łyżki kakaoJeżeli sądzimy, że duży piernikowy domek jest dla nas zbyt dużym wyzwaniem - jest alternatywa - mini domki na kubek.Któż(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-8 minut w temp. 200ºC. Wystudzić. Fronty domków najlepiej studzić na krawędziach kubka, na których będą serwowane (fot.2).Przygotować lukier. Ubić białko, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Podzielić go na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zamieszać. Brązowy lukier będzie stanowił podstawowe spoiwo do łączenia elementów
Świat Ciastajajko 250 g masła lub margaryny 250 g miodu 150 g cukru 30 g kakao 5 łyżek przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody LUKIER KRÓLEWSKI: 1 białko z jajka 1,5 szkl. cukru pudru cukierki DOMEK : Miód zagotować z margaryną lub masłem i cukrem. Wystudzić, dodać jajko i wymieszać. Przesianą mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika(...)oraz dekorację. Wycinamy okna i drzwi. Trzeba tak wycinać aby ściany były równej wielkości wtedy nasz domek będzie kształtny. Pieczemy w temp. 180 st przez 15 minut. LUKIER KRÓLEWSKI: przesiany cukier puder ucieramy z białkiem do konsystencji pasty do zębów. Po wystudzeniu doku ozdabiamy nasz domek wg własnego uznania w tym również przyklejamy dekorację z cukierków kolorowych
Kuchnia w oparachciasto : 200 g mąki typ 650 110 g masła 250 ml wody szczypta soli skórka starta z połowy cytryny 4 całe jajka (L) Lukier: 250 g cukru pudru 15 ml wrzątku 1 łyżka cytryny Wykonanie: 1.Wodę wraz z masłem skórkę cytrynową drobno startą umieszczamy w rondlu i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę energicznym ruchem wsypujemy(...)papierem wrzucamy na gorący olej tak aby papier znajdował się na górze. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony tak aby gniazdka miały złoty kolor. 5. Przygotowujemy lukier. Ma mieć nieco rzadszą konsystencję by z łatwością spływał z pączków i pokrywał całą powierzchnię
vaniliowoczekoladowałyżki cukru pudru 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 3-4 szt. kaki Lukier: 2 łyżki śmietany 30% 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Kaki myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry, odcinamy górną część razem z liśćmi i kroimy na pół. W misce mieszamy 2,5 szklanki mąki przesianej przez(...)ciasto układamy połówki kaki i przykrywamy je rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 min. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Ciasto prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem. Gdy ciasto wystygnie możemy zacząć degustację
Kuchnia MagdaLeny