lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:96/284)

Babka budyniowo-bananowa w misji pt."Żona" 158

LECTA - p ł aska 1 banan  2 jajka 1/2 kostki masła roślinnego [125g] - mi ę kkie 1/2 szkl. cukru 1 mały cukier wanilinowy DELECTA [16g] LUKIER MLE CZNY : 2/3 szkl. cukru pudru 2-3 ł yżki gorącego mleka - iloś ć zależy jak bardzo płynny lukier chcemy uzyskać kilka kropel aromatu waniliowego szczypta żółtego barwnika spożywczego - na koniec wykałaczki Jajka(...)lekko przestygną, wyjąć je z foremek i pozostawić na metalowej kratce do zupe ł nego ostygnięcia i odparowania. Na koniec u dekorować lukrem. Aby zrobić lukier, należy w wysokim naczyniu utrzeć mikserem cukier puder z mlekiem - ja używam do tego tylko jednej trzepaczki i wysokiego kubka . Pod koniec ucierania dodać ba rw nik spożywczy i aromat. O d razu dekorować

Grunt to przepis!
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 285

pół kostki margaryny/masła  3 dag drożdży  1/4 szklanki ciepłego mleka  3 łyżki cukru  szczypta soli  2 szklanki mąki  2 jajka Lukier: 4 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany Nadzienie: marmolada Wykonanie; Pół kostki masła rozpuścić, żeby było miękkie i dało się je wymieszać z innymi składnikami. Do kubka wlać 1/4 ciepłego mleka(...)roztrzepanym jajkiem aby nabrały ładnego koloru podczas pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w temp 180-190 stopni.  Gdy rogaliki wystygną możemy je polukrować. Lukier. Do kubka wsypujemy około 4 łyżek cukru pudru i zalewamy je 1 łyżką śmietany. Całość mieszamy aż konsystencja zacznie przypominać gęsty lukier

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Choinki z piernika 121

pszennej • 1 jajko • 250 g masła • 250 g miodu • 150 g cukru • 3 łyżki kakao • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 przyprawa do piernika Lukier • 1 białko • 125 g cukru pudru • 1 łyżeczka soku z cytryny • dowolne barwniki, u mnie różowy i zielony Karmel • 1/2 szklanki cukru Dekoracje • kolorowe pisaki cukrowe • cukierki perełkowe Wykonanie: Choinki(...)Bezpośrednio po wyjęciu piernikowych trójkątów z piekarnika należy położyć na nich papierową formę i przyciąć na gorąco, póki ciasto nie stwardnieje. Lukier • Białko ucierać z cukrem pudrem ok. 30 minut ręcznie, mnie w Kitchen Aid zajęło to 5 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny. • Podzielić masę

To co kocham
Piernik dyniowy 204

rodzynek  100g dowolnych orzechów (u mnie włoskie ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki śmietany  Lukier  łyżka kwaśnej gęstej śmietany  cukier puder (ok szklanki ) Wykonanie : Dynie wrzucić do garnka , zalać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok 5 min . Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować nadal

Malinowa Kawiarenka
CIASTO DROŻDŻOWE - BABKA WIELKANOCNA 143

pszennej - 4 dag drożdży - 2/3 szklanki słodkiego mleka - 10 dag masła (najlepiej sklarowanego) - 5-7 żółtek - 10 dag cukru - aromat waniliowy - pół szklanki bakalii - szczyptę soli Na lukier: - 20 dag cukru pudru - łyżkę stołową rumu - 1-2 łyżki soku z cytryny i łyżkę stołową wody oraz trochę sklarowanego masła do posmarowania formy Będą Ci potrzebne: - dwie miski (duża do zagniatania(...)jeśli wilgotny - musimy jeszcze na parę minut zostawić ją w piekarniku.  5.Przyrządzanie lukru i lukrowanie     Teraz zaczynamy ucierać lukier, chociaż upieczoną babkę, zaraz po wyjęciu z formy, można też posypać cukrem pudrem.  Do czystej miski wsypujemy cukier puder. W rondelku lekko podgrzewamy rum z wodą, po czym przelewamy gorący płyn do cukru. Chwilę mieszamy

Moja Książka Kucharska
Czerwononose rudolfy 477

bezcenna. Przepis stąd Składniki: 180 g masła 150 g cukru pudru 400 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko nasionka z 1 laski wanilii szczypta soli Lukier 0,5 szkl cukru  pudru  sok z cytryny kilka kropli barwnik czarny czerwone lentilki Przygotowanie:Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zmiksować. Po połączeniu się składników zagnieść ciasto w kulkę włożyć(...)wykroić szklanką o średnicy 6 cm kółka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec około 12 min w 180 st. Ostudzić. Do cukru pudru dodać kilka kropli soku z cytryny i utrzeć gęsty lukier. Lentilki przykleić na lukrze a do reszty lukru dodać czarny barwnik i zrobić usta, oczy i rogi

Ala piecze i gotuje
Pączki z owocowym lukrem 190

spirytusu (ew. octu) ulubiona marmolada lub dżem (u mnie dżem z czerwonych owoców ) olej do smażenia (ok. 1,3 l) UWAGA: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Lukier owocowy: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka liofilizowanych owoców (malina, truskawka, jeżyna, czarna porzeczka) kilka łyżek soku z cytryny lub gorącej wody Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: wymieszać pokruszone drożdże(...)każdej strony, a następnie wyłożyć za pomocą łyżki cedzakowej na papierowy ręcznik. Na koniec polukrować jeszcze ciepłe pączki lub posypać cukrem pudrem po ostudzeniu. Źródło/ Inspiracja: przepisybabcistasi.pl 5. Lukier owocowy: owoce zmiksować na puder za pomocą blendera lub malaksera, następnie przesiać. Wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny/ wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku/ wody, jeśli

Domowa Cookierenka Agi
Babka z kaszą jaglaną (bez glutenu) 178

przygotowanej formy. Piec ok. 60 min, aż wbity patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić i wyjąć babkę z formy. Pozostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Lukier pomarańczowy: 150 g cukru pudru ok. 3-4 łyżki soku z pomarańczy kandyzowana skórka z pomarańczy Cukier puder utrzeć z sokiem z pomarańczy. Gęstość lukru można dowolnie regulować - dodając więcej soku

maniapieczenia
Pączki z konfiturą wiśniową z kandyzowaną skórką pomarańczową 110

mąki pszennej 150 g cukru pudru konfitura wiśniowa jako nadzienie opakowanie skórki kandyzowanej z pomarańczy (może być też z cytryny) 100 g masła 3 żółtka szklanka mleka 50 g drożdży 2 opakowania cukru wanilinowego 50 g cukru 4 łyżki soku z cytryny olej rzepakowy do smażenia pączków Wykonanie: Mąke przesiej przez sitko(...)miejsce, a gdy urosną smaż w rozgrzanym oleju (lub jak kto woli w rozgrzanym smalcu). Gdy lekko wystygną wstrzyknij w nie za pomocą szprycy konfiturę wiśniową. Teraz lukier: Dodawaj do cukru pudru kilka kropel soku z cytryny do momentu powstania gęstego lukru. Polukruj nim pączki, obsyp skórką pomarańczową. Jeśli macie czas i ochotę możecie sami skarmelizować skórkę z pomarańczy

Zasmakuj Kuchni
Pączki pieczone 356

cukru (0,5 szklanki) 250 ml mleka (1 szklanka) 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 2 żółtka DODATKOWO: marmolada lub powidła do nadziania lukier (1 łyżka mleka zmieszana z 5 łyżkami cukru pudru opcjonalnie: skórka pomarańczowa drobno posiekane kandyzowane owoce lub  cukier puder do posypania Drożdże kruszymy do miski i zasypujemy czubatą łyżką cukru. Mleko podgrzewamy. Wystarczy, aby było(...)minut. Wcześniej dobrze jest je posmarować żółtkiem lub białkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Zapewni im to ładny kolor po upieczeniu. Gotowe, ostudzone bułeczki maczamy w lukrze lub obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Ostatni dzwonek na pierniczki! 143

ozdobić lukrem - ja dodałam trochę barwnika spożywczego w proszku i, razem z mamą, stworzyłyśmy proste dekoracje. Potrzebujesz niewielkiej ilości lukru? Utrzyj niecałe białko jednego jaja z cukrem pudrem, taką ilością, by lukier był dość mocno "ścięty".PROSTE I MIĘCIUTKIE PIERNICZKISkładniki:2 szklanki mąki pszennej tortowej1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki miodu1 jajo1/5 kostki margaryny1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki imbiru1/3 łyżeczki kardamonu1 łyżeczka(...)kokosowe, skórka cytrynowa lub pomarańczowa...)Przygotowanie: Miód i margarynę rozpuść na małym ogniu w rondelku. Wyłącz ogień i dodaj sodę i śmietankę - wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem , cynamonem, imbirem i kardamonem. Połącz to z mieszaniną miodu, margaryny i śmietany z sodą. Wbij jajko. Dobrze wymieszaj, po czym przełóż na wysypaną mąką stolnicę i wyrób elastyczne ciasto

Gotowanie to kochanie
Szarlotka z połówkami jabłek 226

cukru pudru, 2 łyżeczki (9g) proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 kostka margaryny (250g), 150g serka homogenizowanego ( najlepiej użyć waniliowego, ale nie koniecznie). Lukier: czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%, 1 szklanka (pojemność szklanki 250ml) cukru pudru. Ponadto: jabłka - ilość zależy od wielkości jabłek i blaszki, u mnie wyszło 6 sztuk, cynamon - do delikatnego oprószenia, 16g cukru waniliowego, masło lub margaryna(...)cieście, oprószyć cynamonem i cukrem waniliowym. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.30-40min. Lukier: Śmietanę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem, tak by nie było grudek. Po wyjęciu ciasta z piekarnika polać lukrem ( ciasto ma być jeszcze gorące) - można pomóc sobie rozprowadzić lukier pędzelkiem. Inspiracja na przepis zaczerpnięta

W kuchni u Moniki
Piegowate babeczki 140

SKŁADNIKI: jajka -4 szt mąka -22 dag cukier -15 dag margaryna -22 dag proszek do pieczenia -1 łyżeczka gorzka czekolada soda -0,5 łyżeczki LUKIER sok z 1 cytryny, cukier puder PRZYGOTOWANIE: Margarynę pokroić na kawałki,włożyć do miski,dodać cukier utrzeć na puch. Następnie ciągle ucierając dodawać po jednym jajku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą(...)Napełniać ciastem papierowe foremki do 2/3 wysokości. Resztą czekolady obsypać wierzch babeczek. Babeczki ułożyć na blasze włożyć do nagrzanego piekarnika,piec w 175 stop.przez 20 minut. LUKIER Sok z cytryny ucierać z cukrem pudrem do czasu, gdy powstanie jednolita gęsta masa. Upieczone i ostudzone babeczki,polać lukrem cytrynowym

Kuchnia Danusi
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 148

zimnego masła 50 g cukru 100 g mąki pszennej Lukier sok z cytryny cukier puder Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać mąkę ,letnie mleko wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę , jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodać do mąki. Zagnieść, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól oraz rozpuszczone letnie masło. Ciasto wyrabiać tak długo(...)ciasto), posypać cukrem. Posmarować białkiem, pokruszyć kruszonkę. Piec około 25 min w 170 st.Zimne drożdżówki polać lukrem cytrynowym. Kruszonka; mąkę, cukier i zimne masło zagnieść. Lukier;do soku dodajemy tyle cukru pudru aż uzyskamy odpowiednią konsystencję do polania drożdżówek

Ala piecze i gotuje
Babka piaskowa pachnąca wanilią 131

łyżki cukru waniliowego, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z połowy cytryny, kilka kropel aromatu waniliowego. Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżka przegotowanej wody, cukrowe perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Masło razem z cukrem i cukrem waniliowym ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję po jednym żółtku. Następnie(...)Ciasto wykładam do foremki na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piekę około godziny w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 3. Cukier puder ucieram razem z wodą na jednolitą masę. Lukrem polewam wierzch przestudzonej babki. Gotową babkę dekoruję cukrowymi perełkami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Strucla z makiem 176

wyłożenia blachy masa makowa 250 g zmielonego raz maku 0,5 l mleka 1 torebka budyniu waniliowego 1 łyżka miękkiego masła 1 żółtko 100 g cukru lukier 200 g cukru pudru 1 ubite białko sok z 1 cytryny ołatki migdałów do dekoracji  Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie: ciasto   W małej miseczce robimy rozczyn z drożdży - kruszymy drożdże(...)przez 20 minut sam dół, następnie przełączamy piekarnik na góra- dół i pieczemy jeszcze ok 40 minut, aż się ładnie zarumieni.  Ucierać przesiany cukier puder z białkiem i sokiem z cytryny, gotowym lukrem polewamy jeszcze ciepłego strucla i posypujemy płatkami migdałów. Słodkich Świąt

Niezły Młynek
Muffinki piernikowe z miodem i pomarańczą 138

łyżki przyprawy do piernika 1/2 szklanki oleju rzepakowego 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 1 jajko starta skórka z 1 pomarańczy 3 łyżki soku z pomarańczy Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z pomarańczy Sposób przygotowania: 1. Pomarańczę sparzamy we wrzątku, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia(...)misek mieszamy ze sobą. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 200ºC i studzimy. Cukier puder ucieramy z łyżką soku pomarańczowego i powstałym lukrem polewamy muffinki. Dekorujemy np. cukrowymi perełkami. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Drożdżowe pierniczki - proste i szybkie 171

szklanki cukru pudru łyżka soku z cytryny Białko ubić mikserem na sztywno, dodać trochę cukru pudru i łyżkę soku z cytryny, ubijać, następnie powoli dodawać resztę cukru pudru, sprawdzając czy lukier jest wystarczająco gesty. Przepis znalazłam na tym blogu

Domowa Cookierenka Agi
Piegowaty bananowiec, czyli bananowe ciasto Jamie Olivera 193

Piec w formie wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni przez około 45-55 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Lukier: 1 cytryna , cukier puder . Cytrynę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Połączyć razem z cukrem pudrem dodanym w takiej ilości, aby otrzymać gęsty lukier. Posmarować nim przestudzone ciasto. Podane proporcje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babka z różą 184

białej czekolady 65 g konfitury z płatków róży 35 g creme fraiche 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lukier: 150 g cukru pudru 1 łyżka creme fraiche 2 łyżki wody dodatkowo: różowe cukrowe perełki Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać(...)połączenia składników. Masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wyrównać. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Cukier puder utrzeć z wodą i śmietaną na gładki lukier. Polać ostudzoną babkę, posypać cukrowymi perełkami. Odstawić do zastygnięcia lukru. Smacznego! To już ostatnia propozycja do wielkanocnych akcji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka ponczowa ( rumowa z pomarańczą ) 248

jaja70 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejPoncz:1/2 szklanki cukru3/4 szklanki wodyotarta skórka i sok z połowy cytryny50-70 ml rumu - najlepiej ciemnego Lukier:1/2 szkl. cukru pudru, 3 łyżki wody, łyżka  soku z cytrynyWykonanie:Przygotować zaczyn. W tym celu drożdże pokruszyć, rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka, dodając pół łyżeczki cukru i około 1/3 szklanki(...)Schłodzić. Po schłodzeniu dodać rum.Upieczoną i lekko ostudzoną babkę wyjąć z formy, nakłuć długą wykałaczką w wielu miejscach i nasączyć ponczem.Na koniec babę polukrować. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny - lukrem polać babę, udekorować skórką pomarańczową. Smacznego

kolorowotorcikowo