łyżek cukru szczypta soli 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 jajka 6 dag roztopionego ciepłego masła Dodatkowo: 1 kg śliwek 4 dag roztopionego masła 4 łyżek cukru kryształu Lukier: 15-20 dag cukru pudru 4-5 łyżek wody laska wanilii 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej śmietanie, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło i zaczyn(...)około 30 minut by ciasto urosło, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut, aż się zarumieni. 3. Z cukru pudru i wody ucieramy lekko lejący lukier, laskę wanilii przecinamy wzdłuż ostrym nożem i zawartość z środka dodajemy do lukru, a następnie polewamy wystudzone ciasto
Apetyczna babeczkałyżki miodu szczypta soli 1 szklanka mleka 4 jajka 12 dag roztopionego ciepłego masła Dodatkowo: 1/2 kg borówek 8 dag roztopionego masła 8 łyżek cukru kryształu Lukier: 15-20 dag cukru pudru 4-5 łyżek wody lub soku z cytryny 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło(...)około 30 minut by ciasto urosło, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut, aż się zarumieni. 3. Z cukru pudru i wody ucieramy lekko lejący lukier i polewamy wystudzone ciasto
Apetyczna babeczkaukładamy w pewnych odstępnach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30/45 minut do napuszenia.Pieczemy około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem wykonanym z przesianego cukru pudru i przefiltrowanego soku z cytryny. Lukier powinien być wystarczająco gęsty, tak aby nie spływal z cynamonek. Przepis z netu( click
Mia Cucina Sofietazapowiada się wspaniale.....nie wiem czy do jutra dotrwa ;) Jeszcze jedną zaletą tej babki jest bardzo mała ilość cukru. Ja polałam lukrem, ale myślę, że jest tak pyszna, że nie trzeba jej dosładzać. Jedynie cukrem pudrem troszkę posypać dla ładniejszego wizerunku :) Przepis zaczerpnięty z książki " Nowoczesna dietetyczna książka kucharska" Zofia Wieczorek-Chełmińska Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 sztuki białek(...)ciasto, przykryć ponownie ściereczką. Odczekać do momentu aż ciasto ładnie wyrośnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180C i piec ok. 45 minut. Piekłam na samym dole piekarnika. Polać lukrem albo posypać cukrem pudrem. Smacznego
Różne smaki w kuchnimasła lub margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, do rozpuszczenia. Ciepłą polewą polać piernik. Lukier: sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżki wody cukier puder Sok z wodą wlać do miseczki. Dodawać cukier, aż lukier będzie gęsty. Dokładnie rozmieszać do rozpuszczenia cukru, żeby nie było grudek. Nie podaję ilości cukru
Agusiowe smakołykiciasteczek kwiatków:150 g mąki szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 50 g margaryny 50 g cukru 1 jajko Dodatkowo:kolorowe lukry do ciasta drewniane patyczki (takie jak do szaszłyków) 250 g zielonej masy cukrowej ½ szklanki cukru pudru około 2 łyżek wody Okazuje się, że wiosenne kwiatki w doniczkach – mogą być również jadalne :). Tym razem troszkę inny sposób na muffinki(...)ugnieść, żeby stała się miękka, przecisnąć przez wyciskarkę i układać partiami na muffinkach, zaczynając od krawędzi (fot.4). Aby nasza trawka lepiej się trzymała przyklejamy ją na gęsty lukier, przygotowany z cukru pudru i wody. Miłej zabawy
Świat Ciastamasła • 6 łyżek kwaśnej śmietany • 4 żółtka Lukier • 1 białko • 10 dkg cukru purdru • 20 dkg orzechów włoskich Wykonanie: • Margarynę posiekać z masłem, dodać zółtka i śmietanę. • Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. • Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładki lukier. • Ciasto rozwałkować(...)Wykrawać z ciasta gwiazdki. • Każdą gwiazdkę posmarować lukrem, najlepiej pędzelkiem. • Obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. • Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. • Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka przez 10 minut. • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
To co kochamłyżka śmietany 18% Dodatkowo: olej do smażenia, np. rzepakowy cukier puder do przygotowania lukru (lub/i czekolada mleczna) barwniki spożywcze do zabarwienia lukru kolorowa posypka, wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce(...)donaty, tak by przypominały te amerykańskie. W tym celu cukier puder (ok.1 szkl) ucieramy z kilkoma łyżkami wody lub soku z cytryny. Dodatkowo można zabarwić go barwnikami (u mnie niebieski i różowy). Można również przygotować polewę czekoladową: tabliczkę czekolady rozpuścić z 3 łyżkami mleka. Jeszcze ciepłe pączki udekorować lukrem lub polewą czekoladową i obsypać kolorową posypką, kokosem. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieżółtka; 500 ml mocnej herbaty; 160 g rodzynek; 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej; szczypta soli; Składniki na lukier: 0,5 szklanki cukru pudru; sok z połowy cytryny; Wykonanie: Formę do pieczenia babki o średnicy około 23 cm z kominkiem wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Rodzynki włożyć do garnuszka, włożyć(...)jest suchy po wyciągnięciu go z ciasta to ciasto jest upieczone. Upieczoną i wystudzoną babkę polukrować: utrzeć cukier z sokiem z cytryny i lukrem polać ciasto. Uwagi: Swojej baby nie lukrowałam, ale posypałam jedynie cukrem pudrem
In my kitchencukru pudru 2 łyżki masła 1 jajko (brak na zdjęciu) 1 łyżka ekstraktu cytrynowego skórka otarta z połowy cytryny (sparzonej) 100 g rodzynek Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Przygotowałam rozczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru (z 60 g) 1 łyżki mąki 9z 450 g) oraz mleka. Przykryłam ściereczką i zostawiłam
Kuchnia u Krysijajko + rozmącone jajko do posmarowania 50 g miękkiego masła 24 truskawki, małe + 1 łyżka cukru + pół łyżki ziemniaczanej mąki Kruszonka 4 łyżki pszennej mąki 1 łyżka cukru pudru 25 g masła, zimnego Lukier cytrynowy ¾ łyżki soku z cytryny 60 g cukru pudru Zacznij od rozczynu. Do misy od miksera planetarnego wsyp mąkę i zrób wgłębienie. Drożdżowe pokrusz do kubeczka, dodaj(...)wymieszaj z cukrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Rozłóż truskawki na drożdżówkach. Posmaruj drożdżówki rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką. W międzyczasie nastaw piekarnik na 200ºC lub wedle możliwości piekarnika. Wstaw blaszkę z drożdżówkami do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 – 12 minut. Upieczone na złoty kolor drożdżówki ostudź na metalowej kratce. W kubeczku ukręć lukier i posmaruj nim drożdżówki. Smacznego
codojedzeniałyżkami cukru 1 łyżka mąki 1 łyżeczka zmielonego cynamonu, szczypta kardamonu i mielonej wanilii 1/2 – 3/4 szkl. bułki tartej ( można zastąpić 6 łyżkami mielonych migdałów) lukier: 2 łyżki kwaśnej śmietany ok. 1 szkl. cukru pudru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy jabłka z 5cioma łyżkami cukru i przyprawami. Obsmażamy je krótko(...)bardzo się nie przyrumieniło możemy w czasie pieczenia nakryć folia aluminiową. Przygotowujemy lukier. Śmietanę podgrzewamy w małym garnuszku, zdejmujemy z ognia i mieszamy z cukrem pudrem i wanilią na gładki lukier. Po upieczeniu ciasto odstawiamy by do przestygło, jeszcze ciepłe lukrujemy
Dzieje kuchennej Wiewióryupieczcie chociaż coś słodkiego :) Pierniczki: kostka masła 3/4 kubka cukru 3 kubki mąki 1/2 kubka miodu 2 jajka opakowanie przyprawy korzennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 białko szklanka cukru pudru opcjonalnie: barwniki spożywcze/posypki/pokruszone orzeszki Masło ucieramy z cukrem w miarę szybko - najlepiej w tym celu użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dodajemy(...)paski ok. 2 cm, rozpłaszczamy ładnie w rączce i wciskamy w środek migdały. Proste i urocze! ;) Pierniki po ostudzeniu dekorujemy lukrem zrobionym z mieszanki białka (opcjonalnie soku z połowy cytryny) i cukru pudru. W tym celu możemy użyć zwykłego pędzelka do pomalowania całej powierzchni lub tylki do lukru, jeśli naiwnie wierzymy, że uda nam się zrobić ładne
sama złodyczSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 15 dag skwarek 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1/2 szklanki mleka 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki mleka 2-3 łyżki soku z cytryny cynamon Wykonanie: Skwarki przepuszczam przez maszynkę do mięsa, dodaję do tej masy 1 szklankę mąki. Potem wbijam żółtka(...)dodaję cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewam mleko i dokładnie wszystko mieszam. Jeżeli ciasteczka mają być z maszynki, to masę należny przełożyć i wyciskać ciasteczka na blaszkę. Jeżeli zaś macie zamiar robić ciasteczka wykrawane foremką, należny dosypać drugą szklankę mąki, szybko zagnieść ciasto, przełożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na grubość
Ciasteczkowy Potwórłyżka masła 1 łyżka przypraw do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ok 5 łyżek wody powidła np. śliwkowe z czekoladą lub dżem lukier: 1 szklanka cukru pudru ok 2 łyżki wody (powinien być bardzo gęsty) Wszystkie składniki ciasta za wyjątkiem wody wykładamy na blat i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wodę dodajemy stopniowo obserwując ile ciasto „wchłonie”. Ciasto(...)dociskając pierniczki. Ciasto, które zostały pomiędzy pierniczkami zdejmujemy i wałkujemy ponownie na kolejne pierniczki. Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni. Następnie zostawiamy chwileczkę do przestygnięcia i smarujemy lukrem. Można go zostawić w takiej formie lub na minutkę włożyć do piekarnika wówczas zaschnie i popęka jak na zdjęciach
Kolizje Smaków