lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:97/284)

Ciasteczka dla Mikołaja - lebkuchen 204

łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z 1 cytryny lukier: 340 g cukru pudru sok z 1/2 cytryny 3 łyżki ciepłej wody Miód i masło podgrzać, przestudzić. Skórkę pomarańczową drobno posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać przyprawę do piernika, cynamon(...)Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić przez 2-3 minuty na blasze, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i wodę - po łyżce. Ukręcić lukier. Maczać w nim pierniczki, odstawić do zastygnięcia, a następnie przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego! Ja tymczasem poważnie muszę przemyśleć moją deserową kompozycję; okazało się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z makiem - makowe ślimaczki 160

bułeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem około 20 minut w 180 stopniach. Gotowe bułeczki można polać lukrem ( do 150g cukru pudru dodajemy 3 łyżki wody i ucieramy aż powstanie gęsty lepki lukier

Bon appetit mon amie
Pączki hiszpańskie - gniazdka 192

pączkami się żywimy, które pojawią się w najbliższym czasie. żródło mojewypieki.com Składniki 200 g mąki pszennej 100 g masła 4 jajka szczypta soli olej do smażenia lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mleka Wszystko razem utrzeć, a w razie gdy lukier jest zbyt gęsty dodać odrobinę mleka. Do garnka wlać wodę, dodać masło, sól i zagotować do rozpuszczenia się

O kuchni z uczuciem
Jak zostałam elfem w fabryce Świętego Mikołaja. I pierniczki na osłodę 211

miodu 1 jajko 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika nadzienie: 125 g gęstych powideł śliwkowych lukier: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki wrzątku 170 g cukru pudru 2 łyżki cukru umieścić w garnku o grubym dnie. Podgrzewać, aż cukier nabierze głębokiej, złoto-brązowej barwy. Wlać wodę, gotować, aż karmel się rozpuści. Dodać(...)Podczas pieczenia pierniczki powinny się zrosnąć. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić. Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać do przesianego cukru pudru, ukręcić gładki lukier. Udekorować pierniczki, pozostawić do całkowitego zastygnięcia lukru. Przechowywać w szczelnej puszce. Smacznego! A teraz już wracam do kuchni; brakuje mi czasu na wszystko, a jeszcze tyle ciasteczek trzeba upiec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ucierane ze śliwkami, kruszonką i lukrem 232

łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag roztopionej margaryny 1/2 kg śliwek  Kruszonka: 15 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki wiórków kokosowych 4 łyżki cukru Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki wrzątku 1. Margarynę roztapiamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do czasu uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)wiórki kokosowe, wymieszać i powstałymi grudkami posypać śliwki.4. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ciasto przez ok. 50-60 minut.5. Cukier puder przesiać do miski, dodać wrzątek, utrzeć łyżką i lekko płynnym lukrem polać wystudzone ciasto

Apetyczna babeczka
Pączki angielskie „yum yum” 236

saszetki) drożdży suchych 30 g cukru 100 g masła, schłodzonego i pokrojonego w cienkie plasterki 250 ml wody 1 jajko Dodatkowo: olej, do smażenia Lukier: – 2 szklanki cukru pudru plus sok z 1 cytryny rozetrzeć i dodać odrobinę gorącej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję…lukier powinien być wystarczająco rzadki, żeby można było łatwo go rozsmarować na ciastkach

UgotujmyTo.pl
Babka czekoladowa 190

pszennej 1 szklanka cukru ½ szklanki mleka 220g masła 120g gorzkiej czekolady 4 jajka 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii Szczypta soli Na lukier: 2/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki wody Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce ucieramy masło wraz z cukrem do otrzymania jednolitej, puszystej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym(...)czekoladą przy pomocy szpatułki. Wylewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i przestudzamy. Cukier puder umieszczamy w szklance, dodajemy wodę i rozcieramy grzbietem łyżki do powstania lukru o pożądanej konsystencji. Polewamy babkę, smacznego :) *By otrzymać kąpiel wodną ustawiamy garnek wypełniony do połowy wodą na gazie. Kiedy woda zacznie parować ustawiamy

Kolizje Smaków
Oponki z likierem waniliowym 139

szklanki mąki pszennej ¼ szklanki roztopionej margaryny 0,5 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 2 łyżki likieru waniliowego 3 żółtka ok. 1 litr oleju lub smalcu Lukier: 2 białka 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Kolorowe posypki Zaczyn: Mleko delikatnie podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże i cukier. Dosypujemy mąkę, mieszamy. Miseczkę przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia(...)niego trzonek od drewnianej łyżki. Jeżeli wokół będą tworzyć się bąbelki, znaczy to, że możemy już smażyć oponki. Smażymy je na rumiano z każdej strony. Lukier:  Białka ubijamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Dekorujemy jeszcze ciepłe oponki. Obsypujemy kolorowymi posypkami

VioletoweKucharzenie
Sernik królewski z jagodami. 205

KRUCHE CIASTO: 80 g zimnego masła 80 g cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 280 g mąki      Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy jajko i żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy uzyskamy okruchy odkładamy mikser i szybko zagniatamy ciasto ręką, chłodzimy w lodówce 45 minut. Ze schłodzonego(...)pieczemy 50-60 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto na około 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i studzimy. LUKIER: 10 łyżek cukru pudru zimna, przegotowana woda      Cukier przesiewamy do miseczki, dodajemy 2-3 łyżki wody (lukier powinien być płynny), zimne ciasto dekorujemy lukrem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Jogurtowy sernik z borówkami 167

jogurtu greckiego 150 g serka homogenizowanego waniliowego 3 jajka 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 100 g okrągłych biszkoptów 2 szklanki borówek  lukier: 4 łyżki pudru cukru 1 łyżeczka masła 3-4 łyżki gorącej wody     Tortownicę o średnicy 26 cm włożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty. Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek(...)szklanki borówek,delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć na przygotowany spód z biszkoptów i wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec 60 - 70 minut. Składniki lukru wymieszać razem. Wystudzony sernik polukrować i udekorować pozostałą resztą borówek.   Polecam również  http://elka72.bloog.pl/id,342475836,title,Jogurtowiec-ala-sernik-z-malinami-i-nektarynka,index.html http://elka72.bloog.pl/id,344391360,title,Limonkowy-jogurtowiec-ala-sernik-z-bananem-i-gruszka,index.html

Kolorowa kuchnia Elki
Rogale marcińskie wg Aleex 176

cukru pudru • 100 g orzechów włoskich • 100 g zblanszowanych migdałów • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% • 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki Lukier: • 1 szklanka cukru pudru • 2 - 3 łyżki gorącej wody • 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania • posiekane orzechy włoskie i migdały do posypania Sposób(...)osączyć. 13. Mak i orzechy zemleć dwukrotnie w maszynce razem z migdałami I masa marcepanową. Ja zrobiłam to w Thermomixie (40s/obrót 10). 14. Do zmielonej masy dodać cukier puder, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, plastyczną masę. Ponownie zemleć (w Thermomiksie 1 minuta/obrót 4-5). 15. Masa nie powinna

W mojej kuchni
Wiosenne ciasteczka 288

smaczne ciasteczka bez dodatku jajek. Są trochę pracochłonne ale efektowne. Składniki ciastka 3 szkl mąki 1,5 szkl cukru pudru 3/4 kostki stopionego masła ekstrakt waniliowy lukier 1 białko ok. 1 szkl cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny barwniki: … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Mazurek jajo 203

jajo .  Składniki: ciasto: -180 g mąki pszennej (u mnie tortowa 450) - 50 g cukru pudru - 1 jajko - 50 g masła dekoracja mazurka: - twarda marmolada różana - lukier cytrynowy (sok z cytryny, cukier puder) - migdały w płatkach - rozpuszczona mleczna czekolada - konfitura z brzoskwiń i marakui + cukier puder Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W misce mieszam mąkę z cukrem. Dodaję posiekane zimne(...)minut (do lekkiego zarumienienia) Gdy mazurek ostygnie, wtedy dopiero go dekoruję. Do konfitury z brzoskwiń i marakui dodaję cukier puder, i dopiero wtedy wypełniam jeden wzór ciasta. Kolejną część wypełniam różaną marmoladą, dalej używam cytrynowy lukier, a na koniec rozpuszczoną czekoladę. Dodatkowo dekoruję ciasto płatkami migdałowymi. Część ciasta oddałam do dyspozycji mojej córce, która zrobiła swojego małego mazurka

Kuchnia co dnia
Ciasteczka makowe 286

maku8 dag masła5 dag cukru pudru1 żółtko2 łyżki mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia czekolada deserowa do dekoracjicukier puder i białko do wykonania lukru Wykonanie:- mak opłukać i odsączyć - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, masło, żółtko, mleko i mak, zagnieść ciasto- ciasto będzie dość luźne, schłodzić je w lodówce 0,5-1 godz.- schłodzone ciasto podzielić(...)wygląda bardzo ładnie. Jeżeli jednak chcemy pobawić się w tworzenie wzorów na ciastkach, proponuję czekoladę deserową, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej oraz biały lukier wykonany z białka i cukru pudru utartych razem na gładką gęstą masę. Przy okazji dekorowania ciasteczek z makiem, upiększyłam też ciasteczka korzenne, które piekłam tydzień temu. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku spożywczym nadal

Smakołyki Bereniki
Pierniczki 140

przygotowanego ciasta rozwałkowywać placki grubości około 5 mm wykroić pierniki i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem piec 10 minut w 180 stopniach w piekarniku Dekoracja: lukier- 200 g cukru pudru przesiać przez sitko do miski i połączyć z 5-6 łyżkami wody lub soku w cytryny można posypać różnymi posypkami na nie zastygły jeszcze lukier Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
makowiec drożdżowy... 161

kolorowa posypka - ile potrzeba w misie robota drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżki mleka, łyżka mąki i zostawić do wyrośniecia - wsypać do zaczynu mąkę, mleko, stopione letnie masło, cukier, sól, skórkę z cytryny, żółtka i jajka - w robocie hakiem wyrabiać z 10 minut i zostawić do wyrośnięcia ciasto wyrośnięte kilka razy zamieszać hakiem i dać na stolnicę obsypaną mąką(...)rozsmarować część masy makowej i ciasno zawinąć keksówki 22cm wyłożone papierem do pieczenia - włożyć w nie ciasta i piec w 200C około 35-40 minut - wystudzone posmarować lukrem: 3/4 szklanki pudru cukru+1 łyżeczka śmietany gęstej i ciut soku z cytryny : wymieszać na dość gęsty lukier - posypać kolorową posypką makowiec jest wilgotny a ciasto puszyste...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię