lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:90/284)

Pączki 124

roztopionego masła 2 duże jajka (lub 3 małe) 1/2 łyżeczki soli 1 cukier waniliowy 4-5 łyżek cukru 2 łyżki spirytusu olej do smażenia konfitura / dżem (truskawkowy) / budyń lukier lub cukier puder do dekoracji Sposób wykonania: 1. Robimy rozczyn: drożdże kruszyny, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i letnie mleko, mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy

Kuchnia domowa Ani
oponki serowe z nutą pomarańczy 207

wyrośnięcia. Z gotowego ciasta wycinamy pączki lub oponki. Następnie według uznania albo smażymy albo je pieczemy (około 25 minut w 180 stopniach aż się zarumienią). Gotowe można posypać cukrem pudrem albo lukrem. Smacznego tłustego czwartku

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kremówka----Fondant 420

gładką masę, cały czas mieszając. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć i cały czas ucierając, dodawać po łyżce kremu. Gotowy krem rozłożyć pomiędzy płatami ciasta francuskiego, posypać cukrem pudrem,lub lukrem jak u mnie i mielonymi migdałami. ,z gazety Niedziela crema -Fondant --- Pasta Sfoglia : • 30 grammi di farina • 30 grammi di burro o margarina • 1 uovo e 1 tuorlo

w mojej kuchni
Makowiec zawijany 156

obok siebie na dużej blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut. Ciasto polać lukrem i posypać makiem. Przygotować lukier: Rozrobić cukier puder z 2- 3 łyżkami gorącej wody. Rozetrzeć na gładką masę.  Posmarować upieczone, wystudzone strucle makowe.  Można posypać jeszcze na wierzch  kandyzowaną skórką z pomarańczy

Na słodko lub wytrawnie
Babka piaskowa 348

kominem dobrze nasmaruj tłuszczem i wlej do niej ciasto.Piecz 45 minut w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzić czy jest gotowe patyczkiem do szaszłyków. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą.  Mnie najbardziej smakuje sama z dobrą herbatą :) :)Smacznego

Lawendowe Niebo
Pączki z ciasta parzonego 154

momentu aż papier łatwo odejdzie od ciasta, następnie chwilę czekamy i odwracamy. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru (ok. 3 minuty). Pączki odsączamy na papierowym ręczniku.Ostudzone polewamy lukrem ( szklanka cukru pudru i łyżeczka ekstraktu waniliowego).Smacznego

Słodkie Przyjemności
Świąteczne ciasto z makiem 6408

C.Galaretkę owocową rozpuszczamy wg podanej na opakowaniu proporcji.Świeżo upieczone ciasto, „malujemy” gorącą galaretkę za pomocą pędzla. Kiedy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem, lub lukrem.  Rada:Brytfankę do pieczenia wykładamy papierem tak, aby wystawał po bokach, będzie można łatwo wyciągnąć całe ciasto z formy.Żeby ciasto za bardzo się nie spiekło, możemy przykryć papierem do pieczenia.Smacznego

Moniki Smakołyki
Ciasto w 10 minut - dziś z GRUSZKAMI i cynamonowym lukrem. 304

sezonowe owoce. Pasują np. porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp.Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem z cukru pudru, cynamonu i soku z cytryny.Smacznego

Z butelką mleczka w tle
Nietypowy makowiec. 253

Zwijamy w rulon, przecinamy wzdłuż na dwa pasy, które następnie przeplatamy i tworzymy rozetę lub wieniec.Pieczemy w temperaturze 170 C przez ok. 45 min.Z soku z cytryny i cukru pudru robimy lukier i polewamy nim naszego makowca

Z butelką mleczka w tle
Duńskie ciasto z cynamonem i budyniem. I o tym, jak łatwo stracić kawałek palca 217

nadzienia.Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.Warkocze posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.Ostudzić.Warkocze posmarować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.Smacznego!Przepis oczywiście dołączam do Skandynawskiej akcji Mopsika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MUFINNKI MARMURKOWE Z GRUSZKĄ. 209

kostkę. Wciskam po kilka sztuk w ciasto. Wstawiam do pieca nagrzanego do 180 stopni i piekę 20-22 minuty, do tzw. "suchego" patyczka. Studzę poza piekarnikiem. Można przyozdobić lukrem lub cukrem pudrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Jagodzianka na pocieszenie 172

blaszcze. Smarujemy je białkiem i pozostawimy 15 minut. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika i pieczemy około 35 minut w 170 stopniach. Można polać je gdy ostygną lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babka cafe latte 219

trzeciej kawę. Następnie do przygotowanej wcześniej wąskiej formy przelewamy najpierw ciasto kakaowe potem kawowe a na koniec waniliowe. Babkę pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Gotową możemy posypać cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Wielkanocna Babka drożdżowa z pomarańczą 219

ciasto jak na drożdżowe.  Gdy ciasto jest  elastyczne i odchodzi od brzegów miski przekładamy do formy i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Prosta babka kakaowa 216

gwałtownie nie zmieniać temperatury. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. Wycisnąć sok z połowy cytryny i ciągle mieszając wsypywać cukier puderlukier się zagęści. Wystudzoną babkę oblać lukrem i posypać posypką

Ze smakiem i z pasją