roztopionego masła 2 duże jajka (lub 3 małe) 1/2 łyżeczki soli 1 cukier waniliowy 4-5 łyżek cukru 2 łyżki spirytusu olej do smażenia konfitura / dżem (truskawkowy) / budyń lukier lub cukier puder do dekoracji Sposób wykonania: 1. Robimy rozczyn: drożdże kruszyny, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i letnie mleko, mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy
Kuchnia domowa Aniwyrośnięcia. Z gotowego ciasta wycinamy pączki lub oponki. Następnie według uznania albo smażymy albo je pieczemy (około 25 minut w 180 stopniach aż się zarumienią). Gotowe można posypać cukrem pudrem albo lukrem. Smacznego tłustego czwartku
ciastkarnia na kruchym spodziegładką masę, cały czas mieszając. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć i cały czas ucierając, dodawać po łyżce kremu. Gotowy krem rozłożyć pomiędzy płatami ciasta francuskiego, posypać cukrem pudrem,lub lukrem jak u mnie i mielonymi migdałami. ,z gazety Niedziela crema -Fondant --- Pasta Sfoglia : • 30 grammi di farina • 30 grammi di burro o margarina • 1 uovo e 1 tuorlo
w mojej kuchniobok siebie na dużej blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut. Ciasto polać lukrem i posypać makiem. Przygotować lukier: Rozrobić cukier puder z 2- 3 łyżkami gorącej wody. Rozetrzeć na gładką masę. Posmarować upieczone, wystudzone strucle makowe. Można posypać jeszcze na wierzch kandyzowaną skórką z pomarańczy
Na słodko lub wytrawniekominem dobrze nasmaruj tłuszczem i wlej do niej ciasto.Piecz 45 minut w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzić czy jest gotowe patyczkiem do szaszłyków. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą. Mnie najbardziej smakuje sama z dobrą herbatą :) :)Smacznego
Lawendowe Niebomomentu aż papier łatwo odejdzie od ciasta, następnie chwilę czekamy i odwracamy. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru (ok. 3 minuty). Pączki odsączamy na papierowym ręczniku.Ostudzone polewamy lukrem ( szklanka cukru pudru i łyżeczka ekstraktu waniliowego).Smacznego
Słodkie PrzyjemnościC.Galaretkę owocową rozpuszczamy wg podanej na opakowaniu proporcji.Świeżo upieczone ciasto, „malujemy” gorącą galaretkę za pomocą pędzla. Kiedy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem, lub lukrem. Rada:Brytfankę do pieczenia wykładamy papierem tak, aby wystawał po bokach, będzie można łatwo wyciągnąć całe ciasto z formy.Żeby ciasto za bardzo się nie spiekło, możemy przykryć papierem do pieczenia.Smacznego
Moniki Smakołykisezonowe owoce. Pasują np. porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp.Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem z cukru pudru, cynamonu i soku z cytryny.Smacznego
Z butelką mleczka w tleZwijamy w rulon, przecinamy wzdłuż na dwa pasy, które następnie przeplatamy i tworzymy rozetę lub wieniec.Pieczemy w temperaturze 170 C przez ok. 45 min.Z soku z cytryny i cukru pudru robimy lukier i polewamy nim naszego makowca
Z butelką mleczka w tlenadzienia.Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.Warkocze posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.Ostudzić.Warkocze posmarować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.Smacznego!Przepis oczywiście dołączam do Skandynawskiej akcji Mopsika
Pożeraczka, czyli raz adobrzekostkę. Wciskam po kilka sztuk w ciasto. Wstawiam do pieca nagrzanego do 180 stopni i piekę 20-22 minuty, do tzw. "suchego" patyczka. Studzę poza piekarnikiem. Można przyozdobić lukrem lub cukrem pudrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiblaszcze. Smarujemy je białkiem i pozostawimy 15 minut. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika i pieczemy około 35 minut w 170 stopniach. Można polać je gdy ostygną lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzietrzeciej kawę. Następnie do przygotowanej wcześniej wąskiej formy przelewamy najpierw ciasto kakaowe potem kawowe a na koniec waniliowe. Babkę pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Gotową możemy posypać cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieciasto jak na drożdżowe. Gdy ciasto jest elastyczne i odchodzi od brzegów miski przekładamy do formy i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziegwałtownie nie zmieniać temperatury. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. Wycisnąć sok z połowy cytryny i ciągle mieszając wsypywać cukier puder aż lukier się zagęści. Wystudzoną babkę oblać lukrem i posypać posypką
Ze smakiem i z pasją