lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:82/284)

Piernik staropolski długo dojrzewający 151

mąki pszennej 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 120 g przyprawy do piernika Do przełożenia: 900 g powideł śliwkowych Lukier: szklanka cukru pudru ok. 2 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 20 g czekolady gorzkiej 4 DO 6 TYGODNI PRZED PODANIEM Miód, cukier i masło(...)czasie piernik ładnie zmięknie. 1 DZIEŃ LUB KILKA GODZIN PRZED PODANIEM Piernik przekroić na pół. Przygotować polewy.  Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać. Z podanych składników przygotować lukier.  Pół piernika polać czekoladą  (fot.3) , a drugą połowę polukrować  (fot.3) . Gdy lukier i czekolada dobrze stężeją, przykryć piernik by nie wysychał i przechowywać go w chłodnym miejscu

Świat Ciasta
Ciasto walentynkowe 271

serce! Ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne. Dodatkowo można dodać do niego startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, aby całość nabrała cytrusowego aromatu. Wierzch ciasta możecie polać lukrem, roztopioną czekoladą, oprószyć cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego :) Polecam! Składniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki + 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) 300 g masła(...)stopniach przez ok. 60 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto początkowo studzimy w formie, a następnie wyjmujemy je i dokańczamy studzenie na kratce. Gotowe ciasto możemy polać lukrem, roztopioną czekoladą, posypać cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego :) Smacznego

MyCookBook.pl
Drożdżówki z budyniem 147

mleka 3 łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 40 g roztopionego masła 1 żółtko budyń waniliowy 1 jajko do posmarowania bułek Na lukier: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody ok. 6 łyżek cukru pudru Co prawda drożdże powinno się najpierw zmieszać z wodą i pozwolić im "ruszyć", ale nie zrobiłem tego i bułki wyszły idealne. Więc pominiemy(...)studzimy na kratce i zajmujemy się zrobieniem lukru. Do miseczki wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny, dajemy 2 łyżki wody i stopniowo, po łyżce, dosypujemy cukier puder. Po każdej łyżce mieszamy i oceniamy czy lukier ma dobry kolor i gęstość. Mniej więcej 5-6 łyżek cukru pudru będziemy potrzebować. Jak bułki przestygną to je lukrujemy i czekamy aż lukier stwardnieje

Marder&Marder Manufacture
Babka tiramisu 147

szklanki cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego 1,5 szklanki mleka łyżka kakao 1/4 szklanki likieru kawowego 1/4 szklanki kawy espresso - zaparzonej Składniki na lukier: 50g miękkiego masła 1,75 szkalnki cukru pudru 100g serka mascarpone 1/4 szklanki likieru lub syropu amaretto Wykonanie ciasta: Formę na babkę lub formę z kominkiem o średnicy 26cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masło(...)stopni (do tzw. suchego patyczka). Ciasto po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut, a następnie wystudzić je na kratce.  Wykonanie lukru: Masło utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier puder i amaretto - zmiksować na gładką masę. Wystudzone ciasto pokryć lukrem. Przepis znalazłam na blogu i lekko go zmieniłam www.feeriasmakow.blox.pl

Mania Wypiekania
Kruche jajeczka z brzoskwiniami 156

sztuk: Ok 175g mąki pszennej 100g cukru pudru 90g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Szczypta soli 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Lukier: 1 białko 1 ubita szklanka cukru pudru Kilka kropel soku z cytryny Dodatkowo: Kilka połówek brzoskwini z syropu Sposób przygotowania: Schłodzone składniki na ciasto kruche siekamy ze sobą, a następnie ugniatamy do uzyskania kształtnej kuli(...)Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok 12 minut. Przestudzone „jajka” polewamy przygotowanym lukrem (białko utarte z cukrem pudrem i kroplami cytryny), a w miejsce żółtka wkładamy małą cząstkę brzoskwini wyciętej z połówki owocu

Kuchnia w czekoladzie
Jak zrobić idealne pączki? 3746

niewielkiej ilości do ciasta na pączki, gdyż przyspiesza ich rumienienie się/przypalanie podczas smażenia. Dodatkami podbijającymi słodycz pączka powinno być nadzienie oraz dekoracja wierzchu w postaci lukru, polewy lub cukru pudru. TŁUSZCZ - Sprawia, że ciasto drożdżowe jest bardziej elastyczne i dłużej zachowuje świeżość. Do ciasta na pączki dodaje się masło, które nadaje mu maślany smak. DODATKI SMAKOWE - Nie są konieczne(...)jeśli smażymy ich sporą ilość. Usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na grubej warstwie ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar tłuszczu. DEKOROWANIE PĄCZKÓW Pączki można udekorować lukrem, polewą czekoladową lub inną, oprószyć cukrem pudrem lub obtoczyć w drobnym cukrze. Jeszcze ciepłe pączki lukrujemy lub obtaczamy w cukrze, natomiast polewą lub cukrem pudrem dekorujemy pączki po ostygnięciu

Smakołyki Bereniki
Rogale Marcina 136

może parzyć. Odlać ok. 50 ml ciepłego mleka, dodać 10g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać i odstawić na bok przykrywając ściereczką na ok. 15 min. 60g masła roztopić. Ma być płynne ale nie gorące. Jajko, żółtko i 60g cukru zmiksować na jasną gładką masę. Zmienić nakładki miksera na mieszadła do gęstego ciasta. Dodać mąkę, sól, wyrośnięty zaczyn(...)Piec ok. 20 min. Po upieczeniu pierwszej blachy włożyć drugą. W tym czasie pierwsza partia stygnie. W trakcie można oblać lukrem i posypać przygotowaną wcześniej posypką.  Lukier: 100g cukru pudru i ok. 2 łyżek wody lub mleka. Ja dodałam mleko. Nadaje to ładnego białego koloru i bogatszego smaku. Wszystko dobrze wymieszać na gładką masę. W razie potrzeby dodać cukru

Ukojenie Podniebienia
Rogale Marcina 170

może parzyć. Odlać ok. 50 ml ciepłego mleka, dodać 10g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać i odstawić na bok przykrywając ściereczką na ok. 15 min. 60g masła roztopić. Ma być płynne ale nie gorące. Jajko, żółtko i 60g cukru zmiksować na jasną gładką masę. Zmienić nakładki miksera na mieszadła do gęstego ciasta. Dodać mąkę, sól, wyrośnięty zaczyn(...)Piec ok. 20 min. Po upieczeniu pierwszej blachy włożyć drugą. W tym czasie pierwsza partia stygnie. W trakcie można oblać lukrem i posypać przygotowaną wcześniej posypką.  Lukier: 100g cukru pudru i ok. 2 łyżek wody lub mleka. Ja dodałam mleko. Nadaje to ładnego białego koloru i bogatszego smaku. Wszystko dobrze wymieszać na gładką masę. W razie potrzeby dodać cukru

Ukojenie Podniebienia
Rogale marcińskie (bezglutenowe) 176

bakaliami przekręcamy przez maszynkę na sitku o drobnych oczkach - dwa razy. 3. Marcepan kroimy drobno i wraz ze śmietaną i cukrem miksujemy, aż się stworzy aksamitna masa. To trochę trwa. 4. Jeżeli już marcepan ze śmietaną i cukrem się połączy, wtedy partiami wrzucamy do miksera naszą zmieloną dwukrotnie masę makową z bakaliami i miksujemy na najniższej prędkości. Dodajemy też posiekaną(...)mleka. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Wkładamy rogaliki do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom) i pieczemy 20 minut z termoobiegiem. Nie piekę dwóch blach jednocześnie. 12. Następnie robimy lukier - szklanka cukru pudru + łyżka soku z cytryny, ewentualnie trochę wody - lukrujemy jeszcze gorące rogaliki i sypiemy posiekanymi migdałami i trudno nam się powstrzymać, by nie zjeść jeszcze gorących

Kawa z mlekiem
Gingerbread Men - Piernikowe ludziki (bez glutenu) 216

odstawić na 5 minut, przenieść delikatnie na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ludziki można polukrować wedle uznania. *Użyłam foremki o wielkości około 13 cm. Lukier królewski (Royal Icing) 1 białko 180 g cukru pudru(...)łyżeczka soku z cytryny lub wody barwniki spożywcze Białko ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Konsystencje lukru można dowolnie modyfikować poprzez dodanie cukru pudru gdy jest za lejący, lub dodanie soku z cytryny lub wody gdy jest za gęsty. Pierniczki najlepiej jest lukrować przy pomocy rękawa cukierniczego z odpowiednią niedużą

maniapieczenia
babka cytrynowa z kisielami 145

cytrynowego * 1 szklanka mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 5 jajek * łyżka skórki kandyzowanej z pomarańczy albo cytryny * olejek cytrynowy albo kilka kropel soku z cytryny Na lukier: * 1/2 szklanki cukru pudru * sok z 1/3 cytryny * kilka kropel gorącej wody * kandyzowana skórka pomarańczowa albo cytrynowa Margarynę utarłam z cukrem mikserem. Kolejno dodawałam po jednym żółtku i pozostałe składniki: mąkę, proszek(...)pomarańczy. Przełożyłam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 60 minut w 180 stopniach. Jak babka ostygła polałam ją lukrem i udekorowałam skórką z pomarańczy - no taką miałam akurat w domu. Do cukru pudru wycisnęłam sok z cytryny i dolałam kilka kropel gorącej wody. W konsystencji lukier ma być gęstawy i ciągnący. Zabieram jutro kawałek babki koleżankom

Pieprzyć z Fantazją
Piernik na piwie 117

mąką. Wstawiam na 45 min. do piekarnika. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem czy jest gotowe. W razie potrzeby daję mu kolejne 10 min.  Wystarczy posypać po ostudzeniu cukrem pudrem lub lukrem. Można zrobić polewę bardziej świąteczną z czekolady i masła. Piekłam dwukrotnie, z połowy składników i po raz drugi w formie 32 x 25 cm. z podanej w przepisie

Proste Potrawy
Muffiny z kawałkami czekolady z chili 68

wykładam papilotkami, nakładam łyżką porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Postępuję tak z 12 foremkami. Piekę muffinki ok. 20 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe muffinki można oprószyć cukrem pudrem, oblać lukrem czy polewą z ciemnej lub białej czekolady, udekorować bakaliami, tartą czekoladą czy wszelakimi kolorowymi posypkami. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Babka makowo-drożdżowa, pyszna 113

nagrzać piekarnik do 130 C i włożyć formę z ciastem. Zwiększyć temperaturę do 180C i piec babkę godzinę. Chwilkę zostawić babkę w formie, następnie delikatnie wyjąć. Polać babkę lukrem z cukru pudru. Babka jest pyszna. Polecam

Kuchnia Pokoleń
Makowiec drożdżowy 138

przygotowane makowce ułożyć na blaszce, odstawić na 15-20 minut, aż ciasto lekko podrośnie, piec w temp. ok. 170-180 stopni przez 45 minut. Gotowe makowce dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem

KUCHNIA POLSKA