lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:75/284)

Tarta bez pieczenia z bitą śmietaną, mascarpone, świeżymi figami i karmelowym sosem z wina czerwonego. 224

ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wanilię mieloną lub cukier waniliowy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy ser mascarpone partiami, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i wystudzoną żelatynę. Wykładamy to na spod naszej tarty. Wstawiamy do lodówki.W niewielkim garnku lub nawet na patelni podgrzewamy wino z miodem cukrem i przyprawami, które dodajemy do smaku. Pozwalamy temu(...)Układamy je na tarcie i polewamy jeszcze ciepłym karmelem z wina.Boskie ciasto, wyjątkowe.... Kolejną moją propozycją jest zrobienie lukru z winem. Upieczone rożki francuskie z serem zostały pokryte lukrem z cukru pudru i różowego wina Celebro. Smak delikatny, fajnie pachnie. Można polecić!Ogólnie na 15 łyżek cukru pudru należy dodać 2 łyżki płynu. Lub lepszy sposób do uzyskania pożądanej konsystencji

Malinowe Pocałunki
Keks bakaliowy. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia! ;) 161

orzechów 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 12,5 dag fig 8 moreli 25 dag rodzynków 1 dag cynamonu opcjonalnie można dodać: olejek lub aromat migdałowy, arakowy lub pomarańczowy lukier: szklanka cukru pudru + 3 łyżki mleka, wymieszać, polać przestudzony keks dowolne bakalie do dekoracji Przygotowanie: Nie obrane migdały i figi pokroić w kostkę orzechy w ćwiartki, morele w kostkę. Rodzynki chwilę(...)termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Keksówkę mam o wymiarach: 11×30 cm (w najszerszym punkcie). Przed wyjęciem ciasta sprawdzam je patyczkiem czy jest już suche i gotowe. Polewam lukrem, dekoruję. Smacznego Przepis: „Ciastka, ciasteczka, ciasta”, Jan Czernikowski, 2014. Książka to jeden ze świątecznych prezentów, u mnie monotonnie (ale zawsze ciekawie) w tematyce kulinarnej

Zasmakuj Kuchni
Baba Wielkanocna o smaku cytrynowym 172

mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła, roztopionego sok wyciśnięty z jednej cytryny skórka otarta z cytryny SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka wody Używamy szklanki o pojemności 250 ml. Sposób przygotowania: Miksujemy razem jajka z cukrami aż potroi się objętość i uzyska się(...)minut. Po teście tzw. Suchego patyczka i zarumienieniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ją tam aż do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Składniki lukru mieszamy i polewamy ciasto lukrem, chociaż ja wolę wersję z cukrem pudrem.       SMACZNEGO

Z notatnika
Babka marmurkowa z makiem i limonką 225

łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag bitej śmietany sok i skórka starta z dwóch limonek 2-3 łyżki likieru pomarańczowego lub rumu Polewa: 1 limonka 12 dag cukru pudru  Masło, cukier, sól i jajka utrzeć mikserem na pulchną masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do utartej masy. Ubić śmietanę na bitą śmietanę, dołożyć i nadal ucierać(...)Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na 50-60 minut. Upieczoną babkę zostawić do wystygnięcia, a następnie odwrócić ją na przygotowaną deskę. Wierzch polać lukrem z cukru pudru i soku z limonki lub gotową masą, udekorować cienkimi paseczkami skórki z limonki.źródło ,,wielka księga ciast

Apetyczna babeczka
Mięciutkie pierniczki 194

lodówki. Schłodzone ciasto należy rozwałkować i wykrawać z niego ciasteczka. Piec ok 7-9 minut w temperaturze ok. 180*C. Pierniczki można udekorować lukrem. Lukier: Składniki: 1 białko z małego jajka 1 szklanka cukru pudru(...)krople olejku migdałowego lub kilka kropel cytryny Wykonanie: Jajko  polać wrzątkiem, oddzielić białko od żółtka i ubić na sztywną pianę. Następnie, dodać przesiany  cukier puder oraz olejek migdałowy i dalej ubijać. Lukier musi być bardzo gęsty, jeżeli jego konsystencja jest zbyt płynna, należy dosypać cukru pudru (wszystko zależy od wielkości jajka). Następnie przełożyć lukier do rękawa cukierniczego

The Sweet Damsel
Wieniec drożdżowy z masą makową 242

łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa, kilka orzechów włoskich,  kolorowe cukiereczki do dekoracji, 1/2 szklanki cukru pudru ( szklanka o pojemności 250ml), 1 łyżka śmietany 18%. Przygotowanie: Ciasto: Masło roztopić i lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z solą, cukrem i drożdżami. Dodać jajko, masło i mleko - dodawać powoli i łączyć z mąką. Zagnieść ciasto. Uformować kulę z niego. Miskę oprószyć(...)uformować obręcz. Ciasto dookoła ponacinać i powywijać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30minut. Po tym czasie włożyć do nagrzanego już piekarnika do 200stopni C i piec 20minut. Przygotować lukier: wymieszać cukier puder ze śmietaną i nałożyć na wieniec drożdżwoy gdy jest jeszcze gorący.  Udekorować orzechami i kolorowymi cukiereczkami. Pozostawić do ostygnięcia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Mini drożdżówki z marcepanem i żurawiną 168

mleka jajko 130 gram suszonej żurawiny (rodzynek) 100 gram migdałów w płatkach 200 gram masy marcepanowej mąka do posypania cukier puder i 1 łyżka soku z cytryny 1. Ciasto drożdżowe: mąkę wsypać do miski. Dodać suszone drożdże, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Masło rozpuścić, do rozpuszczonego masła wlać mleko. Letnie masło z mlekiem wlać do mąki i zagnieść gładkie(...)minut. Pociąć plastry o grubości ok. 2 cm. Całość popędzlować żółtkiem. 5. Mini - drożdżówki piec ok. 15 - 20 minut w temperaturze 200 stopni. 6. Po upieczeniu posmarować je lukrem, z cukru pudru i cytryny. fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena Smacznego

Kuchnia smaków
Pączki 198

świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 550g mąki tortowej 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 100g rozpuszczonego masła Szczypta soli 1 kieliszek wódki lub spirytusu Marmolada z róży Na lukier: Szklanka cukru pudru Woda Skórka z cytryny 1 litr oleju do smażenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody(...)środka wkładamy łyżeczkę marmolady i zlepiamy w kulkę. Takie pączki zostawiamy jeszcze na 30 minut. Olej podgrzewamy do 180°C. Pączki smażymy z każdej strony po ok 3minuty. Lukier robimy mieszając wszystkie składniki razem na gęsty syrop. Smarujemy każdego pączka z jednej strony. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Pączki 148

świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 550g mąki tortowej 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 100g rozpuszczonego masła Szczypta soli 1 kieliszek wódki lub spirytusu Marmolada z róży Na lukier: Szklanka cukru pudru Woda Skórka z cytryny 1 litr oleju do smażenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody(...)środka wkładamy łyżeczkę marmolady i zlepiamy w kulkę. Takie pączki zostawiamy jeszcze na 30 minut. Olej podgżewamy do 180°C. Pączki smażymy z każdej strony po ok 3minuty. Lukier robimy mieszając wszystkie składniki razem na gęsty syrop. Smarujemy każdego pączka z jednej strony. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
PYSZNIE CYTRYNOWA BABKA Z BAKALIAMI 194

mąki pszennej 5 całych jaj (białka ubijamy) 20 dkg cukru pudru 25 dkg tłuszczu o temp. pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 sparzonej cytryny  1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki mleka dowolne bakalie Wykonanie: Masło i cukier utrzeć. Dodawać kolejno po jednym żółtku  oraz przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciągle(...)upływie 50 minut sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest przepieczone. Jeśli góra zacznie nam się zbytnio rumienić, przykrywamy ją folią aluminiową. Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie: cytrynowym lukrem  lub cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
Cytrynowa szarlotka na miodowym spodzie 167

łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody olej do wysmarowania formy Nadzienie jabłkowe: 2kg jabłek (waga po obraniu) 2 cytrynowe galaretki 2 łyżeczki cynamonu Lukier: sok z 1 cytryny 250g cukru pudru Dodatkowo: 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej Wykonanie: 1.  Ciasto miodowe: Do garnka wlać mleko, miód, wsypać sodę, zamieszać i lekko podgrzać. Gdy całość zacznie się porządnie pienić(...)tarce. Przełożyć do garnka i podsmażyć okresowo mieszając do momentu aż część wody odparuje. Zdjąć z palnika, wsypać cynamon, galaretki i całość dokładnie wymieszać. 3.  Lukier: Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji lukru. 4.  Jeden z blatów miodowych przełożyć na blaszkę, rozłożyć na nim równomiernie jeszcze ciepłe jabłka, przykryć drugi blatem

Szalona Kuchnia Eweliny
Pierniczki na choinkę i nie tylko 189

cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka masła 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania) około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka Czym udekorować: lukier z cukru pudru i odrobiny wody lub soku cytrynowego, polewa z roztopionej czekolady, lub gotowe posypki świąteczne   Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać . Ciągle mieszając, dodawać(...)papierem do pieczenia w odstępach około centymetra od siebie (pierniczki delikatnie urosną).  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.  Do dekoracji można użyć  lukru lub roztopioną czekoladą i maczać w posypce cukrowej.   Te z dziurką powiesić na choince... ciekawe jak długo będą tam wisie. Hohohoo

MarciochaKucharzy
Pączki hiszpańskie 442

pozorom zrobicie je dosyć szybko. Polecam :)  Ciasto parzone: 1 szkl mleka 100 g masła szczypta soli 1 1/4 szkl mąki pszennej 4-5 jaj tłuszcz do smażenia Lukier: 150g cukru pudru 2-3 łyżki wody kilka kropel aromatu rumowego Ciasto parzone: Mleko zagotować z masłem i szczyptą soli. Zestawić z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać drewniana łyżką(...)garnku rozgrzewamy olej. Gniazdka kładziemy papierem do góry, po ok 1 minucie łatwo go zdjąć. Gdy paczek będzie mocno zezłocony, obracamy go na drugą stronę. Odsączamy na ręczniku papierowym. Lukier: wszystkie składniki ucieramy i polewamy gniazdka

Smakołyki Asi
Muffiny piernikowe 186

miękkie w środku, kolejnego dnia twardnieją jak standardowe pierniki. Swoje ciastka możecie udekorować lukrem lub polewą czekoladową.  A urocze papilotki (u mnie z PapilArt ) - nadadzą muffinkom dodatkowego, świątecznego uroku! Koniecznie spróbujcie! (około 7 sztuk)  200g mąki pszennej 70g cukru 10g cukru cynamonowego 10g cukru waniliowego 10g kakao 5g przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko(...)papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-23 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia. Muffiny można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą czekoladową.  Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (Do pojemnika warto włożyć skórkę od jabłka, aby ciastka zbyt mocno nie stwardniały

Di gotuje
sernik cytrynowo-kokosowy na jogurtach bez laktozy... 161

jogurt 4 opakowania "zobacz Mlekovita Polski Jogurt naturalny bez laktozy 350 g" ,  budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 4 łyżki, wiórki kokosowe 1 szklanka, herbatniki - ile potrzeba lukier kokosowy: cukier puder 3/4 szklanki, wiórki kokosowe 2 łyżki, mleko - ile potrzeba SKŁADNIKI TEMPERATURA POKOJOWA = żółtka, starta skórka z cytryny, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości na kogel-mogel(...)ół, piec około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach z 20 minut, następnie w formach w chłodnym miejscu najlepiej całą noc z podanych składników utrzeć lukier, mleka dać tyle aby lukier był nie za gęsty, polać wierzchy sernika, zostawić w lodówce do zastygnięcia - sernik tzw. oszukany jest bardzo smaczny, czasem lepiej smakuje od tradycyjnego sernika, podstawa

W Mojej Kuchni Lubię