świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 550g mąki tortowej 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 100g rozpuszczonego masła Szczypta soli 1 kieliszek wódki lub spirytusu Marmolada z róży Na lukier: Szklanka cukru pudru Woda Skórka z cytryny 1 litr oleju do smażenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody(...)środka wkładamy łyżeczkę marmolady i zlepiamy w kulkę. Takie pączki zostawiamy jeszcze na 30 minut. Olej podgrzewamy do 180°C. Pączki smażymy z każdej strony po ok 3minuty. Lukier robimy mieszając wszystkie składniki razem na gęsty syrop. Smarujemy każdego pączka z jednej strony. Smacznego
Smaki Przyprawy i Koloryświeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 550g mąki tortowej 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 100g rozpuszczonego masła Szczypta soli 1 kieliszek wódki lub spirytusu Marmolada z róży Na lukier: Szklanka cukru pudru Woda Skórka z cytryny 1 litr oleju do smażenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody(...)środka wkładamy łyżeczkę marmolady i zlepiamy w kulkę. Takie pączki zostawiamy jeszcze na 30 minut. Olej podgżewamy do 180°C. Pączki smażymy z każdej strony po ok 3minuty. Lukier robimy mieszając wszystkie składniki razem na gęsty syrop. Smarujemy każdego pączka z jednej strony. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorymąki pszennej 5 całych jaj (białka ubijamy) 20 dkg cukru pudru 25 dkg tłuszczu o temp. pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki mleka dowolne bakalie Wykonanie: Masło i cukier utrzeć. Dodawać kolejno po jednym żółtku oraz przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciągle(...)upływie 50 minut sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest przepieczone. Jeśli góra zacznie nam się zbytnio rumienić, przykrywamy ją folią aluminiową. Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie: cytrynowym lukrem lub cukrem pudrem
Walijskie Pichceniełyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody olej do wysmarowania formy Nadzienie jabłkowe: 2kg jabłek (waga po obraniu) 2 cytrynowe galaretki 2 łyżeczki cynamonu Lukier: sok z 1 cytryny 250g cukru pudru Dodatkowo: 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej Wykonanie: 1. Ciasto miodowe: Do garnka wlać mleko, miód, wsypać sodę, zamieszać i lekko podgrzać. Gdy całość zacznie się porządnie pienić(...)tarce. Przełożyć do garnka i podsmażyć okresowo mieszając do momentu aż część wody odparuje. Zdjąć z palnika, wsypać cynamon, galaretki i całość dokładnie wymieszać. 3. Lukier: Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji lukru. 4. Jeden z blatów miodowych przełożyć na blaszkę, rozłożyć na nim równomiernie jeszcze ciepłe jabłka, przykryć drugi blatem
Szalona Kuchnia Ewelinycukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka masła 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania) około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka Czym udekorować: lukier z cukru pudru i odrobiny wody lub soku cytrynowego, polewa z roztopionej czekolady, lub gotowe posypki świąteczne Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać . Ciągle mieszając, dodawać(...)papierem do pieczenia w odstępach około centymetra od siebie (pierniczki delikatnie urosną). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Do dekoracji można użyć lukru lub roztopioną czekoladą i maczać w posypce cukrowej. Te z dziurką powiesić na choince... ciekawe jak długo będą tam wisie. Hohohoo
MarciochaKucharzypozorom zrobicie je dosyć szybko. Polecam :) Ciasto parzone: 1 szkl mleka 100 g masła szczypta soli 1 1/4 szkl mąki pszennej 4-5 jaj tłuszcz do smażenia Lukier: 150g cukru pudru 2-3 łyżki wody kilka kropel aromatu rumowego Ciasto parzone: Mleko zagotować z masłem i szczyptą soli. Zestawić z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać drewniana łyżką(...)garnku rozgrzewamy olej. Gniazdka kładziemy papierem do góry, po ok 1 minucie łatwo go zdjąć. Gdy paczek będzie mocno zezłocony, obracamy go na drugą stronę. Odsączamy na ręczniku papierowym. Lukier: wszystkie składniki ucieramy i polewamy gniazdka
Smakołyki Asimiękkie w środku, kolejnego dnia twardnieją jak standardowe pierniki. Swoje ciastka możecie udekorować lukrem lub polewą czekoladową. A urocze papilotki (u mnie z PapilArt ) - nadadzą muffinkom dodatkowego, świątecznego uroku! Koniecznie spróbujcie! (około 7 sztuk) 200g mąki pszennej 70g cukru 10g cukru cynamonowego 10g cukru waniliowego 10g kakao 5g przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko(...)papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-23 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia. Muffiny można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (Do pojemnika warto włożyć skórkę od jabłka, aby ciastka zbyt mocno nie stwardniały
Di gotuje600g mleko 1 szklanka masło roztopione 1 szklanka jaja 3 szt cukier 5 łyżek sól 1 szczypta drożdże świeże 40 g Dodatkowo: nadzienie z toffi lukier z białka i cukru pudru Wykonanie: Do misy wsypałam odmierzoną i przesianą mąkę i zrobiłam w niej dołek.Do szklanki wlałam ciepłe mleko i wysypałam drożdże i łyżkę cukru.Rozmieszałam i przelałam(...)jakieś 25 minut. Posmarowałam rozbełtanym jajem i wstawiłam do pieca. Piekłam w 170 stopniach na samym dole piekarnika. Po upieczeniu wyłożyłam na kratkę by ostygły i polałam lukrem z białka i cukru pudru. Smacznego moi milusińscy
Różowa kuchniajogurt 4 opakowania "zobacz Mlekovita Polski Jogurt naturalny bez laktozy 350 g" , budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 4 łyżki, wiórki kokosowe 1 szklanka, herbatniki - ile potrzeba lukier kokosowy: cukier puder 3/4 szklanki, wiórki kokosowe 2 łyżki, mleko - ile potrzeba SKŁADNIKI TEMPERATURA POKOJOWA = żółtka, starta skórka z cytryny, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości na kogel-mogel(...)ół, piec około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach z 20 minut, następnie w formach w chłodnym miejscu najlepiej całą noc z podanych składników utrzeć lukier, mleka dać tyle aby lukier był nie za gęsty, polać wierzchy sernika, zostawić w lodówce do zastygnięcia - sernik tzw. oszukany jest bardzo smaczny, czasem lepiej smakuje od tradycyjnego sernika, podstawa
W Mojej Kuchni Lubiępudru 25 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 3 żółtka, 2 białka 3 łyżki mleka skórka starta z jednej cytryny olejek pomarańczowy Lukier: 1 białko ok. szklanka cukru pudru Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z mlekiem, cukrem i żółtkami. Dodajemy startą skórkę z cytryny, proszek, kilka kropel olejku i mąkę. Na końcu ubijamy pianę z dwóch białek(...)powstałą wcześniej masą. Nakładamy do małych silikonowych foremek do 2/3 wysokości i pieczemy w temp. 180 st ok 30 min. Jeszcze ciepłe namaczamy w przygotowanym wcześniej lukrze. (Białko utarte z cukrem pudrem) Posypujemy kolorową posypką, pozostawiamy do ostygnięcia. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieopakowanie, jajka 5+1 sztuk "L", mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, kakao 2 łyżki, truskawki 50 dag + kisiel żurawinowy z cukrem duża porcja, lukier kokosowy: cukier puder 3/4 szklanki, wiórki kokosowe 2 łyżki, mleko - ile potrzeba składniki powinny być o temperaturze pokojowej = jajka 5 sztuk wbić do pojemnika, dodać cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę Murzynek(...)wymieszać z kisielem z cukrem lub sam kisiel 1,5 opakowania i 2 łyżki cukru (różne owoce zawsze trzeba obsypać do wyboru:kisielem,budyniem,mąką ziemniaczaną), truskawki wyłożyć na ciemne ciasto piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół i piec około 50 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić z podanych składników utrzeć w miseczce lukier, mleka dolać tyle
W Mojej Kuchni Lubięużyć miodu) 3 łyżki mielonych migdałów lub orzechów 1 czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej naturalny ekstrakt lub aromat migdałowy do smaku szczypta soli opcjonalnie: rodzynki, posiekane orzechy lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, 3 łyżki soku z pomarańczy Do mąki dodajemy cukier puder, szczyptę soli oraz posiekaną kostkę do pieczenia. Zagniatamy na jednolite ciasto, dodając podczas wyrabiania ok. 2-4 łyżki(...)piekarnika nagrzanego do 200°C (190°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 20-25 minut (do zarumienienia). Jeszcze ciepłe smarujemy za pomocą pędzelka lukrem – aby go przygotować, wystarczy wymieszać sok pomarańczowy z cukrem pudrem. Odstawiamy do wystudzenia. \ #mojeciasto #upieczbliskimradosc #kasiainspiruje #bozenarodzenie #kasiamojeciasto #bezlaktozy #kasiabezlaktozy Zobacz także: Bajaderki - przepyszne ciastka z resztek Wyszedł mi zakalec. No cóż zdarza się
Poezja smakułyżeczka pasty waniliowej 200g masła( zimnego) 1 jajko Nadzienie: 150g drobno mielonych migdałów 100g cukru otarta skórka z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy ( około 100 ml) Lukier: 100g cukru pudru 1 i 1/2 łyżki soku pomarańczowego Do miski przesiewamy mąkę z solą oraz proszkiem do pieczenia. Wsypujemy oba cukry, mieszamy. Następnie masło kroimy w drobną kostkę, dodajemy(...)Teraz wbijamy jajko i zagniatamy (w razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody). Dzielimy na pół i odkładamy zawinięte w folię do lodówki. Do miseczki przekładamy migdały oraz cukier. Pomarańczę dokładnie szorujemy, przelewamy wrzątkiem, ścieramy skórkę oraz wyciskamy z niej sok. Wszystko dokładnie mieszamy. Niedużą blaszkę (24×24) wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy
Smaki Na Talerzumasła 3 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Nadzienie: 30dkg świeżych lub- jak u mnie- mrożonych jagód i borówek 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wody przegotowanej, letniej sok z 1/2 cytryny Ponadto: 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy delikatnie (nie gotujemy!) i łączymy z jogurtem oraz drożdżami. Masło(...)pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok 25 minut. 3. W czasie pieczenia przygotowujemy lukier mieszając ze sobą przegotowaną wodę, cukier puder oraz sok z cytryny. Gotowym polewamy jeszcze ciepłe drożdżówki
Kuchnia w czekoladzieCUKRU WANILIOWEGO 1 żÓŁTKO TRUSKAWKI(LUB INNE OWOCE) NA LUKIER- SZKL. CUKRU PUDRU KILKA ŁYŻEK WODY KILKA KROPLI SOKU Z CYTRYNY PRZYGOTOWANIE: DROŻDŻE MIESZAMY Z ŁYŻKĄ MĄKI,ŁYŻKĄ CUKRU I 4 ŁYŻKAMI CIEPŁEGO MLEKA,ZOSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA W MISCE MIESZAMY MĄKĘ,CUKIER ,CUKIER WANILIOWY,SKÓRKĘ Z CYTRYNY,JAJKA I ŻÓŁTKO,WYROŚNIĘTE DROŻDŻE,I CIEPŁE MLEKO,WYRABIAMY CIASTO(...)DODAJEMY ROZTOPIONE CIEPŁE MASŁO I DALEJ WYRABIAMY,W RAZIE POTRZEBY DOSYPUJEMY MĄKI,ŻEBY CIASTO SIĘ NIE KLEIŁO , ZOSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA NA 1 GODZ. PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE-MIESZAMY JAJKO Z CUKRAMI I SEREM NA GŁADKĄ MASĘ,TRUSKAWKI OBIERAMY I KROIMY NA MAŁE KAWAŁ NASTĘPNIE DZIELIMY NA 2 CZĘŚCI I KAŻDĄ ROZWAŁKOWUJEMY NA PROSTOKĄT SMARUJEMY SEREM I POSYPUJEMY TRUSKAWKAMI ZAWIJAMY BOKI
Swojskie jedzonko