ciasta i ciasteczka , nr 6/2000. Składniki: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 20 ml rumu (pominęłam, dałam trochę olejku rumowego) 5 białek 150 g zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki bułki tartej cukier puder sok z cytryny siekane orzechy Masło utrzeć z cukrem na puszystą(...)przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki. Piec około 80 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto wystygnie wyjąć je z formy i posmarować lukrem z cukru pudru i cytryny oraz posypać siekanymi orzechami
My simple kitchenteż ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto dokładnie zwinąć i zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami Po oprószeniu rolady cukrem pudrem, posmarowaniu lukrem, czy też polewą czekoladową, wystarczy roladę pokroić w plastry i zajadać z apetytem do kawy, czy też herbaty. Przepis na ekspresową roladę jest idealny dla tych co mają dwie(...)zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tak aby gruszki z malinami znalazły się wewnątrz rolady. Roladę biszkoptową zawijamy w ścierkę, związujemy końce i zostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy roladę np. cukrem pudrem. Smacznego! The post Ekspresowa rolada appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmleka szczypta soli Nadzienie 20 dag suszonych śliwek 20 dag suszonych moreli 15 dag orzechów laskowych 15 dag suszonych daktyli 2 duże jabłka 8 łyżek rumu Polewa 5 łyżek cukru pudru gorąca woda Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło, rozkruszone drożdże, ciepłe mleko i resztę składników. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Suszone(...)nożem od zewnętrznej strony i odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 175 stopni około 50-60 minut do efektu suchego patyczka. Ostudzone ciasto polać lukrem z cukru pudru i odrobinki gorącej wody. Artykuł Zawijaniec drożdżowy z suszonymi owocami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaprzygotowanego sernika pamięta chyba każdy z nas. Znanych jest wiele przepisów na te proste i niezwykle smaczne ciasta. Serniki możemy urozmaicić dodatkiem bakali , przygotować go z kruszonką , cukrem pudrem albo lukrem . Nie ważne z jakiego przepisu przygotujemy sernik, każdy będzie się różnił odrobinę w smaku :) Sprawdźcie na poniższy przepis, na puszysty sernik z rodzynkami … z całą pewnością się(...)przygotować i zachwyci wszystkich Waszych gości :) Puszysty sernik z rodzynkami – składniki 1 kg sera na sernik – polecam ser Włoszczowa – ciasto zawsze się uda 5 jajek szklanka cukru 200g masła łyżeczka cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe szklanka rodzynek Helio polewa czekoladowa Helio płatki migdałów Helio do posypania ciasta skórka z cytryny Puszysty sernik
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!masy makowej z bakaliami (850g) 10 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 1 szklanka cukru 6 jabłek (dużych) 1 opakowanie cukru waniliowego Lukier: 150g cukru puder 30g ciemnego kakao 3 łyżki mleka 1 płaska łyżka masła Masę makową przełożyć do dużej miski. Dodać obrane i starte (na dużych oczkach tarki) jabłka, kaszę oraz(...)pieczenia. Jajka z cukrami utrzeć na biały puch i połączyć z resztą składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w 190 stopniach. Przygotować lukier. Mleko z masłem zagotować, przelać do miseczki i dokładnie utrzeć z kakao i cukrem. Ostudzone ciasto posmarować lukrem i pozostawić do zastygnięcia
Di gotujeśrednicy 24cm. Masa serowa 350 g puree z dyni 1 kg sera wiaderkowego 1 szklanka cukru pudru 1 budyń waniliowy 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody Wszystkie składniki utrzeć Jak przygotować puree z dyni Dynię podzielić na mniejsze kawałki wraz ze skórą. Włożyć do naczynia żaroodpornego , nakryć folią aluminiową i piec
O kuchni z uczuciemsłoik powideł śliwkowych. Lukier lub polewa orzechowa. Przygotowanie ciasta: Drożdże rozpuszczamy z cukrem i ciepłym mlekiem i dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Przygotowanie masy makowej: Sparzony, odcedzony, zmielony mak mieszamy z pozostałymi składnikami. Przygotowanie masy orzechowej: Zmielone orzechy mieszamy z cukrem pudrem i śmietaną. Ciasto dzielimy(...)grzałka góra-dół) i pieczemy drożdżówkę na dolnej półce przez około 1 godzinę. Jeśli wierzch ciasta szybko ciemnieje, przykrywamy go lekko folią aluminiową. Wystudzone ciasto polewamy lukrem przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i odrobiny wrzątku. Możemy też polać je polewą czekoladową i posypać mielonymi orzechami. Drożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po przepisy
Trzeci talerzszklanki wody 200 g cukru 1 kostka masła ( 200 g ) Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 2 łyżki cukru pudru 1 szkl gotowanej wody Lukier: sok z połowy cytryny cukier puder Dodatkowo: 210 g herbatników kakaowych 140 g herbatników białych wiórki białej czekolady Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno pianę(...)stop, przez ok.20 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy. Poncz: Do rondla wlać wodę, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować, ostudzić. Masa budyniowa: Do garnka wlać sok z cytryny, dodać szklankę wody i cukier zagotować. W pozostałej wodzie rozmieszać proszek budyniowy wlać do gotującego soku cytrynowego, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu, ostudzić. Ostudzony budyń utrzeć
Kuchnia Danusidrożdży,1 jajko,2 żółtka,3/4 szklanki cukru,50 g roztopionego i przestudzonego masła,2 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego,1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny,mąka do podsypywania stolnicy.Nadzienie serowe:ok. pól kg zmielonego twarogu, cukier do smaku,1 jajko,1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny.Lukier:cukier puder,sok z cytryny.Drożdże rozetrzeć(...)odstawić do ponownego podrośnięcia na około 20-30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez niecałe pół godziny - do lekkiego zrumienienia. Jeszcze lekko ciepłe smarować lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Lukier powinien być gęsty, ale bezproblemowo spływać z łyżki jednolitym strumieniem. Zbyt rzadki spłynie z drożdżówek, a za gęsty ciężko będzie rozprowadzić.Autorka przepisu
Codzienna kuchnia niecodziennaWilgotne ciasto czekoladowe, proste w przygotowaniu, bez miksera, w kilka chwil i do pieca. Gotowe można udekorować cukrem pudrem, polewą, lukrem, ja jednak dziś zrezygnowałam z wszelakich dodatków. A jest radocha! SMACZNEGO! Cudne, mokre ciasto czekoladowe z dodatkiem dżemu malinowego, no idealne do dzisiejszej kawy przy tym pięknym słońcu! Inspiracja tutaj . SKŁADNIKI: 125 g masła 250 ml mleka 1 jajko(...)łyżki dżemu z owoców leśnych, u mnie malinowy, domowy (lub każdy inny, ciemny dżem, konfitura) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1 opakowanie cukru z wanilią nieco większa szczypta przyprawy do piernika Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Ciasto piekłam w keksówce o wymiarach 31 x 12 cm. Składniki w temp. pokojowej
Zasmakuj Kuchnipieczenia 4 jajka - całe 1,5 szkl mleka 1,5 szkl. oleju + 2 słoiczki powideł lub dżemu - u mnie powidła z mirabelek papilotki Do ozdoby lukier z cukru pudru lub sam cukier puder. Przygotowanie : Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem do połączenia składników. Na blaszce do muffinek umieścić papilotki. Na spód papilotek łyżka ciasta następnie(...)dżem. Napełnić foremki. Piec około 15-20 minut w 175*C. -najlepiej sprawdzić muffinkę suchym patyczkiem, jeśli ciasto będzie się kleiło do patyczka, piec jeszcze chwilę. Do dekoracji użyłam lukru królewskiego i ozdób z owego lukru
Garnkowe fanaberiemoje serce i .... podniebienie :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mleka (250 ml) 100 g masła szczypta soli 1 1/4 szklanki mąki pszennej 4-5 jajek tłuszcz do smażenia Lukier: 150 g cukru pudru 2-3 łyżki wody kilka kropel aromatu rumowego Przygotowanie: Mleko zagotować z masłem i szczyptą soli. Zestawić z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia składników. Garnek(...)dołu). Po chwili zdjąć papier (łatwo schodzi). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone odłożyć na papierowy ręcznik, by odciekły. Gniazdka moczyć w lukrze (składniki wystarczy rozmieszać) lub posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnimąki 100 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 4 łyżki jogurtu greckiego 24 łyżeczki marmolady różanej Stovit Lukier: 1 czubata łyżka jogurtu greckiego 3/4 szklanki cukru pudru suszone płatki róż (do posypania) Wykonanie: W misce mieszamy 2 szklanki mąki przesianej przez sito z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Lukier: W miseczce umieszczamy jogurt grecki, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Rogaliki prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy pokruszonymi, suszonymi płatkami róż. Studzimy
Kuchnia MagdaLenyłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 5 średniej wielkości jabłek winnych 20 dag posiekanych orzechów włoskich Składniki na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Jajka z cukrem i miodem ucieramy do białości, nadal miksując dodajemy olej, kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pieników i mąkę. Na końcu dodajemy obrane i pokrojone(...)wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem, następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni C. Aby wykonać lukier ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny i polewamy nim jeszcze ciepłe ciasto. Można dodatkowo udekorować wiórkami kokosowymi lub lekko zrumienionymi na patelni płatkami migdałowymi
Animelka Blogformie do pieczenia muffinek wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 170º przez około 20-25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 5 łyżek wrzącej wody kilka kropel aromatu pomarańczowego (można zastąpić startą skórką z pomarańczy) Wodę, cukier i aromat połączyć razem. Powstałe grudki rozetrzeć łyżką. Jeśli lukier wyjdzie
kulinarnyswiatdomi