grzanie góra/dół około 40 minut, letnią polukrować i dobrze struclę wystudzić KRUSZONKA: 5 dag miękka margaryna, 2 łyżki cukru, mąki tyle aby powstała drobna kruszonka LUKIER: 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem na nie za gęsty lukier pyszna drożdżowa strucla z makiem, jest mała porcja, masę z dużej puszki dzielę na dwie części, jedną używam a drugą
W Mojej Kuchni Lubięniepełna szklanka drobnego cukru (170 g) 1 szklanka gęstej śmietany 18% (250 g) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka do dekoracji cukier puder lub lukier Mąkę, proszek do pieczenia i kaszę manną przesiać przez sito. Jajka wbić do miski. Zasypać cukrem (drobnym i wanilinowym). Miksować na najwyższych obrotach miksera, aż do podwojenia masy(...)pokroić na 5-6 części. Na surowym cieście wyłożyć kawałki brzoskwiń. Piec w 17 0ºC przez około 40-45 minut (do suchego patyczka!). Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Pomysł na przepis stąd
Ugotowaćszkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią 250 g masło ekstra łowickie 8 jajek 2 cytryny sok z 1 cytryny Lukier: 4-5 łyżek soku z cytryny 1,5 do 2 szkl cukru pudru Przygotowanie: Cytryny umyć, sparzyć i w całości ugotować do miękkości. Gotujemy około 30 minut. Po ugotowaniu delikatnie wyjąć pokroić na mniejsze kawałki(...)patyczka. Wyjąć z piekarnika i po około 10 minutach wyjąć babkę z formy. Przełożyć na metalową kratkę i ostudzić. Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Lukier powinien mieć taką konsystencję, żeby można było nim posmarować babkę
Ala piecze i gotujewanilią 4 jajka klasy M 2 łyżki naturalnego jogurtu lub 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 puszka gotowej masy makowej (lub tyle samo domowej gęstej masy makowej) cukier puder do oprószenia makowca (jeśli lukier) Dodatkowo: forma do pieczenia – u mnie kwadratowa tortownica 24×24 papier do pieczenia w arkuszach Stella folia do żywności Stella Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę(...)termoobiegu). Pieczemy około 50-60 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto, u mnie zazwyczaj 50 minut wystarcza). Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Smacznego
Słodkie okruszkismaczne, i fajnie się z nimi pracuje. I jest to ciekawy pomysł na prezent, lub dodatek do prezentu :-) SKŁADNIKI NA CIASTO : -2 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -2 łyżeczki sody -1 małe jajko -4 łyżki miodu -4 łyżki masła -2 łyżeczki kakao -1 łyżka przyprawy do piernika Masło wraz z miodem rozpuszczamy i studzimy. Resztę składników dajemy(...)dekoracji pierniczków, nie urywa się, szybko zastyga, i ładnie wygląda. Potrzebujemy: -1 małe białko -troszkę soku z cytryny -cukier puder-ile weźmie Na małych obrotach miksujemy wszystko, dodając cukier puder. Konsystencja lukru musi być w miarę sztywna, jak zrobicie wzorek patyczkiem, nie może się rozlewać. Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem, ja daję go do woreczka strunowego, leciutko nacinam róg. I tyle
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokużółtko 2 łyżki śmietany 12 % 2 lekko kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 kg kwaśnych i twardych jabłek 1 cukier waniliowy cynamon mielony według uznania Lukier: 1 białko około 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej 2 szklanki świeżych malin Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy(...)pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i kroimy w kwadraty. 5. Lukier i dekoracja: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, gdy lukier będzie gęsty i biały smarujemy nim każdy kawałek ciasta, na koniec dekorujemy malinami, wcześniej umytymi i dokładnie osuszonymi. 6. Podanie: Tak przegotowane ciasto podajemy. Smacznego życzę. Rady
Izabelawkuchniszkl cukru 1 i 1/4 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mleka 1 płaska łyżeczka amoniaku parę kropel esencji waniliowej 2 łyżki soku z cytryny i tyle cukru pudru aby lukier był dość gęsty, ale wciąż lejący, wtedy szybko zastygnie. 1. Masło zmiksować z cukrem na puch, pod koniec miksowania wbijamy jajko i miksujemy do połączenia się. 2. Następnie dodajemy przesianą
Gotowanie...to proste !naturalnego 3 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli 180 g mąki pszennej Nadzienie: 50 g miękkiego masła 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka miodu Lukier: 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżeczka miodu 1 łyżka wody Przygotowanie: Rozczyn: W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Dodać obydwa rodzaje mąki oraz miód, dobrze wymieszać. Miskę z rozczynem przykryć(...)zapach. W yjąć i przestudzić na kratce. Lukier: Składniki utrzeć, np. przy pomocy łyżeczki. Lukier powinien być gęsty, więc w razie potrzeby dosypać odrobinę cukru pudru lub dolać wody. Jeszcze ciepłe ślimaczki wysmarować lukrem. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieJagódki już podobno się kończą... szkoda. Upiekłam z nimi zawijańce z dodatkiem posiekanych orzechów nerkowca. Ciastka są kruche i smakują naprawdę super. Polałam je lukrem z cukru pudru z dodatkiem soku z cytryny i soku z owoców czarnego bzu, można także użyć soku z jagód. Lukier miał piękny różowy kolor i idealnie udekorował ciacha. Mojemu o dziwo bardzo smakują(...)ważne żeby smakowały ;). KRUCHE ZAWIJAŃCE Z JAGODAMI. Składniki na 14 - 15 sztuk: Ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej 125 g masła 60 g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1,5 łyżki serka homogenizowanego waniliowego 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 150 g jagód 30 g posiekanych orzechów nerkowca
Zakątek rozkoszy kulinarnychmocno rumienić, przykryjcie wierzch luźno kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu ciasto studzimy, w formie. Całkowicie ostudzony keks wyjęty z formy warto ozdobić lukrem i owocami. Lukier to utarty do białości cukier puder. Do miseczki wsypujemy cukier puder, kroplami (dosłownie, po kropelce) cały czas mieszając, dodajemy sok z cytryny i rum – musicie sami zobaczyć ile cukier ich wchłonie aż osiągnie konsystencję(...)szklanki wybranych bakalii (nie więcej niż 90-100g) 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub pomarańczy tłuszcz i mąka krupczatka do wysmarowania i wysypania formy SZYBKI LUKIER 2/3 szklanki cukru pudru sok z cytryny i rum drobne świeże owoce lub bakalie do dekoracji
Karo in the KitchenSKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 150g masła, 4 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta z jednej cytryny, 1 łyżka śmietany 18%, Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i razem siekam nożem. Następnie dodaję cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę oraz skórkę(...)lodówki. Następnie rozwałkowuję i wykrawam w cieście dowolne kształty. Ciastka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny na jednolitą masę. Lukrem polewam przestudzone ciasteczka. Ciastka odstawiam na 15 minut w chłodne miejsce
Tradycyjna kuchnia Kasipołączy się z masą. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem. Pieczemy ok. 60 min. w 170 st. C. składniki na lukier pomarańczowy: 100 g cukru pudru 10 g soku z pomarańczy wykonanie: Składniki mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli chcemy aby lukier był gęściejszy dodajemy więcej cukru pudru natomiast aby był rzadszy dodajemy więcej
Domowy Smak Jedzeniagóry- po chwili ściągamy go. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor- Około 2 min z każdej strony. Gniazdka są gotowe. Do gniazdek dodałam lukier : Lukier: ok 200 gr cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki gorącej wody Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli lukier jest zbyt lejący dodajemy cukier puder- gdy zbyt "twardy" wody. :) Nakładamy
Smaki Edytycukru • 125 g masła Bita śmietana • 500 ml śmietanki kremówki 30% • 50 g cukru pudru • 2 op. śmietan-fixu Wierzch • 250 g herbatników z ząbkami • lukier: sok z 1 cytryny + 2 szklanki cukru pudru Przygotowanie : Spód Masło pokroić w kosteczkę i zostawić na min. pół godziny aby zmiękło. Jajka wyjąć z lodówki i ocieplić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni(...)całkowicie ostudzone ciasto, wyrównać powierzchnię. Wierzch Na bitej śmietanie ułożyć herbatniki. Przygotować lukier: podgrzać sok z cytryny w garnku, następnie stopniowo dodawać po pół szklanki cukru pudru cały czas mieszając aż uzyskamy gładki lukier. Rozprowadzić go po herbatnikach. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin aby się "przegryzło", najlepiej zrobić je dzień wcześniej. Nie przykrywać aby lukier się
KUCHNIA POLSKApotrzeby przedłużyć czas pieczenia . Można ozdobić lukrem migdałowym i posypać prażonymi migdałami. Lukier cytrynowy 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki cieplej wody zmieszanej z esencją migdałową Wymieszać puder z wodą i esencją migdałową. Jeśli lukier jest zbyt rzadki- dodajcie więcej cukru pudru, jeśli za gęsty dodajcie więcej wody
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk