lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:63/284)

SZYBKIE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM 1248

ciasto 20 g świeżych drożdży 250 ml mleka 40 g cukru 500 g mąki pszennej 1 żółtko 85 g oleju szczypta soli białko do do posmarowania drożdżówek lukier 4 łyżki cukru pudru sok z cytryny A jak to zrobić: Budyń   lub budynie ugotować i odstawić do wystygnięcia. Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki(...)układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacięciami do góry. Bułeczki posmarować białkiem. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wystygnięciu posmarować lukrem (czynność można zastąpić cukrem pudrem lub pominąć). Smacznego

Kuchnia w opałach
Pączki bez smażenia 179

łyżeczki soli - 1/2 szklanki ciepłego mleka Lukier: - 1/2 szklanki cukru pudru - sok z cytryny, pomarańczy lub mandarynki Dodatkowo: - dżem lub marmolada do nadziewania pączków 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z jedną łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut aby zaczęły fermentować. Masło rozpuszczamy z cukrem, mieszamy do rozpuszczenia cukru, odstawiamy do przestudzenia. Jajka w całości ubijamy widelcem. Do miski przesiewamy(...)minut.  3. Czas pieczenia ok. 15-20 minut, aż pączki będą rumiane. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Upieczone i wystudzone pączki można polać lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Makowiec 549

słodka – moja była) 150 g masła 2 jajka 50 g drożdży + masa makowa, cukier puder, sok z pomarańczy, domowa skórka pomarańczowa W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z resztą cukru. Mieszamy razem wszystkie płynne składniki: drożdże z mlekiem, jajka i przestudzone masło. Dodajemy mąkę i wyrabiamy(...)minutach zawijamy roladę w papier do pieczenia formując dużego „cukierka”, końce związujemy sznurkiem. Pieczemy ok. 45-50 minut. Upieczoną roladę odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy lukier z cukru pudru i soku z cytryny (powinien mieć konsystencję gęstego jogurtu), dodatkowo do lukru możemy dodać skórkę pomarańczową. Lukrujemy przestudzoną roladę. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami 223

moreli suszonych Sante 50 g  śliwek suszonych Sante 50 g suszonych wiśni 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka cynamonu 50 g rozpuszczonego masła Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok z cytryny kolorowa posypka Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania gładkiego lśniącego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)nagrzewamy do 180 stopni, ciasto smarujemy odrobiną roztopionego masła wymieszanego z mlekiem i pieczemy przez 30 minut. Ciasto studzimy na kratce.  Gdy ciasto całkiem wystygnie przygotowujemy lukier. Do szklanki wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z cytryny, około 1 łyżeczki. Dokładnie mieszamy, jeśli byłby za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę soku. Ciasto lukrujemy i posypujemy posypką

Kulinarne przygody Gatity
Kolorowa babka Wielkanocna – puszysta i pyszna 510

około 15 minut w foremce do przestudzenia, następnie wybijam i odstawiam do wystudzenia. Następnie dekoruję lukrem i posypką. Lukier: Do miseczki wlewam mleko, dodaję cukier waniliowy i przez chwilę mieszam tak, żeby cukier się rozpuścił. Następnie dodaję około 3 łyżek cukru pudru i dokładnie mieszam tak żeby zrobił się lukier. Gęstość lukru zależy od tego ile dodamy cukru, jeżeli chcemy(...)gęstszy to dodajemy więcej cukru pudru. Wystudzoną babkę maluję lukrem i posypuję posypką, następnie babkę odstawiam żeby lukier zastygnął. Kolorowa babka Wielkanocna jest gotowa, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
JAGODZIANKI 177

wody szczypta soli Składniki na nadzienie: 250-300 g świeżych jagód (po jednej płaskiej łyżce na jagodziankę) 3 łyżki cukru 1 roztrzepane jajko na glazurę Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 5-6 łyżek wody Pamiętajcie,ze podczas pracy z ciastem drożdżowym  nie powinno być w pomieszczeniu przeciągów. Powinno wyrastać w cieple. Drożdże rozkruszyłam i rozpuściłam w ciepłej(...)Wstawiłam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piekłam przez 15-18 minut na złoty kolor. Wyjmowałam jagodzianki na kratkę i studziłam. Jak lubicie to można polać je lukrem. Na talerz wsypałam cukier puder. Stopniowo dodawałam wodę i mieszałam. Polałam nim jagodzianki. Smacznego

potrawyregionalne
Cytrynowe kruche ciasteczka z lukrem 208

cukru 125 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18%   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 składniki potrzebne do przygotowania lukru: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)pomocą foremek wycinamy gwiazdki. Ciasteczka wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.   Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C (termoobieg) i pieczemy   ok 12 minut. Przygotowujemy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z cytryny. Energicznie mieszamy i gotowe. Gdy ciastka ostygną zabieramy się za dekorowanie

noteskulinarnyfiga
Francuskie ciasto jabłkowe / French apple pie 246

ciasto: 2 szklanki (280g) mąki 1/3 szklanki (65g) cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 8 łyżek (115g) zimnego masła 2 duże jajka Składniki na lukier: 1 (140g) szklanka cukru pudru 1 1/2 łyżki wody Przygotowanie: W celu przygotowania nadzienia jabłkowego, w dużym rondlu lub patelni rozgrzej na średnim ogniu masło i wrzuć wszystkie składniki nadzienia oprócz rumu(...)cały wierzch. Włóż tak przygotowane ciasto do piekarnika i piecz przez 35 do 40 minut do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia. W celu przygotowania lukru, wymieszaj energicznie cukier puder z wodą i polej nim ciasto. Odstaw do zastygnięcia i podawaj. Smacznego! English version French apple pie (20 cm baking pan, 8 servings) Ingredients for apple filling

karmelowy
Bułeczki z lukrem śmietankowym---Bagel con crema di glassa 165

przepis Tutaj 25 g  masła 40 g cukru -jak ktoś lubi słodkie to do smaku   1,5-2 łyżki mąki ziemniaczanej     Lukier     pół szklanki cukru pudru         2-3 łyżki śmietanki kremówki   Dodatkowo                  zmielone orzechy(...)termoobiegu) lub 200 °C (grzanie góra/dół), jeśli pieczemy z termoobiegiem obie blachy możemy piec jednocześnie. Gotowe bułeczki studzić na kratce. Orzechy zmielić. Przygotować lukier, w tym celu cukier puder utrzeć ze śmietanką na dość gęstą, ale płynną masę, Posmarować nim ciepłe bułeczki i każda posypać orzechami. Smacznego

w mojej kuchni
Pierniczki najeżone bakaliami 136

łyżki posiekanych rodzynek) Lukier: 120 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody kilka kropli soku z cytryny Do małego rondelka wsypać cukier, zalać 60 ml wody. Gotować na średnim ogniu (nie mieszając), aż woda odparuje a cukier zmieni kolor karmelowy (należy uważać, żeby nie podgrzewać cukru zbyt długo, bo cukier może się spalić). Odstawić z palnika. Do karmelu dodać(...)sprawdzić stan upieczenia i niepotrzebnie nie przedłużać czasu, co wpłynie na twardość i przesuszenie pierników. Upieczone pierniczki ostudzić na kratce, a następnie za pomocą pędzelka posmarować lukrem  (fot.4)  przygotowanym z cukru pudru, wody i odrobiny soku cytrynowego. Przechowywać w puszce. Źródło: smakolykibereniki.blogspot.com   drukuj przepis

Świat Ciasta
Babka z herbatą Earl grey 185

znajdziecie  TUTAJ ) 4 jajka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 torebki drobnej herbaty earl grey ( u mnie tetley)* Na lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2-3 łyżki zaparzonej herbaty earl grey *Próbowałam używać kupowanej na wagę herbaty earl grey z herbaciarni, miała ona jednak zbyt duże grudki. Miał herbaciany używany w herbatach(...)temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze około 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce. Do szklanki z cukrem pudrem dodajemy 2,3 łyżki herbaty. Rozcieramy grzbietem łyżki do uzyskania pożądanej konsystencji, polewamy babkę. Czekamy aż lukier zastygnie. Smacznego

Kolizje Smaków
Babeczki marchwiowe z karmelizowaną marchewką 258

mąki żytniej typ 2000 1,5 szk maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do pierników 300 g marchewki 0,5 szk rodzynek Kresto Lukier 1 białko cukier puder Karmelizowana marchewka 1 większa marchewka 1 łyżeczka skórki pomarańczowej* 3 łyżeczki cukru 50 ml wody Przygotowanie:Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do naczynia(...)wymieszać. Ciasto rozlać do papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Piec około 20 min w temperaturze 180 st. Wyszło 15 babeczek.Lukier: przesiać około 1 szklanki cukru pudru dodać białko i zmiksować  na  jednolita konsystencję. Lukier powinien być dosyć gęsty żeby nie spływał. Jeśli jest za rzadki dodać cukru pudru i ponownie zmiksować.Marchewkę oczyścić, umyć i zetrzeć na dużych

Ala piecze i gotuje
Rogale świętomarcińskie 139

mleka - 20 g świeżych drożdży - 2 jajka + 1 żółtko - 120 g drobnego cukru do wypieków - 120 g masła - ½ łyżeczki soli - 300 g zamrożonego masła Składniki na lukier: - 200 g cukru pudru - kilka łyżek wrzątku Dodatkowo: - obrane ze skórki, posiekane migdały Przepis pochodzi od Renaty z bloga ArtKulinaria . Jej wpis i porady po warsztatach kręcenia rogali świętomarcińskich w Poznaniu jest(...)wstawiamy wyrośnięte rogale (zanim wstawiłam rogale do pieczenia posmarowałam je z wierzchu pozostałym ze składników ciasta jednym białkiem). Pieczemy ok. 20 minut, aż się zrumienią. Z cukru pudru i wrzątku ucieramy lukier. Upieczone rogale wykładamy na kratkę i jeszcze ciepłe polewamy lukrem oraz posypujemy posiekanymi migdałami. Rogale świętomarcińskie to wypiek nie tylko na miarę tradycji. Przepis należy raczej do pracochłonnych

mojewypiekiinietylko
Rogale świętomarcińskie 218

mleka - 20 g świeżych drożdży - 2 jajka + 1 żółtko - 120 g drobnego cukru do wypieków - 120 g masła - ½ łyżeczki soli - 300 g zamrożonego masła Składniki na lukier: - 200 g cukru pudru - kilka łyżek wrzątku Dodatkowo: - obrane ze skórki, posiekane migdały Przepis pochodzi od Renaty z bloga ArtKulinaria . Jej wpis i porady po warsztatach kręcenia rogali świętomarcińskich w Poznaniu jest(...)wstawiamy wyrośnięte rogale (zanim wstawiłam rogale do pieczenia posmarowałam je z wierzchu pozostałym ze składników ciasta jednym białkiem). Pieczemy ok. 20 minut, aż się zrumienią. Z cukru pudru i wrzątku ucieramy lukier. Upieczone rogale wykładamy na kratkę i jeszcze ciepłe polewamy lukrem oraz posypujemy posiekanymi migdałami. Rogale świętomarcińskie to wypiek nie tylko na miarę tradycji. Przepis należy raczej do pracochłonnych

mojewypiekiinietylko
BABKA MARCHEWKOWA Z SEREM 162

szczypta soli NADZIENIE SEROWE 250 g kremowego serka śmietankowego( może być z wiaderka ) 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko LUKIER 150 g kremowego serka śmietankowego ( może być z wiaderka ) 3 łyżki cukru pudru orzechy do dekoracji W dużej misce wymieszać cukier z jajkami, dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Ciasto będzie bardzo gęste, ale takie właśnie(...)ciasta marchewkowego. Piec w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę lub dłużej – do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę marchewkową przełożyć na kratkę i ostudzić. Z serka i cukru pudru utrzeć lukier. Zimne ciasto polukrować i udekorować orzechami wedle własnego uznania. Artykuł BABKA MARCHEWKOWA Z SEREM pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Babeczki jak makowiec, z lukrem i skórką pomarańczową 161

foremek lub papilotek do połowy wysokości, nałożyć po 1 łyżeczce masy makowej na każdą babeczkę i nałożyć ciasto do 4/5 wysokości. Piec 20 min. Wystudzić i polukrować. Lukier szklanka cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody kandyzowana skórka z pomarańczy Cukier puder wymieszać z 2 łyżkami wody, tak aby nie było grudek. Gdyby lukier był zbyt gęsty - dodać więcej wody

Słodkie inspiracje
WALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ 266

temperaturze pokojowej 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej czerwony barwnik spożywczy Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 – 3 łyżki wrzącej wody lub soku z cytryny posypka cukrowa   Przepis: Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć, do otrzymania bardzo puszystej, jasnej masy. Dodać(...)kartce. Cukier puder rozetrzeć w naczyniu z wrzącą wodą (grzbietem łyżki) do gładkości. Jeśli będzie zbyt gęsty – dodać więcej wody. Jeśli zbyt rzadki – dosypać cukru pudru. Ciasteczka maczać w lukrze, odkładać na kratkę, posypać cukrowymi kuleczkami. Przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku. Ps. Ciastka trzeba od razu upiec ponieważ barwnik się utlenia :). Smacznego Artykuł WALENTYNKOWE SERCA

Gotowanie-uk
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kardamonem 159

żółtka 30 g cukru wanilinowego 200 g roztopionego masła (1 kostka) 1 białko kruszonka 6-7 łyżek mąki 2 łyżki cukru 1/4 kostki masła 1 żółtko lukier 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka ciepłej wody Wykonanie: Mleko podgrzewacie i przelewacie do miski. Wsypujecie mąkę, cukier i pokruszone drożdże. Mieszacie, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. To będzie(...)blaszce. Wstawiacie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 50-60 minut. Po upieczeniu wyłączacie piekarnik, uchylacie drzwiczki i powoli studzicie. W miseczce mieszacie cukier puder z wodą na lukier. Musi mieć gęstą, ale lejącą konsystencję. Polewacie nim ostudzone ciasto i posypujecie kardamonem. Dom pachnie, mięśnie bolą, wszyscy zadowoleni! Smacznego

GRUBY WAŁEK
Babeczki wielkanocne 158

Ciasto przelewamy do foremek, zostawiając od góry 1 cm wolnego miejsca. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 25 minut. Gotowe babeczki polewamy lukrem  (można wykorzystać specjalny cukier puder do sporządzenia lukru).  Smacznego

Pyszności Słodkości
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kardamonem 145

żółtka 30 g cukru wanilinowego 200 g roztopionego masła (1 kostka) 1 białko kruszonka 6-7 łyżek mąki 2 łyżki cukru 1/4 kostki masła 1 żółtko lukier 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka ciepłej wody Wykonanie: Mleko podgrzewacie i przelewacie do miski. Wsypujecie mąkę, cukier i pokruszone drożdże. Mieszacie, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. To będzie(...)blaszce. Wstawiacie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 50-60 minut. Po upieczeniu wyłączacie piekarnik, uchylacie drzwiczki i powoli studzicie. W miseczce mieszacie cukier puder z wodą na lukier. Musi mieć gęstą, ale lejącą konsystencję. Polewacie nim ostudzone ciasto i posypujecie kardamonem. Dom pachnie, mięśnie bolą, wszyscy zadowoleni! Smacznego

GRUBY WAŁEK
Piernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe 351

formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Gdy ciasto ostygnie delikatnie przekroić na pół. Przełożyć powidłami śliwkowymi. Sporządzić lukier: Wodę wymieszać z cukrem pudrem i kakao. Lukrem polać ciasto. Udekorować orzechami włoskimi

CoolinarniePL