lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:58/284)

Dietetyczne pączki pieczone 181

jajka 2 żółtka 800 g mąki pszennej uniwersalnej 1 łyżeczka soli 7 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka pasty waniliowej do posmarowania użyłam lukru i ozdobnej posypki Lukier 1/2 szklanki cukru pudru 2-3łyżki soku z cytryny.  Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny w razie potrzeby dodać więcej solu kub cukru pudru Wykonanie.  Z podanych składników(...)minut do napuszenia. Wyrośnięte "pączki"posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 8- 10 minut. Wystudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem, albo posmarować lukrem i posypać posypką. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Dietetyczne pączki pieczone 146

jajka 2 żółtka 800 g mąki pszennej uniwersalnej 1 łyżeczka soli 7 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka pasty waniliowej do posmarowania użyłam lukru i ozdobnej posypki Lukier 1/2 szklanki cukru pudru 2-3łyżki soku z cytryny.  Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny w razie potrzeby dodać więcej solu kub cukru pudru Wykonanie.  Z podanych składników(...)minut do napuszenia. Wyrośnięte "pączki"posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 8- 10 minut. Wystudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem, albo posmarować lukrem i posypać posypką. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Rogale świętomarcińskie 165

temperaturze 180st.C przez około 20 minut (na rumiano). Upieczone wystudzić, polukrować i posypać posiekanymi orzechami lub migdałami. Dokładny opis wykonania rogali wraz ze zdjęciami znajdziesz u Arabeski. Lukier: 1 szklanka cukru pudru; 2 łyżki kwaśnej śmietany; 1 kropla aromatu pomarańczowego; Śmietanę mocno podgrzać w małym garnuszku (prawie do zagotowania), ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, dodać cukier puder, aromat pomarańczowy(...)utrzeć za pomocą łyżki na gładki, dosyć gęsty lukier. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dodać odrobinę przegotowanej wody lub mleka.  Rogale najlepsze są następnego dnia po upieczeniu

In my kitchen
Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą 154

czekoladą na Święta. Składniki na 40 sztuk: 125 g tartych migdałów 125 g tartych orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 4 białka 200 g cukru szczypta soli lukier: 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki  zimnej wody posypki dekoracyjne Jeśli mamy mielone migdały i orzechy to ekstra, jeśli nie to mielimy je w młynku. Czekoladę ścieramy na tarce. Białka ubijamy(...)papierze do pieczenia w pewnej odległości, gdyż makaroniki rosną. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 15 minut. Studzimy. Lukier przygotowujemy z cukru pudru i  wody (1/2 szkl. cukru pudru i 1-2 łyżki cukru) całość dokładnie ucieramy łyżką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na środek ciasteczka, posypujemy słodkimi posypkami. * fotografie wykonała Ewa Waszkiewicz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajka z niespodzianką 159

Gwarantuję świetną zabawę dla całej rodziki Składniki na 10 jajeczek : 120g mąki pszennej 130 g mąki krupczatki 170g margaryny 80g cukru pudru ½ paczuszki cukru waniliowego skórka otarta z jednej cytryny 1 żółtko i 1 całe jajko Dodatkowo: lukier kolorowa posypka do ciast barwniki do lukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C.  Upieczone ciasteczka studzimy na kratce, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowanie lukru: przesiany cukier puder rozcieramy z ½ białka i odrobiną soku z cytryny. lukier powinien być na tyle gęsty, aby nie rozlewał się na ciasteczku. Lukier zabarwiamy bawnikami i dekorujemy te, które użyjemy

Mia Cucina Sofieta
Babka makowa z białek z pomarańczami 4169

pszenna 1 szk mak cały 1 szk cukier 3/4 szk masło 100 g cukier waniliowy 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta pomarańcza 1 szt Lukier sok z pomarańczy 5 łyżek cukier puder  Przygotowanie:Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno . Do ubitych białek dodać mak , mąkę , proszek do pieczenia i rozpuszczone letnie masło . Wszystko(...)mocno się z góry nie spiekła . Piec 30 min . Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem jeżeli jest jeszcze mokry to piec trochę dłużej . Lukier - z soku z pomarańczy i cukru pudru utrzeć lejący lukier i polukrować zimną babkę . Na górę zetrzeć skórkę z sparzonej pomarańczy

Ala piecze i gotuje
Sernik Biały puch – na samych białkach 382

tarce o dużych oczkach resztę ciasta *** *** Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180’C (piekłam bez termoobiegu). Po wystudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem *** *** Lukier przygotowałam następująco: pół szklanki cukru pudru wymieszałam z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki – tak aby powstała gęsta lejąca konsystencja *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTO ZEBRA Z BIAŁEK PRZEPIS TUTAJ BABKA Z BIAŁEK

Blog z Apetytem
Pączki Ćwierczakiewiczowej 157

pączki- w środku zostaną surowe, a olej za mało rozgrzany spowoduje, że pączki będą go chłonęły podczas smażenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, lub jeszcze ciepłe polukrować. Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody lub soku wyciśniętego z cytryny. Cukier puder utrzeć z wodą na gładką masę i lukrować ciepłe jeszcze pączki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Szarlotka z połówkami jabłek 415

mąki 150ml jogurtu greckiego kostka zimnego masła (25dag) jajko w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżeczek cukru pudru   5 jabłek cynamon+cukier waniliowy Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru + 1 łyżka jogurtu greckiego   Przygotowanie: Pokrojone w kostkę masło wraz ze wszystkimi składnikami posiekać drobno nożem. Wyrobić rękoma do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Uformować kulę, którą(...)blaszki. Docisnąć. Ja  dodatkowo robię ranty dookoła można pominąć). Wkładam do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 40 minut. W czasie pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru i jogurt dobrze mieszam, aby powstał lukier. Po wyjęciu ciasta smaruję lukrem całą jego powierzchnię (lukier wykładam na jeszcze ciepła szarlotkę). Smacznego

ChilliJemy
Drożdżówki z serem i jagodami 144

piekarniku ok. 15 minut. Pieczemy w temperaturze 180º C przez około 15-20 minut, aż drożdżówki będą zarumienione. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem, ale możemy je polukrować (lukier: 1/2 szklanki cukru pudru rozprowadzamy z ok.1-2 łyżkami gorącej wody lub soku z cytryny). Smacznego! The post Drożdżówki z serem i jagodami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Baba drożdżowa 156

patyczkiem, czy baby nam się upiekły. Jeżeli patyczek jest suchy to znaczy, że są już upieczone. Po wystudzeniu można baby posypać cukrem pudrem lub polukrować. Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 – 4 łyżki wody. Sposób wykonania: Cukier puder rozetrzeć z wodą i polać upieczoną babkę. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Pomarańczowe ciasteczka (Biscotti all'arancia) 139

masła 100 g cukru 1 pomarańcza  1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego Lukier 120 g cukru pudru 2-3 łyżki soku z pomarańczy **** INGREDIENTI 400 g di farina 200 g di burro 100 g di zucchero 1 arancia 1 confezione di vanillina 1 cucchiaino di lievito vanigliato 2 cucchiai(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy. **** PREPARAZIONE Mescolate il burro ammorbidito con lo zucchero, la vanillina e 2 cucchiai di yogurt bianco. Aggiungete la farina setacciata con il lievito vanigliato

La grande e la piccola cuoca
Drozdzowa baba z rumowym lukrem czyli Slodki Czwartek odc.99 166

drożdzy 100 g cukru 400 g maki pszennej 200 ml ciepłego mleka 4 żółtka 60 g mię miękkiego masła po łyżeczce startej skórki z cytryny i pomarańczy lukier: 60 g cukru pudru po pół łyżki rumu i wody kilka kropli soku z cytryny Rodzynki namaczamy w rumie. Odstawiamy na pół godziny. Drożdże rozcieramy z łyżeczka cukru i ćwierć szklanki ciepłej(...)Odstawiamy na 1,5 godziny by wyrosło. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Pieczemy babkę ok 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku upieczona. Po ostudzeniu polewamy lukrem utartym z cukru pudru, rumu, wody i soku z cytryny

Dzieje kuchennej Wiewióry
BABKA KOKOSOWA 129

szklanka mleka * 300 ml kwaśnej śmietany * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * 100 g wiórków kokosowych  (użyłam Skworcu) * garść wiórków kokosowych do dekoracji * cukier puder i woda do lukru Wykonanie: Całe jajka wbić do miski, dodać cukier i wszystko razem ucierać około 4 minut. Następnie wlać mleko i kwaśną śmietanę, wymieszać mikserem. Kolejno wsypać przesianą przez(...)ciasto, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wlać do foremki do pieczenia babki. Piekarnik nagrzać do 170'C. Wstawić ciasto i piec około 45-50 minut. Wystudzone ciasto polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody, posypać wiórkami kokosowymi

Zrób to smacznie
ŚWIĄTECZNA STRUCLA MAKOWA 179

szklanki mąki pszennej ~1/2 szklanki cukru ~60g masła ~szczypta soli ~1 jajko ~1/5 szklanki mleka (ok. 40ml) ~25g świeżych drożdży nadzienie: ~500g masy makowej (najlepiej domowej :)) ~białko lukier: ~pół szklanki cukru pudru ~2-3 łyżki gorącej wody ~lub posypać cukrem pudrem Z drożdży, odrobiny mąki i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na 15 minut do urośnięcia(...)naszą strucle przez ok. 45 minut- muszą być rumiane, a ciasto lekko odstawać od foremek. Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę bądź kratkę do studzenia ciast i polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem

chili & sugar