świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 łyżka ekstraktu z wanilii szczypta soli (do białek) lukier: 5 łyżeczek cukru pudru kilka łyżeczek soku wyciśniętego z pomarańczy Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając(...)Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać aby składniki połączyły się. Przelać do formy i piec około 50min w 180C. Dobrze wystudzić. Lukier : do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Ostudzoną babkę polukrować lukrem pomarańczowym
Amatorka kuchennasię znowu klarowny i pozwoli usmażyć jeszcze 1 lub 2 porcje gniazdek. Po ponownym ciemnieniu musimy jednak zmienić go na nowy. Ostygnięte, ale nie zimne, gniazdka posypujemy cukrem pudrem, maczamy w lukrze, glazurze czekoladzie i dowolnie dekorujemy. GLAZURA: cukier puder mleko barwnik - opcjonalnie Do cukru pudru dolewamy zimne mleko i mieszamy. Konsystencja powstałego lukru jest sprawą indywidualną. Zależy
Kuchnia od dwojgaupływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest upieczona. Po wystygnięciu można babkę polukrować lub posypać cukrem pudrem, co oczywiście pominęłam, bo nie przepadam za polewą, lukrem ani cukrem pudrem
Walijskie Pichceniebyć z kartonika) 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła 3 jajka 1 łyżka nalewki pomarańczowo-kawowej na spirytusie szczypta soli olej do smażenia Na lukier pomarańczowy: 1 łyżka soku z pomarańczy i cukier puder, ucieramy łyżką mieszankę cukru z sokiem, regulując gęstość lukru ilością cukru. (jak za gęsty dodajemy jeszcze soku) W garnku zagotowujemy szklankę soku pomarańczowego z masłem(...)chwili gniazdka same odklejają się od papieru. Smażymy po rumiano z każdej strony. Gniazdka pomarańczowe wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy ostygną smarujemy je lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy. Gniazdka dekorujemy pomarańczowym lukrem. Smacznego The post Gniazdka pomarańczowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjagodami, kruszonką oraz lukrem. Przepis lekko zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z tej strony. Polecam ! Składniki : 500-550 g mąki pszennej (dałam 500 g + 1 łyżka ) 14 g drożdży w proszku 250 ml mleka 100 g roztopionego masła 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli 250 g jagód Kruszonka : * 100 g mąki krupczatki 30 g cukru pudru 50 g miękkiego(...)masła Lukier : 3/4 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody Dodatkowo : 1 jajko Do misy miksera wsypać mąkę, drożdże oraz cukier i sól, dodać mleko, roztopione masło i roztrzepane jajka. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na 10 lub 12 równych części i każdą uformować
Zabawa smakiemBardzo mocno czekoladowa babka, zadowoli wszystkie osoby będące miłośnikami czekoladowych wypieków. Puszysta i delikatnie wilgotna w środku, o głębokim czekoladowym kolorze. Z zewnątrz obsypana cukrem pudrem, ale wspaniale smakowałaby również polana lukrem lub czekoladą. Babka jest łatwa do przygotowania i można ją upiec w dowolnej formie, ale na pewno najlepiej wygląda po upieczeniu w formie do babki. Czas pieczenia może(...)patyczku nie ma przyklejonego surowego ciasta, babka jest upieczona. Babkę wyjąć z piekarnika i przed wyjęciem z formy odczekać około 10 minut, aby lekko wystygła. Wystudzoną babkę obsypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą. Wspaniale smakuje podana z prawdziwą konfiturą wiśniową i bitą śmietaną
Kuchcik gotujemamy z rodzinką ochotę na coś słodkiego a w szafce nie ma żadnego ciastka bądź czekoladki ;) Składniki: * 1 arkusz ciasta francuskiego * 1 puszka brzoskwiń * cukier puder+ woda do lukru Wykonanie: Ciasto rozwinąć, pociąć przy pomocy noża bądź radełka na kwadraty o boku długości 7-8 cm. Kwadraty podzielić na dwie grupy. W jednej połowie na środku wykroić kółka(...)cieście francuskim w miejscu wyciętych kółek. Ciastka ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec je w temperaturze 190'C około 15 minut. Schłodzone ciastka polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody
Zrób to smaczniemiodu Dodatkowo: foremki do muffinek Stella Pack cukrowa posypka lub posiekane orzechy do dekoracji Lukier ze śmietany: 10 - 12 łyżek cukru pudru 1 - 2 łyżki gęstej śmietany Lukier cytrynowy: 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić babeczki piernikowe z marmoladą(...)wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 18 - 20 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu babeczki udekorować według uznania, u mnie sam lukier ze śmietany i posypka cukrowa. Składniki na lukier dokładnie rozetrzeć, aby powstała gęsta jednolita konsystencja bez wyczuwalnego cukru. Jeśli babeczki będą przeznaczone na prezent, to polecam zrobienie ich z lukrem cytrynowym
Kuchcik gotujeCiasto: 400 g mąki tortowej, 50 g drożdży, 150 g masła, 2 jajka, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kwaśnej śmietany, aromat pomarańczowy, szczypta soli, Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 4 – 5 łyżek soku z cytryny lub z pomarańczy, Sposób przygotowania: Mak opłukać na gęstym sicie, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i odstawić na około godzinę. Odcedzić(...)blaszkę. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 45 minut. Wystudzić. W garnuszku dokładnie rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytrusów. Gotowym lukrem polać makowce
Nie tylko w kuchnimusi być wcześniej wyjęte z lodówki by było w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek cukru – w zależności czy chcecie by krem był słodszy czy też nie Lukier: 4 łyżki cukru pudru – najlepiej przesianego, bez grudek sok z cytryny Przygotowanie: Przygotowujemy krem. Z przygotowanego mleka do wysokiego naczynia odlewamy ok 125ml i wsypujemy do niego proszek budyniowy, który dobrze(...)całego ciasta musi być grubszy niż górna, która przykryje ciasto. Do spód wykładamy krem, rozsmarowujemy go i przykrywamy górną częścią. Ciasto z powrotem wkładamy do formy. Przygotowujemy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder i wlewamy ok 2 łyżek soku z cytryny. Mieszamy by uzyskać gęsty, lejący i biały lukier. W razie potrzeby dosypujemy cukru lub dolewamy soku. Gotowym lukrem smarujemy
Życie ze smakiempieczenia 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 4 łyżki zimnego mleka, śmietany lub wody MASA SEROWA: 1 kg twarogu 4 jajka 125 g miękkiego masła 200 g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 200 g śmietany 30% rodzynki skórka pomarańczowa lub aromat pomarańczowy (na kg ciasta) LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku(...)Ciasto nie jest zbytnio napowietrzane, więc nie opada. Gdy ciasto jest już zimne (ja studziłam całą noc) wyjmujemy z blachy i lukrujemy i gotowe! Lukier. Mieszamy przesiany cukier puder z dwoma łyżkami soku z cytryny, jeśli jest zbyt gęsty dodajemy kilka kropel soku z cytryny
Rozpustne gotowanieszczypta cynamonu lub innych korzennych przypraw. Często do farszu dodaje się także posiekane orzechy lub inne suszone owoce, takie jak morele czy daktyle. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać kolorową posypką. Nie są trudne do przygotowania, a wyjątkowo cieszą podniebienie – doskonałe nie tylko do kawy, ale także jako słodka przekąska w pracy(...)termoobiegiem (lub 180°C bez) przez 17-20 minut. Gdy rulony ostygną, kroimy na kilkucentymetrowe paski uzyskując ciasteczka lub batoniki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Przechowujemy do 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Post Ciasteczka figowe pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuciasto ucierane z makiem. Dodatek skórki cytrynowej sprawi, iż będzie w smaku orzeźwiające. Zamiast cytryny możemy użyć pomarańczy. Ciasto jest puszyste i wilgotne. U mnie udekorowane lukrem, ale można je tylko oprószyć cukrem pudrem. Polecam! Ciasto cytrynowe z makiem Składniki na keksówkę 23cm: 2 szklanki mąki pszennej 200g drobnego cukru do wypieków 3 jajka 150g masła lub margaryny(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 cytryny lub kilka kropel olejku cytrynowego 1/3 szklanki mleka 3 łyżki suchego maku Na lukier: szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Wykonanie: Masło miksujemy z cukrem i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową
Smak mojej kuchnipłatków migdałowych (mogą być posiekane orzechy, mama uważa że idealnym rozwiązaniem jest 15 g posiekanych orzechów i 15 g płatkó migdałowych) 10 g mąki pszennej Lukier królewski: 80 g cukru pudru (tak naprawdę zależy to od wielkości białka, lukier musi być dość gęsty) 1 białko 1 łyżeczka konfitury z płatków róży Przygotowanie: Spód kruchy(...)pieczemy w tem. 180 stopni 15 - 20 min. Na posmarowany blat kruchy, kładziemy przestudzony blat różany, po wierzchu smarujemy go konfiturą i przyklejamy ramkę. Lukier królewski: Białko ucieramy z cukrem pudrem, musi być dość gęste, i dodajemy konfitruę różaną. Lukier cienko smarujemy na środku mazurka. Po zastygnieciu dowolnie dekorujemy. SMACZNEGO
Lili w kuchniMoja ulubiona wersja, czyli bez pieczenia. Kwaskowate jabłka, słodka śmietana i lukier to połączenie doskonałe. Po prostu trzeba je zrobić :) Składniki na blachę kwadratową 20 x 20 cm: * 1 kg jabłek kwaśnych * 1 galaretka cytrynowa * 2 łyżki cukru * herbatniki * 300 ml śmietany 36% * 2 łyżki cukru pudru * cukier puder i odrobina wody do zrobienia lukru Wykonanie: Jabłka obrać(...)śmietanę kremówkę na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą śmietaną wyłożyć na wierzch ciasta. Następnie znów wyłożyć warstwę herbatników. Na samym końcu ciasto polukrować lukrem zrobionym z cukru pudru i wody. Ciasto wstawić do lodówki
Zrób to smacznie