lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:45/284)

Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską 155

masło - 150 g mąka - 750 g cukier -3/4 szkl szczypta soli Kruszonka cukier - 5 łyżek cukier waniliowy - 1 łyżka masło - 60 g mąka pszenna - 0,5 szkl Lukier cytrynowy : cukier puder - 4 łyżki sok z cytryny - 2,5 łyżki Dodatkowo borówki amerykańskie brzoskwinie świeże mięta do dekoracji Przygotowanie: Do rondelka wlać mleko, lekko podgrzać. Następnie do mleka pokruszyć drożdże(...)plasterki, borówkę opłukać, osączyć. Ułożyć owoce na wierzchu ciasta, posypać kruszonką. Wstawić ciasto do zimnego piekarnika i piec ok. 35-40 minut, tzw. do suchego patyczka. Lukier: Do szklanki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny, wymieszać. Polać ciasto lukrem, udekorować miętą i świeżymi borówkami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Donuts - donaty - amerykańskie pączki z dziurką 320

cukru 2 jajka 3 łyżki wody 3/4 szklanki mleka 50 g rozpuszczonego masła 1/2 opakowania olejku waniliowego szczypta soli 1 litro oleju lub 4 kostki smalcu do smażenia cukier puder lub lukier   posypka dekoracyjna Donuts - donaty - amerykańskie pączki z dziurką - jak zrobić? Mleko lekko podgrzać, do innego naczynia odlać 3 łyżki mleka, rozpuścić w nich drożdże. Dodać do nich(...)kilkanaście minut do wyrośnięcia. Olej rozgrzać, smażyć donaty z każdej strony około 1 minuty, aż nabiorą złocistej barwy. Osączyć na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu donaty oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem i dekoracyjną posypką. Przepis na lukier ----> LUKIER Smacznego

Moje Qulinaria
Bułeczki cynamonowo czekoladowe 225

czekolady( u mnie groszek czekoladowy)  60g stopionego i wystudzonego masła 80g ciemnego cukru muscovado 2 łyżki cynamonu Do posmarowania bułeczek: 1 jajko 1 łyżka mleka na lukier:  ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie:  Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ( należy wyjąć je z lodówki około 2 h przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta) Obie mąki(...)odstępy. Odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy bułeczki jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy 20/25 minut. Przygotowujemy lukier. W miseczce mieszamy cukier puder i przefiltrowany sok z cytryny. Ucieramy na lukier. Smarujemy bułeczki zaraz po upieczeniu i odstawiamy do ostygnięcia. Razem ze mną wypiekały: GRUNT TO PRZEPIS PRAWO DO GOTOWANIA

Mia Cucina Sofieta
Ślubne ciasteczka 194

własnoręcznie przygotować coś słodkiego i autorskiego. Do przygotowania ok. 45 ciastek potrzebujemy na ciastka: 5 szklanek mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 5 żółtek (lub dla oszczędnych 2 jajka) 1/2 łyżeczki soli na lukier plastyczny: 100 g glukozy w proszku (do kupienia w aptece) 4 łyżeczki żelatyny 70 ml wody 3 łyżeczki masła(...)wzorków to odciskamy też wzór. Masa bardzo szybka wysycha dlatego czynności te należy szybko wykonać. Mniejsze lukrowe serduszka przylepiamy do dużego ciastka za pomocą zwykłego lukru (z cukru pudru i wody bądź białka). Koraliki przylepiamy również za pomocą lukru. Wystarczy go włożyć w mały woreczek strunowy z dziurką i wycisnąć sznur do którego przylepiamy koraliki

Jadło i czytadło
Babeczki z suchego maku (bezglutenowe) 157

jajka (żółtka i białka osobno) 110 ml mleka 1/2 szklanki maku 1/2 szklanki cukru 1 zapach migdałowy 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli ok. 5 łyżek cukru pudru (do lukru) sok z jednej cytryny (do lukru) 12 papilotek Wykonanie:  1. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. 2. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. 3. Dodajemy suchy(...)stopni. 10. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na środkowym poziomie piekarnika przez 25 minut (z termoobiegiem). 11. Babeczki pieką się wspaniale. 12. Robimy lukier, do około 5 łyżek cukru pudru wciskamy sok z cytryny, mieszamy. Lukier powinien być dość gęsty i lukrujemy jeszcze ciepłe babeczki

Kawa z mlekiem
Ciasteczka orzechowe z cynamonem 115

pół na pół orzechów i migdałów) 100g błyskawicznych płatków owsianych 100g cukru brązowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cynamonu szczypta soli Lukier 2 łyżki soku z cytryny   kilka łyżek cukru pudru      Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Z masy formujemy kulki wielkości(...)włoskiego , układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko ugniatamy aby otrzymać kształt ciasteczka. Pieczemy około 10 minut w temp. 180 stopni .   Z soku z cytryny i cukru pudru przygotowujemy lukier, podgrzewając aż cukier się rozpuści. Smarujemy ciasteczka. Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
Keks świąteczny z bakaliami 178

świętami. Trzeba jednak pamiętać, by zawinąć ciasto w ściereczkę lub folię, by nie wyschło. Bardzo lekkie, aromatyczne, z mnóstwem bakalii w środku. Ja mojego keksa polałam lukrem, można również posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Polecam!  Składniki: Ciasto: 180 g miękkiego masła 300 g mąki pszennej 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 3 łyżki miodu(...)mleka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 300-400 g bakali: rodzynki, skórki owocowe, morele, suszone śliwki, orzechy, migdały itp. Syrop: 100 ml letniej wody 2-3 łyżki miodu Lukier: 3/4 szkl cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny Dodatkowo: bakalie do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Bakalie posiekać, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżóweczka z jabłkami 113

łyżeczka cynamonu - 1 duża łyżka masła - 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej - 3 duże łyżki soku z cytryny - 1 duża łyżka miodu ( jak jabłka są kwaśne to więcej ) Lukier : - pół szklanki cukru pudru - 2 duże łyżki przegotowanej wody ( dolewać powoli bo może wystarczy 1 łyżka ,zależy od jakości cukru ) - 1 łyżka  soku z cytryny Na patelnie wrzucamy masło(...)zużyłam do połowy drugiej części powidła śliwkowo - wiśniowe . odstawiamy na 10 minut po czym wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut . Robimy lukier , wsypujemy cukier puder dolewamy stopniowo wodę i sok z cytryny ,  mieszamy a raczej ucieramy aż będzie gładki i błyszczący. Jak ciasto jest już "rumiane "wyciągamy na kratkę

Wypieki Rene
Cytrynowe blondie 168

Ciasto: 100 g masła 60 g białej czekolady 3 jajka 3/4 szkl cukru sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 2 cytryn 170 g mąki pszennej Lukier cytrynowy: 100 g cukru pudru sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Ciasto: Masła i białą czekoladę roztopić razem w kąpieli wodnej, następnie przestudzić (masło rozwarstwi się od czekolady- nie przejmujcie się, tak ma być(...)wtedy blondie będzie wyższe), wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez około 30-35 minut do zezłocenia. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Lukier cytrynowy: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny do otrzymania gęstego lukru. Ciasto polać lukrem. Można udekorować plasterkami cytryny. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Szybki jabłecznik 279

łyżki kwaśnej gęstej śmietany - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko Do posypania jabłek: - mielony cynamon, goździki i cukier kryształ Dodatki i przyprawy znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl Dodatkowo: - cukier puder lub lukier 1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto i dzielimy na połowę. 2. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki i wycinamy gniazda nasienne. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wałkujemy jedną(...)sobą, a wierzch nakłuwamy widelcem aby jabłka mogły odparować podczas pieczenia. 3. Ciasto pieczemy 180 C. przez ok. 40-50 minut, aż będzie rumiane. Gorący jabłecznik oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem

Apetyczna babeczka
Oponki ziemniaczane 280

Szklanką lub filiżanką wykrawać kółka, a w każdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron, po odsączeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.  Źródło/ Inspiracja: wypiekibeaty.com.pl

Domowa Cookierenka Agi
Lukier do pierników 234

Białka umieścić w misce. Lekko spienić, ale nie ubijać. Cukier puder przesiać do drugiej miski. Do białek dodać połowę przesianego cukru. Ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli ucieramy mikserem, to na niskiej prędkości (u mnie max. 3/7). Stopniowo dodawać pozostały cukier. Gdy zostanie go już niewiele, należy kontrolować gęstość lukru. Powinien być na tyle gęsty, żeby się nie rozpływał(...)tylki lub woreczka. Próbowałam różnych cukrów pudrów i dla mnie najlepszy do lukru jest Diamant. 2. Przy sprawdzaniu gęstości można odłożyć kilka łyżek lukru, który po 2-3 sekundach się rozpływa. Jest on dobry do wypełnienia dużych powierzchni. 3. Przy dodawaniu barwnika lukier może się trochę rozwodnić. Wtedy trzeba dodać jeszcze trochę cukru pudru. 4. Dobrym narzędziem do ozdabiania, szczególnie

Pełny talerz
Pierniczki świąteczne 112

następnie dekorujemy. Lukier na zdjęciach pochodzi częściowo z gotowych pisaków, a częściowo jest zrobiony samodzielnie. Lukier biały to cukier puder wymieszany z sokiem cytryny i wodą, lukier różowy tak jak biały + odrobina różowego barwnika, no i lukier brązowy to cukier puder + kakao + woda. Może nie są to artystyczne pięknie udekorowane pierniczki, ale na pewno są udekorowane z sercem dziecka

Państwo Wojtczuk gotują
Sernik biały – kuchnia podkarpacka 219

masła lub margaryny 150 g cukru pudru 5 żółtek cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ser: 1,2 kg białego sera (twarogu) 18 białek 500 g cukru 5–6 łyżek śmietany 150 g masła 4 łyżki mąki pszennej smażona skórka pomarańczowa i rodzynki wg uznania skórka otarta z cytryny lukier: 450 g cukru pudru 6 łyżek soku(...)papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 1h i 10 minut (grzałka góra-dół) lub 1,5 h (grzałka dolna). Po wystudzeniu polewamy lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. W tym celu cukier puder ucieramy z wrzątkiem i sokiem z cytryny łyżką lub drewnianą kulą.   Sernik biały - kuchnia podkarpacka Zapraszam również

Trzeci talerz
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 210

łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g  płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki  zimnej wody Dzień wcześniej suchy mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż woda odparuje. Następnego dnia mielimy mak 3-krotnie w maszynce do mięsa, mielimy(...)pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika, studzimy na kratce i lukrujemy. Wierzch rogalików smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i  wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć smarujemy nim rogaliki  na powierzchni, możemy lukier posypać tartymi orzechami lub większymi kawałkami orzechów, ja posypałam cukrem waniliowym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię