łyżeczka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka czerwonych porzeczek + 1 łyżka do dekoracji cukier puder do przygotowania lukru PRZYGOTOWANIE: Jajka wbić do misy miksera, dodać cukier i domowy cukier waniliowy lub cukier wanilinowy. Dokładnie ubić na puszystą, jasną masę. W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do ubitej(...)funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu babkę wyjąć i wystudzić, a następnie wyjąc z formy ( babka z czerwoną porzeczką musi być zupełnie zimna przed wyjmowaniem z formy ). Z cukru pudru przygotować lukier. Lukrem i pozostałymi porzeczkami udekorować ciasto. Artykuł Babka z czerwoną porzeczką pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE
WSZYSTKO SMACZNECzas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Składniki 200 g mąki pszennej 250 ml wody 100 g masła 4 średnie jajka szczypta soli olej do smażenia Lukier 200 g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Pączki Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę(...)odejdzie od pączków. Wtedy należy go wyjąć. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstawiamy do wystudzenia. Lukier Do cukru pudru dodajemy wrzątek i sok z cytryny. Ucieramy do uzyskania gładkiego lukru. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy pączki. Notatki - papier do pieczenia można pociąć wcześniej na kwadraty o szerokości
Wędrówki po kuchniupieczeniu wystudzić na kratce. Można oprószyć cukrem pudrem, albo polać cytrynowym lukrem. Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki Lukier cytrynowy 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku cytrynowego Wymieszać puder z sokiem cytrynowym. Jeśli lukier jest zbyt rzadki- dodajcie więcej cukru pudru, jeśli za gęsty dodajcie więcej soku
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk120g drobnego cukru 2 jajka 120g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (może być smakowa, np. karmelowa lub orzechowa) Lukier: 230g cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku Przygotowanie: Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodawać po jednym jajku, miksuąc do połączenia skałdników(...)zmiksować, pod koniec dodając śmietanę i kawę rozpuszczczalną. Tak przygotowaną masą wypełniać do ⅔ wysokości papilotki muffinkowe, piec w 180 stopniach około 20 minut. Upieczone wystudzić. Aby przygotować lukier należy ptrzesiać cukier puder do miski, dodać wodę i rozpuszczoną we wrzątku kawę. Utrzeć dokładnie. Przygotowanym lukrem pokryć muffinki
Cakes By Kejtdomowy gęsty dżem owocowy (bez dodatku żelatyny!), 1 litr oleju do smażenia, cukier puder na lukier lub do obsypania Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub rękami. Na koniec(...)woli " jedną cienką fretkę" ) i kiedy zacznie się rumienić układamy pączki na oleju. Smażymy obydwu stron na małym ogniu aż zrobią się rumiane. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercypilnować, żeby się za bardzo nie przypiekły. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. W przypadku tego przepisu będziemy potrzebować gęstego lukru – najlepiej takiej konsystencji, którą będzie można swobodnie rozsmarowywać na ciastkach. W tym celu białko należy zmieszać z cukrem pudrem, dodając tyle cukru, aby uzyskać satysfakcjonującą(...)konsystencję. Zaczynając od największego piernika rozpoczynamy budowanie choinek. Ciastko smarujemy lukrem i kładziemy na nie mniejsze ciastka. Czynność powtarzamy aż do najmniejszego pierniczka, który w lukier wbijamy pionowo. Całość posypujemy drobnym kolorowym maczkiem, cukrem pudrem lub perełkami – śnieżynkami Dr. Oetker.Choinki przygotowałyśmy z fantastyczną Kasią z Kuchni Nastrojowej. Polecam jej blog, Kasia robi świetne zdjęcia potraw. Piernikowe choinki są proste
Poezja smakupolać lukrem. SKŁADNIKI Na muffinki 2 jajka 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 150 g jogurtu naturalnego 100 g kwaśnej śmietany 12% 200 g truskawek 100 g masła 280 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli Na krem truskawkowy 300 ml śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 2 opakowania(...)środkowej półce piekarnika około 25 minut na złotobrązowy kolor. Zostawić do ostudzenia. Muffinki można posypać jedynie cukrem pudrem lub polać lukrem, albo też można przygotować poniższy krem. Krem: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec dodać śmietan-fix i wstawić do lodówki. Truskawki umyć i mieścić w misie blendera. Jeżeli są kwaśne, to można
Passions hobbies liferoztrzepanym białkiem. Piec około 60 min. w temp 170 st. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie chłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Gotowy sernik można pospać cukrem pudrem lub polać lukrem przygotowanym na bazie cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego
My sweet a liferoztrzepanym białkiem. Piec około 60 min. w temp 170 st. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie chłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Gotowy sernik można pospać cukrem pudrem lub polać lukrem przygotowanym na bazie cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego
My sweet a lifepuder :) Oczywiście lukier możemy przygotować w takim smaku jaki lubimy najbardziej, np. ze skórką pomarańczową, albo skórką cytrynową. Babka piaskowa – składniki: 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 jajka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kostka masła (250g) 1 łyżeczka aromatu migdałowego odrobina bułki tartej i masła do posmarowania formy 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki(...)formy wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na 55-60 minut. Pieczemy do momentu uzyskania „suchego patyczka”. Przepis na lukier: Do miski wsypujemy cukier puder. Do cukru dodajemy 2 łyżki zimnego mleka i całość dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, albo gęsta dodajemy odpowiednio mleka, albo cukru pudru. Do cukru pudru możemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mleka do posmarowania bułek) - 380 ml mleka - olejek waniliowy nadzienie : - 650 g sera białego u mnie "Mój ulubiony " z Wielunia - 1 litr jagód - 5 łyżek cukru pudru - kilka kropel olejku waniliowego lukier : - 300g cukru - sok z 1 cytryny - kilka łyżek ciepłej wody Sposób wykonania : Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru ( robimy tak zwany rozczyn(...)stopni , przed włożeniem do piekarnika bułki smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem żeby miały ładny połysk po upieczeniu. Pieczemy ok 15 minut, wyciągamy i studzimy na kratce . Robimy lukier : do cukru pudru wlewamy sok z cytryny i 1-2 łyżki wody ,ucieramy chwilkę ,jak jest za gęsty dodajemy kolejną łyżkę wody . Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę . Upieczone bułki polewamy lukrem
Wypieki ReneCIASTO 230g mąki pszennej 80ml mleka 75g masła 60g domowego cukru waniliowego 2 jajka 50g cappuccino w proszku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia około 200g wiśni LUKIER WIŚNIOWY 50g cukru pudru 1 łyżka soku z wiśni Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - wiśnie umyć, wydrylować - do miski przełożyć jajka, mleko, roztopione masło i domowy cukier(...)mniej więcej 2/3 wysokości papilotki - muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez 20-22 minuty do tzw. suchego patyczka - upieczone muffiny ostudzić - przygotować lukier wiśniowy: cukier puder przesiać do miski, dodać sok z wiśni, całość wymieszać, utrzeć grzbietem łyżki na gładki lukier - lukier przełożyć do rękawa cukierniczego lub zwykłego woreczka z obciętym rogiem, wycisnąć na wierzch
Smakołyki BerenikiMalinowym Lukrem - Składniki: Pączki: 550 g mąki pszennej 250 ml mleka 80 g masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (130 g) 25 g drożdży pół łyżeczki soli Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku malinowego ok. 4 łyżki ciepłej wody ok. 150 g konfitury malinowej kolorowa posypka (opcjonalnie) Pączki - Serduszka z Malinową Konfiturą i Malinowym Lukrem - Sposób(...)pączki zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków. Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe. Każdego pączka nadziewamy konfiturą malinową (za pomocą szprycy). Lukier Malinowy: Cukier puder ucieramy wraz z wodą i sokiem przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody
Słodka Stronaprzygotowania zaczyna nieubłagalnie topnieje, a tutaj jeszcze tyle rzeczy zaprząta nam głowę. Na szczęście już upieczone pierniczki czekają w puszce na lukrową dekorację. Dlaczego lukier królewski, a nie zwykły na bazie cukru pudru i wody? Otóż ten królewski wykorzystujący ubite białka jest trwalszy, szybciej zastyga, nie kruszy się, można za jego pomocą wykonać nawet bardzo precyzyjne dekoracje. Lukier królewski ładnie(...)sztywnej konsystencji 3. Lukier powinien gęsty i łatwo się rozsmarowywać, jeśli jest za suchy i za kruchy dodajemy po kropelce wody, jeśli za rzadki i błyszczący, odrobinę cukru pudru 4. Lukier można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku, nawet do tygodnia 5. Nakładamy lukier za pomocą rękawa cukierniczego, jeśli takiego nie posiadamy można użyć woreczka strunowego, odcinając jeden
Słodki Kompromistemperaturze ok. 180 stopni przez ok. 10 minut do lekkiego zrumienienia brzegów. Ciasteczka tuż po upieczeniu nadal pozostają miękkie, dopiero gdy stwardnieją ściągamy je z blaszki. Lukier przygotujemy z tego przepisu. Cukier puder(...)przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty. Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru. Jeżeli chcemy przygotować kolorowy lukier to dzielimy go na tyle części ile chcemy uzyskać barw. Następnie
Słodka Strona