lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:50/284)

Drożdżówki z serem i jagodami 208

bułek) - 380 ml mleka - olejek waniliowy kilka kropel nadzienie : - 650 g sera białego u mnie "Mój ulubiony " z Wielunia - 1 litr jagód - 5 łyżek cukru pudru - 2 żółtka  - kilka kropel olejku waniliowego lukier : - 300g cukru - sok z 1 cytryny - kilka łyżek ciepłej wody Sposób wykonania : Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru ( robimy tak zwany(...)stopni , przed włożeniem do piekarnika bułki smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem żeby miały ładny połysk po upieczeniu. Pieczemy ok 15 minut, wyciągamy i studzimy na kratce . Robimy lukier : do cukru pudru wlewamy sok z cytryny i 1-2 łyżki wody ,ucieramy chwilkę ,jak jest za gęsty dodajemy kolejną łyżkę wody . Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę . Upieczone bułki polewamy lukrem

Wypieki Rene
Drożdżówki z serem 333

250g twarogu półtłustego lub tłustego (w kostce) 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka 2 – 3 łyżki cukru 2 żółtka Skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Drożdże mieszamy widelcem z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlewamy połowę mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski(...)smarujemy je rozmąconym białkiem, by po upieczeniu miały ładniejszą fakturkę. Drożdżówki pieczemy na złoty kolor około 15 minut w 180 ⁰ C. Po upieczeniu i przestudzeniu drożdżówek robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder, wlewamy sok z cytryny i wodę, po czym mieszamy łyżeczką, do chwili gdy pozbędziemy się grudek. Gotowym lukrem przy pomocy pędzla pokrywamy drożdżówki i pozostawiamy na papierze

Smakowy Raj
BABKA CYTRYNOWA 365

się każdemu! Babkę możecie upiec w formie z kominkiem, ale świetnie wyjdzie też w keksówce. Ja swoją po upieczeniu posypałam cukrem pudrem, choć oczywiście można ją polać lukrem z cukru pudru i soku z cytryny, według uznania. U mnie zniknęła w jedno popołudnie:) SKŁADNIKI: 5 jajek 180 g miękkiego masła 330 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Słodko-Słony Świat Ilony
Pączki pieczone w piekarniku z dżemem truskawkowym (Fit) 190

mąki pełnoziarnistej pszennej 170g masła 100ml ciepłego mleka 50g świeżych drożdży 3 jajka 2 łyżki ksylitolu ½ łyżeczki brązowego cukru Szczypta soli Dodatki: Dżem truskawkowy , najlepiej własnej roboty Lukier pomarańczowy: 200g cukru pudru, sok ze świeżej pomarańczy i kilka kropli cytryny RADA: Jeśli pączki mają być jeszcze bardziej odchudzone to zamiast lukru polejcie je roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą(...)pączki upiekły się równomiernie.  W między czasie przygotowujemy lukier. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na około 10 minut do ostygnięcia, a następnie lukrujemy. Przygotowanie lukru: odmierzamy 200g cukru pudru, dodajemy kilka kropli soku z cytryny oraz taką ilość soku z pomarańczy aby otrzymać lukier o pożądanej konsystencji ( jest to mniej więcej sok z ¼ pomarańczy). Na końcu możemy je obsypać

Kolizje Smaków
Maślane ciasteczka - bałwanki 157

sztuk ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 140g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 jajko lukier 1 białko 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki kakao Dodatkowo pisaki cukrowe - czerowny Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, mleko, sól, jajko i wymieszać do połączenia się składników(...)piekarnik na 180 stopni. Piec ok. 10 minut.(do złotego koloru). Ciasteczka przełożyć na kratkę i ostudzić.  Przygotować biały lukier - białko roztrzepać widelcem i dodać cukier puder. Ucierać przez 10 minut (lukier powinien być gęsty i gładki, gdyby był za rzadki dodać więcej cukru pudru). Nakładać łyżeczką na ostygnięte ciasteczka. Przełożyć do osobnej miseczki 2 łyżki lukru i zmieszać

pink envelope
Bałwanki – świąteczne ciasteczka 136

sztuk ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 140g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 jajko lukier 1 białko 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki kakao Dodatkowo pisaki cukrowe – czerwony Sposób przygotowania Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, mleko, sól, jajko i wymieszać do połączenia(...)piekarnik na 180 stopni. Piec ok. 10 minut.(do złotego koloru). Ciasteczka przełożyć na kratkę i ostudzić. Przygotować biały lukier – białko roztrzepać widelcem i dodać cukier puder. Ucierać przez 10 minut (lukier powinien być gęsty i gładki, gdyby był za rzadki dodać więcej cukru pudru). Nakładać łyżeczką na ostygnięte ciasteczka. Przełożyć do osobnej miseczki 2 łyżki lukru i zmieszać

Pink Envelope
Wielkanocne Babki Cytrynowe 218

zamiast formy na babkę można wykorzystać formę keksówki. Też będzie ok. Składniki: 4 jajka 35 dag mąki   = 2,5 szklanki 40 dag cukru pudru = 2 niepełne szklanki + pół szklanki na lukier   1 kostka margaryny/ masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna opcjonalnie 1 tabliczka gorzkiej czekolady +1 łyżeczka wiórków kokosowych 2 łyżki bułki tartej Wykonanie : Piekarnik nastawiamy(...)osobnej miseczce łączymy pozostały sok z cytryny oraz pół szklanki cukru pudru.   Energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Gdy masa będzie za rzadka to dodajemy jeszcze trochę cukru pudru. Powstałym lukrem polewamy schłodzone ciasto. Smacznego ! * Zamiast margaryny możemy dodać miękkie masło. ** Zamiast lukru możemy babkę oblać roztopioną gorzką czekoladą, a następnie posypać wiórkami kokosowymi

Justa próbuje gotować
Drożdżówki z białym serem 132

dłoni. Taka przekąska dająca sporo energii i jeszcze więcej smaku. My wykończyliśmy je cukrem pudrem, ale osobiście uważam, że jeszcze smaczniejsze byłyby z lukrem. Niestety Madzia ostatnio wprowadziła w naszym domu opcję odchudzania więc lukier odpadł w przedbiegach. Nie to żeby taki sam cukier puder był wyjątkowo mało kaloryczny, ale z dwojga złego to jednak odrobina pudru lepsza niż gęsty(...)schematycznym rysunku poniżej). Układamy na wyłożonej papierem blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem. Smacznego! W tym wypiekaniu udział wzięli: Bożena z Moje domowe kucharzenie Iza ze Smaczna Pyza   Lidia bez bloga, ale zdjęcie TUTAJ Joanna z Różowa Kuchnia Zuzanna

Marder&Marder Manufacture
Babka marchewkowa z pomarańczą. 161

startej na grubych oczkach 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy 2 szklanki mąki pszennej typ 500 3/4 szklanki cukru pudru i dwie łyżki gorącej wody na lukier Wykonanie : Jaja roztrzepać i zmiksować z cukrem. Stale miksując dodawać: cynamon, sodkę, proszek, stopniowo olej i olejek. Następnie łyżka po łyżce wkręcić makę, a na samym(...)wstawić na 55 minut do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, a wyjmujemy kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów i ładnie sie zarumieni (do suchego patyczka). Lukier: Do cukru pudru dodać wodę i przez 2-3 minuty ucierać, aż masa całkowicie sie połączy. Polać lukrem przestygniętą babkę. Uchylić drzwiczki i pozwolić babce stygnąć :-) Zachęcam do zajrzenia na blogowy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Domek z piernika 198

120g cukru 2 łyżki cukru waniliowego Delecta 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 2 op. przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Lukier: 2 białka ok 4 szkl cukru pudru lub więcej Kolorowe posypki i cukierki do dekoracji Delecta: -maczek truskawkowy -maczek mango -maczek tutti frutti -kuleczki zbożowe w różowej skorupce 1/2 tabl. mlecznej czekolady kilka(...)wycinamy 2 części. Podstawa domku: 15x21cm. Lukier: Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać cukier puder i ucierać do czasu aż otrzymamy gęsty, gładki lukier. Do dekoracji i zbudowania domku warto zrobić lukier z 1 białka i 2 szkl cukru pudru. Gdy domek wyschnie zrobiłam drugą część lukru z drugiego białka i wykończyłam nim domek. Na początku dekorujemy

Smakołyki Asi
Drożdżowa baba z ziemniakami 195

drożdżowe, bardzo puszyste, delikatne, lekko słodkie, dzięki dodatkowi ziemniaków bardzo smaczne nawet 2 dnia (o ile przechowywane w szczelnej puszce), z dodatkiem rodzynek lub innych bakalii, polane lukrem, czekoladą lub posypane cukrem pudrem. W mojej rodzinie uwielbiane przez męża i moją mamę. Pozycja obowiązkowa na Świątecznym stole. Inspiracja forum gazety wyborczej oraz Moje wypieki. Składniki na 2 formy z kominem(...)formy do piekarnika i piec 30-35 min lub do „suchego patyczka”, wsadzić patyczek w środek ciasta – jeśli jest suchy to ciasto jest gotowe. Lukier: 1 szklanka cukru pudru Sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 łyżki wrzątku (ewentualnie) Przygotować lukier. Cukier utrzeć z sokiem z cytryny, jeżeli będzie taka konieczność – lukier wyjdzie zbyt gęsty dodać wrzątek

moj przepis na
Drożdżowe ciasto z jagodami na noc z lodówki 227

mały cukier wanilinowy [16g]   3 jajka - małe   1/2 szkl. oleju 1 aromat waniliowy 1/3 szkl. zimnego mleka 2 szkl. mąki 2-3 garście świeżych jagód LUKIER: 1/2 szkl. cukru pudru kilka kropel aromatu waniliowego szczypta fioletowego barwnika spożywczego 1-3 łyżki gorącego mleka - ilość płynu zależy tu od stopnia płynności lukru jaki chcemy uzyskać, u mnie akurat wyszedł(...)odwracam blaszkę z ciastem, aby oba jego końce dokładnie się upiekły.   Gdy ciasto trochę przestygnie, wyjąć je z formy  na metalową kratkę. W międzyczasie przygotować lukier, ucierając mikserem cukier puder z aromatem, barwnikiem i gorącym mlekiem. Po zupełnym ostygnięciu ciasta, polukrować je i odstawić do zastygnięcia lukru.    WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:   RÓŻOWA KUCHNIA - Jagodzianki TERESA WALCZAK

Grunt to przepis!
Baba z kuleczkami marcepanowymi 156

łyżek oleju słonecznikowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 cukier waniliowy aromat migdałowy Kuleczki marcepanowe: 100 g marcepanu odrobina czerwonego barwnika w żelu Lukier czekoladowy: 100 g cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 2 łyżki mleka 1 łyżeczka masła kolorowa posypka do dekoracji Sposób przygotowania: KULECZKI MARCEPANOWE: Masę marcepanową wyrabiamy z odrobiną czerwonego barwnika, formujemy małe(...)mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do dużej silikonowej formy na babę Pieczemy około 50 minut w temp 180*c-do suchego patyczka. Schłodzoną babę wyjmujemy z formy. LUKIER CZEKOLADOWY: Cukier puder przesiewamy z kakao przez sitko do spulchnienia. Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, podgrzewamy do rozpuszczenia, następnie wlewamy do cukru i kakao i ucieramy całość na gładką

Wanilia i Kardamon
Zimowe Babeczki z Lukrowymi Płatkami Śniegu z Delikatnym Kremem Mascarpone 140

przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty. Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru. Gotowy lukier umieszczamy w foliowym woreczku (w kształcie rożka) i obcinamy wierzchołek. Im mniejszy otwór(...)godziny , a najlepiej całą noc do zastygnięcia. Następnie bardzo delikatnie i ostrożnie odrywamy dekoracj e z folii . Gotowymi lukrowymi płatkami dekorujemy wierzch babeczek. Można dodatkowo oprószy ć babeczki cukrem perlistym.     Moje posty

Słodka Strona
Szarlotka 439

wanilią 4 łyżki mleka 160 g miękkiego masła Nadzienie 2 kg jabłek 1/3 szkl. cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią  1/2 łyżeczki mielonego cynamonu   Lukier 2 szkl. cukru pudru odrobina gorącej przegotowanej wody Sposób 1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy. Ciasto jest dość lepkie więc można sobie pomóc używając(...)ciasta stopniowo zdejmując papier.  4. Szarlotkę pieczemy ok. 35 min. w temp. 180 stopni, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do wystudzenia.  5. Przestudzone ciasto polewamy lukrem zrobionym z połączenia cukru pudru z gorącą wodą. Nadzienie: Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do dużego rondla/garnka, dolać

Kuchenne aromaty