lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:46/284)

Wielkanocna babka drożdżowa 111

łyżeczka ekstraktu cytrynowego 3/4 szkl ciepłego mleka 1/4 łyżeczki kurkumy skórka otarta z 1 cytryny 110 g stopionego masła   Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy cukier puder lub lukier do dekoracji babki     Przygotowanie:   Rodzynki zalać wrzątkiem do przykrycia i odstawić na 30 minut do nasiąknięcia. Następnie odcedzić i dobrze osuszyć.   Ciasto: Mąkę(...)może okazać się zbyt sucha!   Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, a po kilku minutach również z formy i przenieść na kratkę do studzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Lukier niejedno ma imię 199

cukier puder z sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej lekko płynnej konsystencji. Jeżeli nie lubimy kwaskowego posmaku lukru możemy sok z cytryny zastąpić mlekiem, słodka śmietanką, sokiem owocowym lub warzywnym czy też wg. uznania dodać ulubiony aromat. Możemy również z łatwością stworzyć lukier kolorowy zamiast mleka czy śmietanki dodając sok z odpowiednim kolorze, o czym dalej. Jeśli lukier jest zbyt(...)powstawaniu pęcherzyków powietrza, które z kolei powodują pękanie lukru. jeśli lukier jest zbyt mdły można dodać jeszcze kilka kropli soku z cytryny/octu winnego. Zalety: nie twardnieje tak szybko jak tradycyjny, doskonały do precyzyjnej dekoracji Wady: nieco bardziej czasochłonny od tradycyjnego, surowe białko Lukier gotowany z maka ziemniaczaną Składniki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącego mleka 1,5 łyżki stopionego

Pyry na Gaz
Pierniczki z syropem trzcinowym 153

100g margaryny 1/2 szkl miodu 1/2 szkl syropu trzcinowego Diamant 1/2 szkl cukru 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 4 szkl mąki jajko Lukier: białko dużego jajka 1,5-2 szkl cukru pudru Na witrażyki: rozkruszone landrynki W rondelku rozpuścić margarynę, miód, syrop trzcinowy, cukier i przyprawę do piernika. Przestudzić. Dodać sodę i wymieszać. Do dużej miski wsypać(...)miękkie, trzeba je studzić na płaskiej powierzchni. Później twardnieją, ale po kilku dniach przechowywania w szczelnym pojemniku miękną. Lukier: W makutrze utrzeć białko z 1,5 szkl przesianego cukru pudru. Gdyby lukier był za rzadki dodać jeszcze trochę cukru. Lukier przełożyć do tutki zrobionej z papieru do pieczenia lub rękawa z cieniutką końcówką i dekorować pierniczki. Zostawić do wyschnięcia. Grubą

Smakołyki Asi
rogaliki drożdżowe ze śliwkami 333

kostkę i mieszamy z cukrem oraz cynamonem. składniki na lukier: ok. ok 100 g cukru pudru trochę wody lub soku z cytryny (w zależności jaki chcemy uzyskać lukier) wykonanie: Cukier puder dokładnie mieszamy z wodą

Domowy Smak Jedzenia
rogaliki drożdżowe ze śliwakami 141

kostkę i mieszamy z cukrem oraz cynamonem. składniki na lukier: ok. ok 100 g cukru pudru trochę wody lub soku z cytryny (w zależności jaki chcemy uzyskać lukier) wykonanie: Cukier puder dokładnie mieszamy z wodą

Domowy Smak Jedzenia
Zielona babka piaskowa z lukrem 169

oleju rzepakowego  150 g świeżego szpinaku 220 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki soku z limonki Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Szpinak blendujemy razem z olejem i sokiem z limonki na gładką(...)Celsjusza przez 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ją z piekarnika i studzimy. Gdy przestygnie delikatnie wyjmujemy ją z foremki. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, szykujemy lukier. W szklance mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Lukier powinie być gęsty, jeśli będzie za rzadki dodajemy nieco więcej cukru. Gotowym lukrem polewamy babkę

Kulinarne przygody Gatity
Nieprzyzwoicie chrupiace ,w srodku miekkie pierniczki 106

500g mąki pszennej 120 g masła miękkiego 200g cukru pudru 200g miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do pierników kupnej ,lub domowej roboty przepis Lukier 200g cukru pudru 1 białko Wykonanie Wymieszać mąkę z sodą , przyprawą do pierników i cukrem pudrem.Następnie dodać zimny tłuszcz i posiekać całość nożem. Zrobić dołek i wlać miód oraz jajko(...)Pamiętaj, pierniczki podczas pieczenia urosną. Nagrzać piekarnik do 180 st. C i pieczemy pierniczki około 10-15 minut (w zależności od piekarnika) na złoty kolor. Przygotować lukier: w makutrze utrzeć białko z cukrem pudrem. Do smaku dodać kilka kropel soku z cytryny - opcjonalnie Ciepłe pierniczki posmarować lukrem, możesz dodać rodzynki ,orzechy do dekoracji. Ostudzone pierniczki przełożyć do słoików ,lub metalowych

w mojej kuchni
Bułki słodkie z truskawkami bez drożdży 447

Chciałam upiec bułeczki z truskawkami ale nie miałam drożdży w domu, więc przy niedzieli musiałam sobie poradzić bez nich i tak powstały te pyszności :D. Smakują rewelacyjnie posypane cukrem pudrem, polane lukrem, bądź z dodatkiem bitej śmietany. Nie ma co czekać, ponieważ niedziela już się kończy ...Do dzieła :D Składniki: na około 8-10 szuk 2,5 szklanki mąki pszennej(...)bułeczki chłodnym mlekiem, po około 1 łyżeczce mleka na bułeczkę Piec:  35-50 minut w temperaurze 180 stopni, aż bułeczki się przyrumienią Gotowe bułeczki można posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem Smacznego

KreatywnePiny
Proste pierniczki świąteczne 199

duże jajka – 100 g roztopionego masła, lekko przestudzonego – 100 g płynnego miodu + płaska łyżka kakao posypka (opcjonalnie, może być inna lub wcale): mak + siemię lniane lukier: szklanka cukru pudru 3 łyżki wody lub mleka Przygotowanie: W misce umieść wszystkie suche składniki, wymieszaj i dodaj resztę składników na ciasto, dobrze wymieszaj, nie dosypuj mąki. Ciasto rozwałkuj podsypując minimalną(...)pozostawiając niewielki odstęp – pierniczki nieco urosną w trakcie pieczenia. Pierniczki piecz w temperaturze 180C z termoobiegiem (funkcja góra-dół) przez około 10  minut. Przygotuj lukier: w miseczce wymieszaj cukier puder z 3 łyżkami wody lub mleka, udekoruj nim pierniczki, posyp mixem maku i siemienia. Możesz ich niczym nie posypywać lub użyć także posiekanych orzechów, migdałów lub kandyzowanych

Zasmakuj Kuchni
Babka makowa 199

aromat migdałowy-na lukier:               -1 białko jajka               -ok. 15 dkg cukru pudru               -1/2 łyżeczki soku z cytryny   Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na cienko na stolnicy, tniemy na paski(...)sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone.   Jest upieczone.   Wyjmujemy z foremki i studzimy.   Polewamy przygotowanym lukrem.Lukier:-białko ucieramy mikserem z cukrem pudrem -dodajemy sok z cytryny-jeśli lukier jest zbyt rzadki - dodajemy cukru pudruSmacznego

Maminek kulinarny
Pączki pieczone 140

mleka 3 jajka 370 g mąki tortowej 50 g świeżych drożdży  50 g cukru 170 g masła szczypta soli Dodatkowo - jajko do posmarowania, marmolada truskawkowa, cukier puder i cytryna do zrobienia lukru, płatki migdałowe do posypania. Przygotowanie: Drożdże wymieszać z mlekiem, łyżeczką cukru i łyżką mąki w sporej misce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (np. na garnek(...)roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut.  Kiedy pączki lekko przestygną trzeba je posmarować lukrem i posypać płatkami migdałów. Ja robię lukier z cukru pudru, soku i skórki otartej z cytryny. 4 łyżki cukru pudru mieszam ze skórką cytrynową i sokiem z cytryny - tyle soku, aby lukier był gładki i gęsty. Zbyt rzadki

Kulinarne Inspiracje
Babka jaglana pachnąca lukrecją i fiołkami 172

ziemniaczanej, 2/3 szklanki drobnego cukru, 150 g masła, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mielonej lukrecji (lub esencji waniliowej), masło do posmarowania formy. Do przybrania: lukier lub cukier puder, kandyzowane fiołki . Przygotowanie: Masło stopić i przestudzić. W malakserze zmiksować kaszę, mąkę ziemniaczaną, cukier, jaja, proszek do pieczenia i lukrecję. Pod koniec dodać masło. Ciasto przelać do formy(...)mielonymi migdałami), co ułatwi wyjęcie babki z formy.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut (do suchego patyczka). Przestudzić. Babkę polać lukrem lub posypać cukrem pudrem i przybrać kandyzowanymi fiołkami

SzczyptaSmaQ
Ciastka francuskie z marmoladą 168

daje ono wiele możliwości podania, tym razem – w wersji na słodko – ciastka francuskie z marmoladą.      Składniki:  - 2 opakowania ciasta francuskiego  (po 375g opakowanie)- marmolada twarda- 1 jajko- cukier puder lub lukier        Płaty ciasta rozwijamy. Jeden dzielimy na 12 części. W każdym prostokącie wycinamy pośrodku kółko (można kieliszkiem). Kółka odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (upieczemy je potem). Powycinane(...)łyżeczce marmolady. Posypujemy brązowym cukrem (opcjonalnie). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° C przez ok. 20 minut. Upieczone studzimy na kratce, a następnie polewamy lukrem (zamiast lukru można posypać cukrem pudrem). Wycięte kółka również smarujemy jajkiem, nakładamy marmoladę i pieczemy 10-15 minut w tej samej temperaturze. Ciasto francuskie jest,  jak zwykle, niezawodne. Z dwóch płatów otrzymamy 12 dużych ciastek

mojewypiekiinietylko
Babka drożdżowa 130

Babka drożdżowa nieodmiennie kojarzy mi się z Wielkanocą. U nas w domu rzadko występowała babka z lukrem, częściej z cukrem pudrem, który lubiłam podjadać palcem. Pamiętam jak w czasie świąt u cioci postanowiłam zasadzić się tak na jedną babkę, a raczej jej cukrową posypkę. I tutaj spotkała mnie niemiła niespodzianka. Posypka okazała się być mąką. Ciocia jak się okazało, posypywała(...)Mój mąż pałaszował ją z mlekiem, podobnie jak wszystkie tego typu wypieki. Do środka możecie dodać do co lubicie – rodzynki, skórkę pomarańczową. Samą babkę możecie ozdobić zarówno lukrem, posypać cukrem pudrem lub też pozostawić bez żadnych dodatków – i tak obroni się smakiem. Drukuj Babka drożdżowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 300 g + 100 g (opcjonalnie) mąki

Mieszam w Garnku
Ciasto pomarańczowe 109

użyłam ø 23 cm ) Ciasto: 100g masła 2 roztrzepane jajka skórka starta z 1 pomarańczy 100 g cukru 125 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: 100 g cukru pudru sok wyciśnięty z pomarańczy (tyle, żeby lukier był niezbyt gęsty. Ja zużyłam sok z połowy pomarańczy) Masło roztopić w rondelku. Cukier miksować z jajkami i skórką pomarańczową około(...)tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35 min. Wystudzić i polać lukrem. Wykonanie lukru: Do kubka wsypać cukier puder i stopniowo wciskać sok z pomarańczy mieszając łyżką aż do uzyskania niezbyt gęstego lukru

Posadzone i zjedzone