mleka szczypta soli ok. 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: maliny lub inne owoce, powidła, budyń lub ulubione nadzienie mąka ziemniaczana (jeśli używasz mokre owoce) lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, sok z połówki cytryny gorzka czekolada (roztopiona w kąpieli wodnej) Sposób przygotowania: Do pokruszonych drożdży dodaj resztę składników na rozczyn i całość wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Zostaw(...)około 30 minut. Bułki włóż do nagrzanego piekarnika na około 20 – 30 minut (zależnie od wielkości bułek – powinny się zarumienić). Kiedy bułki ostygną polej je lukrem – wymieszaj cukier puder oraz sok z cytryny, a następnie polej roztopioną gorzką czekoladą. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz
Via Gustodeseru z jabłkami. Zastanawiałam się, co można by zrobić za ciasto, ale padło na to, które wiele razy zachwalała moja babcia. Jednak stwierdziłam, że pół kilograma cukru pudru na lukier, to odrobinę za dużo i chyba miałam rację, bo szklanka zdecydowanie wystarczyła, by osłodzić i tak dość słodkie ciasto, które mimo iż jest na bazie smalcu, to po upieczeniu(...)ciasto, wyrównać. Odrywać po kawałku pozostałego ciasta i kłaść na jabłka. Piec ok. 50 min w temp. 180 st. Szklankę cukru pudru wymieszać z kwaśną śmietaną i stopniowo dodawać małe ilości soku z cytryny, tak by otrzymać odpowiednią konsystencję lukru. Lukier nie może być zbyt lejący, gdyż może zostać wchłonięty przez ciasto. Lukier rozsmarować na lekko przestudzonym cieście. Smacznego
My sweet a lifekardamonu 50 g masła 100 g twarogu ½ łyżeczki soli Nadzienie serowe 4 łyżki miękkiego masła 100 g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 400 g twarogu Lukier 100 g cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Rozpuść drożdże w mleku razem z cukrem. Dodaj kardamonu i część mąki. Resztę mąki dosypuj w trakcie wyrabiania ciasto. Ciasto będzie powinno(...)piekarnik na 195ºC. Posmaruj bułeczki rozmąconym w mleku jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 8-12 minut na złoty kolor. Wyjmij drożdżówki na metalową kratkę. Utrzyj lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Polukruj drożdżówki. Smacznego The post Drożdżówki z serem i jeżynami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniapekan) 150 g rodzynek sułtanek 50 g mieszanki różnych orzechów 4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 1 jajko + 3 białka Składniki na lukier: 1 białko cukier puder Wykonanie: Drożdże rozkruszyłam, utarłam z ½ łyżeczki cukru i łyżką mąki. Dodałam połowę mleka. Wymieszałam. Rozczyn odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15 minut). Masło(...)minut. Potem przecięłam papier wzdłuż i zajrzałam do moich strucli. Upiekły się świetnie. Wyjęłam blaszkę z piekarnika. Zrobiłam lukier: Ubiłam białko. Po chwili wsypywałam cukier puder. Kiedy konsystencja lukru była odpowiednia, tzn. dosyć gęsta, ale elastyczna zabrałam się z lukrowanie mojej strucli. Za pomocą pędzelka rozsmarowałam lukier na całej powierzchni moich strucli. Na wierzchu rozsypałam orzeszki, kandyzowaną
Kuchnia u Krysigodzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem (białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny. Lukier dzielimy i dodajemy barwniki
Zainspirowana w kuchnimleka, 60 g świeżych drożdży, 100 g cukru trzcinowego, 4 żółtka, 50 g miękkiego masła, 700 g mąki pszennej, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, ponadto: lukier lub cukier puder, mąka do podsypania ciasta. Przygotowanie: masa makowa: W garnku (najlepiej o szerokim dnie) zagotowujemy mleko z dodatkiem miodu i cukru. Wsypujemy mak i gotujemy(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli mamy tylko jedną blachę to pieczemy rogale porcjami. Rogale pieczemy 15 min. w 180°C-190°C. Rogale możemy ozdobić lukrem lub posypać cukrem pudrem. Rada: żeby masa miała konsystencję bardzo gładką można mak dodatkowo zmielić, lub zmiksować. Rogale mają bardzo dużo masy, dlatego trzeba je bardzo delikatnie zwijać. Ja dodałam do ciasta jedną łyżkę
Moniki Smakołykiłyżki miodu 200 g cukru 5 białek parę kropli aromatu migdałowego bakalie opcjonalnie np.100g migdałów-posiekanych i orzechów włoskich 150 g rodzynek i/lub skórka pomarańczowa Lukier: 190 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny skórka z 1/2 cytryny lub pomarańczy (sparzone!) Do podgrzanego mleka wkruszyłam drożdże i odstawiłam je na pół godziny. Masło utarłam z cukrem. Dodałam(...)makowiec luźno papierem do pieczenia. Piekłam makowce w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Ułożyłam je na kratce znajdującej się w piekarniku. Gdy ciasto przestygło polałam je lukrem. Wystarczy cukier puder rozmieszać z sokiem z cytryny. Można posypać również skórką cytrynową lub pomarańczową
potrawyregionalnemigdałów 40 g żurawiny suszonej morele 100 g orzechy laskowe 50 g migdały 50 g 40 g masła 2 jaja Lukier: 200 g cukru pudru sok z połowy pomarańcza migdały płatki do posypania rogali 100 g Sposób przygotowania nadzienia : Do garnka wsypałam 250 g białego maku .Zagotowałam wodę w czajniku i wlałam(...)Zwijałam od grubszej części do chudszej , zostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekłam 25 minut w 170 stopniach . Po wyjęciu i ostudzeniu polałam lukrem z cukru pudru i soku z pomarańcza , obsypałam migdałami w płatkach . Wyszły rewelacyjne. Wypiekały ze mną: Joanna Angelika Inspiracją dla mnie były rogale
Różowa kuchniamasła bez soli 22,5 dkg mąki pszennej plus dodatkowa mąka do podsypania 2,5 łyżki soku pomarańczowego 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 1/2 łyżeczka sody Lukier: 15 dkg cukru pudru 4 łyżki soku z cytryny słodkie ozdoby do dekoracji ciasteczek Jak przygotować pierniczki z lukrem . Pierniczki : do miski wsypać cukier, dodać masło i utrzeć na puszystą masę(...)pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 9 do 10- minut. Upieczone pierniczki po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić na kilka minut aby wystygły. Lukier : do miski wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny i ubijać przez 10 minut. Zimne pierniczki smarować lukrem i dekorować dowolnie wybranymi słodkimi cukrami, czekoladą lub zostawić tylko polukrowane. Pierniczki Smacznego! O czym
mecooksczasami trzeba 2 łyżki cukru pudru odjąć, a czasami dodać. Dlatego zawsze kierujcie się kolorem lukru w misce, musi być bardzo biały i gęsty. Lukrem smarujemy pierniczki i układamy do wyschnięcia zazwyczaj do 15 minut. Gotowe! To mój ulubiony lukier, nadaje się do wszystkiego. LUKIER NR 2 NA SOKU Z CYTRYNY - niepełna szklanka cukru pudru - 1 do 2 łyżek(...)soku z cytryny Cukier puder zmieszaj z sokiem z cytryny za pomocą rózgi. Otrzymamy cytrynowy lukier, już nie taki bardzo intensywnie biały, będzie lekko przeźroczysty i bardzo miłym aromacie cytrynowym. LUKIER NR 3 NA WODZIE - niepełna szklanka cukru pudru - 1- 2 łyżki przegotowanej wody Cukier mieszamy z wodą na gęstą masę. Takim lukrem możemy lukrować np. pierniczki, które
SMYKWKUCHNImniejszy, tym łatwiej będzie wykonać precyzyjne wzorki na piernikach. Krótki poradnik lukrowania Do obrysowywani konturów warto przygotować sobie gęstszy lukier. W tym celu dodajemy do lukru trochę przesianego cukru pudru. Gęstszy lukier pozwala na wykonanie bardziej precyzyjnych dekoracji, ale nie nadaje się do wypełniania dużych powierzchni. Dużo szybciej też wysycha, więc nie nadaje się na “klej”, kiedy dekorujemy
Ciastkozercymogą się nie udać . Do dzieła :) Składniki: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 4 jaja szczypta soli 1 szklanka wody 1 l oleju do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku cytrynowego Sposób przygotowania: Do garnka wlać wodę dodać masło i sól, jak się połączą wsypać przesianą mąkę. Ciasto mieszać drewnianą łyżką ąż będzie odchodzić(...)pokazane na zdjęciu ( czyli do góry"nogami") Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe paczki wybierać na papierowy ręcznik. W międzyczasie utrzeć sok z cytryny z cukrem pudrem na lukier i polać nim ostudzone paczki. Udekorować skórką z pomarańczy. Smacznego
Gosia gotujechwytaczek”, żeby się nie oparzyć. Jak już lekko się zarumienią odwrócić na drugą stronę i smażyć chwileczkę. Wyłożyć krążki na ręczniczkach papierowych. Zostawić, aż ostygną. Zrobić lukier mieszając cukier puder z wodą, lukier musi mieć konsystencję średnio gęstą. Trudno to opisać, ale jestem pewna że wiecie o co chodzi Polać gniazdka lukrem. Jak lubicie można zrobić lukier cytrynowy. Zamiast
Kuchnia Pokoleńmąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli pół szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) Lukier: 1 szklanka cukru pudru ok. 3 łyżki soku z cytryny szczypta kurkumy Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temp. 180 ° C. Tortownicę z kominem o śr. 25-28 cm (u mnie 28 cm) wysmarować(...)całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować*: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Część lukru wymieszać z kurkumą. Polukrować najpierw białym lukrem, następnie tym z dodatkiem kurkumy. Źródło/ Inspiracja: 1001recipe.com
Domowa Cookierenka Agi