lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:51/284)

Ciasto cytrynowe 149

pieczenia ¾ szklanki cukru skórki starte z dwóch cytryn, na drobnych oczkach opcjonalnie: pół łyżeczki aromatu cytrynowego 1 szklanka mleka 2 jaja ½ szklanki oleju rzepakowego szczypta soli cukier puder do dekoracji, opcjonalnie lukier Przygotowanie: Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się. Formę(...)wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Piekę ciasto w temp. 180 C przez 40 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem lub lukrem. Moje ciasto cytrynowe gotowe

Zasmakuj Kuchni
Pączki 153

łyżki cukru 500 g mąki tortowej 1 łyżka domowego cukru waniliowego (lub torebka sklepowego) 1 jajko 4 żółtka (pozostałe białka można zamrozić lub zrobić bezy) 50 g roztopionego i ostudzonego masła 2 łyżki mocnego rumu (może być spirytus, jednak rum to lepszy smak) 1,5 litra oleju rzepakowego, ryżowego, koksowego lub palmowego marmolada lub konfitura do nadziewania, cukier puder(...)wciskamy z boku pączka nadzienie. Jeśli nie macie rękawa, to przed smażeniem pączków na każde kółko połóżcie nadzienie i dokładnie zalepcie ciasto, formując z niego kulkę. Pokrywamy lukrem, skórką pomarańczową bądź cukrem pudrem. Ważne informacje: składniki na ciasto muszą wszystkie mieć temperaturę pokojową spirytus lub rum pomaga ścinać białko zawarte w mące i jajkach, a to ogranicza wchłanianie tłuszczu optymalna

ladykitchen
Muffinki waniliowo-pomarańczowe 130

oleju 1 jajko sok i starta skórka z jednej pomarańczy 2 krople olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego(jak nie macie pod ręką to można pominąć) dodatkowo: 200g cukru pudru do lukru Przygotowanie: Osobno mieszamy w misce suche składniki, a w drugiej mieszamy  mokre składniki wraz ze skórką z pomarańczy i połową soku (drugą połowę wykorzystamy do lukru) Następnie połączyć(...)pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem 15-18 min jeśli nie macie termoobiegu to w 200 stopniach ok 15 min,  resztę soku z pomarańczy i dodatkowy cukier puder mieszamy na gładki lukier polewamy nim lekko przestudzone babeczki smacznego

Swojskie jedzonko
CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 266

szklanki drobnego cukru 500 g mąki pszennej 125 g masła /roztopionego 2 szklanki dowolnych owoców szczypta soli KRUSZONKA 100 g mąki 75 g masła 4-5 łyżek cukru LUKIER ²⁄₃ szklanki cukru pudru ¹⁄₂ białka lub 1-2 łyżki soku z pomarańczy/cytryny/wody  WYKONANIE CIASTO :W miseczce rozcieramy drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Stopniowo, cały czas mieszając(...)wypełniło formę po brzegi. Na cieście równomiernie rozkładamy ćwiartki truskawek, połówki wiśni bez pestek, jagody, maliny, itp. Posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 20-30 minut, do ponownego wyrośnięcia. LUKIER : W miseczce ucieramy cukier puder stopniowo dodając białko lub sok z cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy

cool and minty
Babka piaskowa 127

mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru cukier waniliowy ( 16 g ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny cukier puder do lukru bułka tarta do foremki Sposób przygotowania: Jajka rozbijamy i oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z 1 i 1/2 łyżeczką proszku do pieczenia(...)wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut. Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy .( 10 łyżek cukru pudru. łyżka wyciśniętego soku z cytryny i łyżka ciepłej wody - wszystkie składniki ucieramy ) Smacznego

Różne smaki w kuchni
Piernikowe choinki 115

gram mąki pszennej 200 gram miodu 150 gram masła 200 gram cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 10 gram sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika Lukier do dekoracji: 1,5 szklanki cukru pudru 1 białko jajka sok z jednej cytryny Dodatkowo do dekoracji: perełki kolorowe gwiazdki kolorowe posypka kolorowa foremki w kształcie gwiazdek w różnych rozmiarach rękaw cukierniczy Sposób(...)Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotowujemy lukier do dekoracji.Białko ubijamy na sztywno dodając po trochu cukier puder,na końcu dodajemy sok z cytryny.Gdyby lukier okazał się za rzadki to trzeba dodać trochę cukru pudru,a jak za gęsty to soku z cytryny. Choinki sklejamy zaczynając od największej gwiazdki smarując środek

Bajeczna Kuchnia
Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami / Lemon blueberry yogurt cake 208

łyżki startej skórki z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 1/2 szklanki oleju roślinnego 1 1/2 szklanki jagód (świeżych lub mrożonych) 1 łyżka mąki pszennej Składniki na lukier: 1 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu wanilii mleko do rozcieńczenia lukru w razie potrzeby Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC i natłuść keksówkę(...)wmieszaj je do przygotowanego ciasta. Przełóż ciasto do przygotowanej keksówki, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut lub do suchego patyczka.. W celu przygotowania lukru, wymieszaj rózgą cukier puder, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Gdyby był zbyt gęsty dolewaj po odrobinie mleka cały czas mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika

karmelowy
DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 143

drożdży * około 3/4 szklanki mleka * 1 jajko * 2 łyżeczki cukru * szczypta soli Kruszonka: * 4 łyżki cukru * 1/4 szklanki mąki * około 30 g masła Dodatkowo świeże truskawki i cukier puder do zrobienia lukru. Wykonanie: W miseczce wymieszać drożdże z cukrem, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać. Zasypać wszystko łyżką mąki, zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut(...)zagniatać tak by powstała drobna kruszonka. Kruszonkę posypać na drożdżówki. Piekarnik nagrzać do 170'C i piec drożdżówki około 20- 25 minut. Wystudzone drożdżówki polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody

Zrób to smacznie
Keks z bakaliami 101

szklanka bakalii   (orzechów, migdałów, skórki pomarańczowej, śliwek, fig etc.) ¾ szklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki) *można dodać 1 łyżkę suchego maku *ewentualnie pokrojoną w kosteczki czekoladę Lukier:   ok. 4 łyżek cukru pudru + 3 łyżeczki mleka na lukier Margarynę ucieramy z cukrem na pianę dodając kolejno jajka, proszek do pieczenia, mąkę i sól. Bakalie kroimy. Rodzynki przelewamy wodą i przesypujemy(...)Wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką blaszki keksówki. Pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Wystudzone ciasto polewamy lukrem, który przygotowujemy mieszając łyżeczką cukier puder z mlekiem. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height

Smakowy Raj
Babka piaskowa 351

mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru cukier waniliowy ( 16 g ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny cukier puder do lukru bułka tarta do foremki   Sposób przygotowania: Jajka rozbijamy i oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z 1 i 1/2 łyżeczką proszku(...)wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut. Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy .( 10 łyżek cukru pudru. łyżka wyciśniętego soku z cytryny i łyżka ciepłej wody - wszystkie składniki ucieramy ) Smacznego

Słodkości i nie tylko
Prosta rolada z musem jabłkowym 129

ręcznika). Roladę przełożyć na blaszkę i odstawić w chłodne miejsce, aby masa stężała. Z wody, soku z cytryny i cukru pudru przygotować lukier i polać nim ciasto. Można oczywiście zrezygnować z lukru i posypać ciasto tylko cukrem pudrem. A już w następnym poście zapraszam Was na notkę z jajami:) I Bynajmniej nie będzie to potrawa wielkanocna

My simple kitchen
Tort czekoladowo-gruszkowy i wprowadzenie do kwiatów cukrowych. 212

idzie masy nie będą zachowywały nam kształtu, przy wykonywaniu figurek czy kwiatów. Krótko mówiąc, zamiast wyschnąć, konstrukcja się nam rozjedzie. :P Lukier plastyczny uniwersalny - wykonany z drobnego cukru pudru, smak lukru (bardzo słodki), kolor biały, dobrze się barwi, łatwo uzyskać żywe kolory. Masa marcepanowa - wykonany z mielonych migdałów, smak marcepana, struktura lekko ziarnista, kolor ecru, barwiąc uzyskamy przygaszone kolory. Jeśli(...)musieli dostosować proporcje po swojemu (syrop glukozowy - elastyczność; CMC- właściwości gumy, zachowywania kształtu; tłuszcz - miękkość).   Sprawę komplikuje fakt, że ogólnodostępne cukry pudry w Polsce nie są wystarczająco miałkie, a ich jakość jest często słaba... Oczywiście wykonanie samodzielnie lukru plastycznego jest możliwe, jednak według mnie nie ma to sensu, gdy robimy torty w domu, raz na jakiś czas. Szkoda czasu

DominikaDolci
Kruche ciasteczka kokosowe z marmoladą różaną 98

nada)  1/2 szklanki wiórek kokosowych  4 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżka śmietany (gęstej; płaska) Dodatkowo: marmolada różana (użyłam z Dagomy ; może być dowolny smak) Opcjonalnie: cukier puder lub lukier do ozdoby Wszystkie składniki ciasta (oprócz wiórek) zagnieść na jednolitą masę. Na końcu wmieszać wiórki kokosowe. Gotowe ciasto podzielić na 3 części i z każdej z nich uformować(...)Odstępy nie muszą być duże, ponieważ ciastka nie urosną.) Ciasteczka piec około 15-18 minut w 180 stopniach. (Powinny być odrobinkę rumiane.) Po ostudzeniu można je oprószyć cukrem pudrem lub boki - ozdobić lukrem. (*) Pojemność szklanki

Di gotuje
50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym! 212

interpretacji naszej Symfonii-smaków! Kryje w sobie nieco leśne i ziołowe smaczki, choć i umiarkowanie słodkie nuty smakowe. Z racji tego, że został on pokryty bardzo słodkim lukrem plastycznym, w przełożeniu cukier puder jest zastąpiony przez miód, a ilość cukru w biszkopcie została ograniczona do zbędnego minimum - w zamian jednak został nieco urozmaicony rozgrzewającym, lekko ostrym imbirem i aromatem orzechowym(...)ponownie wyrabiamy - tak aby masa dała się modelować.    Ozdoby wycinamy za pomocą nożyka, wykrawamy je foremkami lub wylepiamy ręcznie. Przyczepiamy je do powierzchni za pomocą lukru z cukru pudru, gorącej wody i soku z cytryny - ja użyłam 4 łyżki  przesianego cukru pudru na 1 łyżkę gorącej wody i łyżeczkę soku z cytryny.  Torcik jest gotowy! Najlepiej

Symfonia Smaków
Babka cytrynowa 132

margarynie "Kaśce". Cytrynowo bardzo wyszło! Składniki 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 cytryny  1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki cukru pudru (na lukier) Sposób przygotowania Margarynę utrzeć na jednolitą masę z cukrem. Dodawać po jednym jajku i mieszać (skorzystałam z miksera). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać jedną szklankę(...)czasu powstania jednolitej masy. Blaszkę posmarować margaryną i posypać mąką. Wlać ciasto i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 40 min. Przygotować lukier - wycisnąć sok z drugiej cytryny, cukier puder wymieszać z sokiem (ok 10 łyżeczek soku) i polać ostudzoną babkę

pink envelope