lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:51/284)

Domowe rogaliki z przepisu babci Wandy. 182

kostki margaryny  10 dag drożdży  2 łyżki cukru  2 jajka  1  łyżeczka soli  1 szklanka mleka  marmolada twarda nasza ulubiona  cukier puder (na lukier)  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem. Margarynę rozpuszczamy, lekko studzimy. Mąkę, sól, jajka, mieszamy z rozpuszczoną margaryną, dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy na jednolitą(...)część trójkąta. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok15 minut do złotego koloru (czas pieczenia zależy od naszych piekarników)  Jeszcze lekko ciepłe lukrujemy. Cukier puder mieszamy z odrobiną gorącej wody. Ja wolę lukier bardziej gęsty. Zajadamy :) Jeśli zostało nam coś na 2-3 dzień (mało prawdopodobne) możemy je odświeżyć spryskując odrobiną wody i wstawić jeszcze na 5 minut

Basia w kuchni
Tureckie półksiężyce 167

więc użyłam margarynę) 150 gramów cukru 5 jaj - oddzielnie żółtka i oddzielnie białka 100 gramów zmielonych orzechów włoskich (u mnie laskowe) 50 gramów kakao 70 gramów mąki lukier: 200 gramów cukru pudru kieliszek rumu lub spirytusu (u mnie olejek rumowy, 5 kropel + woda do uzupełnienia) Masło utrzeć z cukrem  Dodawać powoli po jednym żółtku i ucierać na puch Orzechy(...)stopni i piec ok. 20-25 minut Wyjąć z piecyka i odstawić do wystygnięcia. Ciasto ma być płaskie, ponieważ będą z niego wycinane ciasteczka w kształcie półksiężyców Lukier robimy tak: cukier puder wymieszać z kieliszkiem rumu lub spirytusu, uzupełnić wodą tak, aby miał konsystencję gęstej śmietany Ostudzone ciasto posmarować lukrem Po zastygnięciu wykrawać szklaneczką półksiężyce Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Śmietankowy tort z żurawiną 176

kremówkę i serek mascarpone, dodajemy cukier puder wymieszany z utrwalaczem do bitej śmietany i miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Układamy pierwszy ze spodów na paterze i smarujemy przestudzonym musem z żurawiny. Następnie nakładamy porcję kremu. Do środka tortu powinniśmy zużyć ok. połowy przygotowanego kremu. Na krem nakładmy pokrojone orzechy i galaretkę w cukrze. Przykrywamy kolejnym blatem. Jak zbudować stelaż(...)żurawiną wkładamy schładzamy w lodówce (na balkonie ;) ) przed nałożeniem dekoracji. Przygotowanie “oszronionej” żurawiny na dekorację. Żeby przygotować nieco “oszronioną” żurawinę musimy zrobić gęsty lukier z cukru pudru i wody (2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka wody). Obtaczamy żurawinę w lukrze, wrzucamy do miseczki ze zwykłym cukrem w kryształkach i delikatnie mieszamy, aż wszystkie kulki żurawiny będą

Ciastkozercy
Ciasto orzechowe z dynią i lukrem 214

pieczenia 1 op. cukru cynamonowego 3 jajka 6 kopiastych łyżek jogurtu naturalnego 2 szklanki* dyni startej na grubych oczkach jarzynowych 1/2 szkl. rozpuszczonego masła lub oleju Lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki  zimnej wody orzechy włoskie do posypania *poj. szklanki 250 ml Przygotowanie: W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ze szczyptą soli, sodą, proszkiem do pieczenia, posiekanymi(...)powierzchnię. Ciasto orzechowe z dynią pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni z termoobiegiem ok. 45-50 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i  wody (całość dokładnie ucieramy łyżką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni), możemy lukier posypać posiekanymi orzechami i większymi kawałkami orzechów. Polecam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone pączki z marmoladą różaną 179

lukru. Składniki: dwie szklanki mąki tortowej (700 ml) 50 g świeżych drożdży 50 g cukru 50 g masła 125 ml mleka 4 jajka szczypta soli marmolada różana lukier: 5 łyżeczek cukru pudru 3 łyżeczki wody Sposób przygotowania: Mąkę przesiać do metalowej miski i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 40 stopni Celsjusza, by się zagrzała. Mleko podgrzać do ok. 30 stopni(...)piekarnika, każdy pączek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza, po czym od razu wyjmujemy, by przestygły. Zimne pączki smarujemy lukrem sporządzonym z cukru pudru dokładnie rozprowadzonego w wodzie. Nim zastygnie, pączki możemy posypać kandyzowanymi owocami lub skórką pomarańczową. Jeśli wolicie lukier cytrynowy, zamiast wody użyjcie soku z cytryny

W SMAK
Lukier Królewski 265

lukrować pierniczki, a pierniczków w sumie upiekłam około tysiąc, więc z lukrem się zaprzyjaźniłam :)  Lukier królewski, na białkach, mój faworyt, wychodzi zawsze i zawsze śnieżnobiały, jeśli potrzeba idealnie się barwi. Źródło: Moje Wypieki. Składniki: 90 g białka 445 g cukru pudru 5 - 7 kropli soku z cytryny Wykonanie: Białka przygotowujemy dzień wcześniej. Oddzielamy białka od żółtek(...)przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc. Na drugi dzień białka przecedzamy przez sitko, wsypujemy cukier puder, sok z cytryny i mieszamy do momentu powstania śnieżnobiałego lukru. Mieszamy spiralnymi końcówkami miksera. Jeśli nasz lukier jest za rzadki dosypujemy cukru pudru. Możemy zabarwić lukier barwnikami. *z tego lukru możemy wykonać domową posypkę cukrową SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
KRAJANKA PIERNIKOWA CHOINKI 157

grudek. Dodajemy barwnik zielony, mieszamy. Lukier powinien być gęsty na tyle żeby móc nim rysować wzorki ( jeżeli będzie za gęsty dodajemy odrobinę wody, jeżeli zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru). Ja lukier przełożyłam do woreczka strunowego i odcięłam róg, w taki sposób zdobiłam piernikowe choinki. Wykonanie: masło ucieramy na gładką masę, partiami dodajemy cukier, cukier waniliowy i sól, miksujemy

Słodkie zapomnienie
Ciasto dyniowe z orzechami 209

skórek kandyzowanych (mix) 2 łyżki wanilii z karmelem od Kotanyi 2 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 2 szklanki dyni startej na grubych oczkach jarzynowych 1/2 szkl. oleju lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki soku z pomarańczy lub zimnej wody orzechy do posypania Przygotowanie: W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ze szczyptą soli, sodą, posiekaną drobno skórką kandyzowaną(...)niej ciasto, wyrównujemy. Ciasto dyniowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni z termoobiegiem ok. 45-50 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy lub wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni), możemy lukier posypać tartymi orzechami i większymi kawałkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Słodkie środy - piernikowe choinki 194

pudru 300 g masła 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g przyprawy do piernika  3 łyżeczki kakao SKŁADNIKI na lukier 2białka 2,5 szklanki cukru pudru szczypta soli DODATKOWO: cukrowe ozdoby, perełki, kolorowy cukier Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawy do piernika i kakao - suche(...)wielkościach.  Z powstałych piernikowych gwiazdek składamy choinki Sklejamy je przy pomocy lukru. Przygotowanie lukru zaczynamy od ubicia białek ze szczyptą soli na sztywna pianę. Dosypujemy cukier puder stale miksując. Lukier ma być gęsty by dobrze kleił elementy.  A potem już tylko dekorujemy wg własnego pomysłu i gustu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
domowe paluchy drożdżowe z serem 388

pieczenia. Odstawiamy na ok 10 min. do podrośnięcia. Smarujemy białkiem. Pieczemy przez ok. 20 min. w 170 st. C. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować cytrynowym lukrem. składniki na lukier cytrynowy: niewielka ilość cukru pudru sok z cytryny skórka otarta z cytryny wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Jeśli chcemy aby lukier był gęstszy dodajemy więcej cukru

Domowy Smak Jedzenia
Babeczki śmietankowe z makiem 434

babeczek. Ich wnętrze jest miękkie i wilgotne dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany, a duża ilość maku sprawia, że babeczki w przekroju są mocno piegowate. Wierzch posypałam cukrem pudrem, ale można je również udekorować lukrem, zwłaszcza jeśli miałyby znaleźć się na wielkanocnym stole. Z podanego przepisu można przygotować 6 sztuk. Babeczki śmietankowe z makiem Składniki: 120g mąki pszennej 150ml kwaśnej śmietany(...)stopniach przez około 20-22 minuty do tzw. suchego patyczka - upieczone babeczki krótko przestudzić, następnie wyjąć z formy i studzić na kratce - babeczki przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem Babeczki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Pamiętać należy, że cukier puder pod wpływem zamknięcia może wsiąkać w wilgotne ciasto, dlatego babeczki warto dekorować dopiero przed podaniem

Smakołyki Bereniki
Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem, wilgotna 214

suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy, polać lukrem (sok z połowy cytryny + cukier puder o 0,5-3/4 szklanku wymieszać do uzyskania lukru) lub oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w zamkniętym pojemniku, żeby babka się nie wysuszyła. Smacznego

CookYourself
Pierniczki 217

szklprzyprawa korzenna - 3 łyżkimargaryna Palma w złotym opakowaniu  - 250 gjajka - 2 sztLUKIERcukier puder - 1,5 szklbiałko jaja - 1 sztDODATKOWObarwnik zielonybarwnik czerwonyperełki srebrne PRZYGOTOWANIE:Mąkę przesiać do miski , dodać sodę i przyprawę do pierników, wymieszać. Do rondla przełożyć margarynę, dodać cukier i miód, roztopić składniki, ostudzić. Jajka wybić do mąki, dodać roztopione składniki, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić(...)duże, specjalną foremką. Układać na papierze lub prosto na blasze i piec przez 15 minut w 180 stop. LUKIER Do białka dodawać stopniowo cukier puder, ucierać. Lukier podzielić na 3 części. Jedną część lukru wymieszać z barwnikiem czerwonym , drugą z barwnikiem zielonym. Ostudzone pierniczki ozdobić kolorowym lukrem, udekorować srebrnymi perełkami, odstawić do zastygnięcia

Kuchnia Danusi
Wielkanocna Baba drożdżowa Pawła Małeckiego - Wielkanocne wypieki z Mistrzem Cukiernictwa 167

masła otarta skorka z połowy cytryny otarta skórka z połowy pomarańczy 25 g namoczonych rodzynek (może być burbon) 25 g suszonych moreli posiekanych w kostkę szczypta soli lukier  75 g cukru pudru skórka otarta z połowy pomarańczy kilka łyżek soku z cytryny Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  ciasto:  Z podanych składników odważyć 75 g mąki(...)Następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 55-60 minut.  Gorącą babę wyciągamy z formy i odstawiamy do ostygnięcia. lukier: do przesianego cukru pudru powoli dodajemy sok z cytryny i mieszamy do momentu, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy i mieszamy. Gotowym lukrem polewamy babę

Niezły Młynek
Cytrynowa, wilgotna babka 163

naprawdę polecam ten Babkę możemy upiec jedną dużą lub zrobić kilka mniejszych. To, czym potraktujemy naszą babę to też rzecz indywidualna. Niektórzy uznają tylko babki z lukrem inni z cukrem pudrem, tak więc zrób jak lubisz Mi niestety zabrakło cukru pudru i mój lukier wyszedł nader nędzny. Wasz na pewno wyjdzie rewelacyjny Drukuj Cytrynowa, wilgotna babka Składniki 4 jajka

Mieszam w Garnku