szkl. mąki, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 twarda margaryna lub masło, 150 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 jajko, jabłka- 15 połówek Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka śmietany 12% Wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części jedną rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę tak aby zakryło(...)widać jabłek. Pieczemy 30-40 min. w 180 stopniach. Ze szklanki cukru pudru i 1 łyżki kwaśnej śmietany ucieramy lukier i gorące ciasto polewamy lukrem
Passion of Cookingjajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 1 litr mleka 1/2 litra kwaśnej śmietany 4 jaja 3/4 szklanki cukru pudru 20 dag masła 2 łyżeczki soku z cytryny Lukier może być ale nie musi, można wierzch posypać cukrem pudrem: 3 łyżki cukru pudru łyżeczka wody lub soku z cytryny barwnik spożywczy pomarańczowy lub żółty(...)ciasto pierwsza część, połowa masy serowej, pokrojone brzoskwinie, tężejąca galaretka, druga połowa masy serowej, druga część ciasta. Zostawić na kilka godzin zanim je pokroimy, wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem
Apetyczna babeczkaszkl oleju jajko 1/2 szkl mleka łyżeczka ekstraktu waniliowego sok i skórka otarta z 1/2 cytryny 1 szkl startej na dużych oczkach cukinii (1 mała sztuka) Lukier: 1 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Babeczki: W jednej misce wymieszać ze sobą suche składniki. W drugiej, rózgą wymieszać mleko z olejem i jajkiem. Wszystko ze sobą połączyć łyżką(...)cytryny. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy w 180 st. przez ok 25-35 minut, w zależności od wielkości foremek. Lukier: w miseczce wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Polać ostudzone babeczki
Smakołyki Asiciągle mieszając. Schłodzony krem zmiksować z miękkim masłem i cukrem, doprawiając rumem. Krem budyniowy posmarować na kremie morelowym i odstawić do lodówki do stężenia.Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać na ciasto. Udekorować tartą czekoladą, cytryną albo miętą.cytrynowo - rumowe ciacho z lukrem
Bon Appetit Małgorzatyszklanka suchego maku 150g masła 4 jajka L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 krople aromatu pomarańczowego 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej + do lukru: 1/3 szklanki cukru pudru, odrobina gorącej wody, skórka pomarańczowa do dekoracji 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Jajka i cukier puder miksujemy 2-3 minuty do powstania puchu. Zmniejszamy(...)Masę wykładamy do keksówki (u mnie 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy. 3. Cukier puder rozpuszczamy z odrobiną wody, lukrem polewamy ciasto. Posypujemy skórką pomarańczową
Szefowa kuchnimąki pszennej 1 łyżeczka proszku doo pieczenia (z lekkim czubkiem) szczypta soli Dodatkowo: 600 g gotowej masy makowej 2/3 szkl cukru pudru sok z cytryny 1. Żółtka oddzielić od białek. 2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki wody. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ciasta (ciągle miksując). 3. Białka ubić ze szczyptą soli(...)papieru do pieczenia, posmarować masą makową i zwinąć w rulon, a następnie owinąć papierem lub folią spożywczą i odstawić do lodówki do wystudzenia i stężenia. 6. Przygotować lukier: do cukru pudru wlać tyle soku z c ytryny by otrzymać gęsty lukier, polać nim gotową roladę. Ciasto najlepiej smakuje po spędzeniu w lodówce całej nocy
Kto ugości moich gości?ozdobić tort, ciasto i babeczki. Krem maślany nadaje się także jako baza pod zdobienie fondantem (lukrem plastycznym) i do tortów typu drip cake. Ten krem jest jak lukier – spoiwem dla cukru pudru jest tutaj ubite masło. W royal icing to ubite białko jaja kurzego, w lukrze plastycznym – mieszanka wody , glukozy i żelatyny. To bardzo, bardzo słodki krem. Nie używajcie(...)miksujemy. Krem trzymamy w szczelnym pojemniku lub ciasno przykryty folią spożywczą – jeśli o tym zapomnicie, na bokach miski krem zacznie podsychać tak samo jak lukier królewski – to w końcu straszna ilość cukru pudru. Jeśli ten zaschnięty cukier wmieszacie z powrotem do kremu – będzie miał grudki i nie będzie gładki. W żadnym wypadku nie wolno pozwolić mu wyschnąć. BARWIENIE
Karo in the Kitchenopakowanie cukru waniliowego 5 jajek w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego skórka starta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 1 szklanka suszonej żurawiny lukier: sok z cytryny, cukier puder do przybrania: garść żurawiny, łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy Przygotowanie: Proszek do pieczenia mieszamy razem z mąką oraz szczyptą soli. W dużej misce ucieramy masło aby zbielało, następie(...)średnicy 24cm posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ją w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia i wyjąć z formy. Przygotowujemy lukier: do miski wsypujemy cukier puder oraz wlewamy łyżkę soku z cytryny, a następnie mieszamy. Lukier powinien być gęsty ale lekko lejący. Polewamy wystudzoną babkę i posypujemy pozostałą żurawiną i skórką pomarańczową. Smacznego
Życie ze smakiemmigdałów - 3 jajka - 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia - 180 g masła - kilka kropel olejku waniliowego - sok i starta skórka z dwóch cytryn - 150 g drobnego cukru Lukier : - pół szklanki cukru pudru - sok i miąższ z dwóch mandarynek dolewać sok do cukru do uzyskania konsystencji rzadkiej śmietany ,krótko utrzeć Sposób wykonania : Wszystko utrzeć mikserem do połączenia się
Wypieki Reneszkl. oleju\r","1 jajko\r","2 \u0142y\u017cki soku z cytryny \r","2 \u0142y\u017cki sk\u00f3rki z cytryny\r","\r","Na lukier\r","1\/2 szkl. cukru pudru \r","1-2 \u0142y\u017cki soku z cytryny \r","1 \u0142y\u017ceczka sk\u00f3rki z cytryny "],"name":"Cytrynowy chlebek z cukinii","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["W \u015bredniej(...)szkl. cukru 1 szkl. cukinii startej na średnich oczkach (nie odsączonej) 1/4 szkl. oleju 1 jajko 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki skórki z cytryny Na lukier 1/2 szkl. cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka skórki z cytryny Sposób przygotowania W średniej wielkości misce łączymy ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy
Mostek w kuchnipatyczku nie było surowego ciasta, wyjęłam blaszkę z piekarnika (u mnie była to 23 minuta). Ciasto odkładam do ostudzenia i gdy jest chłodne szykuję lukier. Lukier cytrynowy: – 3/4 szklanki cukru pudru – 2 łyżki cukru pudru – skórka otarta z jednej cytryny Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Lukier ma być gęsty. Jeżeli jest mocno lejący dodajemy cukru pudru. Gdy jest
Relaxtimeszklanki mleka 30 gr masła 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 1 jajko skórka otarta z 1 pomarańczy 1/2 szklanki bułki tartej Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy (sok z połowy pomarańczy) skórka otarta z 1 pomarańczy Mleko podgrzać do temperatury letniej (37 st.) dodać drożdże, dodać cukier, dodać 1/4 szklanki mąki, zostawić(...)Wstawić bułeczki, piec 25 min z grzałką góra-dół. Bułeczki wyjąć z piekarnika, ale nie wyjmować z formy. lekko ostudzić. Przygotować lukier. Sok pomarańczowy wlać do miseczki, wsypać 1/3 szklanki cukru pudru, dokładnie wymieszać, wsypać kolejną 1/3 szklanki cukru pudru, dokładnie wymieszać, wsypać resztę cukru, dokładnie wymieszać, dodać skórkę z pomarańczy wymieszać. Lukrem polać jeszcze ciepłe bułeczki. Podawać. Smacznego! pomaranczowo
moj przepis napublikację świątecznych przepisów zaczynam od domowych pierniczków. Od kiedy byłam dzieckiem przygotowywałam takie pierniczki wraz z moją babcią. Przyjeżdżałam do niej, siadałyśmy w kuchni i piekłyśmy, a następnie dekorowałyśmy lukrem. Pierniczki mają to siebie, że muszą „swoje odleżeć” by zmiękły i nabrały aromatu. Przepis, którym się dzisiaj z Wami podzielę nie wymaga ich leżakowania. Możecie przygotować je nawet(...)cukru pudru, bez grudek 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g łagodnego miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej lukier: woda, cukier puder, do ozdobienia: barwniki spożywcze, jadalne ozdoby w postaci drobnych i grubszych koralików, kolorowe posypki Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie wyrabiamy ciasto. Będzie ono dość klejące jednak
Życie ze smakiemcukru pudru (do przygotowania lukru) Margarynę zmiksować na puch z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem. Na końcu dodać skórkę otartą z cytryn. Piec w blaszce (25x34) wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 175 stopni, około 35 minut. Wystudzić. Utrzeć cukier puder i 4 łyżki soku
Praktyczna pl