Ugniatamy w palcach tak długo, aż cały kokos zabarwi się na żółto.Małe pianki przecinamy w poprzek tak, żeby otrzymać trójkąciki na skrzydełka.Kulki nabijamy na patyczki. Przygotowujemy lukier z cukru pudru i wody. Lizaki zamaczamy w lukrze i obtaczamy w wiórkach kokosowych.Skrzydełka z pianek obtaczamy w kokosie tak samo jak kulki. Dodajemy dzióbki i oczy przyczepiając wszystko lukrem.Smacznego
Ciastkozercydżemem, tym razem jednak postanowiłam wykorzystać zamrożone truskawki. rogaliki z dodatkiem całych owoców okazały się chyba nawet bardziej smaczne niż te z konfiturą:) Całość oczywiście wieńczy lukier i sam cukier puder... Składniki: 40g świeżych drożdży, 5 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mleka, 150g masła, 2 jajka, 6 łyżek cukru pudru trzcinowego Diamant(...)rogale.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 30minut.Następnie posmarować mlekiem, piec około 30-35miniut w temp. 180st.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościproszek w moździerzu lub młynku do przypraw (w sumie 1/2 łyżeczki po zmieleniu) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 100 g mieszanych orzechów wyłuskanych na lukier: 60 g cukru pudru (możesz zastąpić stewią w pudrze), 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis, 1-2 łyżki mleka Przygotowanie biscotti piernikowych: W dużej misce umieść cukier(...)płasko na blasze i piecz przez 7-10 minut na stronę. W razie potrzeby upiecz je w dwóch partiach. Po upieczeniu ostudź ciasteczka na kratce. Aby zrobić lukier, wymieszaj w miseczce cukier puder i cukier z wanilią i kardamonem. Następnie dodaj mleko i wszystko wymieszaj. Gdyby lukier był za gęsty, dodaj do niego więcej mleka. Ciasteczka polej lukrem i pozostaw
Chilli Czosnek i Oliwamiejcie złudzeń - to tylko pyszne rogaliki drożdżowe z nadzieniem makowo-orzechowo-migdałowym! Ale i tak warto je zrobić, bo smakują wyśmienicie! Rogale powinny być pokryte lukrem, jednakże z powodu braku cukru pudru zmieniłam trochę ich wykończenie: przed włożeniem do pieca posmarowałam je roztrzepanym białkiem i posypałam siekanymi orzechami - ładnie wyszło i smacznie:) składniki: ciasto: 50 g świeżych drożdży(...)migdałów laska wanilii 70 g marcepana 1,5 szkl cukru pudru (dałam tylko 3/4 szkl) duża łyżka śmietany (jogurtu greckiego ok 1 szkl wrzącego mleka lukier: 1/2 szkl cukru pudru kilka kropel gorącej wody ponadto: 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami
6niebopszennej mąki chlebowej 1 opakowanie drożdży instant (7 g) 50 g cukru 1 płaska łyżeczka soli 300 ml pełnotłustego mleka 2 duże jajka 100 g rozpuszczonego masła Lukier: 500 g cukru pudru 100-120 ml gorącego mleka barwniki spożywcze kolorowe posypki (opcjonalnie) Dodatkowo: olej do smażenia * PRZYGOTOWANIE W letnim mleku rozpuść saszetkę drożdży. Mąkę, cukier i sól wsyp do miski(...)Następnie łyżką cedzakową lub widelcem wyjmuj i odstawiaj na papierowy ręcznik do obcieknięcia z nadmiaru tłuszczu. Ponieważ pączki najlepiej smakują na ciepło, dobrze jest zawczasu przygotować lukier. W tym celu wymieszaj cukier puder z gorącym mlekiem, aż dokładnie się połączą. Lukier podziel na kilka salaterek i do każdej dodaj barwnik. Ciepłe jeszcze pączki ozdabiaj lukrem wg upodobań. Możesz je dodatkowo
Food Squarepaterze z Koronkowa filiżanka . Składniki: 250 g masła 100 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 1 żółtko Lukier 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki mleka cukier puder kolorowe barwniki kokos Przygotowanie: Zimne masło pokroić w kostkę. Do misy miksera przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, masło, cukier puder, żółtko, sól i zmiksować(...)pieczenia. Piec góra-dół w 180 stopniach około 12 minut. Studzić na metalowej kratce. Zimne udekorować lukrem. Lukier: wymieszać sok z cytryny z mlekiem. Stopniowo dodawać cukier puder i ucierać. Konsystencja lukru powinna być taka, żeby nie spływała z ciasteczek. Lukier podzielić na porcje dodać kolorowe barwniki i ponownie utrzeć
Ala piecze i gotujeszklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki maślanki Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru Sok z 1/2 cytryny Dodatki: Otarta skórka z 1 cytryny Przepis: W misce umieszczamy masło oraz cukier - miksujemy na puszystą masę. Następnie wbijamy 1 jajko, chwilę miksujemy, wbijamy kolejne(...)foremek (do 3/4 ich wysokości) i wkładamy babeczki do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Po upieczeniu babeczki studzimy na kratce. Lukier: w misce łączymy cukier puder i sok z cytryny, całość dokładnie mieszamy. Gdy babeczki są wystudzone polewamy je przygotowanym lukrem i posypujemy odrobiną otartej skórki z cytryny
Emcia Pichcikruche i idealnie nadają się do podjadania z herbatką. (około 30 ciastek różnej wielkości) 100g serka homogenizowanego (*) 120g mąki 80g masła 2 łyżki cukru pudru (**) Opcjonalnie: cukier puder marmolada (***) lukier Wszystkie składniki zagnieść. (W razie potrzeby można dosypać mąki.) Ciasto podzielić na kilka porcji. Każdą z nich rozwałkować na grubość 5 mm i za pomocą foremki powycinać(...)stopniach. Polukrować lub posypać cukrem pudrem. (*) Użyłam serka z wiaderka - waniliowego. Można zastosować różny smak lub dodać np. kakao. (**) Pomimo cukru ciastka nie wyszły przesłodzone. Jednakże robiąc ciasteczka z marmoladą lub lukrem - można zrezygnować z pudru. (***) Dodając marmoladę - należy ją (odrobinę) ułożyć na ciastku przed pieczeniem
Di gotujekakao 2 łyżki przyprawy do pierników 1 ½ szklanki kremowego mleka kokosowego plus odrobina do posmarowania pierniczków 3 łyżki oleju kokosowego lub z pestek winogron 2 łyżki amaretto Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku pomarańczowego blanszowane migdały do ozdobienia Do dużej miski wsyp suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika. Do innego naczynia wlej(...)blasze i za pomocą pędzelka delikatnie zwilż mlekiem kokosowym. Wstaw do piekarnika na 12-15 minut, wyjmij i pozostaw do przestudzenia zanim nałożysz lukier. Aby przygotować lukier, do miski wsyp cukier puder, dodaj sok z pomarańczy i dokładnie zamieszaj. Za pomocą pędzelka smaruj wierzch pierniczków przygotowanym lukrem, a na środku każdego umieść blanszowany migdał. Poczekaj, aż pierniczki wyschną
Roślinna - blog wegańskipszennej 50 g kokosu 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 120 g cukru 100 g masła 1/2 kieliszka spirytusu 5 żółtek 1 łyżeczka esencji waniliowej Lukier sok z połówki cytryny cukier puder olej do smażenia kokos do posypania krem kokosowy ala nutella Przygotowanie: Do naczynia wlać szklankę letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru i odstawić(...)pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką nadziewamy pączki z boku wciskając do środka krem. Ciepłe pączki polukrować i posypać kokosem. Lukier ;do soku dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy lejący lukier
Ala piecze i gotujemasła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 szklanki mleka - 135 g suchego maku - 2 łyżki soku z cytryny - masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dekoracja: - lukier czyli cukier puder i sok z wyciśniętej jednej cytryny - cytrynowa skórka kandyzowana Najpierw ucieramy masło na gładką masę stopniowo dodając po jajku i dosypując cukier. Potem dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia(...)natłuszczonej i posypanej bułką formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut. Kiedy babka wystygnie przygotowujemy lukier. Do wyciśniętego soku z cytryny dodajemy cukier puder i mieszamy do momentu aż zgęstnieje jednak będzie na tyle płynny aby dało się go wylać na naszą babkę. Na koniec dekorujemy kandyzowaną skórką z cytryny. Smacznego
Kuchenne Wariacjeplus mąka do podsypania 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 120 g cukru 100 g masła 1/2 kieliszka spirytusu 5 żółtek 1 łyżeczka esencji waniliowej Lukier sok z połówki cytryny cukier puder olej rzepakowy do smażenia mieszanka kandyzowana powidła śliwkowe lub konfitura z róży Przygotowanie:Do naczynia wlać szklankę letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru(...)już w odkrytym garnku lub frytkownicy. Pączki wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym. Ciepłe pączki polukrować i posypać mieszanką kandyzowaną. Lukier ;do soku dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy lejący lukier. Ja pączki smażę w frytkownicy wtedy wiem, że mam stałą temperaturę
Ala piecze i gotujeróżnych dużych śliwek Składniki na kruszonkę (z tego przepisu) : 40 g mąki pszennej (typ 450) 13 g mąki krupczatki 20 g cukru pudru 30 g masła Lukier: ok. 200 g cukru pudru 3 łyżeczki ciepłej wody Wykonanie: Do misy miksera przełożyłam masło i smalec, wsypałam cukier i utarłam na białą, puszystą masę. Następnie wbijałam po jednym jajku. Każde następne(...)kruszonkę Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 60 minut. Do czasu, kiedy kruszonka nabrała złocistego koloru. Po wyjęciu z piekarnika zostawiłam do wystudzenia. Zimne ciasto polukrowałam i kiedy lukier zastygł już mogłam je pokroić. Wspaniałe, pyszne, wilgotne i pełne śliwek ciasto. Czego chcieć więcej? To ciasto powstało w międzyczasie, kiedy „wpadłam” do domu. Upiekłam to właśnie ciasto, bo było
Kuchnia u Krysimiodu dałam gryczany 375 ml mleka 3 łyżki masła 3 łyżki ciemnego kakao 4-5 łyżek przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1/3 łyżeczki soli Lukier 1 szkl. cukru pudru 1 -2 łyżki białek kilka kropel aromatu migdałowego Instructions Ciasto Połowę cukru wsypujemy do rondelka i na małym ogniu karmelizujemy. O ile się da, nie mieszamy. Po kilku minutach cukier(...)kopytkach. Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 min – ciastka mają być ładnie wyrośnięte ale nie przepieczone. Studzimy i smarujemy lukrem. Lukier Do miseczki wsypać cukier puder, dodać 1 łyżkę białek i aromat. Mieszać, jeśli jest potrzeba dodać ciut więcej białka. Konsystencja lukru musi być gładka i dość gęsta. Artykuł Krajanka piernikowa – miękkie
Mieszam w Garnku370g masła w temperaturze pokojowej 370g mąki krupczatki 160g cukru pudru 120g migdałów w płatkach 6 ugotowanych żółtek 1 surowe żółtko skórka z jednej cytryny szczypta soli Lukier 1 białko 180g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Krem cytrynowy 100g zimnego masła minimum 82% 2 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru białego sok z 3 cytryn - świeży skórka(...)wystudzenia. Lukier Białko mieszamy z sokiem, dodajemy cukier puder i mieszamy przez kilka minut do uzyskania gęstego i białego lukru. Pędzelkiem nakładamy lukier i ozdabiamy ramkę ciasta. Zostawiamy, aż lukier zastygnie. Krem cytrynowy Masło kroimy w drobną kostkę i odkładamy do lodówki. Do rondla wbijamy jajka, roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy cukier i skórkę z cytryn. Wyciskamy sok z cytryn, usuwamy
Gotowanie i blogowanie