lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:61/284)

Ciasteczka z ziemniakami 150

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka skórka otarta z jednej cytryny 3 łyżki marmolady śliwkowej (może być dowolna) Lukier: 200g cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody Puder utrzeć z wodą. Wodę dodawać stopniowo regulując sobie gęstość lukru. Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić. Obrać przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na stolnicę wsypać mąkę

O kuchni z uczuciem
DROŻDŻÓWKI Z MARMOLADĄ 200

dużą ilością lukru. Bardzo proste w wykonaniu, znikają w mgnieniu oka :) Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru  * marmolada o smaku truskawkowym  (użyłam marmolady Stovit) * cukier puder i woda do zrobienia(...)środka. Drożdżówki przykryć ścierką i odstawić na 10 minut, aby podrosły.  Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciastka piec około 20 minut. Gdy wystygną można je polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody

Zrób to smacznie
Jabłecznik cesarski z powidłami śliwkowymi 142

szklanki mąki * 1 margaryna * 1 jajko  * 150 g serka homogenizowanego waniliowego * 2 łyżki cukru pudru * 1 opakowanie cukru waniliowego * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na górę ciasta: * 1/2 słoiczka powideł śliwkowych * cynamon * cukier brązowy * kilka jabłek średniej wielkości  Na lukier: * 3/4 szklanki cukru pudru * kilka kropel soku z cytryny   Wszystkie składniki na ciasto zagniotłam na gładką masę(...)sklejając w miarę możliwości brzegi z ciastem na spodzie. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 50 minut. Kiedy wyciągnęłam ciasto z piekarnika zrobiłam lukier i polałam nim ciasto. Do cukru pudru wlałam 1 łyżkę soku z cytryny. Czasami dodaję również kilka kropel wrzątku, ale uwielbiamy w domu kwaśno-słodki posmak lukru i tym razem nie dodałam wody

Pieprzyć z Fantazją
Dyniowe scones 161

łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 6 łyżek zimnego masła 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli, mielonego imbiru i mielonych goździków lukier: szklanka cukru pudru            3-4 łyżki mleka            szczypta mielonych przypraw: cynamonu, gałki, imbiru i goździków Piekarnik nastawić(...)Przełożyć ja na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 14-16 minut. Wyjąć i przestudzić na kratce. Przygotować glazurę: w miseczce wymieszać cukier puder z przyprawami i mlekiem. W zależności od ilości mleka lukier może być gesty lub lejący.  Na ostudzone bułeczki nałożyć lukier i odstawić, aż zastygnie

wyzwania kuchenne
Mocno cytrynowe muffinki z mąki orkiszowej 239

pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 3 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki brązowego cukru skórka otarta z 1,5 cytryny sok z 1 cytryny Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z 1/2 cytryny Jajka roztrzepać dobrze miotełką lub widelcem i wymieszać z jogurtem, mlekiem i olejem. Dodać sok i skórkę cytrynową. Połaczyć z cukrem, mąką i proszkiem(...)muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 25 minut. Muffinki studzić na kratce. Po wystudzeniu polać lukrem cytrynowym (utrzeć dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny). Smacznego

kuchnia doski
Najlepsza babka cytrynowa 227

maki pszennej tortowej 200g cukru 200g margaryny 50ml oleju łyżka octu spirytusowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka otarta z jednej cytryny i limonki lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy Sposób przygotowania Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Maki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z skórkami otartymi z cytryny i limonki(...)jednolita konsystencję. Przelewamy do formy na babkę z kominem i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Studzimy. Cukier puder ucieramy z ciepłym sokiem z cytryny na gęstą masę. Lukrem pokrywamy wierzch babki. Dekorujemy wg własnych upodobań

Pyry na Gaz
Pączki hiszpańskie czyli popularne gniazdka 207

pójdzie w cycki albo w mięśnie ;) Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła 250 ml wody szczypta soli 4 jajka olej do smażenia Lukier: 2 łyżki soku z cytryny ok. 150-200 g cukru pudru Wykonanie: Wodę zagotować z masłem i solą.Gdy masło się rozpuści dodać mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką aż będzie odchodzić od brzegów garnka(...)partiami wkładać pączki (papierem do góry - po chwili ładnie odchodzi). Smażyć na złoty kolor z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym i odstawić do ostudzenia. Z soku i cukru pudru przygotować lukier - polać nim ostudzone pączki

Pasja Smaku
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 266

termoobiegu ok.40 minut). Nie piec dłużej niż potrzeba, ponieważ ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.Jeszcze ciepłą babkę polukrować.Lukier:-cukier puder-kremówka-aromat migdałowySkładniki zmieszać aż do uzyskania konsystencji lukru. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Muffinki z cukinią i makiem 194

cukru 100 ml oleju 210 g mąki pszennej 30 g maku ale-raj 120 g cukinii (po obraniu) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 4 łyżki soku z cytryny około 1 szkl cukru pudru wiórki czekoladowe żółte cukieteria Przygotowanie: Cukinię obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jeśli będzie dużo soku to odlać. Mąkę przesiać z proszkiem(...)wymieszać łopatką. Papierowe papilotki wypełnić do 3/4 wysokości ciastem. Piec około 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić. Lukier: Do soku z cytryny dosypywać stopniowo cukier puder i ucierać. Lukier powinien mieć taką konsystencję, żeby za bardzo nie spływał z muffinek. Zimne muffinki polać lukrem i posypać wiórkami czekoladowymi

Ala piecze i gotuje
Makowiec zawijany, strucla z makiem 248

migda\u0142owego) - da\u0142am amaretto\r","ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 \u0142y\u017ceczka pasty waniliowej - da\u0142am domow\u0105 esencj\u0119 waniliow\u0105\r","\r"," Lukier\r","1 szklanka cukru pudru\r","2 \u0142y\u017cki ciep\u0142ej wody\r","1 \u0142y\u017cka soku z cytryny"],"name":"Makowiec zawijany, strucla z makiem","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions(...)łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) - dałam amaretto ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej - dałam domową esencję waniliową Lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania Robimy masę według przepisu Mąkę przesiać. Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać mąkę z drożdżami i pozostałymi składnikami

Mieszam w Garnku
Przepis na Lukier Biały Czekoladowy i Kolorowy 211

oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować) 1 białko około 1,5 łyżki soku z cytryny oraz barwniki spożywcze w proszku lub płynie Składniki na lukier czekoladowy: około 130 g cukru pudru (ilość cukru zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować) 2 łyżki kakao ciemnego 1 białko około 1 łyżki soku z cytryny Link(...)czekoladowego: Jajko przed wybiciem białka dokładnie myję i zanurzam we wrzątku. Kakao dodaję do cukru pudru i mieszam Białko wybijam do miski, dodaję cukier i miksuję, dodaję sok z cytryny i nadal miksuję. Cukier dodaję do uzyskania odpowiadającej konsystencji. Czym więcej cukru dodamy tym lukier będzie gęstszy – lukier jest gotowy. Lukier jest gotowy, tak przygotowanym lukrem dekorujemy wypieki. Życzę udanych

Uwaga Babcia Gotuje
Jagodzianki - najlepsze! 7333

jajkiem, najlepiej przy pomocy pędzelka.    Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Piec około 15-20 min, aż jagodzianki ładnie się przyrumienią. Wyjąć. Lekko przestudzić. Polukrować. Lukier: 100 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Cukier puder utrzeć z wodą przy pomocy łyżki. Lukier nie powinien być zbyt gęsty. W miarę potrzeby można dodać więcej wody lub cukru pudru

maniapieczenia
Babka mocno cytrynowa i bardzo długo świeża 169

wyjąć i zostawić aż całkowicie ostygnie. Przygotowanie lukru – do cukru pudru powoli wlewać sok z cytryny i mieszać. Dodawać na przemian aż uzyskacie wymaganą ilość lukru. Polać lukrem zimne ciasta i odstawić aż lukier zgęstnieje. Smacznego. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać masło i cukier, wymieszać obroty 5, czas 1 minuta mieszać nadal obroty

Kuchnia Pokoleń
MIĘKKIE PIERNICZKI 166

łyżki 75 g masła / pokrojonego w kosteczkę 75 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 łyżeczki kakao 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 żółtka LUKIER KRÓLEWSKI : 1 szklanka cukru pudru, 1 surowe białko  WYKONANIE PIERNIKI : Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. W rondelku lekko podgrzewamy masło z miodem(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-6 minut lub krócej jeśli pierniki są cieńsze. Resztki ciasta ponownie łączymy w kulę, rozwałkowujemy, wycinamy kształty, pieczemy. LUKIER : Do miseczki przesiewamy cukier puder, dodajemy białko i miksujemy do otrzymania gęstego, śnieżnobiałego i puszystego lukru.  Dekorujemy pierniczki

cool and minty
Maślane ala Pączki 182

mąki bezglutenowej 1/2 szklanki mąki kokosowej masło 1 kostka drożdże bg 1 opakowanie ksylitol (lub cukier) 3 łyżeczki laska wanilii lub cukier z wanilią dżem do nadziewania cukier puder, polewa czekoladowa lukier (co tylko chcesz) na wierzch Masło roztapiam z ksylitolem i wanilią. Zostawiam do ostygnięcia. Do szklanki wlewam ok 30-50 ml letniej wody, dodaję drożdże, ksylitol.  Mieszam(...)koniec pilnujemy wypieku. Czas pieczenia jest zależny od wielkości kulek i możliwości piekarnika  (przy większym rozmiarze kulek piekłam nawet 20 minut!). Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą lub lukrem.  Gotowe! Smacznego

IzaGotuje