lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:61/284)

Kruche ciasteczka Wielkanocne 171

wyboru: Ciemny – 1 łyżeczka kakao Zielony – 1 łyżeczka zielonej herbaty mielonej Matcha Różowy – kilka kropli barwnika Red Velvet Żółty – szczypta kurkumy Lukier – 2 białka – 400 g cukru pudru oraz drobne cukierkowe ozdoby   Wykonanie: – Mąkę przesiać na stolnicę z cukrem pudrem, dodać sól. – Masło zetrzeć na tarce(...)wycinać ciasteczka. – Piec każdą partię w 190 st. C przez 8 minut. Lukier – Ubijać białka na sztywno z cukrem pudrem przez ok. 15 minut. – Lukier przełożyć do rękawa foliowego i ozdabiać ciasteczka

To co kocham
Ciasto kokosowe ze śliwkami 140

cukru pudru 3 łyżki likieru kokosowego Mój lukier zrobiłam z 1/2 szklanki pudru i ok. 3 łyżek soku z cytryny.  Ten lukier kokosowy wydał mi się za słodki. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć łyżką do otrzymania gładkiego lukru. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dosypać cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty - likieru kokosowego. przepis z Moich Wypieków

Proste Potrawy
Sernik królewski, warszawski – duża blacha, najlepszy 634

łyżki mąki ziemniacznej 200 g masła 82 % w temperaturze pokojowej (miękkiego) 3 jaja 4 białka ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii   Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 18%   Przygotowanie sernika: Wszystkie składniki sernika powinny mieć temperaturę pokojową. Należy je zatem odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki (min. 1 godzinę wcześniej). Przygotować(...)masę serową, wyrównując wierzch łopatką. Posypać startym ciastem kakaowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50* minut (po tym czasie masa sernika będzie jeszcze płynna) . Przygotować lukier : Wymieszać w misce cukier puder ze śmietaną, aż stanie się płynny i lejący (ma mieć konsystencję gęstej śmietany) . 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 18% Po około 50* minutach ciasto

Moja Delicja
Jeden czy dwa? Północ - Południe. Tureckie księżyce. 126

Babci Pauliny/  15 dag masła 15 dag cukru pudru 5 żółtek 5 białek 5 dag gorzkiego kakao 7 dag mąki 10 dag mielonych orzechów szczypta soli Lukier 20 dag cukru pudru ok. 1-2 kieliszki rumu  Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodawć stopniowo po jednym żółtku nadal ucierając, a następnie dosypywać stopniowo przesiane kakao i mąkę(...)kakaową. Wyłożyć na dużą natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok. 25 x 38 cm. Piec ok. 15 minut.  W tym czasie cukier puder utrzeć z rumem na lukier. Gorące ciasto skropić z wierzchu dodatkowo rumem i jeszcze ciepłe polać z wierzchu lukrem. Gdy lukier zacznie delikatnie się zsiadać, przy pomocy okrągłej foremki lub krawędzią niewielkiego

KUCHARNIA
Sernik z bitą śmietaną 202

zimnej kremówki 30% 1 budyń waniliowy (proszek) skórka z 1 pomarańczy  150 g rodzynek 2 łyżki cukru woda 1 łyżka mąki pszennej Lukier: sok z pół cytryny 4-5 łyżek cukru pudru* Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz kremówki powinny być w temperaturze pokojowej. Rodzynki zalać wodą posłodzić 2 łyżkami cukru i odstawić na 3-4 h do napęcznienia. Rodzynki przelać(...)termoobiegiem na 175 stopni i piec około 60-70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć pozostawiając sernik do całkowitego wystudzenia. Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Polać lukrem zimny sernik. * W zależności od ilości soku z pół cytryny dodajemy mniej lub więcej cukru pudru

Ala piecze i gotuje
Domek z piernika + szablon do pobrania 244

chcecie zjeść, użyjcie masła) 1300g mąki tortowej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g kakao 3 opakowania przyprawy do piernika (bez mąki i cukru) Lukier: 1 białko ok 250-300g cukru pudru- w zależności o tego jak gęstym chcemy dekorować 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania w Tefal Companion: Wszystkie składniki dzielimy na pół, bo choć misa(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰C na ok 15 minut (większe elementy) i 10 minut (te mniejsze). Ostrożnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Dekoracja lukrem: Białko łączymy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Jeśli chcemy mieć gęściejszy lukier musimy dać odpowiednio więcej pudru. Kolory uzyskałam dzięki dosłownie szczyptom barwników spożywczych. Na dekorację choinki użyłam gotowego lukru

Kuchnia w czekoladzie
Krajanka marcepanowa z powidłami 164

dodać więcej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1/3 szklanki maki 1 łyżka mleka po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego 1 łyżeczka olejku migdałowego powidła śliwkowe 300g. Lukier : 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki amaretto lub koniaku Marcepan: Paste migdalowa rozetrzec z cukrem, dodac pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy(...)górę położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić dokładnie z ciastem dolnym. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, lekko ciepłe polukrować. Lukier sporządzić przez roztarcie cukru pudru z alkocholem, sokiem z cytryny lub wodą.  Upieczone ciasto zostawić odkryte na całą noc. Rano pokroić na kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych papierem

Kubki smaku
Pierniczki na szybko 159

dwie blachy) 300 g mąki pszennej krupczatki duże jajko 60 g cukru pudru 50 g masła 50 g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika ½ łyżeczki sody oczyszczonej lukier: szklanka cukru pudru 6-8 łyżeczek likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wody PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki wsypać do misy miksera i wyrobić do otrzymania jednolitego ciasta. Jeśli będzie zbyt kleiste można je nieco(...)wilgoci np. z powietrza lub owoców. Możemy np. do puszki z pierniczkami włożyć kawałek jabłka lub kromką chleba. Jabłka wymieniamy co parę dni. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców. Lukier: Cukier przesypujemy do miseczki i dokładnie ucieramy z likierem/sokiem/wodą do uzyskania jednolitej lekko płynnej konsystencji. Odkładamy połowę gęstego lukru do rożka. Do reszty dodajemy jeszcze trochę płynu aby uzyskać

Pyry na Gaz
Strucla makowa z nadzieniem jak w Rogalach Marcińskich 169

suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, mama użyła 8 okrągłych bo są mniejsze Po za tym: cukier puder do posypania strucli, lub lukier skórka pomarańczowa ewentualnie Przygotowanie ciasta: Na początek przygotować zaczyn. 1 łyżeczkę cukru, wymieszać z 1 łyżeczką jogurtu naturalnego, 2 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką mąki(...)Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto pieczemy około 30 - 40 min. w tem. u nas 170 stopni. Upieczoną struclę posypujemy cukrem pudrem, lub sporządzamy lukier i lukrujemy ją możemy posypać ją skórką pomarańczową. Przygotowanie masy: Najpierw musimy przygotować oddzielne miski dla maku, fig, orzechów i daktyli i gorącą wodę. Każdy z tych składników

Lili w kuchni
Murzynek z wiśniami z patelni 205

pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 łyżki gorzkiego kakao Dodatek: Wiśnie wydrylowane, ok. 1 szklanka, przesypane odrobiną mąki pszennej+ do dekoracji olej do posmarowania patelni Lukier jogurtowy: 250 ml cukru pudru 1 łyżka jogurtu greckiego Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy jogurt grecki, dodajemy 1 łyżkę oleju(...)częścią ciasta umieszczamy na patelni. Gdy ciasto jest gotowe, zsuwamy je na talerz i studzimy. Po ostudzeniu ciasto smarujemy lukrem jogurtowym i obkładamy wiśniami. Smacznego! Jak zrobić lukier jogurtowy? 1 szklanka cukru pudru 1 czubata łyżka jogurtu greckiego Przygotowanie: Cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy jogurt grecki, jeśli damy go za dużo lukier będzie zbyt rzadki. Wtedy musimy dosypać cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto mocno cytrynowe (Paul Hollywood)... 122

pieczenia (self-raising) 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 cytryna - drobniutko starta skórka 1 łyżka lemon curd 2 łyżki mleka na lukier 3 łyżki granulowanego cukru sok z 1 cytryny na wierzch (opcjonalnie - ja nie dałam) 250g cukru pudru 3 łyżki wody Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. W sporej misce ubij mikserem masło z cukrem(...)granulowany z sokiem z cytryny i wylej na gorace ciasto. Zostaw do ostudzenia w blaszce. Ciasto jest już gotowe do jedzenia, ale jeśli chcesz możesz dodać jeszcze warstwę lukru. Wymieszaj cukier puder i wodę - powinna powstać w miarę gęsta pasta. Wyjmij ciasto z foremki i rozsmaruj lukier. Zostaw do stężenia przed krojeniem. * Moim bardzo skromnym, aczkolwiek w miarę doświadczonym, zdaniem

Lejdi of the house
najlepszy sernik pieczony ze śliwkami suszonymi... 171

przycisnąć w sernik piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec serniki około 60 minut, do suchego patyczka, serniki wystudzić najlepiej całą noc w formach LUKIER: szklankę cukru pudru wymieszać z mlekiem na dość gęsty lukier, polać po wierzchu sernika i rozłożyć jajeczka cukrowe sernik ze śliwkami suszonymi kalifornijskimi jest bardzo smaczny, delikatny. Jest na spodzie z herbatników

W Mojej Kuchni Lubię
Wieniec drożdżowy z makiem 140

Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych) 2 całe jajka 100 g rozpuszczonego masła 300 ml ciepłego mleka Lukier: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki wrzątku Masa makowa: 300 g niebieskiego maku 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Lukrowanie Z cukru pudru, soku z cytryny i wrzątku przygotowujemy lukier. Smarujemy nim za pomocą pędzla jeszcze ciepłe ciasto. Górę wieńca posypujemy odrobiną suchego maku

Food Square
Pierniczki z cytrynowym lukrem, bez tłuszczu 145

Składniki: - 35 dag mąki pszennej - 25 dag miodu, ja użyłam prawdziwego ale możecie użyć sztucznego - 10 dag ksylitolu lub zwykłego cukru - 1 jajo - 3 łyżeczki przyprawy do piernika Lukier cytrynowy: - cukier puder - sok z cytryny 1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawę do piernika. Ksilitol ucieramy z jajkiem na puszystą masę. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy(...)wykrawamy pierniczki, układamy na formach wyłożonych papierem do pieczenia. Czas pieczenia do lekkiego zrumienienia 10-12 minut w 180 C.  3. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, konsystencja lukru powinna być dość lejąca. Gdy lukier zastygnie na pierniczkach odkładamy je do puszki i słoja aby zmiękły

Apetyczna babeczka
Babka cytrynowa z rodzynkami (bez miksowania) 273

łyżeczki sody 2 jajka M/L 3/4 szklanki cukru 250 g jogurtu naturalnego 3,6 % 1/2 szklanki oleju skórka otarta z wyparzonej cytryny 1/2 szklanki rodzynek Lukier: 2-3 łyżki soku z cytryny  cukier puder Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Cytrynę wyszorować i sparzyć, zetrzeć na drobnej tarce.  Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać rodzynki(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. 2-3 łyżki soku z cytryny wymieszać z taką ilością cukru pudrulukier. Wystudzoną babkę oblać lukrem

Ze smakiem i z pasją