skórka z 1 cytryny (wyparzonej) 2 żółtka (w temperaturze pokojowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do posmarowania ciasteczek (przed pieczeniem): 1 żółtko 1 łyżka mleka Czarny lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek ciepłej wody czarny barwnik spożywczy (ilość zależna od pożądanej intensywności koloru) Dodatkowo: opakowanie "Jadalnych oczu" (np. Wilton) pisak cukrowy w kolorze czerwonym (np. Oetker) Wykonanie: Ciasto(...)przypaliły). Jeśli nie macie w swoich piekarnikach funkcji termoobiegu ustawcie temperaturę na ok. 190 stopni i pieczcie ciasteczka ok. 10 minut. Upieczone pajączki studzimy na kratce. Czarny lukier: Do miseczki wsypujemy cukier puder, dolewamy do niego na początek ok. 2 łyżek ciepłej wody i mieszamy bardzo dokładnie, by nie było żadnych grudek. W razie potrzeby dolewamy jeszcze troszkę wody. Lukier
MyCookBook.plszkl. mąki, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 twarda margaryna lub masło, 150 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 jajko, jabłka- 15 połówek Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka śmietany 12% Wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części jedną rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę tak aby zakryło(...)widać jabłek. Pieczemy 30-40 min. w 180 stopniach. Ze szklanki cukru pudru i 1 łyżki kwaśnej śmietany ucieramy lukier i gorące ciasto polewamy lukrem
Passion of Cookingszkl cukru 200 ml letniego mleka 2 łyżki serka mascarpone 80 g masła, stopionego Nadzienie: 400 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 2-3 łyżki wody 1 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach letniego mleka. Dodać 1-2 łyżki mąki(...)ładnie się zarumienią i zaczną pięknie pachnieć. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Lukier: Wszystkie składniki wymieszać. W razie potrzeby dodać odrobinę cukru pudru lub dolać wody. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeszcze ciepłe jagodzianki wysmarować lukrem. Najlepsze tuż po upieczeniu. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniejajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 1 litr mleka 1/2 litra kwaśnej śmietany 4 jaja 3/4 szklanki cukru pudru 20 dag masła 2 łyżeczki soku z cytryny Lukier może być ale nie musi, można wierzch posypać cukrem pudrem: 3 łyżki cukru pudru łyżeczka wody lub soku z cytryny barwnik spożywczy pomarańczowy lub żółty(...)ciasto pierwsza część, połowa masy serowej, pokrojone brzoskwinie, tężejąca galaretka, druga połowa masy serowej, druga część ciasta. Zostawić na kilka godzin zanim je pokroimy, wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem
Apetyczna babeczkaszkl oleju jajko 1/2 szkl mleka łyżeczka ekstraktu waniliowego sok i skórka otarta z 1/2 cytryny 1 szkl startej na dużych oczkach cukinii (1 mała sztuka) Lukier: 1 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Babeczki: W jednej misce wymieszać ze sobą suche składniki. W drugiej, rózgą wymieszać mleko z olejem i jajkiem. Wszystko ze sobą połączyć łyżką(...)cytryny. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy w 180 st. przez ok 25-35 minut, w zależności od wielkości foremek. Lukier: w miseczce wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Polać ostudzone babeczki
Smakołyki Asiłyżka skórki pomarańczowej Lu kier: białko cukier puder 1. Wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę, zagniatamy ciasto i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. 2. Gotową masę makową z puszki wykładamy do miski, dodajemy do niej olejek pomarańczowy i arakowy, cukier waniliowy, rodzynki i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy. Masę makową(...)roladę. 4. Makowce dajemy do dwóch brytwanek keksówek wysmarowanych tłuszczem i pieczemy około 40-50 minut w temp. 200 stopni. 5. Robimy lukier: białko ubijamy i później ucieramy go z cukrem, dodając tyle cukru pudru, aby lukier był gęsty. Lukrem polewamy makowiec i dekorujemy dowolnie. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkiciągle mieszając. Schłodzony krem zmiksować z miękkim masłem i cukrem, doprawiając rumem. Krem budyniowy posmarować na kremie morelowym i odstawić do lodówki do stężenia.Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać na ciasto. Udekorować tartą czekoladą, cytryną albo miętą.cytrynowo - rumowe ciacho z lukrem
Bon Appetit Małgorzatyszklanka suchego maku 150g masła 4 jajka L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 krople aromatu pomarańczowego 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej + do lukru: 1/3 szklanki cukru pudru, odrobina gorącej wody, skórka pomarańczowa do dekoracji 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Jajka i cukier puder miksujemy 2-3 minuty do powstania puchu. Zmniejszamy(...)Masę wykładamy do keksówki (u mnie 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy. 3. Cukier puder rozpuszczamy z odrobiną wody, lukrem polewamy ciasto. Posypujemy skórką pomarańczową
Szefowa kuchnimąki pszennej 1 łyżeczka proszku doo pieczenia (z lekkim czubkiem) szczypta soli Dodatkowo: 600 g gotowej masy makowej 2/3 szkl cukru pudru sok z cytryny 1. Żółtka oddzielić od białek. 2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki wody. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ciasta (ciągle miksując). 3. Białka ubić ze szczyptą soli(...)papieru do pieczenia, posmarować masą makową i zwinąć w rulon, a następnie owinąć papierem lub folią spożywczą i odstawić do lodówki do wystudzenia i stężenia. 6. Przygotować lukier: do cukru pudru wlać tyle soku z c ytryny by otrzymać gęsty lukier, polać nim gotową roladę. Ciasto najlepiej smakuje po spędzeniu w lodówce całej nocy
Kto ugości moich gości?ozdobić tort, ciasto i babeczki. Krem maślany nadaje się także jako baza pod zdobienie fondantem (lukrem plastycznym) i do tortów typu drip cake. Ten krem jest jak lukier – spoiwem dla cukru pudru jest tutaj ubite masło. W royal icing to ubite białko jaja kurzego, w lukrze plastycznym – mieszanka wody , glukozy i żelatyny. To bardzo, bardzo słodki krem. Nie używajcie(...)miksujemy. Krem trzymamy w szczelnym pojemniku lub ciasno przykryty folią spożywczą – jeśli o tym zapomnicie, na bokach miski krem zacznie podsychać tak samo jak lukier królewski – to w końcu straszna ilość cukru pudru. Jeśli ten zaschnięty cukier wmieszacie z powrotem do kremu – będzie miał grudki i nie będzie gładki. W żadnym wypadku nie wolno pozwolić mu wyschnąć. BARWIENIE
Karo in the Kitchenopakowanie cukru waniliowego 5 jajek w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego skórka starta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 1 szklanka suszonej żurawiny lukier: sok z cytryny, cukier puder do przybrania: garść żurawiny, łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy Przygotowanie: Proszek do pieczenia mieszamy razem z mąką oraz szczyptą soli. W dużej misce ucieramy masło aby zbielało, następie(...)średnicy 24cm posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ją w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia i wyjąć z formy. Przygotowujemy lukier: do miski wsypujemy cukier puder oraz wlewamy łyżkę soku z cytryny, a następnie mieszamy. Lukier powinien być gęsty ale lekko lejący. Polewamy wystudzoną babkę i posypujemy pozostałą żurawiną i skórką pomarańczową. Smacznego
Życie ze smakiemmigdałów - 3 jajka - 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia - 180 g masła - kilka kropel olejku waniliowego - sok i starta skórka z dwóch cytryn - 150 g drobnego cukru Lukier : - pół szklanki cukru pudru - sok i miąższ z dwóch mandarynek dolewać sok do cukru do uzyskania konsystencji rzadkiej śmietany ,krótko utrzeć Sposób wykonania : Wszystko utrzeć mikserem do połączenia się
Wypieki Reneszkl. oleju\r","1 jajko\r","2 \u0142y\u017cki soku z cytryny \r","2 \u0142y\u017cki sk\u00f3rki z cytryny\r","\r","Na lukier\r","1\/2 szkl. cukru pudru \r","1-2 \u0142y\u017cki soku z cytryny \r","1 \u0142y\u017ceczka sk\u00f3rki z cytryny "],"name":"Cytrynowy chlebek z cukinii","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["W \u015bredniej(...)szkl. cukru 1 szkl. cukinii startej na średnich oczkach (nie odsączonej) 1/4 szkl. oleju 1 jajko 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki skórki z cytryny Na lukier 1/2 szkl. cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka skórki z cytryny Sposób przygotowania W średniej wielkości misce łączymy ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy
Mostek w kuchnipatyczku nie było surowego ciasta, wyjęłam blaszkę z piekarnika (u mnie była to 23 minuta). Ciasto odkładam do ostudzenia i gdy jest chłodne szykuję lukier. Lukier cytrynowy: – 3/4 szklanki cukru pudru – 2 łyżki cukru pudru – skórka otarta z jednej cytryny Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Lukier ma być gęsty. Jeżeli jest mocno lejący dodajemy cukru pudru. Gdy jest
Relaxtime