lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:71/284)

Pierniczki z bakaliami 178

wody 2 łyżki śmietany 1 jajko 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 150g bakalii (u mnie orzechy włoskie, morele suszone, daktyle, rodzynki, skórki kandyzowane) 1 łyżeczka sody oczyszczonej LUKIER 120g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Wykonanie: - do rondelka przełożyć cukier, zalać 60ml wody, gotować nie mieszając, aż woda odparuje a cukier zmieni kolor na złoty lub karmelowy (należy(...)niepotrzebnie nie przedłużać czasu, co wpłynie na twardość i przesuszenie pierników - upieczone pierniczki ostudzić, a następnie polukrować - w miseczce rozetrzeć cukier puder z kilkoma łyżkami gorącej wody - za pomocą pędzelka posmarować wierzch i boki pierników, pozostawić do zastygnięcia lukru - przechowywać w puszce lub innym szczelnym pojemniku

Smakołyki Bereniki
BABECZKI Z MAKIEM + FILMIK 133

wilgotne. SKŁADNIKI : 550 g mąki (4 szklanki mąki tortowej ) 250 g margaryny lub masła 3/4 szklanki cukru pudru  2 jajka 1 łyżka gęstej śmietany 2  łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO : 800 - 1000 g masy makowej z tego przepisu masa makowa lukier do dekoracji foremki na babeczki(...)wycięłam foremką gwiazdki i ułożyłam je na babeczkach.  Ciastka pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 % C.  Po ostudzeniu ostrożnie wykładamy z foremek, posypujemy cukrem pudrem lub lukrem i podajemy.  Najlepiej smakują na drugi lub trzeci dzień. Smacznego.         Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Choinki z piernika 128

Boże Narodzenia , znajdziecie tu przepis m.in. na bajaderki, trufle, makaroniki, lebkuchen itp. Przepis na lukier do choinek z piernika i pierniczków. Jak zrobić lukier królewski ? Lukier przygotowuje się z białek, cukru pudru i soku z cytryny, taki lukier jest śnieżnobiały, szybko zastyga i jest bardzo wytrzymały. Idealnie nadaje się idealnie do sklejania np. choinek, świątecznej szopki, lub do precyzyjnego zdobienia(...)przykrywając kolejnym mniejszym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka robimy gwiazdę stawiając ją na sztorc na szczycie każdej choinki, posypujemy kolorową posypką. Odstawiamy piernikowe choinki aby lukier całkowicie zastygł , możemy na koniec posypać choinki jeszcze cukrem pudrem. Pakujemy w celofan i dajemy w prezencie, takie choinki z piernika mogę też być dekoracją świątecznego stołu. The post Choinki z piernika appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
WIELKANOCNE ZAJĄCZKI. 196

pyszczki się zrumienią. Zostawiam do wystudzenia. Następny element - oczka. Wsypuję do miseczki 1/2 szklanki cukru pudru i dodaję łyżkę mleka. Musi powstać bardzo zwarty, wręcz plastyczny lukier. Za pomocą palców pokrytych cukrem pudrem, formuję małe wałeczki z lukru i rozpłaszczam je na kształt oczek. Delikatnie przyciskam do zajączków. Aby je przymocować, na środku mocno wduszam po jednym  groszku czekoladowym

W kuchni Karmel-itki
Oponki wiedeńskie 1681

mąka -240 gsól-szczyptamasło-100 gmleko -0,5 lcukier -1 łyżeczkatłuszcz roślinny do smażeniaLUKIER3 łyżki woda,300 g cukier puder,sok z cytryny,2 łyżki rum,olejek cytrynowyPRZYGOTOWANIE:Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę,aż powstanie kula ciasta,ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo(...)wrzący tłuszcz. Smażyć oponki zaraz po przygotowaniu w głębokim i wysokiej temperaturze tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową oponki na ręcznik papierowy,aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. LUKIER Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, rumu i tyle wody, aby utworzyła się gęsta masa do lukrowania pączków. Przyprawić olejkiem. Oponki zanurzać w lukrze

Kuchnia Danusi
Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami 239

ciasta + 1 kawałek do podziału. Polecam również: jabłecznik z migdałami, jabłecznik z bitą śmietaną, kruche babeczki z jabłkami , oraz mini jabłeczniki. Jesienna Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami: 3 szklanki* mąki, 3 łyżki cukru pudru (czubate), 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie), 1 jajko, 200 g masła lub margaryny, ¾ szklanki* jogurtu greckiego 2 duże jabłka 1 op. cukru wanilinowego Winiary(...)nasiennych, jabłka posypujemy przyprawą do szarlotki i cukrem wanilinowym. Jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta i pieczemy 40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu gorącą szarlotkę smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i jogurtu greckiego,1/2 szklanki cukru pudru ucieramy z kilkoma (2-3) łyżkami jogurtu greckiego, smarujemy jogurtowym lukrem gorącą powierzchnię szarlotki. Kroimy i zajadamy z apetytem. Jabłka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tłusty czwartek - Pączusie ekspresowe! 169

duży. Składniki.  0,5 kg mąki 35 g drożdży 80 g cukru 200ml mleka 50 g masła 2jajka 1 żółtko szczypta soli tłuszcz do smażenia  Lukier.  10 dag cukru pudru 1 białko aromat cytrynowy 10 dag płatków migdałowych  Wykonanie.  Przesianą mąkę wsypać do miski. W środku mąki zrobić zaczyn z drożdży ,1 łyżki cukru(...)drewnianej łyżki w każdej zrobić dziurkę. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć z obu stron ,po 2-3 min na rumiano ,Osuszyć na bibule. Cukier puder utrzeć z białkiem ,dodać aromat .Lukrem posmarować pączki i posypać uprażonymi migdałami. Greckie pączki , pistacjowe. Składniki. 400 g mąki 40 g drożdży 2 łyżki cukru 125 ml mleka 1 jajko 1 żółtko

Kulinarny karnet Christophera
Babka z przepisu Dziadka 180

szklanki + 1 łyżka oleju (200 ml) - 2 łyżeczki esencji pomarańczowej - świeżo starta skórka z 1 cytryny - świeżo starta skórka z 1 pomarańczy - 125 g suszonych wiśni Dodatkowo: - lukier pomarańczowy (1/2 szklanki cukru pudru utrzeć z kilkoma łyżkami soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy i odrobiną skórki pomarańczowej) - opcjonalnie cukier puder do oprószenia zamiast lukru * szklanka – u mnie miarka o pojemności(...)oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165ºC i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Upieczoną, gorącą babkę wyjmujemy z formy na talerz. Po przestudzeniu lukrujemy lub oprószamy cukrem pudrem. Babka z przepisu Dziadka jest zaskakująco prosta i szybka w wykonaniu. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Tak o babce napisała jego autorka Dorota : „Znaleziona w starym zeszycie mojego

mojewypiekiinietylko
Sernik kapitański 155

białek, ucieramy na puszystą masę z cukrem i masłem, drożdże rozcieramy w mleku z łyżką cukru. Z białek ubijamy pianę. Jedno możemy ubić osobno z cukrem pudrem i sokiem z 1 cytryny na lukier do dekoracji. Do sera dokładamy żółtka, cukier waniliowy, bakalie i zaczyn drożdżowy. Energicznie mieszamy, po czym delikatnie dokładamy białka Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką(...)tartą. Wylewamy masę. Pieczemy ok 50 minut w temp 200"C. Smacznego! P.S. Gotowy sernik zostawiamy do ostudzenia w piekarniku, aby nie opadł. Gotowy możemy polać czekoladą, lukrem lub oprószyć cukrem pudrem

Luźna Kuchnia
BABKA CZEKOLADOWA 167

łyżką. Ciasto przelać do foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 30-40 minut. Przestudzić na kratce. Polewa: Polewę zrobiłam według swojego pomysłu. Zrobić lukier z cukru pudru, dodać łyżeczkę kakao, wymieszać. W kąpieli wodnej rozpuścić dwie tabliczki czekolady mlecznej z łyżeczką masła. Dodać to do lukru, wymieszać. Polać polewą ciasto. Wierzch można

Zrób to smacznie
Pierniczki "prawie jak alpejskie" z pomarańczą 116

łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu skórka z 3 pomarańczy sok z 3 pomarańczy mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy kandyzowana skórka z pomarańczy Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka(...)wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce. Lukier Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy, miksujemy (używam końcówki do mieszania, nie do ubijania) na najniższych obrotach miksera przez 10-12 minut. Gotowym lukrem dekorujemy pierniczki i przyklejamy

Gotowanie i blogowanie
Słoneczka orzechowe 150

Ciasteczka są pracochłonne, jednak ich orzechowo-bezowy smak wynagradza poniesiony trud. Składniki: • 3 szklanki mąki • 250 g masła • 3 żółtka • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany • szczypta soli Lukier • 3 białka • 250 g cukru pudru Masa • 6 łyżek mleka • 1/2 szklanki cukru • 200 g masła • 250 g mielonych orzechów włoskich • 1 kieliszek rumu • 200 g mielonych orzechów włoskich do obsypania Wykonanie(...)mąką, dodać żółtka i śmietanę. • Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i zostawić na noc w lodówce. • Białka utrzeć z cukrem pudrem pudrem na gładki lukier, najlepiej ręcznie, aby go nie napowietrzać. Ucierać ok. 20 minut. • Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać kółeczka o średnicy ok. 5 cm. • Każde

To co kocham
Kawowe muffiny z figami 148

około 20-30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy są upieczone. Wystudzone na kratce muffinki można polukrować dowolnym lukrem lub polewą czekoladową. Ja użyłam lukru kawowego. lukier: kilka czubatych łyżek cukru pudru 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy (użyłam Inki, ale nada się każda inna miałka, nie granulowana) przegotowana woda Cukier puder wymieszać z proszkiem kawowym. Dodać niewielką ilość wody(...)wymieszać dokładnie aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Jeśli zbyt gęsty - dolać odrobinę wody. Co powiecie na takie kawowo-figowe muffinki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rożki z jabłkami 171

ciasta francuskiego (u mnie 300g) 2 jabłka * 1 łyżka soku z cytryny 3/4 łyżeczki cynamonu cukier trzcinowy według smaku 1 łyżka kaszy manny 1 jajko do posmarowania opcjonalnie cukier puder lub lukier Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, resztę pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i kaszą. Ciasto francuskie rozłożyć(...)żeby podczas pieczenia mogła się wydostać para. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 20 minut, aż ciasto nabierze rumianego koloru. Przestudzić na kratce. Jeszcze ciepłe można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! * Jeżeli ciasto dzielimy na 6 lub 8 kwadratów, do każdego ciastka zmieści się więcej nadzienia, a wtedy będą potrzebne 3 jabłka

Pełny talerz
Pierniczki "prawie jak alpejskie" studenckie 128

łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu skórka z 3 pomarańczy sok z 3 pomarańczy mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy mieszanka studencka Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę(...)wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce. Lukier Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy, miksujemy (używam końcówki do mieszania, nie do ubijania) na najniższych obrotach miksera przez 10-12 minut. Gotowym lukrem dekorujemy pierniczki. W głębokim talerzu

Gotowanie i blogowanie