lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:78/284)

Błyskawiczne serowe oponki – bez drożdży, bez proszku do pieczenia 226

Pyszne „. Zmieniłam w nim proporcje oraz użyłam serka ricotta zamiast sera białego. Oponki są leciutkie, miękkie o delikatnym serowym posmaku. Banalnie proste do zrobienia. Oponki można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem i kolorową posypką – takie Stasiowi smakowały najbardziej, mi bez dodatków. Najlepsze są zaraz po usmażeniu i wystudzeniu. Z przepisu wyszło mi 16 oponek i tyle samo małych(...)mąki pszennej 125 g. jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12% 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 żółtka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kieliszek wódki lub spirytusu 2 łyżeczki cukru waniliowego olej do smażenia wałek szklanka i kieliszek Sposób wykonania: Składniki umieścić w misce, wymieszać. Przełożyć na blat oproszony mąką i zagnieść. Jeśli ciasto będzie się kleiło do rąk można podsypać odrobiną

Niebieski kubek z kawa
Babka cytrynowa 165

cukru do wypieków 1 duży kisiel cytrynowy bez cukru (58 g) 5 jajek 200 g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny Lukier: 5 czubatych łyżeczek cukru pudru sok z cytryny Cukier mieszamy z odrobiną soku z cytryny. Jeśli lukier jest(...)rzadki dodać odrobinę cukru pudru, jeśli za gęsty - nieco soku z cytryny. Dodatkowo dodałam jeszcze kilka kropel barwnika spożywczego. Rada Jeśli nie posiadacie cukru drobnego, wystarczy zwykły cukier i parę sekund w malakserze. Ja nigdy go nie kupuje - sama robię, jak jest mi potrzebny. Jajka w całości ubijamy na bardzo puszystą masę stopniowo dodając cukier. Masa zrobi się niemalże biała

Delicious Titbits
Zielona baba wielkanocna 268

prawdziwą wanilią szklanka oleju rzepakowego 200g szpinaku świeżego, oczyszczonego, bez ogonków łyżeczka proszku do pieczenie pół łyżeczki sody oczyszczonej  świeże truskawki i listki świeżej mięty Na lukier:  szklanka cukru pudru 1 łyżka wody  barwnik żółty Do dzieła! Zaczynamy od szpinaku. Świeże listki myjemy, oczyszczamy, po czym miksujemy w blenderze na gładką masę(...)sodą, a na koniec dodajemy szpinakową masę i łączymy delikatnie mikserem na małych obrotach.  Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut.  Dekorujemy lukrem: cukier łączymy z wodą, rozdzielamy na dwie części: jedną zostawiamy białą, do drugiej dodajemy żółty barwnik. Dekorujemy ostudzoną babkę, stroimy truskawkami i miętą. Stawiamy na świąteczny stół.  SMACZNEGO

Sajkofanka smaku
Oponki 115

kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na papier kuchenny do odsączenia. Lukier: 6 czubatych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Składniki na lukier dokładnie wymieszać. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty – dolać więcej soku; jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru. Polewać ciepłe oponki. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Gniazdka / pączki wiedeńskie / pączki hiszpańskie waniliowo-cytrynowe 215

Ciasto: 500 ml wody 150 g masła 300 g mąki pszennej  6 jajek 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub spirytusu) szczypta soli olej do smażenia  Lukier: 200 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: W garnuszku zagotować wodę z masłem i solą. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką(...)ciastem do dołu). Po chwili zdjąć papier (łatwo schodzi). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone odłożyć na papierowy ręcznik, by odciekły. Gniazdka moczyc w lukrze (składniki wystarczy rozmieszać) lub posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!! Inspired by  poezja-smaku.pl

Malinowo w kuchni
Babeczki budyniowe 121

100g mąki pszennej 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (po 35g) 3 jajka 4 łyżki mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Na lukier: szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny lub 3-4 łyżki gorącej wody Wykonanie: Mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy do miski. Masło ucieramy z cukrem na jasny(...)miksujemy. Na końcu dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Ciastem napełniamy foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20-25  minut w 180 stopniach. Cukier ucieramy z wodą lub sokiem z cytryny, lukrem dekorujemy babeczki. SMACZNEGO! Do pieczenia babeczek użyłam silikonowej formy marki Kinghoff dostępnej w sklepie Makowski Kredens. Formy silikonowe posiadają powierzchnię nieprzywieralną i nie wymagają natłuszczania

Smak mojej kuchni
Ucierany jogurtowiec z jabłkami. 165

jajek 150 ml oleju 1 szklanka (220g) cukru 2,5 szklanki (450g) mąki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 kwaskowatych jabłek.  Garść bułki tartej Na lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki gorącej wody  1 łyżeczka cynamonu Wykonanie : W jednej misce wymieszać na jednolita masę jajka z olejem i jogurtem . W drugiej połączyć mąkę z cukrem(...)obrać pokroić na ósemki .  Wierzch ciasta posypać garścią bułki tartej. (Zapobiegnie to zapadaniu się owoców.) Poukładać cząstki jabłek.   Piec ok 50 min w 170'C Składniki na lukier utrzeć na jednolitą masę . polać wystudzone ciasto . Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka
Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukrem, na święta, imprezy, hit! 99

jednej wyszorowanej i sparzonej pomarańczy lub aromat pomarańczowy – łyżeczka, u mnie dziś aromat 1/2 szklanki oleju rzepakowego siekane orzechy do ozdoby, u mnie prażone orzechy laskowe HELIO lukier: szklanka cukru pudru + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka zimnej wody (zamiennie 3 łyżki soku z cytryny lub 3 łyżki wody) PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam przesianą mąkę z suchymi składnikami(...)opakowania wrzucam łyżkę mąki, mieszam, wrzucam na końcu do ciasta. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Studzę, polewam lukrem, posypuję posiekanymi prażonymi orzechami laskowymi. Pycha! Życzę smacznego i udanych wypieków z produktami Helio! POLECAM SUSZONĄ ŻURAWINĘ ORAZ PRAŻONE ORZECHY LASKOWE HELIO – idealne dodatki do codziennych wypieków i nie tylko

Zasmakuj Kuchni
Tort kakaowy z mango 197

szklanki mąki szklanka kakao 0,5 szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki szampana Masa: 2 owoce mango opakowanie mascarpone 200 ml śmietanki 30% szklanka cukru pudru Dekoracja: 500 g lukru plastycznego barwniki spożywcze klej spożywczy      Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę z cukrem pudrem na szybkich obrotach. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia(...)gorącej wodzie, wycieramy i przygładzamy powierzchnię tortu. Wrzucamy znowu do lodówki.      Zagniatamy lukier plastyczny, jeśli jest zbyt twardy, żeby to zrobić w całości, dzielimy na mniejsze części i rozmemłujemy osobno. Jeśli za bardzo się klei, można podsypać cukrem pudrem (nie mąką!), jeśli się kruszy, dodać Planty lub innego białego tłuszczu. Dodajemy odrobinę barwnika (wystarczy zabójcza ilość

sama złodycz
Lebkuchen 256

migdałów 3 łyżeczki przyprawy do pierników Emix 1 łyżeczka cynamonu Emix 1 łyżeczka proszku do pieczenia Emix 0,5 łyżeczki sody Emix 0,5 szkl skórki pomarańczowej Lukier 1,5 szkl cukru pudru Emix 2-3 łyżki ciepłej wody Przygotowanie: Miód i masło podgrzać. Skórkę pomarańczową pokroić nożem na mniejsze kawałki. Pozostałe suche składniki wymieszać w naczyniu wlać letni(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia  lekko rozpłaszczając łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec około 15 min w 170 st. Jeszcze ciepłe  oblać lukrem i studzić na kratce.LukierDo miski wsypać cukier puder i stopniowo dolewać wody ciągle mieszając aż uzyskamy lejący lukier

Ala piecze i gotuje
Słodkie środy - Babka czekoladowa z nutą pomarańczy 300

cukru  0,5 szklanki oleju  0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki cukru z wanilią 1-2 łyżki jogurtu naturalnego  1 pomarańcza 50 g czekolady mlecznej  50 g czekolady gorzkiej  Dodatkowo:  cukrowe perełki  cukier puder  papier do pieczenia paclan PRZYGOTOWANIE: Pomarańcze oparzamy i ścieramy skórkę, a następnie kroimy na pół i wyciskamy(...)przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Roztapiamy resztę czekolady a z pozostałego soku z pomarańczy i cukru pudru przygotowujemy lukier. Wystudzoną babkę polewamy czekoladą, lukrem i dekorujemy skórką pomarańczową oraz cukrowymi perełkami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Walentynkowe kruche ciasteczka 177

pudru (jeżeli nie zamierzacie lukrować ciasteczek to możecie dodać 2/3 szklanki)- 100 gram zimnego masła- szczypta soliLukier królewski:- białko z 1 jaja- szklanka cukru pudru- łyżka soku z cytryny Mąkę przesiać przez sito, dosypać cukier oraz sól. Wymieszać, po czym wykopać dołek do którego wbić jajka. Dodać posiekane masło. Ciasto wyrabiać, aż będzie całkowicie gładkie. Po wyrobieniu owinąć folią(...)najlepiej to robić partiami). Z ciasta wykrawać serduszka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 13 minut. Lukier: Białko, cukier puder oraz sok z cytryny zmiksować ze sobą na gładką masę. Powinna być dość gęsta. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić ciasteczka

Zgrabne Gotowanie
Muffiny z mango i cytrynowym lukrem 119

szklanki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia „Delecta” 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli L ukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru około 3-4 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: maczek o smaku mango „Delecta” maczek o smaku tutti frutti „Delecta” Przygotowanie: Muffiny: Mango umyć, obrać(...)przez około 18-20 minut. L ukier cytrynowy: Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę soku z cytryny lub więcej cukru pudru. Gotowym lukrem polać muffiny i udekorować posypkami. Smacznego

Oryginalny smak
Pyszna Babka z Kawałkami Czekolady 234

kroimy na mniejsze kawałki. Do mąki pszennej dodaję mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mieszam łyżką lub palcem). Przygotowanie ciasta na babkę : Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję razem na puszystą masę . Teraz dodaję stopniowo śmietanę cały czas miksując, następnie stopniowo olej i miksuję. Teraz do ciasta dodaję stopniowo wymieszaną mąkę i cały czas miksuję(...)jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona Babkę wybijam z foremki gdy przestygnie. Można ją udekorować polewą czekoladową , lukrem lub cukrem pudrem , ja udekorowałam cukrem pudrem . Babka z kawałkami czekolady jest gotowa . Życzę udanego wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
33. Zapach róży, czyli drożdżowe kruche rogaliki z nadzieniem. 190

Zabierajmy się do pracy i dopiero przy upieczonych rogalikach powróćmy do sentymentów! Zapraszamy (: Składniki (w temperaturze pokojowej) 0,5 kg mąki kostka margaryny 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru pudru 1 śmietana (200 g, lub mniej) 1 białko jaja (do posmarowania rogalików)  dowolny dżem, konfitura (dość gęste, aby nie wypłynęło z rogalików) - u mnie domowa konfitura z płatków(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je białkiem i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu można udekorować rogaliki lukrem z cukru pudru i wody - tak jak u nas. Smacznego

Symfonia Smaków