ciasta + 1 kawałek do podziału. Polecam również: jabłecznik z migdałami, jabłecznik z bitą śmietaną, kruche babeczki z jabłkami , oraz mini jabłeczniki. Jesienna Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami: 3 szklanki* mąki, 3 łyżki cukru pudru (czubate), 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie), 1 jajko, 200 g masła lub margaryny, ¾ szklanki* jogurtu greckiego 2 duże jabłka 1 op. cukru wanilinowego Winiary(...)nasiennych, jabłka posypujemy przyprawą do szarlotki i cukrem wanilinowym. Jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta i pieczemy 40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu gorącą szarlotkę smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i jogurtu greckiego,1/2 szklanki cukru pudru ucieramy z kilkoma (2-3) łyżkami jogurtu greckiego, smarujemy jogurtowym lukrem gorącą powierzchnię szarlotki. Kroimy i zajadamy z apetytem. Jabłka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięduży. Składniki. 0,5 kg mąki 35 g drożdży 80 g cukru 200ml mleka 50 g masła 2jajka 1 żółtko szczypta soli tłuszcz do smażenia Lukier. 10 dag cukru pudru 1 białko aromat cytrynowy 10 dag płatków migdałowych Wykonanie. Przesianą mąkę wsypać do miski. W środku mąki zrobić zaczyn z drożdży ,1 łyżki cukru(...)drewnianej łyżki w każdej zrobić dziurkę. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć z obu stron ,po 2-3 min na rumiano ,Osuszyć na bibule. Cukier puder utrzeć z białkiem ,dodać aromat .Lukrem posmarować pączki i posypać uprażonymi migdałami. Greckie pączki , pistacjowe. Składniki. 400 g mąki 40 g drożdży 2 łyżki cukru 125 ml mleka 1 jajko 1 żółtko
Kulinarny karnet Christopheraszklanki + 1 łyżka oleju (200 ml) - 2 łyżeczki esencji pomarańczowej - świeżo starta skórka z 1 cytryny - świeżo starta skórka z 1 pomarańczy - 125 g suszonych wiśni Dodatkowo: - lukier pomarańczowy (1/2 szklanki cukru pudru utrzeć z kilkoma łyżkami soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy i odrobiną skórki pomarańczowej) - opcjonalnie cukier puder do oprószenia zamiast lukru * szklanka – u mnie miarka o pojemności(...)oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165ºC i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Upieczoną, gorącą babkę wyjmujemy z formy na talerz. Po przestudzeniu lukrujemy lub oprószamy cukrem pudrem. Babka z przepisu Dziadka jest zaskakująco prosta i szybka w wykonaniu. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Tak o babce napisała jego autorka Dorota : „Znaleziona w starym zeszycie mojego
mojewypiekiinietylkobiałek, ucieramy na puszystą masę z cukrem i masłem, drożdże rozcieramy w mleku z łyżką cukru. Z białek ubijamy pianę. Jedno możemy ubić osobno z cukrem pudrem i sokiem z 1 cytryny na lukier do dekoracji. Do sera dokładamy żółtka, cukier waniliowy, bakalie i zaczyn drożdżowy. Energicznie mieszamy, po czym delikatnie dokładamy białka Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką(...)tartą. Wylewamy masę. Pieczemy ok 50 minut w temp 200"C. Smacznego! P.S. Gotowy sernik zostawiamy do ostudzenia w piekarniku, aby nie opadł. Gotowy możemy polać czekoladą, lukrem lub oprószyć cukrem pudrem
Luźna Kuchniałyżką. Ciasto przelać do foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 30-40 minut. Przestudzić na kratce. Polewa: Polewę zrobiłam według swojego pomysłu. Zrobić lukier z cukru pudru, dodać łyżeczkę kakao, wymieszać. W kąpieli wodnej rozpuścić dwie tabliczki czekolady mlecznej z łyżeczką masła. Dodać to do lukru, wymieszać. Polać polewą ciasto. Wierzch można
Zrób to smaczniełyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu skórka z 3 pomarańczy sok z 3 pomarańczy mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy kandyzowana skórka z pomarańczy Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka(...)wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce. Lukier Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy, miksujemy (używam końcówki do mieszania, nie do ubijania) na najniższych obrotach miksera przez 10-12 minut. Gotowym lukrem dekorujemy pierniczki i przyklejamy
Gotowanie i blogowanieCiasteczka są pracochłonne, jednak ich orzechowo-bezowy smak wynagradza poniesiony trud. Składniki: • 3 szklanki mąki • 250 g masła • 3 żółtka • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany • szczypta soli Lukier • 3 białka • 250 g cukru pudru Masa • 6 łyżek mleka • 1/2 szklanki cukru • 200 g masła • 250 g mielonych orzechów włoskich • 1 kieliszek rumu • 200 g mielonych orzechów włoskich do obsypania Wykonanie(...)mąką, dodać żółtka i śmietanę. • Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i zostawić na noc w lodówce. • Białka utrzeć z cukrem pudrem pudrem na gładki lukier, najlepiej ręcznie, aby go nie napowietrzać. Ucierać ok. 20 minut. • Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać kółeczka o średnicy ok. 5 cm. • Każde
To co kochamokoło 20-30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy są upieczone. Wystudzone na kratce muffinki można polukrować dowolnym lukrem lub polewą czekoladową. Ja użyłam lukru kawowego. lukier: kilka czubatych łyżek cukru pudru 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy (użyłam Inki, ale nada się każda inna miałka, nie granulowana) przegotowana woda Cukier puder wymieszać z proszkiem kawowym. Dodać niewielką ilość wody(...)wymieszać dokładnie aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Jeśli zbyt gęsty - dolać odrobinę wody. Co powiecie na takie kawowo-figowe muffinki
Codzienna kuchnia niecodziennaciasta francuskiego (u mnie 300g) 2 jabłka * 1 łyżka soku z cytryny 3/4 łyżeczki cynamonu cukier trzcinowy według smaku 1 łyżka kaszy manny 1 jajko do posmarowania opcjonalnie cukier puder lub lukier Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, resztę pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i kaszą. Ciasto francuskie rozłożyć(...)żeby podczas pieczenia mogła się wydostać para. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 20 minut, aż ciasto nabierze rumianego koloru. Przestudzić na kratce. Jeszcze ciepłe można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! * Jeżeli ciasto dzielimy na 6 lub 8 kwadratów, do każdego ciastka zmieści się więcej nadzienia, a wtedy będą potrzebne 3 jabłka
Pełny talerzłyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu skórka z 3 pomarańczy sok z 3 pomarańczy mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy mieszanka studencka Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę(...)wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce. Lukier Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy, miksujemy (używam końcówki do mieszania, nie do ubijania) na najniższych obrotach miksera przez 10-12 minut. Gotowym lukrem dekorujemy pierniczki. W głębokim talerzu
Gotowanie i blogowaniepudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 twarda margaryna lub masło, 150 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 jajko, 20-25 połówek brzoskwiń (ilość zależy od wielkości) Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka śmietany 12% Wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części jedną rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę(...)pestek). Wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy brzoskwinie. Boki zgniatamy tak aby nie było widać brzoskwiń .Pieczemy 30-40 min. w 180 stopniach. Ze szklanki cukru pudru i 1 łyżki kwaśnej śmietany ucieramy lukier i gorące ciasto polewamy lukrem
Passion of Cookingpszennej - 100 g masła - 80 g cukru pudru - 2 żółtka - 100 g miodu - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżeczki kakao lukier - 2 białka - 2 szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka soku cytrynowego Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie wałkujemy ciasto, wykrawamy szablony domku i pieczemy(...)około 15 minut. Części domku studzimy a następnie składamy i sklejamy za pomocą lukru królewskiego (białko ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder oraz sok z cytryny) Źródło: Szablon domku http://cupcakefactory.pl/wp-content/uploads/2014/12/DOMEK-Z-PIERNIKA-SZABLON.pdf http://cupcakefactory.pl/domek-z-piernika-szablon/
Zainspirowana w kuchniszklanka mąki 1/2 kostki margaryny lub masła 1 szklanka cukru 4 jajka 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 saszetka cukru waniliowego aromat waniliowy – 5 kropli lukier : 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki wody 5 kropli aromatu śmietankowego dodatkowo : kandyzowane owoce do ozdoby ( tu był ananas ) Na początek jajka wybijamy do miski i ubijamy z cukrem i cukrem(...)góra i dół bez termoobiegu ) w zależności od piekarnika , sprawdzając pod koniec pieczenia patyczkiem , czy jest dopieczona ( tak dla pewności ) . Po upieczeniu i wystudzeniu pokrywamy lukrem , który przygotowujemy łącząc w rondelku cukier puder z gorącą wodą i aromatem śmietankowym ( cały czas mieszając ,żeby się nie przypalił ). Dekorujemy kandyzowanym ananasem . Gotowe Smacznego ! Artykuł Prosta babka waniliowa z śmietankowym lukrem pochodzi
Ogrodnik w podróżyCIASTECZKA DO DEKOROWANIA - przepis Składniki: 2,5 szkl. mąki 20 dag masła 1 szkl. cukru pudru 2 złótka 1/2 szkl. śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli cynamon, cukier waniliowy Przygotowanie: Wymieszać płynne składniki z cukrem - miksować. Masło rozpuścić - dodać do składników płynnych - wymieszać. Osobno połączyć sypie skłądniki. Dodać do nich płynną masę - zagnieść(...)Schłodzić min. 30 minut przed wykrawaniem ciasteczek. Viasteczka piec w temp. 180 stopni około 10 minut. Dekorowac wedle uznania. LUKIER: 1 białko, 1 szklanka cukru pudru - miksować, aż lukier stanie się szklisty. Jesli potrzebujesz bardziej płynnego lukru - po prostu dodaj wody
kolorowotorcikowoprzygotowany,biały i kolorowy? Wpadłam na pomysł, jak efektownie, przy małym nakładzie pracy i bez nadszarpywania nerwów, cierpliwości,stworzyć piękne pierniki. LUKIER KRÓLEWSKI. /źródło: http://anyzkowo.blogspot.com/ / 2 białka jajek klasy M 3 - 3,5 szklanki przesianego cukru pudru barwniki spożywcze Białka wraz z cukrem ucieram tak, aby cukier puder się rozpuścił, masa była w miarę gęsta(...)jednolita. Można ułatwić sobie życie mikserem. Jeśli lukier będzie za gęsty - dodać kilka kopel wody lub soku z cytryny. Gdy jest zbyt rzadki - dodać łyżkę przesianego cukru pudru. Aby uzyskać lukry kolorowe, dzielę powstały lukier na kilka części w osobnych miseczkach, dodaję barwnik spożywczy w proszku (na czubku łyżeczki) lub w żelu. Dokładnie mieszam. KARMEL-ITKA LUKRUJE
W kuchni Karmel-itki