lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:67/284)

Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami 270

ciasta + 1 kawałek do podziału. Polecam również: jabłecznik z migdałami, jabłecznik z bitą śmietaną, kruche babeczki z jabłkami , oraz mini jabłeczniki. Jesienna Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami: 3 szklanki* mąki, 3 łyżki cukru pudru (czubate), 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie), 1 jajko, 200 g masła lub margaryny, ¾ szklanki* jogurtu greckiego 2 duże jabłka 1 op. cukru wanilinowego Winiary(...)nasiennych, jabłka posypujemy przyprawą do szarlotki i cukrem wanilinowym. Jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta i pieczemy 40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu gorącą szarlotkę smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i jogurtu greckiego,1/2 szklanki cukru pudru ucieramy z kilkoma (2-3) łyżkami jogurtu greckiego, smarujemy jogurtowym lukrem gorącą powierzchnię szarlotki. Kroimy i zajadamy z apetytem. Jabłka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tłusty czwartek - Pączusie ekspresowe! 197

duży. Składniki.  0,5 kg mąki 35 g drożdży 80 g cukru 200ml mleka 50 g masła 2jajka 1 żółtko szczypta soli tłuszcz do smażenia  Lukier.  10 dag cukru pudru 1 białko aromat cytrynowy 10 dag płatków migdałowych  Wykonanie.  Przesianą mąkę wsypać do miski. W środku mąki zrobić zaczyn z drożdży ,1 łyżki cukru(...)drewnianej łyżki w każdej zrobić dziurkę. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć z obu stron ,po 2-3 min na rumiano ,Osuszyć na bibule. Cukier puder utrzeć z białkiem ,dodać aromat .Lukrem posmarować pączki i posypać uprażonymi migdałami. Greckie pączki , pistacjowe. Składniki. 400 g mąki 40 g drożdży 2 łyżki cukru 125 ml mleka 1 jajko 1 żółtko

Kulinarny karnet Christophera
Babka z przepisu Dziadka 219

szklanki + 1 łyżka oleju (200 ml) - 2 łyżeczki esencji pomarańczowej - świeżo starta skórka z 1 cytryny - świeżo starta skórka z 1 pomarańczy - 125 g suszonych wiśni Dodatkowo: - lukier pomarańczowy (1/2 szklanki cukru pudru utrzeć z kilkoma łyżkami soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy i odrobiną skórki pomarańczowej) - opcjonalnie cukier puder do oprószenia zamiast lukru * szklanka – u mnie miarka o pojemności(...)oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165ºC i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Upieczoną, gorącą babkę wyjmujemy z formy na talerz. Po przestudzeniu lukrujemy lub oprószamy cukrem pudrem. Babka z przepisu Dziadka jest zaskakująco prosta i szybka w wykonaniu. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Tak o babce napisała jego autorka Dorota : „Znaleziona w starym zeszycie mojego

mojewypiekiinietylko
Sernik kapitański 183

białek, ucieramy na puszystą masę z cukrem i masłem, drożdże rozcieramy w mleku z łyżką cukru. Z białek ubijamy pianę. Jedno możemy ubić osobno z cukrem pudrem i sokiem z 1 cytryny na lukier do dekoracji. Do sera dokładamy żółtka, cukier waniliowy, bakalie i zaczyn drożdżowy. Energicznie mieszamy, po czym delikatnie dokładamy białka Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką(...)tartą. Wylewamy masę. Pieczemy ok 50 minut w temp 200"C. Smacznego! P.S. Gotowy sernik zostawiamy do ostudzenia w piekarniku, aby nie opadł. Gotowy możemy polać czekoladą, lukrem lub oprószyć cukrem pudrem

Luźna Kuchnia
BABKA CZEKOLADOWA 192

łyżką. Ciasto przelać do foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 30-40 minut. Przestudzić na kratce. Polewa: Polewę zrobiłam według swojego pomysłu. Zrobić lukier z cukru pudru, dodać łyżeczkę kakao, wymieszać. W kąpieli wodnej rozpuścić dwie tabliczki czekolady mlecznej z łyżeczką masła. Dodać to do lukru, wymieszać. Polać polewą ciasto. Wierzch można

Zrób to smacznie
Pierniczki "prawie jak alpejskie" z pomarańczą 140

łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu skórka z 3 pomarańczy sok z 3 pomarańczy mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy kandyzowana skórka z pomarańczy Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka(...)wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce. Lukier Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy, miksujemy (używam końcówki do mieszania, nie do ubijania) na najniższych obrotach miksera przez 10-12 minut. Gotowym lukrem dekorujemy pierniczki i przyklejamy

Gotowanie i blogowanie
Słoneczka orzechowe 194

Ciasteczka są pracochłonne, jednak ich orzechowo-bezowy smak wynagradza poniesiony trud. Składniki: • 3 szklanki mąki • 250 g masła • 3 żółtka • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany • szczypta soli Lukier • 3 białka • 250 g cukru pudru Masa • 6 łyżek mleka • 1/2 szklanki cukru • 200 g masła • 250 g mielonych orzechów włoskich • 1 kieliszek rumu • 200 g mielonych orzechów włoskich do obsypania Wykonanie(...)mąką, dodać żółtka i śmietanę. • Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i zostawić na noc w lodówce. • Białka utrzeć z cukrem pudrem pudrem na gładki lukier, najlepiej ręcznie, aby go nie napowietrzać. Ucierać ok. 20 minut. • Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać kółeczka o średnicy ok. 5 cm. • Każde

To co kocham
Kawowe muffiny z figami 181

około 20-30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy są upieczone. Wystudzone na kratce muffinki można polukrować dowolnym lukrem lub polewą czekoladową. Ja użyłam lukru kawowego. lukier: kilka czubatych łyżek cukru pudru 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy (użyłam Inki, ale nada się każda inna miałka, nie granulowana) przegotowana woda Cukier puder wymieszać z proszkiem kawowym. Dodać niewielką ilość wody(...)wymieszać dokładnie aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Jeśli zbyt gęsty - dolać odrobinę wody. Co powiecie na takie kawowo-figowe muffinki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rożki z jabłkami 194

ciasta francuskiego (u mnie 300g) 2 jabłka * 1 łyżka soku z cytryny 3/4 łyżeczki cynamonu cukier trzcinowy według smaku 1 łyżka kaszy manny 1 jajko do posmarowania opcjonalnie cukier puder lub lukier Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, resztę pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i kaszą. Ciasto francuskie rozłożyć(...)żeby podczas pieczenia mogła się wydostać para. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 20 minut, aż ciasto nabierze rumianego koloru. Przestudzić na kratce. Jeszcze ciepłe można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! * Jeżeli ciasto dzielimy na 6 lub 8 kwadratów, do każdego ciastka zmieści się więcej nadzienia, a wtedy będą potrzebne 3 jabłka

Pełny talerz
Pierniczki "prawie jak alpejskie" studenckie 157

łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu skórka z 3 pomarańczy sok z 3 pomarańczy mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy mieszanka studencka Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę(...)wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce. Lukier Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy, miksujemy (używam końcówki do mieszania, nie do ubijania) na najniższych obrotach miksera przez 10-12 minut. Gotowym lukrem dekorujemy pierniczki. W głębokim talerzu

Gotowanie i blogowanie
Brzoskwiniowiec 191

pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 twarda margaryna lub masło, 150 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 jajko, 20-25 połówek brzoskwiń (ilość zależy od wielkości)   Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka śmietany 12%   Wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je   na dwie części jedną rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę(...)pestek). Wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy brzoskwinie. Boki zgniatamy tak aby nie było widać brzoskwiń .Pieczemy 30-40 min. w 180 stopniach. Ze szklanki cukru pudru i 1 łyżki kwaśnej śmietany ucieramy lukier i gorące ciasto polewamy lukrem

Passion of Cooking
Domek z piernika 142

pszennej - 100 g masła - 80 g cukru pudru - 2 żółtka - 100 g miodu - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżeczki kakao lukier - 2 białka - 2 szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka soku cytrynowego Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie wałkujemy ciasto, wykrawamy szablony domku i pieczemy(...)około 15 minut.  Części domku studzimy a następnie składamy i sklejamy za pomocą lukru królewskiego (białko ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder oraz sok z cytryny)  Źródło: Szablon domku http://cupcakefactory.pl/wp-content/uploads/2014/12/DOMEK-Z-PIERNIKA-SZABLON.pdf http://cupcakefactory.pl/domek-z-piernika-szablon/

Zainspirowana w kuchni
Prosta babka waniliowa z śmietankowym lukrem 182

szklanka mąki 1/2 kostki margaryny lub masła 1 szklanka cukru 4 jajka 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 saszetka cukru waniliowego aromat waniliowy – 5 kropli lukier : 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki wody 5 kropli aromatu śmietankowego dodatkowo : kandyzowane owoce do ozdoby ( tu był ananas ) Na początek jajka wybijamy do miski i ubijamy z cukrem i cukrem(...)góra i dół bez termoobiegu ) w zależności od piekarnika , sprawdzając pod koniec pieczenia patyczkiem , czy jest dopieczona ( tak dla pewności ) . Po upieczeniu i wystudzeniu pokrywamy lukrem , który przygotowujemy łącząc w rondelku cukier puder z gorącą wodą i aromatem śmietankowym ( cały czas mieszając ,żeby się nie przypalił ). Dekorujemy kandyzowanym ananasem . Gotowe Smacznego ! Artykuł Prosta babka waniliowa z śmietankowym lukrem pochodzi

Ogrodnik w podróży
Brak tytułu 159

CIASTECZKA DO DEKOROWANIA - przepis Składniki:  2,5 szkl. mąki 20 dag masła 1 szkl. cukru pudru 2 złótka 1/2 szkl. śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli cynamon, cukier waniliowy     Przygotowanie: Wymieszać płynne składniki z cukrem - miksować. Masło rozpuścić - dodać do składników płynnych - wymieszać.   Osobno połączyć sypie skłądniki. Dodać do nich płynną masę - zagnieść(...)Schłodzić min. 30 minut przed wykrawaniem ciasteczek.   Viasteczka piec w temp. 180 stopni około 10 minut.   Dekorowac wedle uznania.   LUKIER: 1 białko, 1 szklanka cukru pudru - miksować, aż lukier stanie się szklisty. Jesli potrzebujesz bardziej płynnego lukru - po prostu dodaj wody

kolorowotorcikowo
WIELKIE LUKROWANIE. 232

przygotowany,biały i kolorowy? Wpadłam na pomysł, jak efektownie, przy małym nakładzie pracy i bez nadszarpywania nerwów, cierpliwości,stworzyć piękne pierniki. LUKIER KRÓLEWSKI. /źródło: http://anyzkowo.blogspot.com/ / 2 białka jajek klasy M 3 - 3,5 szklanki przesianego cukru pudru  barwniki spożywcze Białka wraz z cukrem ucieram tak, aby cukier puder się rozpuścił,  masa była w miarę gęsta(...)jednolita. Można ułatwić sobie życie mikserem. Jeśli lukier będzie za gęsty - dodać kilka kopel wody lub soku z cytryny.  Gdy jest zbyt rzadki - dodać łyżkę przesianego cukru pudru. Aby uzyskać lukry kolorowe, dzielę powstały lukier na kilka części w osobnych miseczkach, dodaję barwnik spożywczy w proszku (na czubku łyżeczki)  lub w żelu. Dokładnie mieszam. KARMEL-ITKA LUKRUJE

W kuchni Karmel-itki