lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:67/284)

Ciasteczka korzenne z miętą 155

powstania gładkiego ciasta. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach około 12 minut. Lukier: do cukru pudru dodajemy ciepłą, przegotowaną wodę i miętę. Ucieramy do powstania gęstego lukru. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody. Lukier przekładamy do woreczka foliowego, odcinamy końcówkę woreczka by powstał

Smak mojej kuchni
Cytrynowa szachownica 463

łyżki spirytusu Masa budyniowa 2 budynie cytrynowe lub śmietankowe 2 szklanki wody sok z 1 cytryny 1 galaretka cytrynowa 1 kostka margaryny lub masła 2 żółtka Lukier 1 białko 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy(...)przykrywamy masą śmietanową. Na wierzch układamy na przemian herbatniki które moczymy w wodzie z dodatkiem cytryny oraz spirytusu tworząc szachownicę. lukier Białka łączymy dokładnie rozcierając z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Lukrem polewamy wierzch ciasta. Ciasto najlepiej serwować gościom jak również domownikom na drugi dzień. Ciasto wykonała Elżbieta Smacznego

kgwjanczewo
SZYBKIE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM 1222

ciasto 20 g świeżych drożdży 250 ml mleka 40 g cukru 500 g mąki pszennej 1 żółtko 85 g oleju szczypta soli białko do do posmarowania drożdżówek lukier 4 łyżki cukru pudru sok z cytryny A jak to zrobić: Budyń   lub budynie ugotować i odstawić do wystygnięcia. Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki(...)układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacięciami do góry. Bułeczki posmarować białkiem. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wystygnięciu posmarować lukrem (czynność można zastąpić cukrem pudrem lub pominąć). Smacznego

Kuchnia w opałach
Pączki bez smażenia 147

łyżeczki soli - 1/2 szklanki ciepłego mleka Lukier: - 1/2 szklanki cukru pudru - sok z cytryny, pomarańczy lub mandarynki Dodatkowo: - dżem lub marmolada do nadziewania pączków 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z jedną łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut aby zaczęły fermentować. Masło rozpuszczamy z cukrem, mieszamy do rozpuszczenia cukru, odstawiamy do przestudzenia. Jajka w całości ubijamy widelcem. Do miski przesiewamy(...)minut.  3. Czas pieczenia ok. 15-20 minut, aż pączki będą rumiane. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Upieczone i wystudzone pączki można polać lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Makowiec 507

słodka – moja była) 150 g masła 2 jajka 50 g drożdży + masa makowa, cukier puder, sok z pomarańczy, domowa skórka pomarańczowa W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z resztą cukru. Mieszamy razem wszystkie płynne składniki: drożdże z mlekiem, jajka i przestudzone masło. Dodajemy mąkę i wyrabiamy(...)minutach zawijamy roladę w papier do pieczenia formując dużego „cukierka”, końce związujemy sznurkiem. Pieczemy ok. 45-50 minut. Upieczoną roladę odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy lukier z cukru pudru i soku z cytryny (powinien mieć konsystencję gęstego jogurtu), dodatkowo do lukru możemy dodać skórkę pomarańczową. Lukrujemy przestudzoną roladę. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami 194

moreli suszonych Sante 50 g  śliwek suszonych Sante 50 g suszonych wiśni 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka cynamonu 50 g rozpuszczonego masła Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok z cytryny kolorowa posypka Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania gładkiego lśniącego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)nagrzewamy do 180 stopni, ciasto smarujemy odrobiną roztopionego masła wymieszanego z mlekiem i pieczemy przez 30 minut. Ciasto studzimy na kratce.  Gdy ciasto całkiem wystygnie przygotowujemy lukier. Do szklanki wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z cytryny, około 1 łyżeczki. Dokładnie mieszamy, jeśli byłby za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę soku. Ciasto lukrujemy i posypujemy posypką

Kulinarne przygody Gatity
Kolorowa babka Wielkanocna – puszysta i pyszna 471

około 15 minut w foremce do przestudzenia, następnie wybijam i odstawiam do wystudzenia. Następnie dekoruję lukrem i posypką. Lukier: Do miseczki wlewam mleko, dodaję cukier waniliowy i przez chwilę mieszam tak, żeby cukier się rozpuścił. Następnie dodaję około 3 łyżek cukru pudru i dokładnie mieszam tak żeby zrobił się lukier. Gęstość lukru zależy od tego ile dodamy cukru, jeżeli chcemy(...)gęstszy to dodajemy więcej cukru pudru. Wystudzoną babkę maluję lukrem i posypuję posypką, następnie babkę odstawiam żeby lukier zastygnął. Kolorowa babka Wielkanocna jest gotowa, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
JAGODZIANKI 151

wody szczypta soli Składniki na nadzienie: 250-300 g świeżych jagód (po jednej płaskiej łyżce na jagodziankę) 3 łyżki cukru 1 roztrzepane jajko na glazurę Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 5-6 łyżek wody Pamiętajcie,ze podczas pracy z ciastem drożdżowym  nie powinno być w pomieszczeniu przeciągów. Powinno wyrastać w cieple. Drożdże rozkruszyłam i rozpuściłam w ciepłej(...)Wstawiłam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piekłam przez 15-18 minut na złoty kolor. Wyjmowałam jagodzianki na kratkę i studziłam. Jak lubicie to można polać je lukrem. Na talerz wsypałam cukier puder. Stopniowo dodawałam wodę i mieszałam. Polałam nim jagodzianki. Smacznego

potrawyregionalne
Cytrynowe kruche ciasteczka z lukrem 118

cukru 125 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18%   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 składniki potrzebne do przygotowania lukru: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)pomocą foremek wycinamy gwiazdki. Ciasteczka wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.   Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C (termoobieg) i pieczemy   ok 12 minut. Przygotowujemy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z cytryny. Energicznie mieszamy i gotowe. Gdy ciastka ostygną zabieramy się za dekorowanie

noteskulinarnyfiga
Francuskie ciasto jabłkowe / French apple pie 210

ciasto: 2 szklanki (280g) mąki 1/3 szklanki (65g) cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 8 łyżek (115g) zimnego masła 2 duże jajka Składniki na lukier: 1 (140g) szklanka cukru pudru 1 1/2 łyżki wody Przygotowanie: W celu przygotowania nadzienia jabłkowego, w dużym rondlu lub patelni rozgrzej na średnim ogniu masło i wrzuć wszystkie składniki nadzienia oprócz rumu(...)cały wierzch. Włóż tak przygotowane ciasto do piekarnika i piecz przez 35 do 40 minut do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia. W celu przygotowania lukru, wymieszaj energicznie cukier puder z wodą i polej nim ciasto. Odstaw do zastygnięcia i podawaj. Smacznego! English version French apple pie (20 cm baking pan, 8 servings) Ingredients for apple filling

karmelowy
Bułeczki z lukrem śmietankowym---Bagel con crema di glassa 135

przepis Tutaj 25 g  masła 40 g cukru -jak ktoś lubi słodkie to do smaku   1,5-2 łyżki mąki ziemniaczanej     Lukier     pół szklanki cukru pudru         2-3 łyżki śmietanki kremówki   Dodatkowo                  zmielone orzechy(...)termoobiegu) lub 200 °C (grzanie góra/dół), jeśli pieczemy z termoobiegiem obie blachy możemy piec jednocześnie. Gotowe bułeczki studzić na kratce. Orzechy zmielić. Przygotować lukier, w tym celu cukier puder utrzeć ze śmietanką na dość gęstą, ale płynną masę, Posmarować nim ciepłe bułeczki i każda posypać orzechami. Smacznego

w mojej kuchni
Pierniczki najeżone bakaliami 113

łyżki posiekanych rodzynek) Lukier: 120 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody kilka kropli soku z cytryny Do małego rondelka wsypać cukier, zalać 60 ml wody. Gotować na średnim ogniu (nie mieszając), aż woda odparuje a cukier zmieni kolor karmelowy (należy uważać, żeby nie podgrzewać cukru zbyt długo, bo cukier może się spalić). Odstawić z palnika. Do karmelu dodać(...)sprawdzić stan upieczenia i niepotrzebnie nie przedłużać czasu, co wpłynie na twardość i przesuszenie pierników. Upieczone pierniczki ostudzić na kratce, a następnie za pomocą pędzelka posmarować lukrem  (fot.4)  przygotowanym z cukru pudru, wody i odrobiny soku cytrynowego. Przechowywać w puszce. Źródło: smakolykibereniki.blogspot.com   drukuj przepis

Świat Ciasta
Babka z herbatą Earl grey 157

znajdziecie  TUTAJ ) 4 jajka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 torebki drobnej herbaty earl grey ( u mnie tetley)* Na lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2-3 łyżki zaparzonej herbaty earl grey *Próbowałam używać kupowanej na wagę herbaty earl grey z herbaciarni, miała ona jednak zbyt duże grudki. Miał herbaciany używany w herbatach(...)temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze około 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce. Do szklanki z cukrem pudrem dodajemy 2,3 łyżki herbaty. Rozcieramy grzbietem łyżki do uzyskania pożądanej konsystencji, polewamy babkę. Czekamy aż lukier zastygnie. Smacznego

Kolizje Smaków
Babeczki marchwiowe z karmelizowaną marchewką 227

mąki żytniej typ 2000 1,5 szk maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do pierników 300 g marchewki 0,5 szk rodzynek Kresto Lukier 1 białko cukier puder Karmelizowana marchewka 1 większa marchewka 1 łyżeczka skórki pomarańczowej* 3 łyżeczki cukru 50 ml wody Przygotowanie:Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do naczynia(...)wymieszać. Ciasto rozlać do papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Piec około 20 min w temperaturze 180 st. Wyszło 15 babeczek.Lukier: przesiać około 1 szklanki cukru pudru dodać białko i zmiksować  na  jednolita konsystencję. Lukier powinien być dosyć gęsty żeby nie spływał. Jeśli jest za rzadki dodać cukru pudru i ponownie zmiksować.Marchewkę oczyścić, umyć i zetrzeć na dużych

Ala piecze i gotuje