lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:62/284)

Drożdżówka z zieloną herbatą 154

zielonej herbaty w pudrze 1 całe jajko 0,5 kg mąki 3/4 szkl. ciepłego mleka 30 dkg drożdży  pół kostki masła roztopionego Zielony lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny zielony barwnik pół łyżeczki pudru z zielonej herbaty Roztop masło niech wystygnie. Drożdże rozkrusz i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw(...)delikatnie mąką. Formę keksową wysmaruj zimnym masłem, oprósz krupczatką.  Ciasto piecze się ok 30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu należy je ostudzić. Wykonaj lukier wlewając do cukru 2 łyżki soku z cytryny i resztę składników. Polej ciasto na kratce gęstym lukrem. Pyszne na niedzielny deser

AZgotuj!
CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI 321

szklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru (najlepiej brązowego) 100 g posiekanych orzechów włoskich LUKIER POMARAŃCZOWY 1 szklanka cukru pudru 50 ml soku z pomarańczy WYKONANIE CIASTO: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 9x27 (mierzoną po dnie) smarujemy masłem i oprószamy mąką.  Dynię lub marchewkę(...)widocznej mąki).  Przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 45 minut, lub dłużej, do tak zwanego  suchego patyczka. Studzimy na kratce. Dekorujemy lukrem pomarańczowym. LUKIER: do miseczki wsypujemy cukier puder i stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy tyle soku pomarańczowego, aby otrzymać odpowiednio gęsty lukier

cool and minty
Najłatwiejsza babka cytrynowa na żółtkach. 263

żółtek 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka niepełna szklanka cukru pudru skórka otarta z cytryny Składniki na lukier: pół szklanki cukru pudru łyżka gorącej wody  łyżka soku z cytryny Cukier puder najpierw ucieramy przez kilka minut z gorącą wodą, następnie dodajemy do niego sok z cytryny i mieszamy.  Wykonanie: Żółtka(...)stopni piekarnika. Pieczemy przez 30 do 35 minut (do suchego patyczka). Otwieramy drzwiczki i przez 10 minut pozwalamy, by babka cytrynowa się zahartowała.  Gdy przestygnie, polewamy ją lukrem.  Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ucierane ciasto z brzoskwinimi 190

wilgotne jogurtowe,idealne do popołudniowej kawki,Można do niego użyć różnych owoców ja mam akurat wysyp brzoskwiń na ogrodzie więc postawiłam właśnie na nie,Można również zamiast lukru po prostu posypać cukrem pudrem jak kto woli-ale ja uwielbiam lukrowane ciasta . oczywiście nie mogłam się oprzeć i pierwszy kawałek jeszcze na ciepło zjadłam,hihi :) naprawdę pycha...... SKŁADNIKI: 4 jajka około(...)Wylewamy ciasto do formy i układamy na wierchu ćwiartki owoców. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 min na jeszcze ciepłe ciasto wylewamy lukier przygotowany z cukru pudru i kilku kropli soku z cytryny SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
ciasto cytrynowe piaskowe - bardzo łatwe :D 176

cukru * 2 szklanki mąki ziemniaczanej * duże opakowanie cukru waniliowego Na lukier: * sok z cytryny ok. 1 łyżki * kilka kropel gorącej wody * 1/2 szklanki cukru pudru Białka ubiłam z odrobią soli. Kolejno dodawałam cukier waniliowy, cukier i na końcu żółtka. Wsypałam mąkę ziemniaczaną i nie przestałam miksować. Dodałam sodę, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Masło(...)roztopiłam i wlałam do masy. Tyle :) Piekłam przez 20 minut w  160 stopniach a przez następne pół godzinki w 170. Jak już ciasto się upiekło, ostudzone polałam lukrem. Do cukru pudru dodałam kilka kropel wody gorącej i sok z cytryny. Pięknie wszystko się utarło i polałam nim ciasto cytrynowe. Górę przyozdobiłam skórką pomarańczową kandyzowaną. Takie ciasto będzie gościło

Pieprzyć z Fantazją
babka cytrynowa - bardzo łatwa 150

cukru * 2 szklanki mąki ziemniaczanej * duże opakowanie cukru waniliowego Na lukier: * sok z cytryny ok. 1 łyżki * kilka kropel gorącej wody * 1/2 szklanki cukru pudru Białka ubiłam z odrobią soli. Kolejno dodawałam cukier waniliowy, cukier i na końcu żółtka. Wsypałam mąkę ziemniaczaną i nie przestałam miksować. Dodałam sodę, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Masło(...)roztopiłam i wlałam do masy. Tyle :) Piekłam przez 20 minut w  160 stopniach a przez następne pół godzinki w 170. Jak już ciasto się upiekło, ostudzone polałam lukrem. Do cukru pudru dodałam kilka kropel wody gorącej i sok z cytryny. Pięknie wszystko się utarło i polałam nim ciasto cytrynowe. Górę przyozdobiłam skórką pomarańczową kandyzowaną. Takie ciasto będzie gościło

Pieprzyć z Fantazją
Makowiec zawijany 345

termoobiegiem max.  40 minut. Upieczone ciasta wyjąć, rozciąć papier i przestudzić. Jeszcze ciepłe polać lukrem. Ja moje przyozdobiłam kandyzowaną skórką pomarańczy, można także posypać makiem. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki ciepłej wody Cukier puder wymieszać z wodą na gładką masę. Gdy lukier będzie zbyt gęsty, dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru

kulinarnyswiatdomi
Jagodzianki 342

instant szczypta soli 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szkl mleka 80 g masła jajko Nadzienie: 16 łyżek jagód 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Lukier: 1,5 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny kilka łyżek gorącej wody Farsz: wszystkie składniki wymieszać. Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę i dodać pozostałe suche składniki, wymieszać. Masło rozpuścić, dodać(...)wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do spodu. Przykryć ściereczka i odczekać ok. 20 minut. Jagodzianki piec ok 15-20 minut w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia. Ostudzić. Lukier: Do miski przesiać cukier puder, dodać sok z cytryny i tyle łyżek wody aby aby powstał gesty lukier. Pokryć jagodzianki. Można posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi

Smakołyki Asi
Kolorowy lukier 159

cytryny  100 gram cukru pudru Białka oddzielamy dokładnie od żółtek. Ubijamy w mikserze razem z odrobiną soku z cytryny (około jedna łyżka). Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder. Gotowy lukier rozdzielamy do małych miseczek. Do każdej dodajemy inny kolor barwnika. Smacznego

KuukBuuk
PIERNIKI NAJLEPSZE I NAJPROSTSZE – TRADYCYJNY I STARY PRZEPIS 1193

łyżeczka kakao (opcjonalnie) WYKONANIE: Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. W większej misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i kakao. Do rondelka włożyć masło, miód i cukier puder. Wszystko rozpuścić, co jakiś czas mieszając rózgą. Ciepły płyn wlać do suchych składników i wymieszać drewnianą łyżką, po czym dodać jajko i wszystko jeszcze raz wymieszać i dobrze zagnieść(...)Pierniczki piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 8-10 minut, do zarumieniania. Ciasteczka można przed pieczeniem smarować roztrzepanym jajkiem, wtedy są błyszczące. LUKIER: Szklanka cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Cukier wymieszać dynamicznie z wodą i od razu dekorować pierniczki. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodać więcej wody, jeśli zbyt rzadki, więcej cukru

Calzonella.com
Keks herbaciany z rodzynkami 165

drobnego cukru trzcinowego 300 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 łyżeczki cynamonu duża szczypta kardamonu 1 łyżka rumu Lukier: 100 g trzcinowego cukru pudru (ewentualnie biały) kilka łyżeczek soku z pomarańczy Dzień wcześniej rodzynki zalać gorącym naparem z herbaty, przykryć i odstawić. Następnego dnia przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon z kardamonem(...)wynosił 75 minut, ale piekąc tak długo spiekłam za bardzo spód, dlatego w podanym przepisie skróciłam ten czas. Przestudzony keks przełożyć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z pomarańczy

Trzeci talerz
BABKA PARZONA WANILIOWA 425

pomysłem nie tylko na nadchodzące Święta Wielkanocne. Niesamowicie mięciutka , puszysta , delikatna …. i wręcz rozpływa się w ustach … a aromat unosi się w całym domu! Oblana lukrem albo obsypana tylko cukrem pudrem tworzy fantastyczny smakołyk do popołudniowej kawy! Polecam! A jeśli chcecie ode mnie spróbować inny smak babek to zapraszam! Mam Babkę Czekoladową z kremem waniliowym … Babkę kokosową(...)temperaturę do 150C i pieczemy jeszcze ok. 20 minut na złoto. Po tym czasie wyłączamy piekarnik , uchylamy drzwiczki i studzimy babkę ok. 15 minut. Wyciągamy babkę, oblewamy lukrem i obsypujemy cukrem pudrem. Zajadamy! Smacznego! Pozostałe babki! Zapraszam

Ostra na Słodko
Ciasteczka korzenne z miętą 178

powstania gładkiego ciasta. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach około 12 minut. Lukier: do cukru pudru dodajemy ciepłą, przegotowaną wodę i miętę. Ucieramy do powstania gęstego lukru. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody. Lukier przekładamy do woreczka foliowego, odcinamy końcówkę woreczka by powstał

Smak mojej kuchni
Cytrynowa szachownica 489

łyżki spirytusu Masa budyniowa 2 budynie cytrynowe lub śmietankowe 2 szklanki wody sok z 1 cytryny 1 galaretka cytrynowa 1 kostka margaryny lub masła 2 żółtka Lukier 1 białko 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy(...)przykrywamy masą śmietanową. Na wierzch układamy na przemian herbatniki które moczymy w wodzie z dodatkiem cytryny oraz spirytusu tworząc szachownicę. lukier Białka łączymy dokładnie rozcierając z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Lukrem polewamy wierzch ciasta. Ciasto najlepiej serwować gościom jak również domownikom na drugi dzień. Ciasto wykonała Elżbieta Smacznego

kgwjanczewo