lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:62/284)

Najlepsze Rogale Marcińskie 177

łyżka rumu lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego Dodatkowo: 2 żółtka 1 jajko 1 łyżeczka cukru pudru migdały w słupkach do posypania Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka rumu lub 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki ciepłej wody Ciasto: 1. Do miski pokruszyć drożdże i zalać je ciepłym mlekiem, dodać 100g cukru(...)cukru pudru, tak przygotowaną glazurą posmarować dokładnie rogale. Na koniec posypać je grubo migdałami w słupkach i wstawić do nagrzanego piekarnika. 15. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 25-30 minut. Proszę piec na drugiej od dołu półce piekarnika (rogale trzeba obserwować, dosyć szybko się pieką). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Lukier

Mała Cukierenka
Dyniowe scones (angielskie bułeczki) 162

cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej 90g zimnego masła 1/2 szkl puree z dyni 3 łyżki śmietany jajko Lukier cynamonowy: 1/2 szkl cukru pudru  1/2 łyżeczki cynamonu odrobina wody Scones: Mąkę, cukier, sól i przyprawy wymieszać w większej misce. Dodać masło i dokładnie posiekać. Puree z dyni, śmietanę i jajko(...)koło o grubości ok 2 cm. Podzielić na 8 trójkątów. Trójkątne bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Scones piec ok 15 minut w 180 stopniach. Lukier: w miseczce wymieszać cukier puder z cynamonem i odrobiną wody na gęsty lukier. Polać bułeczki

Smakołyki Asi
Sernik zebra 133

mascarpone 5 jajek 1 szklanka drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao naturalnego Laska wanilii Spód do sernika: 150 g herbatników kakaowych 100 g masła Lukier: 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki śmietany 30% 1 łyżka ekstraktu waniliowego Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować sernik zebra? Spód(...)stężał. Zimny sernik polać nieregularnie lukrem. Sernik ma być całkowicie wystudzony, gdy sernik będzie jeszcze ciepły, to lukier się roztopi i zostanie tylko cienka warstewka. Lukier: Gorącą śmietanę dodać do cukru pudru i rozetrzeć razem z ekstraktem na lśniący i jednolity lukier. Od razu polać nim schłodzony sernik i wstawić na 15 minut do lodówki. Zobacz również: sernik czekoladowy

Kuchcik gotuje
Piernik wyborny siostry Anieli 209

już upiekło. Jeśli patyczek jest wilgotny wydłużamy czas pieczenia. Upieczony piernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimny piernik można posypać cukrem pudrem, polukrować lub zrobić na niego polewę. Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru około 3 łyżki mleka, wody lub soku z cytryny Cukier puder wsypujemy do miseczki, wlewamy do niego mleko, wodę lub sok z cytryny i mieszamy na jednolitą masę

Smakowy Raj
Seromakowiec na kruchym spodzie 217

Nigdy nie kupuję gotowego maku, zawszę dzień przed wypiekami przygotowuję domowy mak, mieszam biały z niebieskim, słodzę miodem i dodaję dużą ilość bakalii. Wierzch zostawiam do posypania cukrem pudrem lub robię cytrynowy lukier który daje kwaskowaty posmak.  Pięknych, rodzinnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam Kochani!. Przepis podaję na dużą blaszkę 36x24 cm. Ciasto kruche(...)cukru pudru - 4 łyżki kwaśnej śmietany - 1/2 szklanki słodkiej śmietany kremówki 30-36% - wanilia - sok z połowy cytryny plus skórka otarta z całej cytryny (uprzednio sparzona wrzątkiem ) Lukier cytrynowy: - 1/2 szklanki cukru pudru - sok z cytryny Dobrej jakości przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie  www. Skworcu.com.pl . Przygotowanie: 1. Ciasto kruche zagniatamy szybko i energicznie z podanych składników, zawijamy

Apetyczna babeczka
ROGALIKI KRUCHO- DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 788

masła * 1 łyżka cukru  * 1/4 szklanka mleka * 1 jajko * 1 łyżeczka suszonych drożdży * szczypta soli * powidła śliwkowe do nadzienia * odrobina mleka do posmarowania rogalików * cukier puder i woda do lukru Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem, wlać 1/4 szklanki letniego mleka, ponownie wymieszać. Zasypać łyżeczką mąki, zakryć ścierką i odstawić na 10-15 minut, aby zaczyn zaczął pracować. Masło, mąkę(...)położyć powidła śliwkowe. Trójkąt zawijać formując kształt rogalika. Każdy rogalik posmarować mlekiem. Piekarnik nastawić do 170'C, piec rogaliki około 20-22 minuty do zarumienienia.  Z cukru pudru i wody przygotować lukier. Zimne rogaliki polać lukrem. P/S Serdecznie dziękuję firmie  Jamar  za przepiękną ekologiczną torbę, która towarzyszy mi w codziennych zakupach

Zrób to smacznie
Ciasto marchewkowe 130

łyżeczka przyprawy do piernika lub kardamonu wymieszanego z cynamonem w proporcji 1:1 blacha o wymiarach: 30 x 24 cm. masło i bułka tarta do wyłożenia blachy lukier: 2,5 szklanki cukru pudru + ok. 6 łyżek soku z cytryny, opcja cukier puder do posypania Przygotowanie: Całe jaja ucieram mikserem z cukrem. Dodaję mąkę, miksuję a po chwili dolewam olej, proszek(...)temp. 180 C przez 65 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu, grzaniem góra plus dół. Przed wyjęciem sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest gotowe. Polewam lukrem: 2,5 szklanki cukru pudru plus ok. 6 łyżek soku z cytryny mieszam energicznie łyżką. Polewam równomiernie ciasto, dekoruję orzechami. SMACZNEGO Przygotujcie się na leniwe, słodkie i marchewkowe popołudnie, chociaż

Zasmakuj Kuchni
Żytnie ciasto czekoladowe z buraczkami 163

wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok 35-45 min (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. Podawać posypane cukrem  pudrem lub polane lukrem. przepis na różowy lukier:  ok 0,5 szklanki cukru pudru rozpuścić w soku z ok połowy cytryny i dodać kilka kropelek czerwonego barwnika spożywczego w płynie). Smacznego

KreatywnePiny
Rogale marcińskie 119

łyżką mleka do posmarowania Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt(...)jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 - 30 minut, aż się ładnie zezłocą. Wyjać na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 - 3 łyżki gorącej wody olejek pomarańczowy posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania Składniki utrzeć w naczyniu do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru

Kubki smaku
Babka z Bombardino 199

babki z podwójnej porcji ciasta. Zawsze mama dodawała do niej adwokat, tym razem wujek przywiózł jej z Włoch Bombardino więc zrobiła ją z nim. Jedną posypałam cukrem pudrem, a drugą mama polała lukrem z bombardino. Składniki: 4 jajka 250 g cukru 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki Bombardino 250 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Jajka ucieramy(...)później olej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w tem. 170 st. około 45 min. Studzimy babkę na kratce i posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem. Mama swoją polała lukrem rozrobionym z kieliszkiem bombardino. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Babka majonezowo-budyniowa z nutą pomarańczy 162

pieczenia   5 łyżek majonezu FOLWARK - płaskie 1 aromat pomarańczowy 3 łyżeczki skórki pomarańczowej w cukrze szczypta soli   1 łyżeczka oliwy - do wysmarowania formy silikonowej LUKIER: 2/3 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki gorącego mleka kilka kropel aromatu pomarańczowego szczypta pomarańczowego barwnika spożywczego w proszku - wystarczy ilość nabrana na czubek wykałaczki skórka pomarańczowa w cukrze - do dekoracji W dużej(...)można wyjmować!   Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do przestudzenia. Wyjmować z formy lekko ciepłe - nie będzie wtedy tak przywierać do silikonu. Aby przygotować lukier, należy utrzeć mikserem cukier puder z gorącym mlekiem - najlepiej robić to w wysokim, wąskim naczyniu, aby zawartość ne pryskała na boki. Można dodać szczyptę barwnika spożywczego dla koloru. Pod koniec ucierania wkropić

Grunt to przepis!
Ciasto ze szpinaku 125

patrzę na to przepyszne ciasto (dosłownie!;) to myślę o Shreku i robi się jeszcze bardziej słodko:) Ciasto z dodatkiem szpinaku wygląda świetnie posypane cukrem pudrem lub polane lukrem np. cytrynowym, udekorowane świeżymi liśćmi szpinaku wygląda cudnie, zachęca… Wspaniałe w smaku, w którym trudno poznać skąd ta zieleń co świadczy o tym, że szpinaku nie czuć nic, to prawda! Jest(...)szpinaku, liści 110 ml oleju rzepakowego 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu cytrynowego 170 g mąki pszennej 200 g drobnego cukru szczypta soli cukier puder do posypania lub lukier Przygotowanie: Szpinak umyj, odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru wody. Tak przygotowany szpinak umieść razem z olejem w misie blendera, zmiksuj na gładko. W oddzielnym naczyniu zmiksuj

Zasmakuj Kuchni
Świąteczne pierniczki na choinkę i prezenty 221

Decorada Delecta, 1 opakowanie maczku smak truskawkowym  Decorada Delecta, 1 opakowanie maczku smak mango  Decorada Delecta, 1 opakowanie maczku tutti frutti  Decorada Delecta . Lukier cytrynowy 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżka wrzącej wody, 1 łyżka soku z cytryny. Lukier królewski 1 białko, 200 cukru pudru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, barwniki spożywcze . Uwagi: Czas pieczenia pierniczków(...)rozwałkuj na grubość 3 mm podsypując ciasto mąką. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wytnij pierniczki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz partiami po 8 minut, wystudź. Przygotuj lukier cytrynowy - cukier wymieszaj z gorącą wodą w moździerzu, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Przy pomocy pędzelka silikonowego nanieś lukier na wybrane lub na wszystkie pierniki. Pierniki połóż na kratkę, mokry

SzczyptaSmaQ
Wegański i bezglutenowy makowiec z suchego maku #17 153

szklanki mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia zapach migdałowy schłodzona woda z puszki ciecierzycy bułka tarta do obsypania formy około 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej) sok, z połowy cytryny (na lukier) trochę mleka roślinnego (gdy ciasto okaże się za gęste) Wykonanie: 1. Zaczynamy od wsypania 4 łyżeczek mielonego siemienia lnianego do filiżanki i zalania ich wrzątkiem(...)dół i 10 minut z termoobiegiem. Upieczone ciasto po przestudzeniu bez problemu "wychodzi z formy". 11. Ciasto wyłożyłam "do góry nogami", bo to ciasto nie urośnie spektakularnie. Robimy lukier mieszając cukier puder z sokiem z połowy cytryny i polewamy ciasto. Smacznego

Kawa z mlekiem
Kruche ciasteczka migdałowe 209

nagrzanego piekarniaka na 180 C ( z termoobiegiem na 160 ) na 15-20 min.Odstawiamy ciasteczka do wystygniecia.Ciasteczka prawie gotowe :)  Szykujemy lukier.Do cukru pudru dolewamy 2-4 łyżek wrzątku I mieszamy do polączenia. Jeżeli będzie za dużo wody lukier się nie "zetnie"- podsypujemy wtedy więcej cukru. Nabieramy łyżką I robimy wzorki.Gotowe :) Prawda że było prosto I szybko :)A teraz na kawusię

Smaki Edyty