lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:55/284)

Lukier Królewski 236

lukrować pierniczki, a pierniczków w sumie upiekłam około tysiąc, więc z lukrem się zaprzyjaźniłam :)  Lukier królewski, na białkach, mój faworyt, wychodzi zawsze i zawsze śnieżnobiały, jeśli potrzeba idealnie się barwi. Źródło: Moje Wypieki. Składniki: 90 g białka 445 g cukru pudru 5 - 7 kropli soku z cytryny Wykonanie: Białka przygotowujemy dzień wcześniej. Oddzielamy białka od żółtek(...)przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc. Na drugi dzień białka przecedzamy przez sitko, wsypujemy cukier puder, sok z cytryny i mieszamy do momentu powstania śnieżnobiałego lukru. Mieszamy spiralnymi końcówkami miksera. Jeśli nasz lukier jest za rzadki dosypujemy cukru pudru. Możemy zabarwić lukier barwnikami. *z tego lukru możemy wykonać domową posypkę cukrową SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
KRAJANKA PIERNIKOWA CHOINKI 133

grudek. Dodajemy barwnik zielony, mieszamy. Lukier powinien być gęsty na tyle żeby móc nim rysować wzorki ( jeżeli będzie za gęsty dodajemy odrobinę wody, jeżeli zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru). Ja lukier przełożyłam do woreczka strunowego i odcięłam róg, w taki sposób zdobiłam piernikowe choinki. Wykonanie: masło ucieramy na gładką masę, partiami dodajemy cukier, cukier waniliowy i sól, miksujemy

Słodkie zapomnienie
Ciasto dyniowe z orzechami 175

skórek kandyzowanych (mix) 2 łyżki wanilii z karmelem od Kotanyi 2 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 2 szklanki dyni startej na grubych oczkach jarzynowych 1/2 szkl. oleju lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki soku z pomarańczy lub zimnej wody orzechy do posypania Przygotowanie: W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ze szczyptą soli, sodą, posiekaną drobno skórką kandyzowaną(...)niej ciasto, wyrównujemy. Ciasto dyniowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni z termoobiegiem ok. 45-50 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy lub wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni), możemy lukier posypać tartymi orzechami i większymi kawałkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Słodkie środy - piernikowe choinki 164

pudru 300 g masła 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g przyprawy do piernika  3 łyżeczki kakao SKŁADNIKI na lukier 2białka 2,5 szklanki cukru pudru szczypta soli DODATKOWO: cukrowe ozdoby, perełki, kolorowy cukier Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawy do piernika i kakao - suche(...)wielkościach.  Z powstałych piernikowych gwiazdek składamy choinki Sklejamy je przy pomocy lukru. Przygotowanie lukru zaczynamy od ubicia białek ze szczyptą soli na sztywna pianę. Dosypujemy cukier puder stale miksując. Lukier ma być gęsty by dobrze kleił elementy.  A potem już tylko dekorujemy wg własnego pomysłu i gustu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
domowe paluchy drożdżowe z serem 355

pieczenia. Odstawiamy na ok 10 min. do podrośnięcia. Smarujemy białkiem. Pieczemy przez ok. 20 min. w 170 st. C. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować cytrynowym lukrem. składniki na lukier cytrynowy: niewielka ilość cukru pudru sok z cytryny skórka otarta z cytryny wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Jeśli chcemy aby lukier był gęstszy dodajemy więcej cukru

Domowy Smak Jedzenia
Babeczki śmietankowe z makiem 378

babeczek. Ich wnętrze jest miękkie i wilgotne dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany, a duża ilość maku sprawia, że babeczki w przekroju są mocno piegowate. Wierzch posypałam cukrem pudrem, ale można je również udekorować lukrem, zwłaszcza jeśli miałyby znaleźć się na wielkanocnym stole. Z podanego przepisu można przygotować 6 sztuk. Babeczki śmietankowe z makiem Składniki: 120g mąki pszennej 150ml kwaśnej śmietany(...)stopniach przez około 20-22 minuty do tzw. suchego patyczka - upieczone babeczki krótko przestudzić, następnie wyjąć z formy i studzić na kratce - babeczki przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem Babeczki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Pamiętać należy, że cukier puder pod wpływem zamknięcia może wsiąkać w wilgotne ciasto, dlatego babeczki warto dekorować dopiero przed podaniem

Smakołyki Bereniki
Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem, wilgotna 180

suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy, polać lukrem (sok z połowy cytryny + cukier puder o 0,5-3/4 szklanku wymieszać do uzyskania lukru) lub oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w zamkniętym pojemniku, żeby babka się nie wysuszyła. Smacznego

CookYourself
SZNEKI Z GLANCEM 100

tego przepisu!. 1/2 kg.mąki 1 kostka masła 50 g.drożdży świeżych 3 jajka 1 szkl.mleka 1 łyżka cukru 1łyżeczka soli cukier puder sok z cytryny *************************** 1 . Drożdże połączyć z ciepłym  mlekiem . 2 . Masło utrzeć z cukrem  , jajkami , dodač mąkę , sól , a na koniec podrośniętych zaczyn . 3 . Wyrobić ciasto i uformować cienkie wałeczki ,zawijać je na kształt(...)Pozostawić do wyrośnięcia.Następnie posmarować je z wierzchu mlekiem i ułożyć na wysmarowanej blasze . 4 . piec w piekarniku  nagrzanym do 230 stopni na złoty kolor. 5 .Przygotować lukier z cukru pudru i soku z cytryny.Posmarowač lukrem przestudzoną drożdżówki.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierniczki 185

szklprzyprawa korzenna - 3 łyżkimargaryna Palma w złotym opakowaniu  - 250 gjajka - 2 sztLUKIERcukier puder - 1,5 szklbiałko jaja - 1 sztDODATKOWObarwnik zielonybarwnik czerwonyperełki srebrne PRZYGOTOWANIE:Mąkę przesiać do miski , dodać sodę i przyprawę do pierników, wymieszać. Do rondla przełożyć margarynę, dodać cukier i miód, roztopić składniki, ostudzić. Jajka wybić do mąki, dodać roztopione składniki, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić(...)duże, specjalną foremką. Układać na papierze lub prosto na blasze i piec przez 15 minut w 180 stop. LUKIER Do białka dodawać stopniowo cukier puder, ucierać. Lukier podzielić na 3 części. Jedną część lukru wymieszać z barwnikiem czerwonym , drugą z barwnikiem zielonym. Ostudzone pierniczki ozdobić kolorowym lukrem, udekorować srebrnymi perełkami, odstawić do zastygnięcia

Kuchnia Danusi
Wielkanocna Baba drożdżowa Pawła Małeckiego - Wielkanocne wypieki z Mistrzem Cukiernictwa 137

masła otarta skorka z połowy cytryny otarta skórka z połowy pomarańczy 25 g namoczonych rodzynek (może być burbon) 25 g suszonych moreli posiekanych w kostkę szczypta soli lukier  75 g cukru pudru skórka otarta z połowy pomarańczy kilka łyżek soku z cytryny Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  ciasto:  Z podanych składników odważyć 75 g mąki(...)Następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 55-60 minut.  Gorącą babę wyciągamy z formy i odstawiamy do ostygnięcia. lukier: do przesianego cukru pudru powoli dodajemy sok z cytryny i mieszamy do momentu, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy i mieszamy. Gotowym lukrem polewamy babę

Niezły Młynek
Cytrynowa, wilgotna babka 138

naprawdę polecam ten Babkę możemy upiec jedną dużą lub zrobić kilka mniejszych. To, czym potraktujemy naszą babę to też rzecz indywidualna. Niektórzy uznają tylko babki z lukrem inni z cukrem pudrem, tak więc zrób jak lubisz Mi niestety zabrakło cukru pudru i mój lukier wyszedł nader nędzny. Wasz na pewno wyjdzie rewelacyjny Drukuj Cytrynowa, wilgotna babka Składniki 4 jajka

Mieszam w Garnku
Babka pomarańczowa 156

świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy      1 łyżka ekstraktu z wanilii      szczypta soli   (do białek)        lukier:      5 łyżeczek cukru pudru      kilka łyżeczek soku wyciśniętego z pomarańczy Przygotowanie:    Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając(...)Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać aby składniki połączyły się.  Przelać do formy i piec około 50min w 180C. Dobrze wystudzić. Lukier : do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Ostudzoną babkę polukrować lukrem pomarańczowym

Amatorka kuchenna
Gniazdka wiedenskie z ciasta parzonego 162

się znowu klarowny i pozwoli usmażyć jeszcze 1 lub 2 porcje gniazdek. Po ponownym ciemnieniu musimy jednak zmienić go na nowy. Ostygnięte, ale nie zimne, gniazdka posypujemy cukrem pudrem, maczamy w lukrze, glazurze czekoladzie i dowolnie dekorujemy. GLAZURA: cukier puder mleko barwnik - opcjonalnie Do cukru pudru dolewamy zimne mleko i mieszamy. Konsystencja powstałego lukru jest sprawą indywidualną. Zależy

Kuchnia od dwojga
MOCNO CYTRYNOWA BABKA Z ŻURAWINĄ. NAJLEPSZA! 182

upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest upieczona.  Po wystygnięciu można babkę polukrować lub posypać cukrem pudrem, co oczywiście  pominęłam, bo nie przepadam za polewą, lukrem ani cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
Babka Wielkanocna piaskowa 174

cytrynowego 2 łyżki oleju masło do smarowania formy (pojemność formy 2,5 litra, wymiary około 25 x 10 cm) do dekoracji: kandyzowana skórka z pomarańczy i płatki migdałów lukier: szklanka cukru pudru + 2 łyżki mleka + kilka kropel aromatu pomarańczowego Przygotowanie babki: Smaruję masłem formę. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam ze szczypta soli na sztywno. Stopniowo do ubitych białek dodaję(...)ciasto wlewam do formy. Piekę 50 minut bez termoobiegu, grzaniem góra-dół. Gotową babkę wyjmuję z piekarnika, studzę w formie, wyjmuję i polewam polewą, dekoruję. Przygotowanie lukru: Mieszam ze sobą energicznie cukier puder i mleko, dodaję aromat, polewam babkę i posypuję skórką i migdałami. Smacznego! (przepis pochodzi z gazety TeleTydzień, kwiecień 2017, lekko go zmodyfikowałam zamiast 4 czubatych łyżek majonezu

Zasmakuj Kuchni