sera (może być z wiaderka) ok 280 g mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 żółtka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki śmietany 18 % tłuszcz do smażenia lukier lub cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie robota i zagnieść dość lepkie ciasto. Na stolnicy wysypać odrobinę mąki. Ciasto przełożyć i delikatnie rozwałkować(...)Gotowe oponki smażyć na głębokim tłuszczu (można z dodatkiem alkoholu) po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor. Usmażone oponki osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
Sto kolorów kuchnitych drobinek wymagało ode mnie sporo cierpliwości. Jednak efekt wynagrodził czas spędzony nad papierem do pieczenia :) Do czego możemy wykorzystać posypkę? Do czego tylko chcemy Kochani! Składniki: Lukier królewski cukier puder barwniki spożywcze Wykonanie: Po lukrowaniu ciasteczek zostało mi trochę lukru, więc na tzw oko dodałam cukier puder i barwnik, wymieszałam. Cukru pudru musimy dodać tyle,żeby uzyskać taką
Blondynka Gotujesłodkim dżemem lub kremem budyniowym. A oponkom wystarczy cukier puder, choć z lukrem też byłyby pyszne. Składniki: 270 g mąki pszennej 1 łyżka cukru 120 g jogurtu naturalnego 2 żółtka 20 g świeżych drożdży 10 łyżek mleka 27 g masła szczypta soli smalec do smażenia cukier puder do posypania lukier marmolada lub krem do nadziania Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki(...)rozgrzać smalec, smażyć pączki i oponki na rumiano z obu stron. Jeszcze ciepłe pączki nadziać przez szprycę marmoladą lub kremem budyniowym (użyłam gotowego nadzienia Lauretta ). Oponki i pączki oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Smaker
Kuchnia domowa Anisłodki podwieczorek. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko 6 żółtek 100 g masła 100 g cukru pudru ok. 350 g jagód 1 łyżka mleka Lukier Sposób przygotowania: Drożdże muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże należy pokruszyć i wrzucić do kubka. Następnie zalewamy je połową ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru oraz(...)Bułeczki układamy na blaszce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wierzch jagodzianek smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy przez ok. 15 minut na złoty kolor. Gotowe jagodzianki polewamy lukrem lub cukrem pudrem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnełyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej • 3/4 szklanki oleju roślinnego • 3 duże jaja lub 4 mniejsze • 1 szklanka brązowego cukru • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Lukier: • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru • 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy • 2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy Proporcje lukru można zmniejszyć, dla mnie było go za dużo, na taką ilość muffinów(...)formie lub w jednorazowych papilotkach, ustaw na kratce w piekarniku i piecz przez ok. 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty). W międzyczasie przygotuj lukier: Wymieszaj cukier puder ze skórką i 2 łyżkami soku z pomarańczy. W razie potrzeby dolej więcej soku aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję lukru. Babeczki wyjmij z piekarnika, a po 10 minutach wyłóż
Calzonella.comLukru do Dekoracji Ciast i Deserów - Przepis: 1 białko jaja ok. 1,5 szklanki cukru pudru barwniki w proszku (opcjonalnie) perełki cukrowe Kwiatuszki z Lukru do Dekoracji Ciast i Deserów - Sposób przygotowania: Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie(...)lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty (gdy będzie zbyt rzadki kwiatuszki się rozpłyną, gdy zbyt gęsty - będziemy mieć trudności z wyciskaniem kształtów). Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru. Jeżeli chcemy przygotować kolorowy lukier to dzielimy
Słodka Stronacytrynowego (można pominąć lub dodać 2-3 krople aromatu cytrynowego) skórka otarta z 2 cytryn 1 i 1/3 szklanki cukru 200ml maślanki 70ml soku z cytryny Lukier: 1 i 1/3 szklanki cukru pudru około 6 łyżek soku z cytryny Ciasto: 1. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać. 2. Masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem, ucierać przez około(...)ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Cukier puder przełożyć do miski, sok z cytryny zagotować i zalać nim cukier puder, wymieszać mikserem. Gotowym lukrem udekorować babkę (jeśli lukier będzie zbyt lejący proszę dodać jeszcze troszkę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty troszkę gorącej wody). Ciasto odstawić na chwilę, aż lukier stężeje. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery
Mała Cukierenkapszennej 100 g cukru pudru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek 500 g bakali (ja użyłam: 100 g rodzynek, 100 g żurawiny (posiekanej), 100 g daktyli (posiekanych), 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy, 100 g migdałów (drobno posiekanych), 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)) 1 arkusz wafla wykonanie: Bakalie mieszamy z mąką. Żółtka miksujemy z cukrem, aż uzyskamy jasną masę(...)wafel wykładamy ciasto z bakaliami. Pieczemy w 170- 180 st. C, przez ok. 35-40 min. Po upieczeniu studzimy na kratce, polewamy lukrem i dowolnie dekorujemy. składniki lukier: 100 g cukru pudru ok. 10 g soku z cytryny ok.5 -10 g wody wykonanie: Cukier puder dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny oraz wodą. Jeśli potrzebujemy uzyskać gęstszy lukier dodajemy więcej
Domowy Smak Jedzeniapszennej 100 g cukru pudru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek 500 g bakali (ja użyłam: 100 g rodzynek, 100 g żurawiny (posiekanej), 100 g daktyli (posiekanych), 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy, 100 g migdałów (drobno posiekanych), 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)) 1 arkusz wafla wykonanie: Bakalie mieszamy z mąką. Żółtka miksujemy z cukrem, aż uzyskamy jasną masę(...)wafel wykładamy ciasto z bakaliami. Pieczemy w 170- 180 st. C, przez ok. 35-40 min. Po upieczeniu studzimy na kratce, polewamy lukrem i dowolnie dekorujemy. składniki lukier: 100 g cukru pudru ok. 10 g soku z cytryny ok.5 -10 g wody wykonanie: Cukier puder dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny oraz wodą. Jeśli potrzebujemy uzyskać gęstszy lukier dodajemy więcej
Domowy Smak Jedzeniaprostszym wydaniu. Świetnie smakują, jak również wspaniale nadają się na oryginalny prezent dla ulubionej koleżanki dziecka. Składniki ciasto 2,5 szkl mąki 250 g masła 3/4 szkl cukru pudru 3 żółtka lukier 1 białko ok. 1,5 szkl cukru pudru sok z cutryny barwniki spożywcze 1. Z mąki, żółtek, cukru i zimnego masła zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię(...)Odcinamy węższą stronę. W ten sposób nadamy odpowiedni kształt. Pieczemy około 15- 20 minut w 200 º C. 3. Kiedy ciastka dobrze przestygną, przygotowujemy lukier. Ubijamy białko na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy przesiany cukier puder a pod koniec dolewamy sok z cytryny według uznania. 4. Gotowy lukier dzielimy na kilka części i łączymy z odpowiednimi kolorami. Dekorujemy według wzoru. Zostawiamy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywyrób serowy :) - 7 jajek ( oddzielić białka od żółtek ) - 300 g cukru pudru - 130 g miękkiego masła - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - kilka kropel olejku waniliowego lukier : - szklanka cukru pudru - sok z jednej cytryny jeśli nie lubimy za dużo lukru zrobić z połowy porcji ,sok dolewać do cukru aż do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany ,ucierać kilka minut Sposób wykonania : Składniki
Wypieki RenePyszne pączusie oblane lukrem i czekoladą. Składniki: 0,5 kilograma mąki 5 żółtek 50 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 200 ml. letniego mleka 75 gram masła 75 gram cukru pudru szczypta soli 30 ml. wódki lub spirytusu Lukier: 150 gram cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)stron na złoty kolor.Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Pączki smarujemy lukrem za pomocą pędzelka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią pączki. Pączki możemy posypać cukrem pudrem
Bajeczna Kuchniaspirytusu lub innego mocnego alkoholu skórka otarta z cytryny lub pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej Dodatkowo: marmolada do nadziania tłuszcz do smażenia ( u mnie olej rzepakowy + smalec ) cukier puder do oprószenia lub lukier ( na tę ilość - około 1 szklanki cukru pudru + 3-4 łyżki gorącej wody - utrzeć razem do gładkości; gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru pudru
Opowieści z piekarnikakostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Składniki na lukier: Szklanka cukru pudru Białko z jajka Dodatkowo: foremki w kształcie gwiazdek różnej wielkości Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia(...)piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut. Lukier królewski: W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem. Wystudzone choinki dekorujemy, łączymy ze sobą za pomocą płynnego lukru nakładanego na środek ciasteczka i przykrywanego kolejnym od największego do najmniejszego. Najmniejszą gwiazdkę umieszczamy na szczycie każdej choinki. Odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru
Podróż w kulinaria