startej na grubych oczkach 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy 2 szklanki mąki pszennej typ 500 3/4 szklanki cukru pudru i dwie łyżki gorącej wody na lukier Wykonanie : Jaja roztrzepać i zmiksować z cukrem. Stale miksując dodawać: cynamon, sodkę, proszek, stopniowo olej i olejek. Następnie łyżka po łyżce wkręcić makę, a na samym(...)wstawić na 55 minut do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, a wyjmujemy kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów i ładnie sie zarumieni (do suchego patyczka). Lukier: Do cukru pudru dodać wodę i przez 2-3 minuty ucierać, aż masa całkowicie sie połączy. Polać lukrem przestygniętą babkę. Uchylić drzwiczki i pozwolić babce stygnąć :-) Zachęcam do zajrzenia na blogowy
Poezja Smaków - blog kulinarny120g cukru 2 łyżki cukru waniliowego Delecta 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 2 op. przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Lukier: 2 białka ok 4 szkl cukru pudru lub więcej Kolorowe posypki i cukierki do dekoracji Delecta: -maczek truskawkowy -maczek mango -maczek tutti frutti -kuleczki zbożowe w różowej skorupce 1/2 tabl. mlecznej czekolady kilka(...)wycinamy 2 części. Podstawa domku: 15x21cm. Lukier: Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać cukier puder i ucierać do czasu aż otrzymamy gęsty, gładki lukier. Do dekoracji i zbudowania domku warto zrobić lukier z 1 białka i 2 szkl cukru pudru. Gdy domek wyschnie zrobiłam drugą część lukru z drugiego białka i wykończyłam nim domek. Na początku dekorujemy
Smakołyki Asidrożdżowe, bardzo puszyste, delikatne, lekko słodkie, dzięki dodatkowi ziemniaków bardzo smaczne nawet 2 dnia (o ile przechowywane w szczelnej puszce), z dodatkiem rodzynek lub innych bakalii, polane lukrem, czekoladą lub posypane cukrem pudrem. W mojej rodzinie uwielbiane przez męża i moją mamę. Pozycja obowiązkowa na Świątecznym stole. Inspiracja forum gazety wyborczej oraz Moje wypieki. Składniki na 2 formy z kominem(...)formy do piekarnika i piec 30-35 min lub do „suchego patyczka”, wsadzić patyczek w środek ciasta – jeśli jest suchy to ciasto jest gotowe. Lukier: 1 szklanka cukru pudru Sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 łyżki wrzątku (ewentualnie) Przygotować lukier. Cukier utrzeć z sokiem z cytryny, jeżeli będzie taka konieczność – lukier wyjdzie zbyt gęsty dodać wrzątek
moj przepis namały cukier wanilinowy [16g] 3 jajka - małe 1/2 szkl. oleju 1 aromat waniliowy 1/3 szkl. zimnego mleka 2 szkl. mąki 2-3 garście świeżych jagód LUKIER: 1/2 szkl. cukru pudru kilka kropel aromatu waniliowego szczypta fioletowego barwnika spożywczego 1-3 łyżki gorącego mleka - ilość płynu zależy tu od stopnia płynności lukru jaki chcemy uzyskać, u mnie akurat wyszedł(...)odwracam blaszkę z ciastem, aby oba jego końce dokładnie się upiekły. Gdy ciasto trochę przestygnie, wyjąć je z formy na metalową kratkę. W międzyczasie przygotować lukier, ucierając mikserem cukier puder z aromatem, barwnikiem i gorącym mlekiem. Po zupełnym ostygnięciu ciasta, polukrować je i odstawić do zastygnięcia lukru. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: RÓŻOWA KUCHNIA - Jagodzianki TERESA WALCZAK
Grunt to przepis!łyżek oleju słonecznikowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 cukier waniliowy aromat migdałowy Kuleczki marcepanowe: 100 g marcepanu odrobina czerwonego barwnika w żelu Lukier czekoladowy: 100 g cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 2 łyżki mleka 1 łyżeczka masła kolorowa posypka do dekoracji Sposób przygotowania: KULECZKI MARCEPANOWE: Masę marcepanową wyrabiamy z odrobiną czerwonego barwnika, formujemy małe(...)mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do dużej silikonowej formy na babę Pieczemy około 50 minut w temp 180*c-do suchego patyczka. Schłodzoną babę wyjmujemy z formy. LUKIER CZEKOLADOWY: Cukier puder przesiewamy z kakao przez sitko do spulchnienia. Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, podgrzewamy do rozpuszczenia, następnie wlewamy do cukru i kakao i ucieramy całość na gładką
Wanilia i Kardamonprzesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty. Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru. Gotowy lukier umieszczamy w foliowym woreczku (w kształcie rożka) i obcinamy wierzchołek. Im mniejszy otwór(...)godziny , a najlepiej całą noc do zastygnięcia. Następnie bardzo delikatnie i ostrożnie odrywamy dekoracj e z folii . Gotowymi lukrowymi płatkami dekorujemy wierzch babeczek. Można dodatkowo oprószy ć babeczki cukrem perlistym. Moje posty
Słodka Stronawanilią 4 łyżki mleka 160 g miękkiego masła Nadzienie 2 kg jabłek 1/3 szkl. cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Lukier 2 szkl. cukru pudru odrobina gorącej przegotowanej wody Sposób 1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy. Ciasto jest dość lepkie więc można sobie pomóc używając(...)ciasta stopniowo zdejmując papier. 4. Szarlotkę pieczemy ok. 35 min. w temp. 180 stopni, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do wystudzenia. 5. Przestudzone ciasto polewamy lukrem zrobionym z połączenia cukru pudru z gorącą wodą. Nadzienie: Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do dużego rondla/garnka, dolać
Kuchenne aromatypieczenia ¾ szklanki cukru skórki starte z dwóch cytryn, na drobnych oczkach opcjonalnie: pół łyżeczki aromatu cytrynowego 1 szklanka mleka 2 jaja ½ szklanki oleju rzepakowego szczypta soli cukier puder do dekoracji, opcjonalnie lukier Przygotowanie: Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się. Formę(...)wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Piekę ciasto w temp. 180 C przez 40 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem lub lukrem. Moje ciasto cytrynowe gotowe
Zasmakuj Kuchniłyżki cukru 500 g mąki tortowej 1 łyżka domowego cukru waniliowego (lub torebka sklepowego) 1 jajko 4 żółtka (pozostałe białka można zamrozić lub zrobić bezy) 50 g roztopionego i ostudzonego masła 2 łyżki mocnego rumu (może być spirytus, jednak rum to lepszy smak) 1,5 litra oleju rzepakowego, ryżowego, koksowego lub palmowego marmolada lub konfitura do nadziewania, cukier puder(...)wciskamy z boku pączka nadzienie. Jeśli nie macie rękawa, to przed smażeniem pączków na każde kółko połóżcie nadzienie i dokładnie zalepcie ciasto, formując z niego kulkę. Pokrywamy lukrem, skórką pomarańczową bądź cukrem pudrem. Ważne informacje: składniki na ciasto muszą wszystkie mieć temperaturę pokojową spirytus lub rum pomaga ścinać białko zawarte w mące i jajkach, a to ogranicza wchłanianie tłuszczu optymalna
ladykitchenoleju 1 jajko sok i starta skórka z jednej pomarańczy 2 krople olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego(jak nie macie pod ręką to można pominąć) dodatkowo: 200g cukru pudru do lukru Przygotowanie: Osobno mieszamy w misce suche składniki, a w drugiej mieszamy mokre składniki wraz ze skórką z pomarańczy i połową soku (drugą połowę wykorzystamy do lukru) Następnie połączyć(...)pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem 15-18 min jeśli nie macie termoobiegu to w 200 stopniach ok 15 min, resztę soku z pomarańczy i dodatkowy cukier puder mieszamy na gładki lukier polewamy nim lekko przestudzone babeczki smacznego
Swojskie jedzonkoszklanki drobnego cukru 500 g mąki pszennej 125 g masła /roztopionego 2 szklanki dowolnych owoców szczypta soli KRUSZONKA 100 g mąki 75 g masła 4-5 łyżek cukru LUKIER ²⁄₃ szklanki cukru pudru ¹⁄₂ białka lub 1-2 łyżki soku z pomarańczy/cytryny/wody WYKONANIE CIASTO :W miseczce rozcieramy drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Stopniowo, cały czas mieszając(...)wypełniło formę po brzegi. Na cieście równomiernie rozkładamy ćwiartki truskawek, połówki wiśni bez pestek, jagody, maliny, itp. Posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 20-30 minut, do ponownego wyrośnięcia. LUKIER : W miseczce ucieramy cukier puder stopniowo dodając białko lub sok z cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy
cool and mintymąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru cukier waniliowy ( 16 g ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny cukier puder do lukru bułka tarta do foremki Sposób przygotowania: Jajka rozbijamy i oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z 1 i 1/2 łyżeczką proszku do pieczenia(...)wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut. Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy .( 10 łyżek cukru pudru. łyżka wyciśniętego soku z cytryny i łyżka ciepłej wody - wszystkie składniki ucieramy ) Smacznego
Różne smaki w kuchnigram mąki pszennej 200 gram miodu 150 gram masła 200 gram cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 10 gram sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika Lukier do dekoracji: 1,5 szklanki cukru pudru 1 białko jajka sok z jednej cytryny Dodatkowo do dekoracji: perełki kolorowe gwiazdki kolorowe posypka kolorowa foremki w kształcie gwiazdek w różnych rozmiarach rękaw cukierniczy Sposób(...)Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotowujemy lukier do dekoracji.Białko ubijamy na sztywno dodając po trochu cukier puder,na końcu dodajemy sok z cytryny.Gdyby lukier okazał się za rzadki to trzeba dodać trochę cukru pudru,a jak za gęsty to soku z cytryny. Choinki sklejamy zaczynając od największej gwiazdki smarując środek
Bajeczna Kuchniałyżki startej skórki z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 1/2 szklanki oleju roślinnego 1 1/2 szklanki jagód (świeżych lub mrożonych) 1 łyżka mąki pszennej Składniki na lukier: 1 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu wanilii mleko do rozcieńczenia lukru w razie potrzeby Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC i natłuść keksówkę(...)wmieszaj je do przygotowanego ciasta. Przełóż ciasto do przygotowanej keksówki, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut lub do suchego patyczka.. W celu przygotowania lukru, wymieszaj rózgą cukier puder, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Gdyby był zbyt gęsty dolewaj po odrobinie mleka cały czas mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika
karmelowydrożdży * około 3/4 szklanki mleka * 1 jajko * 2 łyżeczki cukru * szczypta soli Kruszonka: * 4 łyżki cukru * 1/4 szklanki mąki * około 30 g masła Dodatkowo świeże truskawki i cukier puder do zrobienia lukru. Wykonanie: W miseczce wymieszać drożdże z cukrem, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać. Zasypać wszystko łyżką mąki, zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut(...)zagniatać tak by powstała drobna kruszonka. Kruszonkę posypać na drożdżówki. Piekarnik nagrzać do 170'C i piec drożdżówki około 20- 25 minut. Wystudzone drożdżówki polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody
Zrób to smacznie