lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:91/284)

70. Słodkie 70., czyli ciasto drożdżowe w różnych odsłonach. 271

pieczenia, ponieważ baaaardzo, ale to bardzo dużo zależy od piekarnika, termoobieg, jego brak itp. dlatego należy kontrolować swoje wypieki, oglądać jak rosną i rumienią się.) My swoje ozdobiłyśmy lukrem z cukru pudru i wody i kolorową posypką cukrową. Odrywaniec cynamonowy już w kolejnym wpisie- co za dużo to niezdrowo! Polecamy Wam przygotowanie tych słodkości na wolne popołudnia, są pyszne

Symfonia Smaków
Szarlotka kukurydziana z bezą 210

jabłka.  Białka ubić na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru. Rozsmarować na cieście.  Piec około 50minut w temp 170-180st. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.  * można użyć zwykłego cukru zmieszanego z 3/4 łyżeczki cynamonu i szczypty gałki muszkatołowej. Równie pyszne szarlotki możecie zamówić na stronie Twojej Cukierni

Z miłości do słodkości
Babka ucierana 137

proszku do pieczenia szklanka cukru pudru 5 jajek skórka otarta z 1 cytryny, umytej i sparzonej 3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Lukier królewski: 1 białko 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Wykonanie:  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem i skórką cytrynową na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy(...)jest upieczona w środku. Po upieczeniu babkę zostawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie wyjmujemy z formy. Lukier: białko umieszczamy w misce, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Ucieramy do powstania gęstego, kremowego lukru. Lukrem dekorujemy babkę. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.  SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Ciasto kawowe z orzechami i kawowym lukrem 162

orzechów pekan  100 g orzechów brazylijskich szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kawy rozpuszczone w 1 łyżce wrzątku lukier 1 łyżka kawy rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku 100 g cukru pudru Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy na 160 C i przygotowujemy keksówkę około 20 cm, którą wykładamy papierem pergaminowym. W misce(...)chcesz) kilka zostawiamy do dekoracji.  Przelewamy ciasto do formy keksowej i pieczemy ok 40-55 minut. Sprawdź wykałaczką czy ciasto nie przywiera, wtedy będzie gotowe. Lukier rozpuszczoną kawę łączymy z cukrem pudrem, mieszając wszystko do momentu kiedy powstanie gładka konsystencja lukru. Możesz użyć więcej cukru albo więcej wody - to zależy od Ciebie :) Gotowym lukrem polej upieczone ciasto i udekoruj

Niezły Młynek
Kokosowe ciasto z cytryną 166

kokosowego mleka sok i otarta skórka z 2 cytryn, około 100 ml 225 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g kokosowych wiórków Lukier 250 ml cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny i otarta skórka, gęsty lukier kokosowe wiórki do posypania Utrzyj kokosowy olej z cukrem. Dodaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodaj otartą skórkę(...)więcej) przez 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i studź przez pierwsze 10 minut w formie. Wyjmij na metalową kratkę do pełnego ostudzenia. Utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny i otartą skórką. Posmaruj nim ciasto i posyp kokosowymi wiórkami. The post Kokosowe ciasto z cytryną appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Czekoladowy chlebek cukiniowy 226

szklanki startej cukinii; 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego; 1 szklanka (140 g) drobno posiekanej, czekolady deserowej lub gorzkiej (u mnie z gorzką o zawartości kakao min. 70 %). LUKIER: 1 i 1/4 szklanki cukru pudru; 1 - 2 łyżki mleka (u mnie 2%); 60 g czekolady deserowej lub gorzkiej (w kawałku) do przygotowania wiórek do oprószenia ciasta po wierzchu. DODATKOWO: Forma keksowa(...)celu lekkiego przestudzenia.  Po tym czasie ciasto wyjąć z formy, odkleić papier do pieczenia i przełożyć na kratkę w celu całkowitego wystudzenia. W międzyczasie przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder. Wlać mleko. Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną. Za pomocą obieraczki do warzyw , pozostałą czekoladę (60 g), pościnać w wiórki.  Wystudzone ciasto oblać lukrem i oprószyć wiórkami czekoladowymi

Gospodyni Miejska
ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM 186

szklanka maku białego Radix-Bis 100 g orzechów włoskich/laskowych 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1/2 szklanki melasy trzcinowej Radix-Bis 2 jajka Lukier: 2 łyżki śmietany 30% 3/4 szklanki cukru pudru garść orzechów włoskich/laskowych Wykonanie: Nadzienie: Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 15 min. Odstawiamy na kolejne(...)ciasta. Obie rolady przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 min. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Orzechy drobno siekamy. Rolady prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy posiekanymi

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto „Cmentarz” 403

mleka 175ml oleju 50g kakao 4 jajka 1 ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 150g gorzkiej czekolady 100ml śmietany kremówki Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Barwnik spożywczy (biały, szary lub czarny) Ponadto:  Kilka podłożonych biszkoptów, kostka gorzkiej czekolady na napisy Do dużej miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy proszek do pieczenia(...)piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce. Przygotowujmy lukier: Do szklanki wbijamy białko, a następnie stopniowo dosypujemy cukier puder, aż otrzymamy pożądaną konsystencje. Powstały lukier dzielimy na pół. Jeden dobarwiamy na biało, a drugi na szaro. Podłużne biszkopty tniemy na pół i smarujemy pędzelkiem szarym lukrem. Białym lukrem napełniamy rękaw cukierniczy

Kolizje Smaków
Pierniczki świętego Mikołaja 148

masła 82% 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki prawdziwego miodu Szczypta mielonego białego pieprzu Szczypta soli Lukier królewski do dekoracji: 1 białko 1 szklanka cukru pudru odrobina aromatu cytrynowego do smaku Sposób przygotowania: Pierniczki: Mąkę przesiać do miski dodać   cukier puder, sodę , przyprawę do piernika, szczyptę soli i białego pieprzu, pokrojone(...)koloru-uważać aby ich nie przypalić bo będą gorzkie i do niczego. Wystudzić. Lukier: Białko jajka o temp pokojowej umieścić w misie miksera, wsypać przesiany przez sito cukier puder-to gwarancja udanego lukru! I miksować przez 10 minut na wolnych obrotach aż lukier będzie gęsty i lśniący, wtedy dodać kilka kropel np. cytrynowego aromatu i wymieszać. Lukier jest gotowy

Wanilia i Kardamon
Babka z szampanem 155

cukier umieszczamy w małym garnuszku. Następnie, cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu. Gdy cały cukier się rozpuści zdejmujemy garnuszek z palnika. Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 1,5 łyżki śmietany kremówki 30/36% 3-5 łyżek szampana W miseczce mieszamy cukier puder z kremówką. Dodajemy, łyżka po łyżce, szampana i dokładnie(...)mieszamy. Szampana dodajemy, aż otrzymamy odpowiednio gęsty lukier. Gdy wyjdzie za rzadki wsypujemy trochę cukru pudru.   Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. Kwaśną śmietanę można zastąpić mlekiem z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny. Po dodaniu soku do mleka czekamy ok 5 minut, zanim dodamy

Słodki Pomysł
Z okazji narodzin - ciasteczka 150

sztuk) 100 g cukru pudru 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 1 jajko 1 żółtko skórka otarta z 2 cytryn lukier królewski: 60 g białek 300 g cukru pudru czerwony lub różowy barwnik spożywczy w paście odrobina wody Cukier puder i mąkę przesiać, dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać jajko(...)koła i serca. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachwując odstępy. Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Ostudzić na kratce. Cukier puder i białka utrzeć na gładki, gęsty lukier. Nie ubijać. Podzielić na 3 części, do 2 dodać barwnik tak, aby uzyskać 2 znaczącą się różniące odcienie różu.  Przełożyć część lukru do trzech woreczków

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Idealna babka cytrynowo- jogurtowa. Szybko, świeżo, prosto - Donna Hay, recenzja i konkurs. 221

łyżki soku z cytryny (daję więcej) 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego 1 3/4 szklanki cukru (daję mniej) 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Lukier cytrynowy 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki soku z cytryny Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Okrągłą formę na babkę natłuścić i obsypać mąką.  W misce wymieszać razem jajka, olej, skórkę(...)szczyptę soli. Wymieszać dokładnie, aby pozbyć się grudek. Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 minut.  W tym czasie przygotować lukier. W miseczce wymieszać na gładko cukier puder z sokiem z cytryny. Upieczoną babkę wyjąć z formy i jeszcze gorącą polać z wierzchu lukrem.  Co zrobić, aby otrzymać książkę Donny Hay "Szybko, świeżo

KUCHARNIA
Ciasto cytrynowe 130

mąki pszennej 250 g miękkiej margaryny lub masła 250 g cukru 4 jaja 1 cytryna czubata łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: sok z cytryny kilka łyżek cukru pudru (do szukania pożądanej konsystencji lukru) Dodatkowo: skórka otarta z cytryny Wykonanie: Skórkę z cytryny ścieramy na tarce, wyciskamy sok i mieszamy ze sobą. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę(...)godziny w temperaturze 180 stopni (patyczkiem sprawdzamy stan upieczenia). Gdy ciasto jest już upieczone wyjmujemy je z formy i studzimy. Aby przygotować lukier mieszamy ze sobą sok wyciśnięty z cytryny wraz kilkoma łyżkami cukru pudru (do pożądanej konsystencji). Dodatkowo dekorujemy cytrynową skórką. Smacznego

MyCookBook.pl
Zawijane keksowe bułeczki z lukrem. 139

cukru pudru Dodatkowo: 30 dag  mieszanki keksowej 2 łyżki masła lub margaryny mąka pszenna do posypania stolnicy kolorowa cukrowa posypka według uznania Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto: Jajka i żółtko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym(...)znacznie urosną. Z każdej rolady wykroimy 10 bułeczek. 4. Pieczenie: Bułeczki od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy. 5. Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem przez kilka minut, cukier dodajemy stopniowo, ponieważ jego ilość zależy od wielkości białka. Gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy nim bułki. Następnie dekorujemy kolorową posypką

Izabelawkuchni
Babeczki z makiem 184

Uformowane babeczki odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około 20 minut, aż będą rumiane. Gotowe babeczki możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować gęstym lukrem (mój zrobiłam z odrobiny mleka i cukru pudru). Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy