lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:105/284)

Lukier królewski- przepis podstawowy 108

lukier królewski od zwykłego? Przede wszystkim tym, że królewski robi się na białkach. Ten lukier jest trwalszy, szybciej wysycha i ma piękny, śnieżnobiały kolor. Obowiązkowy podczas dekoracji ciasteczek czy pierniczków. Polecam! Składniki:   2 białka, schłodzone minimum 12 godzin w lodówce 350 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny opcjonalnie barwniki spożywcze Przygotowanie: Białka(...)umieścić w misce i zacząć ubijać. Gdy lekko się spienią dodawać przesiany cukier puder. Miksować na najniższych obrotach miksera przez 10-15 minut do powstania gęstego, białego lukru. Na koniec dodać sok z cytryny oraz opcjonalnie barwniki spożywcze. Jeśli lukier jest za rzadki- dodać trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty- dodać jeszcze troszkę soku z cytryny. Lukier ma odpowiednią konsystencję

Nastoletnie Wypiekanie
Pyszne drożdżowe bułeczki 141

białego sera - ok. 2-3 łyżki cukru - jajko - trzy łyżki rodzynek lub skórka pomarańczowa Wykonanie W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie mieszając wszystkie jego składniki. lukier:    - 2/3 szklanki cukru pudru - 2- 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie Wymieszać na gładką masę, w razie potrzeby dodać nieco więcej soku z cytryny. Lukier powinien spływać powoli z łyżeczki. Wykonanie

w mojej kuchni
Serduszkowe oponko-donuty / Heart-shaped donut 119

półtłustego twarogu 1,5 łyżeczki sody oczyszczinej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżeczki octu 3 żółtka 200 g. kwaśnej śmietany 18% Lukier 1 szkl. cukru pudru 100 g. mrożonych czerwonych porzeczek 2 łyżeczki cukru Oraz ok. 750 ml. oleju do głębokiego smażenia cukrowe posypki serduszka, kuleczki, maczek itp. Mąkę wymieszaj z sodą, cukrem, cukrem z wanilią(...)się zagotują. Gotuj 2 minuty i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się skórek i pesteczek. Wystudź. Do wyższego naczynia (np. miseczki) wsyp cukier puder, dodaj sok z porzeczek i miksuj mikserem przez 2 minuty. Wystudzone serca udekoruj lukrem i ozdób posypkami. Zaczekaj, aż lukier zastygnie. Ingredients: (about 36 pieces) 350 grams of wheat flour + about 5 tablespoons for podsypowania

Delicious Place
Huesos de Santo, czyli rurki "kości świętego" 256

cukier puder do podsypania marcepanu Krem z żółtek 4 żółtka 100 g cukru 50 ml wody Lukier (ten krok pomijam, bo dla mnie deser i bez lukru jest niesamowicie słodki) 100 g cukru pudru 30 ml przegotowanej wody łyżka soku z cytryny W blenderze lub malakserze zmielić migdały na proszek. Zagotować wodę z cukrem. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gorący(...)zgęstnienia masy. Zajmie to ok. 15-20 minut. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać marcepanowe rurki z obu stron żółtkową masą. Przegotowaną wodę wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. W lukrze obtaczać marcepanowe rurki, by nabrały szklistości. Odkładać do wyschnięcia. Rurki przechowywać w lodówce

Weekendy w domu i ogrodzie
Dyniowe babeczki na musie z dyni 146

dobrze :) Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do papilotek i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut - do suchego patyczka. Polewamy lukrem i już! Lukier: 16 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Do gorącej wody wsypujemy po łyżce cukru pudru cały czas dokładnie mieszając. Po którejś z kolei łyżce nasza masa

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
śliwki z lukrem na drożdżówce... 145

minut do wyrośnięcia KRUSZONKA: 100 gram miękkiego masła, 100 gram cukru, 200 gram mąki - wyrobić palcami kruszonkę i posypać na ciasto - piec w 200C około 40 minut LUKIER: 3/4 szklanki cukru pudru rozetrzeć z 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką gęstej śmietany - polać lukrem upieczone ciasto.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kruche ciasto z czerwoną porzeczką i różowym lukrem 149

jest znakomite na upalne dni. Smaki świetnie się równoważą, a różowy lukier nadaje wypiekowi elegancji. Ciasto pozostaje kruche przez dobre kilka dni. Bardzo polecam!     Składniki: (na tortownice o średnicy ok. 20 cm) Ciasto kruche:  150 g zimnego masła 2 żółtka 100 g cukru pudru 250-300 g mąki(...)pszennej  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 500 g czerwonej porzeczki 3/4 szkl cukru 2 kopiaste łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kaszy manny Różowy lukier: 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka wody 1 łyżka soku z czerwonej porzeczki (najlepiej świeżo wyciśnięty) Dodatkowo: czerwona porzeczka do dekoracji Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami

Nastoletnie Wypiekanie
Cytrynowe ciasto z malinami, jagodami, kruszonką i lukrem malinowym. 147

szklanka malin 1 szklanka jagód Kruszonka: 3 łyżki masła 3 łyżki brązowego cukru, o grubych ziarnach 3 łyżki mąki 5 łyżek zmielonych orzechów włoskich Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 maliny sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy masło i gotujemy, aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i łączymy z mlekiem(...)zimnego piekarnika i nastawiamy na 180 ° C. Będzie ono rosło wraz z temperaturą. Pieczemy 40-50 minut. Przechodzimy do przygotowania lukru. W miseczce rozgniatamy maliny i zalewamy je odrobiną soku z cytryny.  Mieszamy i dodajemy do cukru pudru. Ucieramy widelcem ( najlepiej robić to w szklance), dodając  pozostałą ilość soku z cytryny. Ucieramy jeszcze ok. 15-20 minut. Polewamy

DominikaDolci
Wielkanocna babka pomarańczowa 239

szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz i bułka tarta do formy lukier :                                                 2/3 szklanki cukru pudru łyżka soku z pomarańczy opcjonalnie łyżka wódki pomarańczowej PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy jajka z cukrem pudrem(...)Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 40-45 minut.   Po przestudzeniu i wyjęciu z foremki polewamy babkę lukrem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Bułki drożdżowe z owocami kandyzowanymi 155

cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Post Bułki drożdżowe z owocami kandyzowanymi pojawił się poraz pierwszy

UgotujmyTo.pl
Doughnats light 147

około 16 oponek - 3 szklanki mąki tortowej - 30 g świeżych drożdży - 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru - 80 g masła lub margaryny - 1 szklanka mleka - szczypta soli - cukier puder + woda (na lukier do dekoracji)+ barwnik - polewa czekoladowa (u mnie z rozpuszczonej mlecznej czekolady) - kolorowe, czekoladowe posypki Masło roztapiamy i studzimy. Przygotowujemy zaczyn – w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże wraz z łyżeczką(...)mąki oraz łyżeczką cukru pudru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy żółtka, pozostały cukier puder oraz szczyptę soli. Mieszamy i na koniec dodajemy przesianą mąkę, a następnie rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i sprężyste. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie rozwałkowujemy

dom-agi.pl
Szybki, wilgotny piernik na powidłach 205

drobny biały cukier z przyprawą do piernika i taką mieszankę wsypujemy do formy. Potrząsając formą i przesypując cukier z miejsca na miejsce oklejamy cukrem całą formę i komin. Pozostały cukier który się nie przykleił – wysypujemy.   To ciasto jest bardzo gęste, trzeba je ostrożnie nakładać do formy po łyżce, pomagając sobie drugą, tak żeby nie ściągać cukru którym wysypaliśmy formę(...)puder przesiewamy do miseczki i dodajemy do niego tyle soku z cytryny i brandy, żeby nabrał konsystencji gęstej śmietany. Przekładamy lukier do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim piernik. Na jeszcze wilgotnym lukrze przyklejamy wybrane dekoracje. Pozostawiamy do zaschnięcia. SKŁADNIKI 100g mąki pszennej typ 500-550 100g mąki żytniej typ 720 150g miękkiego masła 82% tłuszczu 150g drobnego białego cukru

Karo in the Kitchen
sernik krakowski 279

prawdziwą wanilią 8 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynek dodatkowo 1 żółtko do posmarowania kratki z ciasta wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Masło miksujemy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Dodajemy mąkę i miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, miksujemy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno(...)tworząc kratkę, którą smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 50 – 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy go w wyłączonym piekarniku, aż ostygnie. składniki na lukier: ok. 150 g cukru pudru ok. 4 łyżki soku z cytryny wykonanie: Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem smarujemy wierzch sernika – kratkę z ciasta

Domowy Smak Jedzenia
Ekspresowe rogaliki z masą makową 219

wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier: pół szklanka cukru pudru sok wyciśnięty z połowy małej cytryny Składniki utrzeć grzbietem łyżki na gładką masę. Rogaliki polać lukrem. Smacznego! Ekspresowe rogaliki z masą makową Ekspresowe rogaliki z masą makową Ekspresowe rogaliki

moj przepis na
Miekkie nadziewane pierniczki 333

marki Delecta z serii Decorada. Z podanego przepisu wychodzi 100-120 pierniczków. Wszystko zależy od wielkości foremek. U nas ich średnica nie przekracza średnicy szklanki. SKŁADNIKI: LUKIER:  500 ml miodu  150 g cukru pudru  200 g masła  1 białko jajka  125 ml mleka  2 łyżki sody oczyszczonej DODATKOWO:  2 jajka  posypka owocowa Decorada marki Delecta  800 g mąki pszennej  kamyczki(...)stwardnieją. Ciastka studzimy, najlepiej na kratce i dopiero wówczas zaczynamy dekorowanie. W przypadku ciepłych ciastek, cała dekoracja spłynie. Zdobić ciastka można również przed samym podaniem.  LUKIER: W miseczce ucieramy białko z cukrem pudrem, do tego momentu, aż masa stanie się gładka. Nie należy uprzednio ubijać jajka. Wtedy zamiast lukru otrzymamy usztywnioną pianę. Wedle uznania można dodać kilka kropel soku

Kuchnia od dwojga