cytryna ½ łyżeczki ekstraktu cytrynowego Polewa: 1 łyżka kwaśnej śmietany ok. ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Masło roztopiłam i zostawiłam do wystudzenia. Cytrynę wyszorowałam, skórkę starłam na tarce i wycisnęłam sok. Foremkę do pieczenia wysmarowałam masłem. Całe jajka ubiłam z cukrem na bardzo puszystą masę. Kiedy masa jajeczna podwoiła swoją objętość, wsypałam mąkę wymieszaną(...)minut. Oczywiście trzeba sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Moja baba pięknie wyrosła i pięknie się zarumieniła. Wyjęłam ją z piekarnika i po wystudzeniu wyjęłam z foremki. Zrobiłam lukier Śmietanę zagrzałam, wsypałam cukier puder i ucierałam tak, żeby nie było grudek. Dodałam sok z cytryny. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, wystarczy dosypać trochę cukru. Gotowym lukrem polałam babę i obsypałam kolorową
Kuchnia u Krysinerkowca) 100 g blanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 4 podłużne biszkopty (pokruszone) Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny + woda Dodatkowo: garstka posiekanych orzechów/ migdałów Przygotowanie: Ciasto: Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać pół szklanki ciepłego mleka, łyżkę cukru i wymieszać. Przykryć ściereczką
Domowa Cookierenka Agiwody wymieszane z połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru ( do ciasta na słodko dodaję 2-3 łyżeczki cukru więcej) * jagody świeże lub mrożone * cukier puder+ woda do lukru Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką mąki, przykryć ścierką
Zrób to smacznieszklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać na gładką pastę. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać aż do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody.Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach” – w lipcu prowadzony przez Fabrykę Kulinarnych
UgotujmyTo.plmargaryna 250g 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie 8-9 jabłek łyżka śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru WYKONANIE Do miski wsypujemy mąkę,cukier puder,cukier waniliowy i proszek do pieczenia.Mieszamy.Następnie dodajemy jajko oraz serek homogenizowany. Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto,jeśli ciasto będzie się kleić dosypujemy mąki.Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części. Jedną(...)podsypaniu mąką blatu jak będziemy wałkować ciasto,może się kleić.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok.40 min.do zarumienienia się ciasta. Teraz przygotowujemy lukier.Łyżkę śmietany i cukier puder mieszamy razem aby nie było grudek.Tk powstały lukier rozprowadzamy na jeszcze ciepłym cieście i pozostawiamy do wystygnięcia. I nasze ciasto gotowe!!! Smacznego
Mała w garnku mieszałyżki kartoflanej) 1 cytryna ( oparzyć i zetrzeć skórkę na tarce) 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny Pół łyżeczki cukru waniliowego Bułka tarta Lukier: sok z 1 cytryny + 7 łyżek cukru pudru Przygotowanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)przywiera babka jest gotowa. F. Do miseczki wciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder miksujemy około 10-15 min dokładnie ( lukier musi być gęsty). Gdy babka już gotowa, wyciągamy z pieca i od razu polewamy ją dokładnie lukrem. Szykujemy 3/4 szklanki cukru. Do szklanki/kubka dajemy 5 łyżek mąki pszennej + 3 łyżki kartoflanej 1 i 1/2 proszku do pieczenia
Sprawdzone przepisy kulinarnecukru pudru 150 g masła, miękkiego 5 jajek 50 g kakao 1 szczypta soli dodatkowo: rum do skropienia ciasta wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Masło miksujemy mikserem, dodajemy stopniowo cukier puder i miksujemy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z kakao oraz zmielonymi orzechami i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec(...)pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 170 st. C. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto skrapiamy rumem i polewamy lukrem. Następnie gdy lukier zacznie zastygać przy pomocy np. okrągłej foremki lub szklanki wycinamy półksiężyce. składniki na lukier: 200 g cukru pudru 50 ml rumu wykonanie: Cukier ucieramy z rumem na gładką masę
Domowy Smak Jedzeniałyżki miodu 100 g cukru brązowego 150 g masła 300 g mąki 10 g przyprawy do piernika duże jajko łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao lukier: 200 g cukru pudru 1 białko z dużego jaja 1 łyża soku z cytryny Wszystkie suche składniki mieszamy. Miód i masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy do pozostałych składników i ugniatamy ciasto. Owijamy folią(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 10 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Do miski wsypujemy przesiany cukier puder, dodajemy białko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy sok z cytryny i chwilę miksujemy. Ostudzone pierniczki dekorujemy lukrem i na przykład cukrowymi ozdobami
KuchcikoweLovemąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru Wierzch: olej do smarowania bułeczek 1 białko 1 łyżka mleka Kruszonka: 60 g masła 1/2 szkl mąki 1/2 szkl cukru Lukier: 2/3 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny lub wody 1. Rozczyn : Mąkę przesiać do miski i zrobić dołek. Cukier i drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do mąki, lekko
Kto ugości moich gości?średniej wielkości blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C, około 50 minut. Wystudzone ciasto polewamy lukrem. Lukier: ok. ¾ szklanki cukru pudru ok.3 łyżki mleka Cukier puder wsypujemy do niewielkiej miseczki, wlewamy mleko i całość mieszamy łyżeczką, do czasu, gdy powstanie nam gładka masa. Zwykle robię lukier
Smakowy Rajbiałek i delikatnie mieszamy. Wylewamy do blaszki keksowej o wymiarach 36 x 12 cm. Pieczemy ok. 40 min. w 180 C. Gdy ciasto przestygnie polewamy lukrem. Lukier 1/2 szklanki cukru pudru sok z ok. 1/2 dużej cytryny Do cukru powoli wlewamy sok z cytryny i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej masy. Lukier nie może być zbyt rzadki, ponieważ spłynie
vegetaniepieczenia a następnie lekko spłaszczamy po środku każdego ciastka.Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 20 minut.W tym czasie przygotowujemy lukier. Do szklanki cukru pudru wlewamy dwie łyżki wody, gdy zajdzie potrzeba dodajemy resztę i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy.Upieczone i ostudzone ciastka dekorujemy lukrem. Wierzch ciastka ozdabiamy orzeszkami w kształcie jajek.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmleka (użyłam śmietany) 50-100 g zmielonych migdałów lub orzechów (opcjonalnie, ja pominęłam) 1/4 łyżeczki sody kilka kropel aromatu migdałowego/waniliowego (dodatkowo dodałam, nie było w przepisie) Lukier ok. 3/4 szkl. cukru pudru odrobina wrzątku 2-3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie Ciasto. Obie mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać skórkę pomarańczową. Wymieszać(...)przepisu 30-40 min.). Po upieczeniu ostudzić, wyjąć po ok 15 minutach z formy. Lukier. Składniki na lukier mieszamy w miseczce do uzyskania białej masy o konsystencji śmietany. W zależności od potrzeb można dodać cukru pudru lub cytryny. Polać jeszcze ciepłą babką. Odstawić do wystudzenia, babka najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.commąki 200g mieszanki migdałów, orzechów laskowych i włoskich lub samych migdałów (posiekanych lub mielonych) ½ olejku cytrynowego ½ olejku pomarańczowego 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy Ewentualnie okrągłe opłatki Lukier: 1 szklanka cukru pudru Ok. 4 łyżki wody, mleka lub wody zmieszanej z sokiem wyciśniętym z cytryny Jeśli miód jest twardy, wkładamy go do garnka i rozpuszczamy na wolnym ogniu, mieszając. Miód(...)pieczemy około 8 – 15 minut w temperaturze 180 ⁰C . Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczki lukrujemy. Do cukru pudru dodajemy kilka łyżek wody, mleka lub wody z sokiem cytrynowym i mieszamy tak długo, aż masa stanie się jednolita i pozbędziemy się grudek. Gotowym lukrem przy pomocy pędzelka lukrujemy pierniki (najpierw spód potem góra), układamy ponownie na pergaminie, by lukier stwardniał
Smakowy Rajdodać migdały. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać (powinno być płynne) do przygotowanych foremek. Piec w 175ºC przez ok. 45 minut (do suchego patyczka) Lukier z ajerkoniakiem 120 g cukru pudru 3-4 łyżki advocaatu lub ajerkoniaku Cukier puder i 3 łyżki likieru jajecznego umieścić w miseczce i rozetrzeć do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli lukier jest za gęsty
Pełny talerz