lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:111/284)

Wesołych Świąt 148

można zastąpić ją pszenna takimi samymi proporcjami) cukier puder 100 g żółtka z jajka 2 sztuki margaryna 240 g ( można zastąpić Masłem) przyprawa korzenna całe opakowanie Lukier; 2 białka z jajka cukier puder 200g sok z cytryny 2 łyżeczki Dekoracja; Czekolada 1/4 tabliczki mlecznej margaryna 10 g   lukier wg uznania barwnik zielony do żywności wg uznania kolorowa posypka(...)stole wysypujemy troszkę mąki i rozwałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wyciąć foremką ciasteczka 3.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni około 15 min 4. Lukier ubijamy jajka, cukier i sok z cytryny na twardą masę w dwóch miseczkach, pierwszą zostawiamy z białym kolorem a do drugiej  według uznania dodajemy barwnik zielony. 5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

pichciszto
Świąteczne pierniczki (nocne) 139

masła 22 dag miodu wielokwiatowego 13 dag brązowego cukru trzcinowego 1 jajko 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli Królewski lukier do dekoracji; 2 białka jaj 2 czubate szklanki cukru pudru Odrobina aromatu cytrynowego do smaku Jak wykonać takie pierniczki ? W małym rondelku umieścić miód, cukier, przyprawę do piernika i szczyptę soli, podgrzewać na wolnym ogniu(...)pozostać jasne nie przypieczone-wtedy są najlepsze. Po wyjęciu studzić na kratce. Lukier królewski: Białka jaj o temp pokojowej umieścić w misie miksera, wsypać przesiany przez sito cukier puder-to gwarancja udanego lukru! I miksować przez 10 minut na wolnych obrotach aż lukier będzie gęsty i lśniący, wtedy dodać kilka kropel np. cytrynowego aromatu i wymieszać. Lukier jest gotowy

Wanilia i Kardamon
Dyniowa babka na Halloween 205

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego dodatkowo: 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka lukier: 150 g cukru pudru wody czarny i pomarańczowy barwnik spożywczy w żelu dekoracja: posypka cukrowa w kształcie białych kosteczek Mąkę, proszek i sodę przesiać, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka roztrzepać, wymieszać(...)Przestudzić 15=20 minut w formie, następnie wyjąć na kratkę, obracając do góry spodem. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Cukier puder przesiać, wymieszać z wodą. Podzielić w proporcji 1/3 i 2/3. Większą część zabarwić na czarno, mniejszą - na pomarańczowo. Polać babkę czarnym lukrem, pomarańczowym zrobić wzorki. Posypać cukrowymi kosteczkami. Smacznego! Kosteczki na zdjęciu złapały nieco kolor lukru; w zasadzie w niczym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini tartaletki makowe 175

Równie dobrze można użyć form z 12 gniazdami na tartaletki. Ciasto: 2 szklanki mąki 200 g zimnego masła 1 jajko 5 łyżek cukru pudru szczypta soli ekstrakt waniliowy Mąkę, cukier puder i sól przesiać do miski. Dodać masło pokrojone w kostkę i posiekać łącząc składniki (najlepiej specjalnym narzędziem z kilkoma ostrzami do siekania składników na kruche ciasto). Kiedy ciasto będzie(...)delikatna, nie będzie pękała i odchodziła od ciasta. Piec w 190 stopniach około 20-25 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić, wyciągnąć z foremki i studzić na kratce. Lukier: 70 g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Skórka pomarańczowa kandyzowana Cukier utrzeć z gorącą wodą na gęsto, ale lejącą się masę. Skórkę pomarańczową położyć na środku każdej tartaletki i polać

Trzeci talerz
pyszna, łatwa, puszysta drożdżowa babka z rodzynkami i nutą pomarańczy... 151

minut zostawić do wyrośnięcia piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35-40 minut, do suchego patyczka, babki wystudzić w formach lukier pomarańczowy: 1 szklanka cukru pudru, wlać sok wyciśnięty z pomarańczy tyle, aby lukier był dość rzadki, polać lukrem babki i obsypać rodzynkami - babka jest puszysta, nie jest sucha, aromatyczna i smakuje wybornie..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Keks mocno bakaliowy 109

orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka pomarańczowa, papaja) 2 szkl. mąki  25 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: białko szkl.cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania : Orzechy włoskie siekamy , łączymy z pozostałymi bakaliami, oprószamy 2 łyżkami  mąki. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka. Następnie łączymy

Różne smaki w kuchni
Lebkuchen (niemieckie pierniczki) 154

minut (w przypadku cieńszych pierników wystarczy ok. 13 minut). Odstawić do ostudzenia. Pierniki na początku są miękkie i delikatne, ale po chwili twardnieją. Miękną ponownie po polukrowaniu. Lukier: 2 szklanki cukru pudru kilka łyżek zimnej wody Cukier puder wsypać do miski. Dolewać po łyżce wody i rozcierać dokładnie łyżką, aż do uzyskania odpowiedniej (dość gęstej) konsystencji. Ostudzone pierniki maczać

Bullio
Zawijana strucla orzechowa 183

formy. Odstawiamy na 30 min do napuszenia. Pieczemy w 180° C przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu lukrujemy cytrynowym lukrem. Lukier cytrynowy: 3/4 szklanki cukru pudru Sok z cytryny( przefiltrowany przez sitko) Do lukru dodajemy powoli po pól łyżeczki soku cytrynowego, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję

Mia Cucina Sofieta
Keks mocno bakaliowy 278

orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka pomarańczowa, papaja) 2 szkl. mąki  25 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: białko szkl.cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Orzechy włoskie siekamy , łączymy z pozostałymi bakaliami, oprószamy 2 łyżkami  mąki. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka. Następnie łączymy

Słodkości i nie tylko
Rogaliki drożdżowe 139

mąki, 10 dkg drożdży, 2 żółtka, 2 całe jajka, 4 łyżki cukru, 2 kostki margaryny, ½ szkl mleka, szczypta soli, 0,5 kg gęstej marmolady   Składniki na lukier: 1 szkl. cukru pudru, 1 łyżka śmietany 18%   Wykonanie: Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem. Następnie dodajemy ciepłe ( nie gorące mleko) i 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy   rozczyn do wyrośnięcia(...)Rogaliki pieczemy w 180C aż się zarumienią na   złoty kolor na wierzchu i na spodzie ( w moim piekarniku trwa to ok. 15min) . Po upieczeniu, jeszcze ciepłe smarujemy   lukrem. Smacznego

Passion of Cooking
Piernikowe ala makaroniki z powidłami śliwkowymi 159

naturalnego 10 dag masła 15 dag cukru 1,5 łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 2 jajka 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Szczypta soli Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Aromat cytrynowy lub pomarańczowy- 1 kropla Przełożenie: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych Do ozdabiania: Lukier plastyczny biały Srebrne i złote cukrowe perełki Sposób wykonania: Ciasto: Miód, masło(...)Połowę pierniczków obklejamy rozwałkowanym lukrem plastycznym, zostawiamy w temp pokojowej aż stwardnieje, wtedy dekorujemy  malując wzorki przygotowanym wcześniej białym zwykłym lukrem, który przygotowujemy tak: Białko jaja ubijamy na sztywną pianę dodajemy po łyżce przesianego cukru pudru oraz kroplę ulubionego aromatu do ciast, miksujemy mieszadłem do ubijania piany, aż masa będzie gęsta i bez grudek. Ozdabiamy perełkami cukrowymi wg uznania

Wanilia i Kardamon
Pierniki, pierniczki na ostatnią chwilę 108

piernika - 1 czubata łyżka kakao - 1/2 łyżki kawy inki - 125g masła - 3 jajka - 1 łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżka ciepłej wody - 1 1/2 łyżki gęstej śmietany lukier: - 1 białko - 1 1/4 szklanki cukru pudru dodatki: - posypki Delecta (kuleczki zbożowe w czekoladzie, maczek smak truskawkowy i mango, kuleczki zbożowe w różowej skorupce) Forma:   blacha od piekarnika/ lub specjalna forma płaska(...)nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 7-8 minut Z tej ilości składników otrzymałam dwie blachy pierników.  Do ich ozdobienia używamy domowego lukru. Miksujemy kurze białko z cukrem pudrem, który dodajemy do miski stopniowo, aż uzyskamy gęstą masę. Lukrujemy pierniki dopiero po całkowitym ostygnięciu, możemy to zrobić w kolejnym dniu. Mi w wycinaniu pierników

Kuchnia co dnia
Mazurek czekoladowy z bakaliami 295

cóż więcej jeszcze potrzeba. To ciasto zadowoli osoby lubiące czekoladowe i chrupiące, niezbyt słodkie ciasta. Składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej np. tortowej 180 g zimnego masła 1 szklanka cukru pudru (150 g) 1 łyżka kakao szczypta soli 2 ugotowane żółtka jajka 2 łyżki bardzo zimnej wody masa:  puszka słodzonego mleka skondensowanego lub masy krówkowej 200 g gorzkiej czekolady(...)zawartością kakao dodatkowo: 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 100 g rodzynek 50 g moreli suszonych 3 łyżki wiórek kokosowych 50 ml alkoholu np. rum na lukier:  5 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody  1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Wymieszać sypkie składniki, dodać pokrojone na drobne kawałeczki zimne masło, żółtko przetarte przez sitko i wodę

Kuchcik gotuje
ŚWINKI W BŁOTKU 196

jasne spody biszkoptowe (24cm)- 3 opakowania rurek waflowych- 500ml śmietany 36%- 2 fixy do ubijania śmietany- 250g serka mascarpone- 50g czekolady- 300g dżemu malinowego- 4 łyżki cukru pudru- 150g różowego lukru plastycznego- 5g klej spożywczy CMC- 20g niebieskiego maczku cukrowego- 9 kwiatuszków cukrowych- 10g zielonej posypki waflowej- 400g czekoladowo-orzechowego kremu "Kremuś"- 250ml malinowej wódki "Soplica"- 100ml wody(...)przygotowanym ponczem nasączamy spód biszkoptowy. Rozpoczynamy przygotowanie kremów: Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli i odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy na sztywno śmietanę połączoną z dwoma fixami oraz cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy do całkowitego połączenia. Połowę kremu śmietanowego odkładamy do lodówki, pozostałą połowę miksujemy z roztopioną czekoladą i również odkładamy do lodówki. Na przygotowany

Mentor Smaku