lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:111/284)

smaczne, pszenno-żytnie twarogowe ciasto z truskawkami... 177

odmrażając ciasto piec w 200 C około 40-45 minut - piekłam je w prodiżu z grzałką góra/dół, ciasto z blaszki wyjąć jak będzie zimne LUKIER: w odpowiedniej ilości cukier puder wymieszać ze śmietaną gęstą 18% na nie za gęsty lukier, polać ciasto i zostawić do zastygnięcia - ciasto jest smaczne i szybko się zjada..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Muffiny dyniowe z cynamonowym lukrem 173

pełna łyżeczka cynamonu - 2 jajka - 1 szklanka  puree z dyni (ja użyłam zwyczajnej) - 1/3 szklanki mleka - 4 łyżki oleju - 100 g posiekanych orzechów włoskich (pominęłam)  * Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 łyżeczki cynamonu   - 3-4 łyżki mleka Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cynamonem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać (tylko do połączenia składników(...)Ciasto na muffiny wyłożyć do silikonowych foremek do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika na 22 minuty (do suchego patyczka). Wyjąć z foremek i lekko przestudzić. Składniki na lukier wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Muffiny zanurzać w lukrze i odstawić do wystygnięcia

W poszukiwaniu inspiracji
Piernikowa choinka w lukrze 313

łączymy mokre składniki ze suchymi i miksujemy kilka minut.3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 60 minut, formę napełniamy do 3/4 wysokości. Lukier:Składniki:  1 białko    cukier puder, ilość dawkujemy podczas  miksowaniazielony barwnik spożywczy2 woreczki   1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje

Apetyczna babeczka
Pierożki serowe z jabłkami 144

pikniki, spotkania na powietrzu. Bardzo polecam przepis :) Składniki: 250 g mąki 250 g margaryny 250 g sera twarogowego 750 g jabłek ( najlepiej szarej renety ok. 2 jabłek) cukier puder cukier waniliowy Twaróg mielimy albo kupujemy zmielony.Mąkę siekamy z margaryną , łączymy z serem i dobrze wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm i szklanka wykrawamy krążki. Jabłka obieramy(...)usunięciu gniazd nasiennych. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i zlepiamy jak pierożek. Pieczemy 30 minut w temp. 180 C. Gotowe pierożki po wystygnięciu polewamy lukrem. Lukier: 250 g cukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody sok z cytryny Cukier puder należy zmieszać z wodą ( podałam 3-4 łyżki , ale wody potrzeba tyle , aby uzyskać gładką, gęstą  masę ) Smacznego

Różne smaki w kuchni
Yum Yums czyli zakręcone pączki i potwór z Nibylandii 213

oryginale, i kilka pączków tradycyjnych z marmoladą.  Ciasto jest świetne w formowaniu, nie klei się do rąk, jest delikatne i niezbyt słodkie. Dzieciaki jadły pospane cukrem pudrem ja wolałam te lukrowane. Wg mnie przebiły w tym roku pączki pieczone, które rok temu bardzo mi smakowały a teraz umiarkowanie. O samych Yum Yumsach poczytajcie sobie w Moich Wypiekach, ja zapraszam(...)saszetki) drożdży suchych 30 g cukru 100 g masła, schłodzonego i pokrojonego w cienkie plasterki 250 ml wody 1 jajko olej, do smażenia lukier - 1 szklanka cukru pudru roztarta z 3 - 4 łyżkami wody lub soku z cytryny (proporcje trzeba zwiększyć) Do naczynia przesiewamy mąkę pszenną, cukier, sól, suche drożdże (ze świeżymi należy najpierw wykonać rozczyn) i mieszamy. Dodajemy masło

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepis na Lukier Królewski 182

Witam serdecznie Pokażę podstawowy przepis na przygotowanie lukru królewskiego. Tak przygotowany lukier możemy użyć do udekorowania ciast, babek lub ciastek. Będziemy potrzebować: około 150 g cukru pudru (ilość zależy od wielkości białka oraz od tego(...)gęsty lukier chcemy przygotować) 1 białko 1,5 łyżki soku z cytryny Link do filmu z przygotowania: Lukier królewski Przygotowanie: Do miski daję białko, dodaję około połowy cukru i miksuję. Dodaję sok z cytryny, nadal miksuję i dodaję jeszcze cukier puder do uzyskania odpowiadającej konsystencji. Czym więcej cukru dodamy tym lukier będzie gęstszy ale należy uważaj aby nie był

Uwaga Babcia Gotuje
Babka majonezowa 265

jajek 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ziarenka z 1/2 laski wanilii 4 łyżki majonezu Lukier: 1/2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny odrobina gorącej wody Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec, cały czas ubijając dodawać cukier trzcinowy. Gdy będzie lśniąca dodawać po 1 żółtku, ziarenka wanilii(...)pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy silikonowej na babkę. Piec ok 45-50 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Polać lukrem i udekorować, np. kwiatkami z opłatka. Lukier: wszystkie składniki utrzeć aby powstał gęsty lukier

Smakołyki Asi
Babciny jabłecznik 500

podsypywać za bardzo mąką, ale poradziłam sobie rozwałkowując je między kawałkami folii. Ciasto wyszło bardzo delikatne a w połączeniu z jabłkami i cytrynowym lukrem smakowało wyśmienicie. Myślę jednak, że będzie również pysznie smakować obsypane lekko cukrem pudrem! Zapraszam Was na pyszny babciny jabłecznik Babciny jabłecznikSkładniki:2 i 3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka3 łyżki cukru

UgotujmyTo.pl
CIASTECZKA ORZECHOWE Z PAJĄKAMI NA HALLOWEEN 663

wyjmij z piekarnika i na środku każdego z nich wciśnij lekko orzechy w czekoladzie lub kulki czekoladowe i draże, tak, aby utworzyć  "ciało"  pająka.LUKIER:Wymieszaj białko lub wodę z cukrem pudrem, tak, aby powstał bardzo gesty lukier. Dodaj kropelkę barwika spożywczego, zamieszaj i przełóż do woreczka z odciętym odrobinę rogiem.Wyciśnij na każde ciasteczko po osiem

Słodko-Słony Świat Ilony
Keks królewski 208

migdałów)100 g rodzynków (można namoczyć w rumie)50 g suszonych morelidodatkowo: łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej do posypania bakalii Masło ucieramy mikserem na puch, po czym dodajemy stopniowo cukier puder. Dodajemy ekstrakt oraz po jednym żółtku ciągle miksując (kolejne żółtko dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie całkowicie połączyło się z masą). Dodajemy połowę mąki, a gdy się zmiksuje – dodajemy(...)minut (dwie keksówki) w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) – najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Gdy keks ostygnie polewamy go lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Z pozostałych po keksie białek możemy upiec bezę lub pieguska.Korzystając z okazji, chciałabym życzyć wszystkim moim czytelnikom i ich rodzinom spokojnej Wigilii przy suto i smacznie zastawionym

Poezja smaku
Sernik krakowski 607

wanilii oraz przesianą mąkę ziemniaczaną - do masy serowej dodać oprószone mąką rodzynki (nadmiar mąki strzepnąć), wymieszać - białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo pozostałą 1/3 cukru pudru - pianę przełożyć do masy serowej w kilku porcjach, po każdej delikatnie mieszając masę z pianą - gotową masę serową przełożyć na podpieczony spód z ciasta kruchego - schłodzone ciasto kruche, które pozostało(...)pozostawić w piekarniku do częściowego przestygnięcia, wyjąć na blat i całkowicie ostudzić - sernik należy schłodzić przez całą noc w lodówce, nabierze wtedy odpowiedniej konsystencji Sernik można udekorować lukrem powstałym z cukru pudru roztartego z niewielką ilością wrzątku i soku z cytryny lub oprószyć cukrem pudrem. Ja swój pozostawiłam bez niczego, gdyż kratka na wierzchu sernika wygląda efektownie, a sam sernik

Smakołyki Bereniki
Najszybsze i najłatwiejsze pączki 168

pączków. Składniki: 500 g mąki pszennej 3 łyżki cukru 125 g masła 1 szklanka mleka 20 g suszonych drożdży 3 jajka marmolada z róży lub inna Dodatkowo na wierzch: Cukier puder Odrobina wody Kandyzowana skórka z pomarańczy Sposób wykonania: Masło roztopić i schłodzić, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia(...)minuty – ja jeszcze przykrywam garnek przykrywką w trakcie smażenia. Po usmażeniu gotowe pączki przełożyć na papierowe ręczniki, żeby się odsączyły z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki smarować lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Babka Kawowo - czekoladowa 233

cukru 250 g (kostka) masła 2 szklanki mąki  pół szklanki mleka 15 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki rumu Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 czubata łyżeczka kawy  woda. Wykonanie : Mleko zagotować , rozpuścić w nim kawę , wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem  , dodawać po jednym jajku i łyżeczce mąki(...)babkę wlać połowę kawowej masy. Do pozostałej części dodać kakao i rum. wymieszać i wlać  do formy. Piec ok 50 min w 180'C . wystudzić. Kawę na lukier rozpuścić w odrobinie wrzątku. Dodać cukier i wody tyle aby otrzymać dość gęsty lukier. Polać ciasto. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Proste ciasto marchewkowe 190

mąki ziemniaczanej 400 g startej na drobnych oczkach marchewki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 5 jajek Lukier 1/2 szklanki cukru pudru sok z połówki cytryny Masło roztopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopione masło, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon(...)zmiksować. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50-55 minut. Po wystudzeniu polać ciasto lukrem i posypać posypać posiekanymi orzechami. Proste ciasto marchewkowe

O kuchni z uczuciem
Babka piegusek. 202

Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody Cukier puder utrzeć z wodą . Wykonanie: Jajka zmiksować wraz z cukrem na gładką masę, dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Wlać do ciasta olej(...)baby o średnicy 22 cm (mierzone na górze ) natłuścić margaryną i posypać kaszą manną. Wlać ciasto i piec około 45 min w 180 stopniach C. Po przestudzeniu ciasto polać lukrem

O kuchni z uczuciem