mleka 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy sól Masa twarogowa: 500 g twarogu 1 jajko 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody Wszystkie składniki utrzeć na gładko. Wykonanie: Masa twarogowa Twaróg roznieść widelcem wraz z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie połączyć. Ciasto Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz(...)ósemkę i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Poczekać około 15 minut aż bułki wyrosną. Piec w 180 stopniach C do zarumienia się bułek. Po wystudzeniu polać lukrem. Źródło: margarytka.blogspot.com
O kuchni z uczuciemszklanka cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Do głębokiej patelni lub w rondla z grubym dnem wsypać 1 łyżkę cukru. Zrumienić na średniej mocy, nie mieszając. Gdy cukier się rozpuści i będzie miał złoty kolor ostrożnie wlać 5 łyżek wody (75 ml). Całość zagotować mieszając aż do rozpuszczenia karmelu. Dodać pozostały cukier, zamieszać. Gdy się(...)formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia, nie zachowując równych rzędów. Piec w 180C przez ok. 20 minut. Gdy przestygną polukrować. Gdy lukier zastygnie brukowce podzielić na części. Smacznego
Pełny talerzpół łyżeczki soli 1/3 szklanki roztopionego masła Dodatkowo olej do smażenia 100 g czekolady gorzkiej wiórki kokosowe cukier puder słodka posypka Sposób przygotowania Jeżeli wyrabiacie ciasto z drożdżami świeżymi, najpierw trzeba przygotować rozczyn - do miseczki pokruszyć drożdże, zasypać 2 łyżeczkami cukru, dodać 100 ml ciepłego mleka i 3 łyżeczki mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odłożyć(...)wyrośnięciu, smażyć pączki w rozgrzanym oleju do 175 stopni z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe do odsączenia. Ozdobić je roztopioną czekoladą, lukrem lub samym cukrem pudrem
pink envelopesody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli lukier 1 szklanka cukru pudru kilka kropelek aromatu migdałowego 3-4 łyżki ciepłego mleka Połowę cukru wsypać do rondelka. Wstawić na mały ogień. Poczekać, aż cukier zacznie się rozpuszczać i zmieni barwę. Przygotowanego karmelu nie należy mieszać! Następnie powoli wlać wodę, wsypać resztę cukru, dodać miód i zimne mleko. Całość trzymać na małym ogniu(...)mniejsze części. Przygotowane pierniczki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec około 20-25 minut w 170ºC. Po upieczeniu pierniczki ostudzić, przesypać do miski i polać lukrem (składniki na lukier wymieszać ze sobą). Oblane pierniki z powrotem ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i poczekać, aż polewa zastygnie. Pomysł na przepis ze strony gotuj.skutecznie.tv
Ugotowaćmąki pszennej typ 500 1 jajko do posmarowania bułeczek Nadzienie: 50 g gorzkiej czekolady 50 g topionego masła 80 g cukru muscovado 2 łyżki cynamonu Lukier: 38 g cukru pudru 1/2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 1/2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki. Mieszamy, aż uzyskamy gładką masę, po czym stopniowo dodajemy przesianą mąkę(...)odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Czekoladę ścieramy na tarce, wsypujemy do miski, dodajemy zimne stopione masło, cukier i cynamon i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 40 cm o grubości 8 mm. Na całej powierzchni
Kulinarne przygody Gatitynadzienia, posypane cukrem pudrem smakują wyśmienicie. Składniki 1 szklanka mleka /250 ml 50 g świeżych drożdży 8 łyżek cukru 500 g mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 1 jajko 4 żółtka 100 g roztopionego i ostudzonego masła Podgrzej mleko i dodaj pokruszone drożdże, mieszaj do rozpuszczenia, następnie wsyp łyżkę mąki i 4 łyżki cukru. Wymieszaj i odstaw(...)papier ręcznikowy. Jeśli masz ochotę na pączki z nadzieniem, włóż marmoladę do rękawa cukierniczego, ostrą i długą końcówką dodawaj po usmażeniu pączków. Do dekoracji użyj lukru lub posyp cukrem pudrem. Smacznego
Kurnikowołyżki kakao DODATKOWO: marmolada cukier puder do posypania olej lub smalec do smażenia mąka do podsypania kilka ciastek oreo do dekoracji WYKONANIE: Z drożdży, łyżki cukru, odrobiny mleka i mąki robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiewamy mąkę, topimy tłuszcz. Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Gdy drożdże podrosną dajemy(...)drugą stronę i smażymy już bez przykrycia. Wykładamy do odsączenia na papierowy ręcznik, nadziewamy konfiturą różaną za pomocą szprycy cukierniczej.Polewamy lukrem i posypujemy zmiażdżonymi ciasteczkami oreo. LUKIER : 8 dag cukru pudru, 1,5 łyżki soku z cytryny i gorącej wody. Wszystko dobrze ucieramy i polewamy pączki. Smacznego! MAŁA RADA: Pączki możemy nadziać kremem czekoladowym lub budyniem
Pani na deserświeżych drożdży 200 ml mleka 60 g masła 2 czubate łyżki cukru + 2-3 łyżki do śliwek 2 jajka ok. 40 dag śliwek mleko do posmarowania bułeczek Lukier; 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka wody posypka do dekoracji Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe ale nie gorące. Wkładamy drożdże , po łyżce cukru i mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)jedno kółko nakładam porcje śliwek, posypuje delikatnie cukrem i zlepiam z drugim kółkiem. Tworząc kształtną bułeczkę. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki jedna obok drugiej w około 1,5 cm. odstępach. Bułeczki smarujemy mlekiem lub jajkiem i pieczemy na rumiano. Około 30 min w 180C. Po ostudzeniu możemy polać lukrem i udekorować posypką. A tutaj bez lukru ;-) Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.mnie w domu nie wszyscy lubią sernik z rodzynkami. Szczerze powiem, że nawet bez lukru jest dobry ;) Zamiast kratki na moim serniku zawitały tulipanki :D A o to przepis: Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 125 g masła, zimnego 8 g cukru wanilinowego 1 jajko Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść i wyrobić ciasto(...)serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez noc. Przygotować lukier : 1 cytryna 150 g cukru pudru 1 białko Z cytryny wycisnąć sok, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty
Motylkowa Kuchniapszennej, 20 g świeżych drożdży, 1 szklanka mleka, 3 żółtka, 1 jajko, 50 g cukru, 3 łyżki oleju, 1 łyżka wódki/spirytusu, sok z połowy cytryny Lukier: 2 szklanki cukru pudru, 8-10 łyżek gorącej wody, Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzewamy. Odlewamy pół szklanki(...)wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju do brązowego koloru. Podczas smażenia warto je obracać i zanurzać w oleju. Gotowe wyjmujemy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Jeszcze ciepłe zanurzamy w lukrze. Smacznego
Passion of Cookingmąki pszennej szczypta soli 70g cukru 2 jajka 80 g miękkiego masła 100g cukru 2 łyżki cynamonu 1 cukier waniliowy 40-50g roztopionego masła dodatkowo: lukier (4 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny) Sposób przygotowania: Gdy używam świeżych drożdży, zaczynam od przygotowania rozczynu. Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję połowę letniego mleka i łyżkę mąki. Odstawiam(...)soli. Dodaję rozczyn i mieszam. Wyrabiam elastyczne ciasto, dodając jajka, pozostały cukier i na końcu roztopione masło. Ciasto powinno odchodzić od dłoni. Zostawiam ciasto na 1-2h pod przykryciem (najlepiej bawełniana ściereczka) w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiam ręką. Mieszam cukier, cukier waniliowy i cynamon w miseczce. Blat lub stolnicę posypuję mąką. Wykładam
W kuchni Karmel-itkiposiekanych orzechów włoskich 3 łyżki miodu kilka kropel aromatu migdałowego 1 łyżka masła o temp. pokojowej 6 białek 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier : 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Ciasto : Z drożdży przygotować rozczyn : świeże drożdże , 3 łyżki mąki pszennej , 1 łyżka cukru, 1 /4 szkl. letniego(...)blaszki keksowej na ok. 40 - 45 minut w temp. 180 C. Rolada jak będzie brązowa to znak , że już to ten moment , aby makowiec wyjąć :) Na koniec polać lukrem , posypać makiem albo posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego
Różne smaki w kuchniMakowiec - pyszne ciasto i takie ciasto , które nie tylko w Święta na szczęście można upiec :) i nie tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z
Słodkości i nie tylkołyżeczki esencji waniliowej lub cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 1. Ser mielimy dwu lub trzy krotnie. W dużej misce miksujemy jajka w całości połączone z cukrem na puszystą masę.2. Do ubitej masy jajecznej dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz wlewamy puszkę mleka kokosowego. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka(...)Liście czekoladowe:Składniki: dowolne liście tabliczka czekolady 1. Czekoladę roztapiamy z odrobiną wody. Liście myjemy, osuszamy i pędzelkiem nakładamy czekoladę, a następnie zdobimy wierzch sernika. Lukier: 5-6 łyżek cukru pudru 1-2 łyżki zimnej wody 1. Cukier puder i wodę łączymy ze sobą i ucieramy na gładką masę. Gotowy lukier wylewamy na wierzch wystudzonego sernika i równo
Apetyczna babeczkajajko 70 g cukru NADZIENIE SEROWE: 1 szklanka mleka 1 torebka budyniu śmietankowego 250 g zmielonego twarogu 70 g cukru 20 g masła opcjonalnie kilka rodzynek LUKIER: 150 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka, odrobiną cukru i wlewamy do przesianej mąki. Odstawiamy na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Jajko(...)odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Z mleka i proszku budyniowego gotujemy bardzo gęsty budyń. Po ugotowaniu zdejmujemy z palnika, dodajemy masło, cukier twaróg oraz rodzynki i dobrze mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia, jednak co jakiś czas mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 5-6 mm. Smarujemy powstałą masą budyniowo-serową. Zwijamy
Gotuj z Mąką