czas mieszając. Dodać olej, ocet i olejek waniliowy, wymieszać. Mąki, proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać wszystko razem do masy maślanej i dokładnie wymieszać na gładką masę. Pieczenie – wstawić ciasto do średnio nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 C przez godzinę. Zawsze radzę sprawdzić stan upieczenia za pomocą patyczka drewnianego. Jak po wyjęciu patyczek jest suchy
Kuchnia Pokoleńwymieszaj.Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, kakao raz schłodzoną margarynę. Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć szybko ciasto. Gotowe włóż do lodówki na ok 30 min. Składniki na masę serową: 2 duże jogurty greckie ( po 400g) 2 budynie śmietankowe bez cukru 5 jajek 3/4 szklanki cukru aromat cytrynowy 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia i aromat. Z białek i cukru ubij sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją z pozostałą masą. Na koniec dodać skórkę pomarańczową. Tortownicę wyklej schłodzonym ciastem (spód i brzegi). Do środka wylej masę jogurtową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st i piecz ok 1h. Wystudź w uchylonym piekarniku
Walijskie Pichcenieupiec choćby coś małego zamiast kupić bombonierkę, żeby było od serca. Torcik choć wygląda niepozornie był bardzo pyszny. Jego bazą nie był zwykły biszkopt ale wilgotne ciasto kawowe przełożone lekką jak puch masą kokosową z mascarpone. Śmiało mogę powiedzieć, że to jeden z lepszych jakie jedliśmy. *tortownica 18 cm lub trochę większa Składniki: na ciasto: 1 szklanka mąki(...)krótko wymieszać rózgą lub mikserem. Na końcu wlać gorącą kawę (odcedzoną z fusów), zmiksować tylko do połączenia składników. Masa powinna być dość rzadka. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać ciasto do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C. Piec około 60-70 minut, do suchego patyczka (ciasto trochę popęka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaokoło 140 g szynki dojrzewającej w plastrach (np. parmeńskiej) 150 g serka śmietankowego, kanapkowego 3 jajka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz Ciasto francuskie rozwijamy, wykładamy dno formy do zapiekania (około 20x30cm). Odstające boki odkrawamy, kroimy na paski. Szpinak myjemy, usuwamy twarde łodyżki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła(...)oraz feta kroimy na cienkie słupki. Owijamy je plasterkami szynki. Jajka roztrzepujemy z mieloną papryką. Dodajemy tarty ser żółty, serek kanapkowy oraz bułkę tartą. Całość mieszamy ze szpinakiem. Masę wykładamy na ciasto francuskie w formie. Układamy kawałki serów w szynce. Wierzch dekorujemy paseczkami pozostałego ciasta francuskiego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut (do zrumienienia się
Smaki Na Talerzuobjętość, dodać żółtko i jajko utarte z połową szklanki cukru, resztę mąki oraz 10 dag rozpuszczonego i wystudzonego masła. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto i ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.Teraz należy przygotować masę makową. Mak przelać wrzątkiem na sicie. Dobrze odcedzić i zmielić 3 krotnie. Dodać resztę roztopionego masła, pozostały cukier, miód oraz bakalie. Składniki przełożyć(...)minut cały czas mieszając. Ostawić z palnika i wystudzić. Następnie ubić pianę z białek i połączyć z masą makową mieszając całość delikatnie łyżką drewnianą. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Nałożyć na wierzch masę makową i zwinąć całość w rulon (fot.1). Włożyć do formy z kominem, wysmarowanej uprzednio tłuszczem (fot.2.) i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec około 35-40 minut
Świat Ciastałyżki masła orzechowego. Ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Następnie masę dzielimy na dwie części.Dolny biszkopt smarujemy cienką warstwą masła orzechowego i wykładamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Ok. 50 g orzeszków ziemnych (jeśli używamy solonych warto je wcześniej przepłukać w wodzie) drobno siekamy. W garnku, na małym ogniu podgrzewamy miód wraz z cukrem do całkowitego(...)energicznie mieszamy. Na końcu wrzucamy pokrojone orzeszki. Wylewamy na środkowy biszkopt (czynność tę wykonujemy dość szybko, ponieważ karmel szybko zastyga).Gdy masa karmelowa przestygnie wykładamy na nią pozostały krem budyniowy. Górny krążek ciasta smarujemy masłem orzechowym i przykrywamy całość. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Czekoladą polewamy całe ciasto. Wierzch ciasta można ozdobić karmelem
Słodka Stronalekko wilgotny, delikatnie kwaśny krem śmietanowy i pyszne nasze polskie truskawki. Niebo w gębie! CIASTO Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z KREMEM I TRUSKAWKAMI. Składniki: Ciasto: 250 g miękkiego masła 150 g cukru 100 g posiekanej białej czekolady laska wanilii 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki pszennej tortowej Krem: 400 g śmietany(...)utrzeć z cukrem i ziarenkami wanilii. Dodać posiekaną białą czekoladę i kolejno po jednym jajku, ciągle ucierając. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać partiami do masy, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (24x36) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec około 30 - 40 minut. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno
Zakątek rozkoszy kulinarnychproszku do pieczenia 1 cytryna – starta skórka i sok 2 płaskie łyżki kakao Żółtka i białka oddzielamy. Białka ubijamy na sztywną pianę tuż przed ucieraniem ciasta. Margarynę ucieramy z cukrem na puch, a kiedy masa jest już gładka, dodajemy po jednym żółtku nie przestając ucierać. Następnie do ciasta dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy aż składniki się połączą(...)koniec dodajemy olej oraz sok i skórkę z cytryny. Po wymieszaniu składników do ciasta dodajemy 2 łyżki piany z białek i rozluźniamy masę. Dodajemy do niej pozostałą pianę i mieszamy łyżką lub szpatułką. Średniej wielkości formę na babkę smarujemy tłuszczem. Wlewamy do niej 2/3 ciasta. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mieszamy. Ciasto z kakao wylewamy na jasne ciasto. Babkę
Trzeci talerzprzygotowywania ciasta. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. (pieczenie z dołu i z góry). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia odmierzyć do jednej miski. Wymieszać. Do dużego kubka lub miarki wlać mleko i dolać olej. Nie mieszać. W drugiej misce mikserem lub trzepaczką ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę(...)Długie miksowanie w tej fazie przygotowywania ciasta może spowodować jego opadnięcie po upieczeniu . Przelać masę do formy do pieczenia. Łopatką rozprowadzić po całej formie. Na wierzchu masy rozsypać porzeczki (robiłam to łyżką). Wyjąć ciasto na kruszonkę i rozdzielając na małe kawałki, posypać wierzch ciasta. Włożyć ciasto do piekarnika i obniżyć temperaturę do 180 stopni C. Piec ciasto 50 minut
Weekendy w domu i ogrodzieBISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem do białości. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia,przesiać do masy żółtkowej,wymieszać. Białka ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do ciasta. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wysypanej bułką tartą. Piec biszkopt w temp.180 stop przez 25 minut. Ostudzony biszkopt lekko(...)dokładnie wymieszać i wsypać wiśnie,mieszając zagotować. PONCZ Sok wiśniowy wymieszać z alkoholem. SKŁADANIE CIASTA 1-Ciasto kruche posmarować dżemem wiśniowym 2- Przykryć biszkoptem, nasączyć połową ponczu,posmarować cienko śmietaną z galaretką,następnie wyłożyć masę wiśniową. 3- Ułożyć drugi biszkopt,lekko przycisnąć i nasączyć. 4- Górę i boki tortu wysmarować śmietaną i posypać
Kuchnia Danusiprzygotować chyba na 100 różnych sposobów i zawsze się udaje. Lubię też połączenie drożdżowego z owocami. Dzisiaj przepis na proste ciasto jogurtowe z dużą porcja gruszek! PRZEPIS NA CIASTO JOGURTOWE Z GRUSZKAMI: - 4 jajka rozmiar L - 130 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630 lub 680) - 200 g mąki pszennej typ 480 - 200 g masła lub margaryny - 150 g jogurtu(...)masy dodawaj 2 łyżki mąki na przemiennie z 1 łyżką jogurtu, aż do wyczerpania się składników. Dodaj przyprawy. Białka ubij na sztywno ze szczypta soli i dodaj do masy, wymieszaj delikatnie. Ciasto przełóż do wysmarowanych masłem czerech foremek, takich jak na zdjęciu (średnica około 12 -13 cm), jeśli nie masz użyj dużej tortownicy. Gruszki obierz ze skórki, przekrój na pół
SMYKWKUCHNIrodzajów, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Nie przepadam za gotowymi daniami, ale te sałatki polecam z czystym sumieniem. Szukajcie ich w swoich sklepach, warto. Składniki na 12 sztuk: ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g miękkiego masła 30 ml piwa (o temperaturze pokojowej) 1/4 łyżeczki soli dodatkowo: 2 puszki sałatek Insalatissime Rio Mare (każda po 160 g) - ja wykorzystałam(...)sól i masło. Rozetrzeć wszystko razem do połączenia. Można użyć do tego celu widelca, całkiem sprawnie to idzie. Na końcu wlać piwo i ponownie połączyć wszystko na jednolita masę. Powinno wyjść ciasto o konsystencji dość miękkiej plasteliny. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny. Do upieczenia tych kruchych miseczek wykorzystałam metalową formę do muffinek. Możecie jednak wykorzystać dowolne
Codzienna kuchnia niecodziennastopni. Ciasto przykrywamy folią i na to obciążenie. Tak przygotowane ciasto wkładamy na ok 15 minut do piekarnika. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i folię i pieczemy jeszcze przez 5 minut, aż uzyska złotawy kolor. Po upieczeniu należy ostudzić. AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Przygotowujemy masę. Białą(...)czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wrzucamy serek mascarpone, 2 jajka oraz mieszankę z białej czekolady. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód ciasta. Ponownie wstawiamy całość do piekarnika o temperaturze 180 stopni na ok. 15 minut, aż masa zastygnie. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i na wierzchu układamy gęsto maliny, delikatnie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepołowy szklanki i wtedy wymieszać z porzeczkami. A jeśli to nie zda egzaminu, to miałam jeszcze pomysł, by zrobić słodką bitą śmietanę na wierzch, przykryć nią porzeczki, ale ciasto zbyt szybko zniknęło i nie zdążyłam.:D Ale antyreklama mojego wypieku . Mam tylko nadzieję, że to Was nie zniechęci, a wręcz przeciwnie. Wypróbujcie na różne sposoby(...)cukier puder Wykonanie: Masło, 10 dag cukru i skórkę z cytryny ucieram na krem dodając po 1 jajku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy maślanej. Zagniatam ciasto i wylepiam nim posmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę. Opłukane i bez szypułek porzeczki mieszam z cukrem i wykładam na ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórprzepis na pyszny sernik z dodatkiem mleka skondensowanego. Smak jest zachwycający i nie za słodki gdyż dodatkiem jest gorzka czekolada .Wygląd ciasta też jest nie powtarzalny, obkrążony wafelkami .Spód ciasta jest niezwykle czekoladowy a nadzienie serowe mięciutkie , rozpływające się w ustach . Przepis znalazłam w gazecie dla pań :) F oremka : średnica(...)Pieczemy 15 minut w temp. 180 C Upieczone ciasto przekrajamy w poprzek. Twaróg miksujemy z jajkami , mascarpone , mąką i mlekiem. 1/4 szkl. masy odkładamy. Połowę pozostałej masy wylewamy na jeden krążęk ciasta, przykrywamy drugim i polewamy reszta masy. Pieczemy godzinę 1 temp. 150 C Ciasto studzimy i przekładamy do większej formy. Między sernikiem a ściankami formy umieszczamy wafelki. Czekoladę rozpuszczamy
Słodkości i nie tylko