ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:526/3191)

Ciasto Kinder Country 127

Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki z pracy i mimo, że dzielnie trzymam się nadal bez słodyczy to na kawałek tego ciasta się skusiłam. Jest przepyszne i każdemu polecam jego przygotowanie.  Składniki : * 2 śmietany kremówki  * 250g serka mascarpone * duża paczka herbatników * 2 białe czekolady * 2 mleczne czekolady * 3 szklanki płatków pszenica z miodem * 2-3 garście płatków(...)czekoladę. Wymieszać całość z płatkami. Blaszkę wyłożyć herbatnikami a na herbatniki masę. Rozsmarować masę i przykryć herbatnikami. Rozpuścić mleczną czekoladę. Ubić drugą kremówkę. Wymieszać z czekoladą i wyłożyć masę na herbatniki. Ciasto posypać płatkami i schłodzić około 2-3 godziny w lodówce. Najlepiej jednak zostawić ciasto na całą

Magiczne Życie Marty
Ucierane ciasto z rabarbarem 124

rabarbar rozpoczął się na dobre, nie może więc w tym czasie u nas zabraknąć ciast z jego dodatkiem :) Zdecydowanie rabarbar najbardziej sprawdza się jako dodatek do najprostszego ciasta ucieranego. Ciasto jest pulchne, wilgotne i delikatnie kwaskowe. Po prostu pyszne!  foremka 24x24cm Składniki:   4 jajka,  200g masła lub margaryny,  160g cukru,  200g mąki pszennej,  łyżeczka(...)puder do oprószenia. Wykonanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem. Stale ucierając, dodawać kolejno całe jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz sproszkowanym budyniem, dodać do ucieranej masy. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x24cm. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Rozsypać na wierzchu ciasta, delikatnie wciskając je w ciasto

Z miłości do słodkości
Biszkoptowe ciasto z truskawkami 154

razem zapraszamy Was na ciasto bezglutenowe – lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami Składniki: - 5 jajek - 140 g cukru - 80 g mąki kukurydzianej - 60 g mąki ziemniaczanej - szczypta soli - 30 dag truskawek Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli(...)koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Do ubitej piany dodajemy żółtka i jeszcze razem miksujemy. Do osobnej miski przesiewamy obie mąki i delikatnie mieszamy łyżką z masą jajeczną. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Umyte i pokrojone truskawki układamy na cieście i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut

Kuchenne Wariacje
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI NA ZAKWASIE 213

proponuję użyć jednej formy mniejszej lub zamienić te dwie na jedną dużą, moja ma 30x11cm, wówczas pieczemy troszkę dłużej ale za to chlebek jest imponujących rozmiarów.Gdy do ciasta dodajemy drożdże masa wyrasta nam dwuetapowo (raz w misce, drugi w formie), gdy drożdże pominiemy, pomijamy również etap wyrastania w misce, pozostaje tylko w formie. Przepis znaleziony u Liski.Składniki:- 300g(...)soli- 400ml wodyDodatkowo:- mak lub mąka żytnia do posypania chleba- oliwa do posmarowania ciastaWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie mieszamy do połączenia składników.Gdy dodajemy do ciasta drożdże to wówczas miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.50-60 minut, do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto przekładamy do dwóch form dokładnie wysmarowanych i wysypanych otrębami

Smaczne Zdrowe
sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem 1653

pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce. Przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy, przekładamy do dużej foremki (24cmx40cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy. składniki na masę serową: 1400 g sera białego (3 krotnie zmielonego) 300 g cukru 250 ml śmietany, kwaśnej 125 ml oleju 2 jajka 4 żółtka(...)podpieczone cisto kruche. Pieczemy przez ok. 40-50 min. w 180 st. C. Przed końcem podpiekania robimy bezę orzechową. składniki na bezę z orzechami: 2 białka z ciasta 4 białka z masy serowej 5 łyżek cukru ok. 80 g orzechów zmielonych ok. 120 g orzechów posiekanych 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej

Domowy Smak Jedzenia
ciasto makowe 920

ogniu przez 2-3 minuty.   Następnie garnek zdejmujemy z ognia  dodajemy miód, masło i  rodzynki, po czym zostawimy  makową masę do wystudzenia na około 2-3 godziny. W tym czasie przygotowujemy ciasto  na spód i wierzch naszego makowca.  Masło (o temperaturze pokojowej), mąkę,  jajko, oraz cukier waniliowy wrzucamy  do misy (lub wysypujemy(...)piekarnika. W tym czasie do przestudzonej makowej masy dodajemy jajka, cukier, mąkę i wszystkie składniki dokładnie  ucieramy. Teraz na upieczony spód  wykładamy makową masę.  Z lodówki  wyjmujemy drugą część  ciasta, ścieramy je na tarce o grubych oczkach i dekorujemy nim wierzch makowca.  Tortownicę wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni

Miód i pieprz
PIEROGI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ. 181

łyżki oleju farsz:500g wędzonej makreli6-8 niewielkich ogórków kiszonychpieprz świeżo mielony300g kremowego serka (smak dowolny, najlepiej naturalny lub ziołowy)1/2 łyżeczki świeżego oreganoZ podanych składników na ciasto wyrabiam elastyczną masę, któraz łatwością odchodzi od dłoni. Najpierw przesiewam na stolnicę mąkę,po czym wbijam jajka w utworzony dołek. Mieszam, dodając sól,a na samym końcu dolewam porcjami gorącą wodę. Jeśli(...)mąki/wody.Oddzielam mięso makreli od ości, dokładnie je wybierając. Wrzucamdo miski, rozgniatam widelcem. Ogórki kroję w bardzo drobną kosteczkę,wraz z serkiem dodaję do makreli i mieszam. Doprawiam.  Ciasto rozwałkowuję na posypanym mąką blacie. Grubość to około 3-4 mm. Wycinam za pomocą szklanki koła, na które nakładam porcje farszu i zlepiam brzegi,nawilżając je odrobiną wody

W kuchni Karmel-itki
Metrowiec z kremem adwokatowym 173

Advocaat Dalkowski , Polewa: 2 łyżki masła lub margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyzki kakao, 3 łyżki wody, owocowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto jasne: Żółtka oddzielam od białek. Żółtka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania wlewam naprzemiennie wodę oraz olej. Na końcu do masy stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam(...)Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję przez 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu wlewam likier . Dokładnie ucieram. 4. Upieczone ciasta wyjmuję z foremek i kroję na kromki o grubości 1cm. Jasną kromkę smaruję masą i sklejam z kromką ciemną. Ciemną znów smaruję masą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ślimaczki Z Makiem 140

wyrośnie, przekładamy go do misy i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ).  Podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło. Ciasto jest gotowe kiedy odchodzi od ręki/miski. Gotowe odstawiamy na około 1 do 1 i 1/2 godziny . 3. W tym czasie przygotowujemy masę makową. Mak zalewamy wrzącą wodą, mieszamy chwilkę na malutkim ogniu dodając w trakcie miód oraz cukier. Możemy także(...)miód i cukier a na sam koniec wsypać mak i krotko go zaparzyć 1-2 minutki .  do tak przygotowanego maku dodajemy bakalie oraz aromat migdałowy. Gotowa masę odstawiamy na czas wyrastania ciasta. 4. Kiedy ciasto jest gotowe, zagniatamy je krótko, a następnie wałkujemy na prostokąt o długości około 60 cm i szerokości 40 cm (może być mniejszy prostokąt, wtedy

Gotowanie...to proste !
Rolada jogurtowa 812

pieczenia dowolny dżem (można wymieszać z masłem orzechowym) Wykonanie   Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy jogurt, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy z masą jajeczną. Wykładamy ciasto na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200C około 10-15 minut. Po upieczeniu ciepłe ciasto  wykładamy na bawełnianą  ściereczkę i zwijamy

kgwjanczewo
ciasto z kruszonych pierniczków z wiśniami 265

efekt, ciasto dzięki temu jest oryginalne.  Chociaż dopiero zaczęła się jesień to myślę, że na świątecznym stole też mogłoby się pojawić.  *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 5 jajek 250 g pierniczków glazurowanych (bez nadzienia) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na piankę: 1 opakowanie śnieżki 200 ml zimnego mleka(...)około 20-25 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty, górny pokruszyć. Dwie galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wystudzić. Śnieżkę ubić z mlekiem, wlać galaretki. Do tej masy dodać pokruszone ciasto i od razu wyłożyć je na piernikowym spodzie. Wiśnie odsączyć (sok zachować) i ułożyć je na piance, lekko dociskając. Sok z wiśni uzupełnić wodą tak, żeby było

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort gruszkowy 484

mąką. Tortownicę 24 cm wyłożyć  papierem, ale sam spód, boków nie smarować. Wlać ciasto i piec około 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ciasto wyciągnąć i  poczekać aż wystygnie. Podzielić na dwie równe części. Gruszki obrać ze skórki i zalać szklaną wody wymieszaną z 3 łyżkami cukru oraz cynamonem. Gotować aż gruszki będą miękkie. Odcedzić(...)połączyć z mlekiem i żółtkami. Po przestudzeniu wsypać pokrojone w kostkę gruszki i wymieszać. Na dno tortownicy układamy jeden nasączony biszkopt i po bokach układamy plasterki gruszek. Następnie masę wyłożyć na ciasto i wyrównać. Przykładamy drugim nasączonym biszkoptem i posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego. Inspiracja: Gazetka Sól i pieprz

O kuchni z uczuciem
ciasto z owocami na maślance 137

połączenia tj. około 3-4 minuty. Pod koniec miksowania dodawać po jednym jajku i ekstrakt waniliowy. Do tak gotowej masy dodać po trochu na przemian mąkę z solą i sodą ,oraz maślankę .Mieszać do dokładnego połączenia składników. Wlać ciasto do przygotowanej tortownicy- (wysmarowanej masłem ) piec do złotego koloru,około 35-40 minut (czas pieczenia zależny od piekarnika) nadzienie: Gdy ciasto(...)się rozpuści, owoce zmiękną i całość zacznie gęstnieć, około 5-6 minut. Zdjąć z ognia. Drewnianą łyżką nakłuć otwory co 2,5 cm na całym ,jeszcze letnim cieście. Łyżka napełniać otwory masą owocową ,schłodzić .Na koniec położyć bita śmietanę bita śmietana Żelatynę zalać niewielką ilością ciepłej wody i mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić mikserem ,dodać cukier i ekstrakt waniliowy nadal

w mojej kuchni
torcik i dziecięce zabawy 147

udekorowałam jedynie wierzch a ścianki obłożyłam masą waniliową (niestety czekoladowej mi brakło) i wiórkami kokosowymi. Efekt moich zmagań widać poniżej. Tort okazał się trafionym pomysłem, ciasto kawowe nie jest zbyt słodkie za to masa czekoladowa rekompensuje wszystko każdemu łasuchowi. Polecam napączowanie ciasta alkoholem, tylko należy uważać z trunkiem z dwóch powodów. Po pierwsze chyba nikt nie chciał by się wstawić(...)stopniach. Ostygniete ciasto kroimy na trzy krążki. Gotujemy budyń na mleku i gdy ostygnie ucieramy margarynę na biały puch i dodajemy ostudzony budyń. Gotową masą przekładamy kolejne krążki ciasta. Dekorujemy według uznania. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciastka orzeszki z kremem kokosowym 105

konsumpcji gotowych skorupek jest bardzo dużo chętnych, trzeba się z nadziewaniem spieszyć {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/12\/orszeszki0.jpg","recipeIngredient":["Ciasto\r","250 g mas\u0142a\r","400 g m\u0105ki pszennej\r","100 g m\u0105ki ziemniaczanej\r","80 g cukru pudru\r","1 \u0142y\u017ceczka cukru waniliowego\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki(...)laskowego. Patelnię smarujemy olejem i wkładamy po jednej kulce ciasta do każdego otworu patelni. Pieczemy na złoty kolor. Połówki wyjmujemy, po ostygnięciu obkrawamy nadmiar z łupinek. Napełniamy kremem i składamy w orzeszka. Krem Wiórki wsypujemy do mleka i gotujemy ok 15-20 min. Dodajemy cukier jeśli jest potrzebny. Odstawiamy masę aby trochę podstygła. Dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Jeśli

Mieszam w Garnku
Kruche babeczki z masą krówkową 161

szczyptę soli wysypać na kuchenny blat. Na sam środek wbić jajko i umieścić zimne masło. Za pomocą noża wszystko ze sobą połączyć. Gdy masa delikatnie złączy się ze sobą to za pomocą dłoni zagnieść ciasta. Należy pamiętać, aby robić to szybko, ponieważ kruche ciasto nie lubi ciepła. Przygotowane ciasto włożyć do worka i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie(...)babeczki (ja użyłam silikonowej, ale spokojnie można użyć, np. metalowych pojedynczych). Piec około 15 minut w 195 °C  (jest to czas przybliżony, ponieważ ciasto musi uzyskać złoty kolor). Przygotowane babeczki ostudzić. W międzyczasie masę krówkową przełożyć do szprycy i wycisnąć ją na każdą (przestudzoną!) babeczkę. Na sam koniec posypać posiekanymi orzechami i kolorową posypką. Przygotowane babeczki najlepiej smakują

Ugotować
Jabłecznik z bitą śmietaną (bez pieczenia) 102

Przepis na to proste, efektowne i smaczne ciasto pochodzi z bloga Smaczny.pl Składniki Masa jabłkowa: 1,20 kg jabłek (po obraniu) 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka cynamonu Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 400 g jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 5 ml aromatu cytrynowego 2 łyżki żelatyny Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła 150 ml śmietanki(...)gorącej wody. W kąpieli wodnej, roztapiamy masło i czekoladę, dodajemy śmietankę, dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i studzimy. Gdy masa czekoladowa będzie się ścinać, wylewamy na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Schładzamy w lodówce

R'n'G Kitchen