czekolady 5 łyżek ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa 150 g białej czekolady 1 łyżka masła 2-3 łyżki mleka szczypta czerwonego barwnika Ciasto Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i mieszając podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)składników. Do miski z mąką dodajemy roztopione masło, mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy masę jajeczną i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o wymiarach 34 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 25-30 minut
Wędrówki po kuchnimieć odpowiednią gęstość, dlatego jeśli jest za rzadkie dodaj maki, jeśli za gęste mleka. Gotowe ciasto wlewaj chochlą na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię. Smażyć do momentu, aż na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się pęcherzyki, obrócić placek energicznym ruchem na drugą stronę. SEREK WANILIOWY 5 łyżek twarogu mielonego aromat waniliowy 1 saszetka cukru waniliowego Dokładnie wymieszać. LUKIER CZEKOLADOWY Składniki(...)wlewamy mleko, dodajemy masło i stawiamy na małym ogniu. Kiedy masło się rozpuści, wlewamy mieszaninę do miski z cukrem i kakao i ucieramy drewnianą łyżką na gładką, lśniącą masę. Lukrem polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia
ClauditteMissCookingpuder do oprószenia wykonanie: Do miski przekładamy ser, cukier, śmietanę, jajka, ekstrakt waniliowy oraz alkohol i mieszamy. Mąkę łączymy z sodą oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy serowej. Mieszamy, ciasto wyjdzie „luźne” i klejące. Dłonie natłuszczamy olejem, odrywamy kawałki ciasta i formujemy kuleczki, troszkę większe niż orzech włoski. Smażymy na gorącym, głębokim tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerze
Domowy Smak Jedzeniawrzątku Przygotowanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej na sztywno masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na blachę 25*25 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Zimny(...)truskawkowy i delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na biszkopcie. Na masę truskawkową poukładać pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretka. Ciasto najlepiej schłodzić całą noc w lodówce. Warstwy ciasta: biszkopt kakaowy, krem budyniowy, biszkopt kakaowy, masa truskawkowa, truskawki, galaretka
Ala piecze i gotujepszenna - 0,5 szkl cukier - 0,5 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Masa jabłkowa : jabłka - 1,3 kg cukier - 3 łyżki galaretka cytrynowa - 1,5 opak woda - 1/4 szkl Krem śmietanowy śmietana kremówka - 300 ml śmietan -fix - 2 opak cukier puder - 3 łyżki Wierzch ciasta: galaretki cytrynowe - 2 opak woda gotowana - 700 ml Sposób przygotowania: Biszkopt Białka oddzielić(...)sztywno. Do ubitej śmietany dodać śmietan- fix, dalej ubijać. Galaretki : Galaretki cytrynowe rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Przełożenie ciasta : Na ostudzony biszkopt, wyłożyć gorącą masę jabłkową, dobrze ostudzić. Następnie na jabłka wyłożyć krem śmietanowy . Wierzch ciasta zalać galaretką, odstawić do lodówki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia DanusiDżem roztrzepujemy widelcem i dodajemy do ubitej śmietany, delikatnie mieszamy. Ciepłą żelatynę dodajemy do masy i szybko mieszamy. Wykładamy 3/4 masy na biszkopt i zwijamy w roladę. Resztą masy smarujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki na godzinę
Gotowanie moimi oczamiuwielbiam w połączeniu z jabłuszkami bardzo fajnie smakuje,do tego chrupiące migdałki-mniam.... Składniki: Na kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 60 g cukru 70 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu Na masę serową 500 g gotowego sera na serniki 60 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)masa jest gładka i jednolita dodajemy ser i wszystko dokładnie ucieramy/ miksujemy Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny Masę serową wylewamy na ciasto. Na serze układamy jabłka. Oprószamy je cynamonem i posypujemy płatkami migdałowymi Pieczemy ok 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni
Swojskie jedzonkonadzieję, że również zakochacie się w tym deserze <3 Składniki: (na 2 porcje) Masa bakaliowa: 300 ml mleka skondensowanego 50 ml mleka 80-100 g cukru laska cynamonu 2 garście orzechów laskowych-posiekanych garść śliwek suszonych pokrojonych na małe kawałki 1 łyżeczka masła Ciasto: Jak na naleśniki podstawowe: mąka pszenna pół szklanki woda pół szklanki szczypta soli szczypta cukru(...)masa nie przywarła do garnuszka. 4. Masa bardzo zgęstnieje i zrobi się karmelowa z koloru. 5. Odstawić masę z ognia przełożyć do naczynia w którym ostygnie, masa jeszcze bardziej zgęstnieje. Ciasto. 1. Mieszać ze sobą wszystkie składniki i smażyć z obu stron jak naleśniki 2. W gotowe naleśniki wkładać masę bakaliową 3. Zawijać naleśnika w krokiet i kłaść na patelni
KreatywnePinyzachowujemy!).2. Robimy biszkopt: białka ubijamy, dodajemy cukier, stopniowo żółtka, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę (25x30cm). Pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty.3. Robimy masę budyniową: na mleku gotujemy budyń z cukrem. Studzimy.4. Masło / Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń(...)Robimy masę czekoladową: masło podgrzewamy, dodajemy pokrojone w kostkę obie czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do czekolady odsączone rodzynki i połowę alkoholu.6. Przekładamy ciasto (od dołu):biszkopt posmarowany dżemem z czarnej porzeczki połowa masy budyniowejdrugi biszkopt skropiony resztą alkoholudruga połowa masy budyniowejmasa czekoladowa z rodzynkami (powinna być wystudzona, ale jeszcze płynna)7. Ciasto schładzamy przed podaniem, tak aby ostatnia czekoladowa
Kuchnia domowa Anidużej - blisko godzinę. W tym czasie zdążymy zrobić lukier. Gdy babka już ładnie się zarumieniła a orientacyjny czas pieczenia wkrótce dobiegnie końca, uchylamy drzwiczki, wbijamy w środek ciasta cienki patyczek i sprawdzamy, czy jest upieczone. Jeśli patyczek jest suchy, można wyjąć babkę, a jeśli wilgotny - musimy jeszcze na parę minut zostawić ją w piekarniku. 5.Przyrządzanie(...)rondelku lekko podgrzewamy rum z wodą, po czym przelewamy gorący płyn do cukru. Chwilę mieszamy by składniki się połączyły, potem dodajemy sok z cytryny i ucieramy, aż masa uzyska gęstość ciasta naleśnikowego (jeśli wyjdzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę gorącej wody). Wyjmujemy upieczone ciasto na stół i pozostawiamy na 10-15 min (nie dłużej, bo przejdzie zapachem blachy), aby troszkę przestygło
Moja Książka Kucharskajajka 150 ml śmietany 18 % lub w odchudzonej wersji jogurtu greckiego 2 łyżki świeżego tymianku 2 łyżki posiekanego szczypiorku świeżo mielony pieprz sól PRZYGOTOWANIE Foremkę do tarty wykładamy dokładnie ciastem francuskim i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 5 minut. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce, po czym obieramy do 1/3 wysokości. Brokuła dzielimy(...)hartujemy zimną wodą. Pomidorki kroimy na połówki, zioła siekamy, ser kroimy lub rwiemy na małe kawałki. Jajka roztrzepujemy i mieszamy ze śmietaną/jogurtem, ziołami i przyprawami. Wylewamy masę jajeczną na ciasto i układamy warzywa i ser na górze. Na koniec oprószamy jeszcze pieprzem i wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut aż całość się zrumieni. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeBardzo mocno migdałowy tort, ponieważ masa jak i biszkopt są o smaku migdałowym. Jest to jeden z smaczniejszych tortów jakie zrobiłem, smak bardzo zbliżony jest do
AleTorcikjednej łyżce budyniu cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy. Na dnie foremki o wymiarach 36x25 cm wykładamy herbatniki, następnie masę budyniową, znów herbatniki a na górę masę śmietanową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego
Moje-pitraszenieWami przepisem na jedno z ciast, które przygotowywałam w tym roku na Boże Narodzenie a mianowicie "Makową panienkę". To dość znane ciasto składające się z maku, migdałów i wiórków kokosowych (bez dodatku mąki) przełożone pyszną masą budyniową. Nie jest trudne ani czasochłonne w przygotowaniu, a wygląda i smakuje na prawdę fajnie, więc warto je wypróbować :) Składniki na blachę(...)Przykryć ją folią i odstawić, aż będzie zupełnie zimna. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Ciągle miksując dodawać po łyżce dokładnie ostudzonego budyniu. Całą masę równomiernie wyłożyć na dolny blat ciasta, przykryć drugim blatem, delikatnie docisnąć. Wierzch ciasta posmarować rozpuszczoną z mlekiem w kąpieli wodnej białą czekoladą, przystroić według uznania. Przed podaniem ciasto przechowywać przez noc w lodówce
Simply FoodBardzo proste, pyszniutkie kakaowe pierniczki z lukrem. Oczywiście można je zrobić w dowolnym kształcie - ja tym razem postawiłam na piernikowe serca : ) SKŁADNIKI (na około 130 pierniczków) Na ciasto: kostka masła 250 g miodu 150 g cukru 1 jajko 600 g mąki 30 g proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika (najlepsza z firmy Kotanyi - skład dużo(...)Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko i mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Dodajemy miodową masę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Moje Kuchenne Rewelacje