mące robimy dołek, do którego wlewamy resztę mleka, oliwę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i na koniec wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy na jednolitą masę ręką lub widelcem(ja na początek zawsze używam widelca :) Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Teraz jest pora na przyrządzenie nadzienia, a więc masy(...)sernikowej :) Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, proszkiem budyniowym i aromatem. Rodzynki parzymy przez sito ciepłą wodą, a następnie przesypujemy mąką i dodajemy do masy twarożkowej. Całość mieszamy jeszcze raz łyżka. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, podsypując mąką, po czym po trochu wałkujemy i wykrawamy z niego dość duże trójkąty, które nadziewamy serem i zawijamy. Rogaliki układamy na blaszce
Smakowy RajDziś trochę pofantazjujemy z ciastem na sakiewki (ciasto jest na naszym blogu-sakiewkiz kaszanką).Jest to wdzięczne ciasto, ponieważ można je wykorzystać i do dań słodkich jak również dań z mięsem czy z grzybami.Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu).Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół(...)wieprzowego mięsa mielonego.Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę.Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki. Wypełniamy je farszem a brzegi modelujemy według uznania i fantazji.Układamy w foremkach na babeczki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem
Maminek kulinarnyczęści. Każdą z nich przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 10-12 minut aż ciasto się zezłoci. Gdy lekko przestygnie zdjąć papier. Masa serowa: Masło rozpuścić z cukrem i cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia. Jajka roztrzepać i dodać do masła. Masę ponownie podgrzać (ale nie gotować) i stopniowo dodawać(...)ciągle mieszając. W mleku rozpuścić budynie i wlać do masy serowej. Całość gotować na małym ogniu aż masa wyraźnie zgęstnieje. Gorącą masą przekładać placki (trochę masy serowej zostawić na również na wierzch ciasta). Przełożone placki odstawić do wystudzenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w równej wielkości plastry, które następnie poukładać na wierzchu sernika. Zalewę zachować, dolać do niej tyle
My simple kitchenCiasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką... Puszyste, słodkie ciasto. Kawałki kwaśnego rabarbaru. Lekka pianka. I razowa kruszonka. Pyszny dodatek do kawy! Składniki: Ciasto: 250 g miękkiej margaryny; 2 łyżki smalcu; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3/4 szklanki białego cukru; 5 żółtek; 3 szklanki mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Owocowe nadzienie: 750 g rabarbaru(...)proszkiem do pieczenia. Margarynę, smalec, śmietanę, cukier i żótka utrzeć miksrem na puszystą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie utrzeć mikserem na jednolitą, gładką masę. Tak przygotowane ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę. Rabarbar umyć, osuszyć, obrać ( instukcja obierania rabarbaru - Kotlet.tv ), pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i kisielem (w proszku). Wyłożyć
Gospodyni Miejskasię reprezentuje na stole . 5 jajek 1 szkl.mąki 1 szkl.cukru 1/2 szkl.oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl.maku 1/2 szkl.wiórek kokosowych 1 łyżka kakao Do przełożenia ciasta: ************************** Krem karpatkowy 1/2 słoika dżemu wiśniowo- kokosowego lub porzeczkowego Do posypania: *********************** wiórki czekoladowe i wafelki kokosowe ************************************************* Białka oddzielić od żółtek.Ubić białka z cukrem ,dodać żółtka,olej i mąkę(...)przemian po łyżce każdej masy do wyczerpania się ciasta.Pieczemy w 180 stopniach 30 minut. Studzimy.Kroimy ciasto na pół , smarujemy dzemem i przekładamy 3/4 przygotowanej masy , zrobioną według przepisu na opakowaniu.Przykrywamy druga połową ciasta , lekko je przyciskając.Smarujemy resztą kremu i dżemem.Posypujemy wiórkami i pokruszonymi wafelkami KOKOSOWYMI.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimniejsza. Ciasto: Mąkę, przyprawę do piernika i cukier umieścić w mikserze i lekko zmiksować. Dodać masło i miksować do otrzymania konsystencji okruszków. Dodać żółtka i miksować aż ciasto się połączy na jednolitą masę. Ugormować kulę, zawinąć folią i odłożyć na 30 minut do lodówki. Masa bananowa: W międzyczasie przygotować masę bananową. W mikserze ubić masło z cukrem, dodać pokrojonego(...)piec w 200 stopniach przez 8 minut, następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze przez 5 mnut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ułożyć na nim pokrojonego w plasterki banana, tak aby pokryć całą powierzchnię (plasterki mogą na siebie nachodzić), zalać masą bananową, przyozdobić orzechami laskowumi (połówkami) i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, przestudzić, naspnie delilatnie wyjąć
Codzienne GotowanieMięciutkie pierniczki Przepis ten dostałam od koleżanki, gdy poczęstowała mnie tymi pysznymi i mięciutkimi pierniczkami w życiu nie pomyślałam, że w skład ciasta wchodzą…ziemniaki! Są one zupełnie nie wyczuwalne, w moim domu też nikt nie zgadł, że pierniczki mają je w składzie. Jest to chyba najlepszy przepis na mięciutkie pierniki jaki do tej pory przetestowałam. Polecam wypróbować(...)garnka dokładamy rozduszone ziemniaki i całość miksujemy mikserem na gładką masę. Odstawiamy do przestygnięcia *** *** Do przestudzonej masy dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę oraz jajko *** *** Z masy wyrabiamy jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie kleić się do rąk należy dodać trochę więcej mąki *** *** Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość ok 5 mm i wykrywamy foremkami pierniczki *** *** Wycięte pierniki
Blog z Apetytemkluseczki: * 2 jajka rozm. L * 6 -7 łyżek mąki Rosół zagotowałam z koncentratem pomidorowym. W kubeczku wymieszałam mąkę i jajka na gładką i ciężko lejącą się masę. Wlewałam takie ciasto cienką strużką do wolno gotującej się zupy. Delikatnie mieszałam w tym czasie drewnianą łyżką zupę, robiąc tym samym miejsce dla następnej porcji ciasta. Zagotowałam całość od czasu(...)robić lane kluski na zabielonej już zupie, ze śmietanką nic się nie działo, nie warzyła się * od jakości koncentratu zależy smak zupy * do klusek w razie potrzeby dodać mąki, masa nie może być za rzadka, bo kluski znikną w zupie i tylko ją zagęszczą * im dłużej zupa pomidorowa z kluskami będzie stała tym będzie bardziej gęsta Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąmojprzepisna.pl | Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli Jeżeli tylko została wam fasola czerwona z wczorajszego obiadu, nie zużywajcie jej do sałatki, tylko zróbcie zdrowe ciasto. Takie coś z dużą ilością słodkich suszonych moreli, czerwonej fasoli, której nie czuć. Mi w smaku przypomina trochę krówki/batoniki karmelowe… coś takiego. To jest takie coś co się wkłada do buzi(...)agawy, klonowy, miód, daktylowy) 3 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka oleju kokosowego 50 ml mleka Wszystkie składniki umieścić w malakserze lub wysokoobrotowym blenderze, zmielić na jedwabiście gładką masę. Kremem posmarować ciasto. Smacznego! Wegańskie krówki morelowe Wegańskie krówki morelowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka niesiarkowanych moreli (takich ciemnobrązowych) 1 szklanka roślinnego mleka 250 g ugotowanej
moj przepis naszklanki mąki szczypta soli szczypta cukru 250 g masy krówkowej 250 g serka mascarpone 50 ml sosu czekoladowego 100ml śmietany 30% Sposób przygotowania: Z mąki,jaja,tłuszczu zagnieść ciasto.Dodać cukier i sól.Zawinąć w folię spożywczą delikatnie rozwałkować w schładzać w zamrażarce ok.30 minut. Następnie wylepić ciastem formę i piec 15 minut(...)temperaturze 180 stopni. Na delikatnie ciepłą tartę wyłożyć masę krówkową.Schłodzić minimum 30 minut. Śmietanę ubić wraz z sosem czekoladowym oraz mascarpone na puszystą masę.Wyłożyć na wierzch ciasta. Schłodzić. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytmarkiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym 50 g roztopionego masła 50 g roztopionej czekolady (opcjonalnie, jeśli chcecie żeby spód był słodszy) Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy w malakserze i ugniatamy ciasto i przekładamy do delikatnie wysmarowanej masłem formy. Wstawiamy do lodówki. Składniki na mus: 200 g pianek marshmallows 125 ml mleka 3,2% 50 ml likieru truskawkowego(...)efekcie ciasto o podwójnej strukturze tak jak mnie :) tzn. góra będzie z delikatnej pianki, a dół bardziej zbity jak w sernikach na zimno. Jeśli masa wyjdzie wam gęsta całe ciasto będzie piankowe, jedna i druga opcja jest super smaczna Dekoracja ciasta: Rozpuściłam cukier z odrobiną wody tworząc gęsty ciągnący się karmel. Na papierze do pieczenia położyłam
W kuchennej krainieSkładniki – powidła: Powidła śliwkowe – 250g Miód – 50g Składniki – polewa czekoladowa: Śmietanka 30% - 100ml Miód – 30g Czekolada deserowa – 100g Czekolada mleczna – 100g Masło – 20g Masa marcepanowa – 400g + 2-3 łyżki cukru pudru Orzechy włoskie Wykonanie – ciasto: Na małym ogniu w garnku roztopić masło razem z miodem i dodać do nich przyprawy do piernika i kakao. Całość zagrzać do temperatury około(...)dodać do ubitych jajek. Całość dokładnie wymieszać i dodać przestudzone masło z miodem i przyprawami. Na koniec do masy dodać posiekane orzechy i całość wymieszać. Masę przelać do foremki posmarowanej masłem i opruszonej mąką. Ciasto piec w 170 stopniach przez 35-40 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia, a następnie przekroić na 3 lub 4 części i udekorować. Wykonanie
Kuchnia Bon AppetitPrzepis na ten efektowny deser znalazłam w sieci (ciasto robi wrażenie na gościach). Przygotowanie jest bardzo proste, pamiętajcie tylko, żeby użyć świeżego szpinaku. Składniki: 3 jaja ¾ szklanki cukru ok. 20 dag świeżego szpinaku 2/3 szklanki oleju lub oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Na wierzch: 1 opakowanie serka(...)puree ze szpinaku (z tej ilości wychodzi około 1 szklanki) i dokładnie wymieszaj. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Następnie dodaj masę szpinakową i dokładnie wymieszaj. Wylej ciasto do natłuszczonej formy (ja użyłam 20 cm x 20 cm). Piecz ok. 30 minut, sprawdź ciasto wykałaczką. Gdy całkowicie ostygnie, udekoruj masą serową (wymieszany serek z sokiem
Qlinarnie i Qlinarnieżółtek natomiast dodajemy wodę, kakao - wymieszać, następnie dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia - wymieszaj ze sobą wymienione składniki. Następnie do ciasta stopniowo dodaj ubite białka i wymieszaj wszystko delikatnie do chwili kiedy powstanie jednolita płynna masa. Gotową masę wylewamy do kwadratowej blachy wysmarowanej wcześniej margaryną i posypaną bułką tartą lub mąką. Pieczemy 30 minut w 180 C Następnie(...)galaretek zacznie tężeć dodaj ją stopniowo do ucieranego masła i wymieszaj dodając też kakao. Drugą galaretkę po stężeniu pokrój w kostkę i dodaj do masy oraz wiśnie. Wszystko wymieszaj i nałóż równomiernie na pierwszą warstwę ciasta, a następnie przykryj drugą. Uwaga! Można też górę wyłożyć cienką warstwą ciasta a następnie polać polewą Polewa : Wszystkie składniki dodaj do garnka
W Moim Magicznym Domu