Czysta rozpusta w biały dzień ,ale raz na jakiś czas dozwolona.. beza 6 białek 240 g cukru pudru Cukier waniliowy 1 łyżeczka szczypta soli cukier puder do posypania ciasto 2 jajka 4 żółtka 80 g cukru pudru skórka z cytryny (starta) 6 dużych łyżek m ąka krupczatka do prze łożenia 500 ml kremówki 30% 2 arkusze żelatyny =1 plaska(...)brandy szczypta soli 300 g świeżych malin gar ść przyrumienionych płatków migdałowych 30ml likieru malinowego Wykonanie Bia łka ubić z odrobiną soli i cukrem na sztywną masę . Ubi ć ciasto tj. ubić jajka z żółtkami i cukrem. Dodać startą skórkę z cytryny. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia ,który należy przeciąć
w mojej kuchnibieżąco robię puree z dyni (piekę dynię w piekarniku około 30 minut w 180 C, blenduję i wekuję). Dynię można zastąpić marchewką a nawet pietruszką. Cały bajer tego ciasta polega na odrywaniu kawałków, żadnego krojenia no i wymówka obżarstwa świetna- tak mi się jakoś dużo oberwało. Składniki: 150 ml mleka sojowego 2 łyżki cukru cukru (najlepiej trzcinowego(...)pogotowiu mieć mąkę do podsypywania) 3/4 szklanki puree z dyni 50 g świeżych drożdży płaska łyżeczka soli 2 łyżki miękkiego masła kokosowego (lub innego roślinnego) Masa do smarowania ciasta: 100 g cukru 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżki roztopionego masła kokosowego (lub innego roślinnego) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym (40 C) mleku wraz z cukrem i poczekać około
greenscarfpulchne. Gorąco polecam Wam ten przepis. Następnym razem przygotuje ciasto z syropem pomarańczowym. Syrop: 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru pudru sok z 1 cytryny Ciasto 1 szklanka kaszki manny 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki jogurty typu greckiego 1/2 szklanki oleju roślinnego 3 jajka 3 łyżki mąki 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)wystudzenia. Żółtka ubić z cukrem, dodać kaszkę, jogurt, mąkę , olej, proszek do pieczenia i sodę, wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do małej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i piec w 170 stopniach przez 30 minut. Po tym czasie otworzyć lekko drzwiczki i pozostawić przez około 15 minut ciasto
Jadło i czytadłoRafaello na krakersach...Warstwy lekko słonych krakersów.A pomiędzy nimi kokosowy krem budyniowo-maślany.Wierzch oprószony wiórkami kokosowymi.Pyszne ciasto nie wymagające pieczenia.Zapraszam!Składniki:Krem kokosowy:2 żółtka;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);3/4 szklanki białego cukru;2 płaskie łyżki mąki pszennej;2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej;500 ml mleka;250 g miekkiego masła;150 g wiórków kokosowych.Dodatkowo:2 paczki karkersów(...)pieczenia wyłożyć papierem, a następnie na jej dnie ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć 1/3 masy kokosowej, następnie warstwę krakersów, 1/3 masy kokosowej, warstwę krakersów i resztę masy kokosowej.Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi (50 g).Tak przygotowane ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na blachę o wymiarach
Gospodyni Miejskawymiarach 25/30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na papierze ( każdy osobno ) wielkości blaszki i pieczemy ciasta, po kolei, około 15 minut w temperaturze 180 % C. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i mannę, gotujemy aż powstanie bardzo gęsta masa. Rozkładamy ją na dwa talerze(...)studzimy, następnie wkładamy do lodówki aż dobrze zastygnie. Masło ucieramy mikserem z cukrem, następnie partiami dodajemy gęstą mannę, aż całą wyrobimy. Na koniec wlewamy olejek, mieszamy i masa gotowa. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce, nasączamy go odrobiną herbatki, następnie smarujemy dżemem i rozkładamy porcję manny, rozsmarowując ją mokrą łyżką. Kładziemy drugi blat ciasta i powtarzamy czynność. Polewa- masło
Kulinarne Fantazje Mariolijeśli mieliście stresujący dzień), wszystko to po to, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki czemu faworki po upieczenie będą idealnie kruche, z dużą ilością bąbelków. Tak przygotowane ciasto trzeba jeszcze cienko rozwałkować i powycinać ciastka, a następnie je usmażyć. Gwarantuję, że smak własnoręcznie zrobionych faworków, wynagrodzi Wam czas spędzony na ich przygotowaniu. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (300g(...)śmietany olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Zagniatamy na jednolitą masę. Następnie przekładamy ciasto na blat i zbijamy drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto
Smakowity Blog Kulinarnysię stanie jak mleko zastąpimy nektarem bananowym? Właśnie to: Czekoladowo-bananowe ciasto Składniki Było tak dobre, że zapomniałam zrobić zdjęcie, aż został tylko taki kawałek... 2 tabliczki czekolady deserowej (u mnie deserowa+mleczna) 3/4 kostki margaryny 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 3 jajka 3/4 szklanki nektaru bananowego 2 banany Przygotowanie(...)ostudzenia. Mąkę, proszek, sodę i cukier dokładnie mieszamy, dodajemy jajka i nektar, mieszamy. Do masy dodajemy roztopioną margarynę z czekoladą, dokładnie miksujemy. Banany kroimy w kostkę, dodajemy do masy, mieszamy. Gotowe ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem, Piec ok. 50-60 minut w 180*. Polecam z cytrynowym lukrem: kilka łyżek cukru pudru mieszamy z taką ilością soku cytrynowego, aby otrzymać
Kuchnia w szuwarachłyżki mąki ziemniaczanej masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 1 kisiel cytrynowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: bułka tarta 1. Składniki na ciasto szybko wyrobić na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny. Bardzo mała ilość cukru sprawi, że ciasto będzie bardzo kruche. 2. Jabłka rozgotować, dodać cukier do smaku, mączkę rozmieszać
Jadło i czytadłoZapewne niejednokrotnie mieliście okazję konsumować ciasta z tzw. ptasim mleczkiem w roli masy. Większość osób do przyrządzenia jej używa wysokotłuszczowej śmietany, najczęściej tortowej 36 % lub kremówki. Ja postanowiłam zaryzykować i przygotować „ptasie mleczko” na bazie zwykłego mleka 1, 5% tłuszczu. Oczywiście trzeba wtedy dokładnie zbalansować ilość żelatyny, ale ten smak….mmmmm, naprawdę lekkie, puszyste i piankowe, moim skromnym zdaniem(...)wersja z mlekiem jest jeszcze bardziej na plus, niż ta z kremówką- mniej „lepka” i tłusta za to bardzo mleczna i delikatna. To ciasto w formie bardzo lekkiego deseru, które bez obaw mogą pałaszować osoby nawet na diecie;) No i to przekładaniec bez pieczenia- do przygotowania w godzinę+-3,4 godz. na chłodzenie . Blaszka 22x25 cm. Składniki na ptasie
Domowe ciastapołączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do zamrażarki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Zacząć nagrzewać piekarnik do 180 stopni. Masa: Miękkie masło ubijać z cukrem i cukrem wanilinowym przez około 5 minut aż będzie białe i puszyste. Następnie(...)zmiksować z budyniem. Białka ubić w oddzielnej misce na sztywną pianę, dodać do masy serowej i wymieszać lub zmiksować na małych obrotach miksera na jednolitą masę. Wyłożyć masę na spód z ciasta w formie. Drugą część wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na wierzch (na tarce o dużych oczkach). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut w 180 stopniach
W kuchni bez szafekDodać olej, wodę i cukier. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na około 15 minut aż masło zacznie się robić brązowe. Wyjąć, do gorącej masy dodać mąkę i sól, szybko wymieszać na jednolite ciasto. Podzielić na większą i mniejszą część. Mniejszą część odłożyć, większą część gorącego ciasta przełożyć na dno blaszki wyłożonej papierem, rozsmarować i podpiec(...)gęstą białą masę. Mleko zagotować. Do masy z żółtek dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i powoli cienką strużką wlewać wrzące mleko. Zmiksować, przelać do garnka i zagotować. Kiedy masa zgęstnieje wylać ją na ciasto. Na budyniu ułożyć połówki moreli. Na wierzch skubać palcami pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec jeszcze około 20 minut. Po wystudzeniu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabogatszą wersję tego samego brownie, z orzechami, kakao, miodem. Bardzo szybkie, smaczne, ilość miodu możemy modyfikować, możemy zastąpić go syropem klonowym lub cukrem trzcinowym. Orzechy świetnie pasują do tego ciasta, a fasola jest niewyczuwalna. Polecam mocno! 1 puszka czerwonej fasoli 1 banan 2 jajka 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju rzepakowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki(...)wypłukać i wsypać do miseczki. Resztę składników (oprócz orzechów) dorzucić do fasoli i wszystko zblendować. Orzechy posiekać na drobne kawałki. Część z nich (ok. 2/3) wsypać do zblendowanej masy i wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posypać pozostałymi orzechami. Piec ok. godziny w 180 stopniach. *brownie najlepiej piec w keksówkach, takich
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePizza a'la J Przepis na ciasto: 1/2 kg maki 1 szklanka mleka 25g drożdży 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i cukrem. Mleko delikatnie podgrzać ( nie może być za gorące bo nie urosną ) i dodać do rozpuszczonych drożdży(...)Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać sól oraz zioła prowansalskie. Wymieszać na sucho. Dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić na jednolitą , odrywającą się od ręki masę. Trzeba to ciasto dobrze napowietrzyć. Na koniec dodać oliwę z oliwek. Dokładnie wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte bawełnianą ściereczką. Gdy ciasto nam wyrośnie rozwałkować
Jemy PijemySkładniki na ciasto:2 paczki krakersów 200 g wiórków kokosowych 125 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ½ l mleka 250 g margaryny Kasia ¾ szklanki cukru 2 żółtka 2 opakowania budyniu kokosowego lub waniliowego Składniki na polewę: 20 dag białej czekolady 1/3 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego 6 łyżek śmietany kremówki Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym i ½ szklanki(...)polewę. Na misce z gotującą się wodą ustawić miskę w której rozpusz- czamy czekoladę z masłem ucierając drewniana łyżką. Kremówkę ucierać z cukrem wani- liowym i połączyć z masą czekoladową. Wierzch ciasta polać polewą i posypać wiórkami (fot.4). Wstawić do lodówki na kilka godzin
Świat Ciasta