ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:524/3191)

Babeczki piernikowe nadziewane powidłami 367

Odlać 1/4 szklanki powstałego płynu. Przestudzić, dodać żółtka, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Partiami dodać pianę do ciasta delikatnie mieszając. Połowę masy przełożyć do przygotowanych foremek, włożyć nadzienie, przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut. Wyjąć z foremek i ostudzić na kratce. Polać odłożoną polewą

Rodzinka w kuchni
Wegański snickers – bez pieczenia, bez nabiału 319

nawet nie planuję takiej kupić). Oczywiście mocno generalizuję, może dlatego, że sama ciągle szukam czegoś, co mnie zachwyci. Ostatnio zapamiętałam na dłużej ciasto o nazwie “wegański snickers” – słodycz karmelu, orzeszki ziemne, jaglana masa – połączenie to wyjątkowo mi smakowało. Niestety kawiarnia, w której go serwowano, zaczęła modyfikować recepturę – karmel, zamieniono na czekoladę, masa też nieco inna(...)łyżki ugotowanej kaszy, aby łatwiej się zmiksowały). Zmielone orzechy dodajemy do kaszy i blendujemy całość dodając w trakcie syrop z agawy i sok z cytryny. Zblendowaną masę wlewamy na spód ciasta. Gdy się przestudzi, wstawiamy do lodówki. Karmel daktylowy: Do śmietanki kokosowej z rondelka dodajemy łyżkę masła orzechowego i pokrojone w małe części daktyle. Zagotowujemy. Gotujemy przez

Poezja smaku
SZPINAKOWE SERNICZKI- ODCHUDZONY "LESNY MECH" 109

szpinaku - żałuj! Standardowo środek babeczki wykroiłam łyżeczką, pokruszyłam, i po wypełnieniu owej dziury serkiem twarogowym (w oryginalnym przepisie jest bita śmietana) obsypałam okruszkami tworząc rzeczony mech. PYCHA! SKŁADNIKI NA CIASTO: 500 g. szpinaku mrożonego 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1 i 2/3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 0,5 szklanki oleju kokosowego 0,5 szklanki jogurtu(...)galaretka żółta WYKONANIE: galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody  serek miksuję z miodem dolewam cienkim strumieniem przestudzoną galaretkę Odcinam łyżeczka górną część babeczki i  nakładam  masę serową. Odkrojone ciasto kruszę i posypuję powstałymi okruszkami. SMACZNEGO

Upiecz sobie babeczkę
KALORIA 165

Chodź nazwa nie brzmi zbyt zachęcająco dla osób liczących kalorie, to okres świąteczny jest dobrą wymówką, bo nie ma, co tu liczyć kalorii... Ciasto jest naprawdę przepyszne! Na dole chrupiący ciasteczkowy spód, krówkowa masa z czekoladą i na wierzchu bita śmietana obsypana skarmelizowanymi płatkami owsianymi.   Składniki na ciasteczkowy spód: 200 g kruchych maślanych ciasteczek 100 g płatków(...)skarmelizowania cukru. Odstawić do wystudzenia. Masa śmietankowa:  Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.  Na schłodzoną masę wykładamy śmietanę . Wierzch ciasta posypać posypką. Całość kolejny raz chłodzić. Wiesz jak łatwo można pokroić ciasto? #beko podpowiada #ciastojakzobrazka Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij

Słodki Zakątek
Proste ciacho dla zabieganych 125

równe kwadraty. Chodzi jedynie o to, aby zaznaczyć kawałki ciasta, dzięki temu będzie się później ładnie kroiło. Pieczemy według przepisu na opakowaniu. Na wystudzony blat francuskiego ciasta wykładamy gotową karpatkową masę, Schładzamy przez 15 min, aby stężała. W czasie kiedy ciasto odpoczywa w lodówce, zabieramy się za ubijanie śmietanki. Kiedy będzie już sztywna dosypujemy do niej cukier puder i żelatynę

Kuchnia od dwojga
Knedle z morelami 138

śliwkę owijacie po prostu grubszą warstwą ciasta. Przepis na ciasto jest nieco inny niż w wypadku knedli z truskawkami . Występuje tu mąka ziemniaczana. Ogólnie, przepisów na ciasto do knedli jest masę, ale ja preferuję te na ziemniakach. Są przepisy na ciasto, które wychodzi podobnie do tego na kluski śląskie…co kto lubi. Drukuj Knedle z morelami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl

Mieszam w Garnku
Drożdżowy rwaniec 236

mąką, dodajemy pozostałe składniki, na koniec wlewając mleko z masłem i wyrabiamy. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dosypujemy do niego mąkę (przesianą), cukry, sól oraz jajka. Zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej masy. Staramy się nie podsypywać zbyt wiele dodatkowej mąki, gdyż ciasto może wyjść zbyt twarde. Jeśli po wyrobieniu będzie trochę lepiło się do rąk, wystarczy na koniec oprószyć

MyCookBook.pl
Kopytka dyniowe 163

momentu aż dynia będzie miękka. Warto sprawdzać co jakiś czas – czy widelec swobodnie zagłębi się w miąższu. Dynię po upieczeniu obierz ze skórki a miąższ zmiksuj na gładką masę. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie – odcedź je i gorące przepuść przez praskę do ziemniaków. Odstaw do przestygnięcia. Do dużej miski dodaj ziemniaki, dynię, mąkę(...)ziemniaczaną, ser grana padano, jajko oraz żółtko, dopraw solą, paprykami i gałką muszkatołową. Całość zagnieć i uformuj gładką kulę. Przygotuj stolnicę i podsyp ją mąką. Odcinaj po kawałku ciasta, formuj z masy wałki o średnicy 1,5 – 2 cm i pokrój je na 1-2 cm kawałki. Pozostaw je na stolnicy wysypanej mąką. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę

Moja pasja smaku
Babka orzechowa i noworoczne refleksje 143

Żeby Was dłużej nie zanudzać tym monologiem zapraszam po przepis na babeczkę. A kolejna dawka myśli pojawi się niewątpliwie następnym razem. Przepis pochodzi z czasopisma Dobre Rady - Świąteczne ciasta i ciasteczka , nr 6/2000. Składniki: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 20 ml rumu (pominęłam(...)dodawać żółtka. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać skórkę z cytryny i wlać rum. Białka ubić na sztywną pianę i wsypać orzechy delikatnie mieszając. Masę dodać do ciasta. Wszystko powoli i dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki. Piec około 80 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni

My simple kitchen
Babka drożdżowa 86

przygotowany rozczyn. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i piec ok.30 minut w 170 stopniach. Najlepiej by ciasto wystygło na kratce. Ze składników na lukier utrzeć gładką masę i udekorować wystudzone ciasto. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Sernik z brzoskwiniami! 152

łyżki cukru Ucieramy mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę białka, następnie dodajemy cukier. Ubijamy na sztywno. Tortownicę wylep ciastem, zostaw 1/3 część na wierzch ciasta. Ułóż brzoskwinie. Zalej masą serową, wyłóż pianę z białek, posyp startym na tarce ciastem kakaowym! Jest pysznie! Zapraszam na Facebooka SmykWkuchni! Buźka! Pięknego Dnia

SMYKWKUCHNI
Drożdżowo - serowe ciasto porzeczkowe 124

cukry i mleko. Wymieszać wszystko łyżką, potem zagnieść ciasto. Pod koniec zagniatania (po ok. 7 minutach) wgnieść miękkie masło i jeszcze raz zagnieść. Ciasto rozwałkować i przełożyć na formę (u mnie 25x40cm). Odstawić Masa serowo -porzeczkowa 350 g czerwonych porzeczek 300 g czarnych porzeczek 3/4 szklanki cukru 4 jajka 600 g mielonego(...)śmietankowego sera 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Porzeczki umyć, odsączyć, poodrywać łodyżki. Jaja utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać biały ser i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę serową nałożyć na ciasto, posypać porzeczkami, wyrównać delikatnie potrząsając formą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C (termoobieg) przez 35-40 minut. Smacznego

Pełny talerz
Bajaderki 194

znad głowy :) Słonecznej Niedzieli!:)) Proponuje zrobić z połowy porcji, bo z podanych proporcji wychodzi baaaardzo dużo takich kuleczek. Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki . Składniki: 900g pokruszonych ciast, ciasteczek, herbatników  (bez mas, żelatyny, owoców) pół szklanki mleka pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)* pół szklanki suszonych moreli pokrojonych w kostkę 1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być

Czerwona Porzeczka
Mistrzowski sernik pomarańczowy . 231

było białej spodniej warstwy, Z 1,5 pomarańczy wycisnąć sok. Jajka wymieszać z cukrem , ale nie ubijać . Dodać pozostałe składniki i połączyć bez długiego ucierania. Im mniej napowietrzona masa tym ciasto mniej opadnie po upieczeniu. Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C Piec ok 60 -70 min . Po tym czasie wysunąć delikatnie sernik i polać

Malinowa Kawiarenka
Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto 137

ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy duże krążki. Nakładamy po pełnej łyżeczce masy makowej, przykrywamy drugim krążkiem, lekko dociskamy brzegi. Krążkiem o mniejszej średnicy wycinamy pączka („ścinki” ciasta zużywamy do kolejnych pączków). Odkładamy na ściereczkę (lub blaszkę wyłożoną matą i bardzo delikatnie oprószoną mąką), przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu(...)mieszamy z likierem amaretto) i oprószamy suchym makiem. Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto cieszyły się największym powodzeniem. Sprawdzony i dobrze już znany przepis na ciasto od Doroty , uzupełniony kwintesencją smaku, czyli masą makową i lukrem amaretto dopełnił całości idealnego pączka. Pomysł na lukier zaczerpnęłam również z Moich Wypieków . Gorąco polecam i życzę smacznego. A na zakończenie „sezonu pączkowego

mojewypiekiinietylko