cukru - 3 łyżki miodu - łyżeczka cynamonu - skórka starta z cytryny i pomarańczy - łyżka masła Orzechy drobno posiekaj i dodaj do masy. Resztę składników również. Na sam koniec dodasz ubitą pianę z białek, które pozostaną po wyrobieniu ciasta. Ciasto: - 2.5 szklanki mąki - 120 g mleka ciepłego - 5 jaj - 125 g masła roztopionego ostudzonego - 35 g drożdży - sól, olej do smarowania(...)czasie podziel ciasto na 3 części. Przygotuj 3 kawałki wielkości blachy papieru do pieczenia. Każdy kawałek posmaruj lekko olejem i rozwałkuj 1 część ciasta. Ubij białka z szczyptą soli i dodaj do maku. Podziel masę makową na 3 części. Jedną z nich rozłóż na rozwałkowanym cieście i zwiń w roladę, a następnie roladę zwiń w papier do pieczenia zostawiając trochę
Pasje JolkiCiasto doskonałe, łączy w sobie wszystko co kocham - truskawki, sernik i brownie, wszystkie warstwy w jednym kawałku ciastka sprawiają, że to mój "ciastowy" hit tego lata. Dodatkowo mus truskawkowy można dowolnie modyfikować, truskawki zamienić na maliny, borówki lub wiśnie. Dla mnie truskawki doskonale łączą się z czekoladą więc zostawiłam jak jest. Inspiracja z lekkimi modyfikacjami "Kwestia smaku" Składniki na formę(...)konsystencji 6. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem, dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i krótko miksujemy na gładko 7. Dodajemy mąkę i krótko miksujemy na jednolite ciasto 8. Wykładamy masę do przygotowanej blaszki i pieczemy ok. 20 minut, wyjąć z piekarnika, nie wyłączać 9. Masa serowa - miksujemy twaróg z mąką ziemniaczaną, cukrem i nasionkami wyłuskanymi
Słodki Kompromisgęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając, następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30 minut (do suchego patyczka). Biszkopt 2: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury(...)pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać wodę, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Jeżeli macie również małą formę
Passions hobbies lifeprzesiać do miski, wymieszać z cukrem, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia, dodać zimne z lodówki masło, wyrobić palcami-składniki mają się połączyć ale pozostać sypkie-nie zagniatać ciasta!.Podzielić na dwie części. Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać zmielony twaróg oraz masło wlać mleko wsypać proszek budyniowy zmiksować krótko do połączenia składników, pod koniec wsypać skórkę(...)kandyzowaną z pomarańczy oraz wlać olejek do ciasta,wymieszać. Jedną część kruszonki rozsypać na dnie blaszki wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej , wylać masę serową i na wierzchu rozsypać pozostałą część kruszonki. Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec 15 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 150*c i piec jeszcze 55 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku
Wanilia i Kardamonniego jabłka. Efekt zadziwiająco smaczny i wszyscy szczęśliwi :) Przepis wg "Ekonomii gastronomii", znacznie zmodyfikowany. Tarta z migdałowym nadzieniem i jabłkami masa: 120 g mielonych migdałów 100 g masła 100 g cukru 1 jajko dżem malinowy 2 kwaśne jabłka ciasto kruche: 125 g masła 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli 250 g mąki pszennej 2 łyżki zimnego mleka lub wody(...)Ciasto powinno być cienkie. Na środku ciasta wykładamy 3-4 łyżki dżemu malinowego i rozsmarowujemy go ale nie dochodzimy do brzegów okręgu. Na dżem wykładamy masę migdałową oraz cząstki obranego jabłka. Zbieramy brzegi ciasta tak by dookoła nadzienia powstała zapora, brzeg ciasta. Ciasto można posypać dodatkową łyżką cukru ale ja tego nie zrobiłam. Pieczemy ciasto ok 25-30 minut
Dzieje kuchennej Wiewióryotrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany. Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać- ja miałam o wym 27/39 cm. Piec 40 minut w temp(...)wodą, wykładamy połowę kremu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem , nasączamy resztą ponczu, smarujemy resztą kremu czekoladowego, układamy warstwę maślanych herbatników, smarujemy dżemem porzeczkowym, przykrywamy warstwą herbatników, wykładamy masę śmietanową. Posypujemy tartą gorzką czekoladą. Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonUpiec naprawdę dobry makowiec wcale nie jest łatwo. Jakże wiele razy zdarzyło mi się, że popękał, albo ciasto odeszło od masy i makowiec rozpadał się przy krojeniu lub też masa makowa pozostawiała wiele do życzenia. I chociaż nigdy nie korzystam z gotowej masy tylko przygotowuję ją sama to zdarzało mi się pomimo płukania, że mak był zanieczyszczony mikro drobinkami piasku
Wiem co jemłyżeczki kardamonu 1 1/2 szkl. mąki 2 jajka olej do głębokiego smażenia cukier puder A jak to zrobić: W misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki, tak jak ciasto na naleśniki. Masa musi być gładka i dość gęsta. Odstawić na koło pół godziny. Metalową rozetkę umieszczamy w garnku i wlewamy olej tak aby zakrył foremkę i rozgrzewamy przez 3-3 minuty
Kuchnia w opałachDodatkowo: 70g okrągłych biszkoptów 7-9 łyżek likieru cytrynowego lub cytrynówki owoce do ozdoby listki melisy do ozdoby Ptysie – ciasto: 1. Do rondelka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli, zagotować. Dodać mąkę i energicznie mieszać, aż masa zaczynie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 5 minut, proszę od czasu do czasu(...)owocowej, aby przykryła biszkopty i na środku ułożyć ptysie (około 6 ptysiów, patrz FILM ). Następnie wylać całą masę owocową, wyrównać i lekko stuknąć tortownicą o blat, żeby masa równo się rozłożyła. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Ptysie z bitą śmietaną, też możemy wstawić do lodówki na całą noc. Sos karmelowy: 11. Do rondelka wsypać
Mała Cukierenkaprogramie Pani Ewy Wachowicz i wyglądał tak apetycznie, że postanowiłyśmy go wypróbować i faktycznie warto było :) Składniki: Ciasto: - 30 dag mąki - 10 dag cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 10 dag masła - 1 łyżka smalcu - 2 żółtka - 1 jajko Masa serowa: -1,2 kg sera białego - 1 i 1/3 szklanki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 8 dag budyniu(...)smalcem, następnie dodajemy jajko oraz żółtko, zagniatamy ciasto. Ciastem wyklejamy dno wcześniej przygotowanej blachy. Ser dwukrotnie mielimy, dodajemy wszystkie składniki masy serowej i dobrze wyrabiamy robotem. Przelewamy masę na ciasto. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalamy cukrem. Gdy piana stanie się szklista i sztywna, dodajemy zmielone orzechy, mąkę i bułke tartą. Mieszamy delikatnie i przekładamy na masę serową
Zainspirowana w kuchninależy wylepić ciastem również niewysoki brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 °C. Piec ok. 10-15 min, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyjąć, wystudzić. Masa karmelowa: 225 g cukru 100 g masła 100 g śmietany 18% 90 ml wody (6 łyżek) 1 łyżeczka soli gruboziarnistej Masło pokroić w kostkę. Przygotować śmietanę. Składniki(...)czekoladową wlać na zastygniętą masę karmelową, wyrównać. Udekorować migdałami wedle uznania. Migdały można wcześniej uprażyć na suchej patelni. Piekarnik rozgrzać do 180 ° C bez termoobiegu. Piec ciasto ok. 20 min, do momentu aż masa czekoladowa zetnie się. Wyjąć. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Przechowywać w chłodnym miejscu. Mazurek doskonale komponuje się z jogurtem greckim. Smacznego
maniapieczeniawarstwę truskawkową: 350 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 600 ml gorącej wody *szklanka = pojemność 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto szpinakowe z truskawkami – Wykonanie: PRZYGOTOWAĆ SZPINAKOWY BISZKOPT: Szpinak wrzucić do blendera, dodać olej i zmiksować na jednolitą masę. Jajka zmiksować z cukrem (na najwyższych obrotach miksera) na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera na wolne(...)galaretkę i zmiksować do czasu połączenia się składników. Podzielić krem na 2 porcje. Pierwszą porcję kremu (pianki) wylać na ostudzony biszkopt, który będzie dolną warstwą ciasta. Wstawić ciasto do lodówki, by masa piankowa stężała. WARSTWA TRUSKAWKOWA: Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Truskawki umyć osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, poukładać je na warstwie piankowej (już stężałej
Kulinarne Przebojecukier do smaku 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: bułka tarta 1. Składniki na ciasto szybko wyrobić na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny. Bardzo mała ilość cukru sprawi, że ciasto będzie bardzo kruche. 2. Jabłka rozgotować, dodać cukier do smaku, mączkę rozmieszać
Jadło i czytadłowariacja nt. rogalików trzyskładnikowych :-) Dokładnie :-) bo miały być rogaliki, po raz nie wiem już który, a że w polu widzenia pojawiał mi się masa marcepanowa, to powstały ciastka :-) Bardzo dobre ciastka :-) a do tego strukturą przypominają ciasto francuskie tworząca kruche warstwy. Mają niestety jedną wadę - wciągają jak łuskanie słonecznika ;-) wprost nie sposób się od nich oderwać... SKŁADNIKI(...)zetrzeć na tarce jarzynowej), dodajemy śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Masę marcepanową kroimy na drobne kawałki i układamy na połowie rozwałkowanego ciasta; przykrywamy drugą połową składając prostokąt na pół. Całość rozwałkowujemy w kierunku z góry na dół
Czary - gary w kuchniPieczemy w temperaturze 180 stopni C o k. 35-40 min (do suchego patyczka). Zależnie od piekarnika czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć więc najbezpieczniej sprawdzać patyczkiem. Ciasto po upieczeniu studzimy. W tym czasie możemy się zająć przygotowaniem kremu: Składniki na krem budyniowy: 1 1/2 szklanki mleka budyń waniliowy 2 łyżki cukru (gdy budyń jest z cukrem(...)budyń. Na ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy. Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy do niego kosteczki czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Po zrobieniu polewy pokrywamy nią masę budyniową. Gdy polewa wystygnie, ciasto wkładamy do lodówki. Teraz zostaje Nam tylko zrobić kawę i rozkoszować się ciastem :) To jedyne zdjęcie jakie udało mi się zrobić, w błyskawicznym tempie zniknęła
Ptasia KuchniaPieczemy w temperaturze 180 stopni C o k. 35-40 min (do suchego patyczka). Zależnie od piekarnika czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć więc najbezpieczniej sprawdzać patyczkiem. Ciasto po upieczeniu studzimy. W tym czasie możemy się zająć przygotowaniem kremu: Składniki na krem budyniowy: 1 1/2 szklanki mleka budyń waniliowy 2 łyżki cukru (gdy budyń jest z cukrem(...)budyń. Na ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy. Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy do niego kosteczki czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Po zrobieniu polewy pokrywamy nią masę budyniową. Gdy polewa wystygnie, ciasto wkładamy do lodówki. Teraz zostaje Nam tylko zrobić kawę i rozkoszować się ciastem :) To jedyne zdjęcie jakie udało mi się zrobić, w błyskawicznym tempie zniknęła cała blacha
Ptasia Kuchnia