ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:508/3191)

Bajaderki 221

znad głowy :) Słonecznej Niedzieli!:)) Proponuje zrobić z połowy porcji, bo z podanych proporcji wychodzi baaaardzo dużo takich kuleczek. Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki . Składniki: 900g pokruszonych ciast, ciasteczek, herbatników  (bez mas, żelatyny, owoców) pół szklanki mleka pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)* pół szklanki suszonych moreli pokrojonych w kostkę 1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być

Czerwona Porzeczka
Mistrzowski sernik pomarańczowy . 255

było białej spodniej warstwy, Z 1,5 pomarańczy wycisnąć sok. Jajka wymieszać z cukrem , ale nie ubijać . Dodać pozostałe składniki i połączyć bez długiego ucierania. Im mniej napowietrzona masa tym ciasto mniej opadnie po upieczeniu. Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C Piec ok 60 -70 min . Po tym czasie wysunąć delikatnie sernik i polać

Malinowa Kawiarenka
Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto 170

ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy duże krążki. Nakładamy po pełnej łyżeczce masy makowej, przykrywamy drugim krążkiem, lekko dociskamy brzegi. Krążkiem o mniejszej średnicy wycinamy pączka („ścinki” ciasta zużywamy do kolejnych pączków). Odkładamy na ściereczkę (lub blaszkę wyłożoną matą i bardzo delikatnie oprószoną mąką), przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu(...)mieszamy z likierem amaretto) i oprószamy suchym makiem. Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto cieszyły się największym powodzeniem. Sprawdzony i dobrze już znany przepis na ciasto od Doroty , uzupełniony kwintesencją smaku, czyli masą makową i lukrem amaretto dopełnił całości idealnego pączka. Pomysł na lukier zaczerpnęłam również z Moich Wypieków . Gorąco polecam i życzę smacznego. A na zakończenie „sezonu pączkowego

mojewypiekiinietylko
Placek Iłowiecki 501

zmięknie chociaż i pierwszego dnia jest bardzo smaczne :)Ciasto składa się z trzech placków przełożonych kwaśnym dżemem i gotowaną śmietaną z której powstaje gładka i aksamitna masa. Wierzch posypany orzechami włoskimi dopełnia ciasto, u mnie tym razem posypałam rodzynkami i prażonymi migdałami . Zrobienie go w całości zajęło mi godzinkę , wiec polecam wypróbować .Ciasto:3,5 - 4 szkl mąki5 żółtek0(...)składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Pieczemy 3 placki na jasno złoty kolor180 stopni około 15 minut.Masa:Rozpuszczamy margarynę, dosypujemy do niej mąkę i mieszamy razem.Wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier i cukier waniliowy,wszystko razem mieszamy i gotujemy na małym ogniu, często mieszając żeby nie przywierało do dna. Gotujemy aż śmietana się zagotuje i zgęstnieje.Przekładamy gorącą masą jeszce ciepłe

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Najprostsza tarta grzybowa 239

stick) zawijając nadmiar ciasta, który wystaje poza formę do wewnątrz. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 10 minut. Do sosu grzybowego dodajemy 2 rozkłócone jajka i masę grzybową wylewamy na podpieczone ciasto. Dekorujemy polówkami pomidorków i pieczemy przez około 20 minut, aż masa grzybowa się zetnie. Podajemy od razu, ale tarta też jest doskonała na zimno

Kulinarne przygody Gatity
Sernikowe koszyczki wielkanocne 140

jajeczka Wykonanie: Wszystkie składniki na sernik mieszamy w misce. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Foremkę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami, do każdej wkładamy po około 2 łyżki masy serowej. W cieście robimy zagłębienie, tak aby po upieczeniu można było w nim położyć czekoladowe jajeczka. Serniczki pieczemy przez około  35 minut, aż brzegi się delikatnie przyrumienią. Wyjmujemy(...)małej miski wrzucamy pokruszoną czekoladę, dodajemy mleko. Czekoladę podgrzewamy w kąpieli wodnej na małym ogniu, aż się rozpuści i połączy z mlekiem.  Do każdego serniczka wlewamy odrobinę masy czekoladowej i wkładamy po 3 lub 4 jajeczka czekoladowe

Kulinarne przygody Gatity
Derelye - pierogi z dżemem. 160

się od tradycyjnego, ponieważ zawiera twaróg, kaszę manną i stopione masło. Po wyrobieniu należy je schłodzić w lodówce, aby ułatwić sobie wałkowanie. To ostatnie pominęłam. Po prostu odrywałam kawałki ciasta i w dłoniach formowałam kulisty placek, do którego nakładałam nadzienie. Pierogi podaje się polane roztopionym masłem z bułką tartą i posypane cukrem. Składniki: 250 g twarogu półtłustego(...)ulubiony dżem  do polania: bułka tarta, masło, cukier Wykonanie: Twaróg, ser i jajko utrzeć na gładką masę. Mąkę wymieszać z kaszą manną i solą, dodać do utartej masy i wyrobić ciasto. Przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wykrajać kółka i lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez 5-6 minut

zadanie-gotowanie
Tarta grzybowo-mięsna z cykorią 142

masy mięsnej wymieszać z przyprawami i jajkiem, rozrzedzić wodą, dodać posiekany czosnek. Ser z mlekiem i jakiem doprawić do smaku i zmiksować przy pomocy blendera. Na podpieczone ciasto wyłożyć i wyrównać masę mięsną, ułożyć cykorie i zalać polewą serową. Posypać żółtym serem , położyć kilka plasterków chili i posypać szczyptą oregano. Zapiekać

Gotowanie jest łatwe
Tort Marcepanowy z Konfiturą z Róży, Masą Śmietanową oraz Polewą Czekoladową 227

masa śmietanową oraz polewa z gorzkiej czekolady idealnie ze sobą komponują tworząc słodki i wyjątkowy w smaku tort. Torcik idealny dla wielbicieli marcepanu i słodkich ciast.   Tort Marcepanowy z Konfiturą z Róży, Masą Ś m ietanową oraz Polewą Czekoladową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka (osobno żółtka i białka) 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej(...)dzielimy na trzy części (dwie mniejsze - jedną większą na pokrycie całego tortu). Każdą z porcji rozwałkowujemy na grubość ok. 3-5 mm. Na dolny krążek ciasta wykładamy cienką warstwę konfitury z róży. Następnie wykładamy masę marcepanową (w razie potrzeby odcinamy brzegi masy marcepanowej), a na nią wykładamy 1/3 masy śmietanowej. Kładziemy środkowy biszkopt, następnie znów konfiturę, masę marcepanową, krem śmietanowy

Słodka Strona
Ciasto "Pijak" 228

masła Ciasto 1 :  Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Następnie pojedynczo dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.  Ciasto przelać do prostokątnej formy. Piec około 30 minut(...)stopniach. Wystudzić. Ciasto 2 : Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Następnie pojedynczo dodawać po jednym żółtku. Wmieszać aromat. Do masy dodać wiórki i mak. Całość wymieszać. Ciasto przelać do prostokątnej formy. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Krem budyniowy : 300 ml mleka zagotować z cukrem. W 200 ml mleka rozmieszać obie mąki

Ciasta z tradycjami
Gotowana babka zebra 295

Babka, której się nie piecze, a gotuje w specjalnej, szczelnej formie. Jest bardzo miękka, delikatna i wilgotna. Jednym słowem – przepyszna! Moja babka jest dwukolorowa, gdyż do połowy ciasta dodałam kakao. Paski nie do końca udały się jak w klasycznej zebrze, ale babka wyszła super ;) 200 g masła 1 szklanka cukru 5 jajek szczypta soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego(...)miksowanej masy dodać ekstrakt waniliowy, a następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Do białek dodać sól i ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać w ciasto za pomocą łopatki. Masę podzielić na dwie części, a jedną z nich połączyć z pastą kakaową. Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem. Wykładać ciasto do formy naprzemiennie kolorami. Zamknąć pokrywę i włożyć

https:KKuchniaMniam
Tarta ziemniaczano cebulowa z gorgonzolą na drożdżowym spodzie 174

Kruchy, francuski, drożdżowy, wypełniony masą jajaeczno-śmietanaową lub nie, wytrawny lub słodki, na ciepło lub na zimno, kombinacji smakowych jest od groma, są wytrawne i deserowe, jednak pojawia się jeden problem, a mianowicie w nazewnictwie. Ten placek to tarta czy quiche? Tarta to wytrawny lub słodki placek składający się z ciasta i  nadzienia, owe ciasto to najczęściej kruche, potem(...)warzywami, grzybami itp. Czasami, głównie to wytrawne nadzienie, wiązane jest masą śmietanowo-jajeczną. Quiche natomiast pochodzący z Alzacji i Lotaryngii to zawsze placek z ciasta kruchego lub francuskiego, zawsze z nadzieniem wytrawnym i zawsze zalany masą jajeczno-śmietanową, najsłynniejszy to Quiche Lorraine z boczkiem i serem gruyere. Resumując krótkie wprowadzenie, placek wypełniony śmietanowo-jajeczną mieszaniną może być nazwany zarówno tartą

Słodki Kompromis
Nadwiślanka ( sernik gotowany z musem wiśniowym ) 181

zrobić także w blenderze), masło rozpuszczam. Mieszam pokruszone ciasteczka, masło i płatki migdałowe, a następnie wykładam równą warstwą na wyłożoną papierem blachę. Dociskam dnem szklanki - aby spód ciasta był równy i zwarty. Masa serowa: - 1 kg sera trzykrotnie mielonego - 5 jajek - 1 szklanka mleka - 1 duży budyń na 3/4 litra mleka - 1 szklanka cukru - 200 gr masła lub 250 gram(...)rozpuszczenia żelatyny, następnie dodaję odlany sok z wiśni. Galaretkę studzę od czasu do czasu mieszając aby żelatyna nie osadzała sie na dnie. Półściętą wylewam na ciasto. * jeżeli sernik robimy bez wiśni do masy można dodać ulubione dodatki  ( namoczone rodzynki / kandyzowaną skórkę pomarańczową ) ** jeżeli używamy wiśni mrożonych: owoce rozmrażamy na sicie, sok jaki powstaje przy rozmrożeniu odlewamy do sporządzenia galaretki

kawawszklance
Murzynek piernikowy 241

Murzynek piernikowy...Puszyte, wilgotne i mocno kakaowe ciasto.Z dodatkiem przypraw do piernika.Polane błyszczącą polewą kakaową.Szybkie i proste w wykonaniuZapraszam!Składniki:Ciasto:300 g mąki pszennej;1 szklanka białego cukru;1 jajo;3 łyżeczki powideł śliwkowych;1 łyżeczka sody oczyszczonej;1 szklanka mleka;1/2 szklanki oleju;2 łyżki kakao;Opakowanie przyprawy do piernika (40g);Margaryna + bułka tarta do wysmarowania keksówki(...)Polewa kakaowa:2 łyżki kakao;2 łyżki białego cukru;2 łyżki margaryny;2 łyżki mleka.Sposób przygotowania:Jajo utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę.Stale miksując dodać pozostałe składniki tj. mąkę, sodę oczyszczoną, olej, mleko, przyprawę do piernika, powidła i kakao.Ciasto miksować, aż do uzyskania jednolitej masy.Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto.Murzynka piec w piekarniku

Gospodyni Miejska
BUŁKI WROCŁAWSKIE, ORKISZOWE BUŁKI Z PRZEDZIAŁKIEM 294

Resztę mąki, sól, oliwę, ciepłą wodę (u mnie ok.40*C) oraz ciepłe mleko (ok.40*C) a także wyrośnięty zaczyn dokładnie mieszamy przy pomocy haka miksera na jednolitą masę. Można również wyrabiać ciasto ręcznie. Gdy używamy mąki orkiszowej nie musimy ciasta długo wyrabiać, mieszamy tylko do połączenia składników. Gdy użyjemy mąki pszennej, proces ten musi być dłuższy. Gdyby masa była zbyt(...)więcej mąki, u mnie za każdym razem było 550g mąki i 125g wody (w oryginale było 100g). Gotową masę przekładamy do miski przesmarowanej oliwą i odstawiamy pod przykryciem (w dość ciepłe miejsce) na ok. 60-90 minut, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbijamy, formujemy wałek i dzielimy go na 12 części. Ja ważę całe ciasto, dzielę przez 12 i odważam

Smaczne Zdrowe