mazurek jest, jak dotąd, moim ulubionym. Kruchy, delikatny spód i pyszna mleczno-migdałowa masa to dla mnie połączenie idealne. Całość wieńczy dekoracja z bakalii. Mmmmm.... palce lizać :) Ciasto kruche: 2 szkl mąki krupczatki kostka zimnego masła 1/4 szkl cukru pudru 1 jajko 1 żółtko Masa z mleka w proszku: 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 1 szkl mleka w proszku(...)rondelku do czasu rozpuszczenia i połączenia się składników. Zdjąć z ognia i wsypać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać i wylać na ostudzony spód mazurka. Gdy masa lekko przestygnie dowolnie udekorować. Przechowywać w chłodnym miejscu. Ciasta wystarczy spokojnie na dużą blaszkę (24x36cm). Ja z nadwyżki upiekłam 4 małe mazurki w foremkach na mini tarty
Smakołyki Asiormy okrągłe o ś rednicy 28cm wyłoż yć papierem do pieczenia. Wylać na nie ciasto i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni. Piekłam każde ciasto osobno. Składniki na masę : 1,5 łyżeczki kak ao 60g proszku Horlicks * 300g cukru pudru 180g masła (w temperaturze pokojowej) 3 łyżki wrzącej wody Dekoracja: 3 paczki kuleczek Maltesers Wykonanie kremu(...)Masło ut rzeć na puszyst ą masę, dodać kakao , cukier pu der i Horlicks , a następnie zmiksować. Krem podzielić na pół. Jedną cz ęścią przełożyć ciasto, a drugą zostawić na posmarowanie boków i wierzchu. Na końcu o zdobić kuleczkami Maltesers przekrajając je na pół. Jest z tym trochę roboty, ale efekt jest niesamowi ty. *do zakupienia
Mania Wypiekaniatoffi: 300 g herbatników*3 500 ml śmietanki 30% 300 g masy toffi ( kajmaku ) 1czubata łyżka żelatyny 0,5 szklanki gorącej wody Masa śmietanowa: 200 ml śmietanki 30% 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Wierzch ciasta: 50 g startej czekolady deserowej posypki czekoladowe i/lub cukrowe PRZYGOTOWANIE: Formę ( 27*18 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno tak przygotowanej(...)ułożyć kolejną warstwę herbatników - 100 g. Na herbatniki wyłożyć drugą część masy toffi - z mniejszą ilością kajmaku. Wyrównać i wyłożyć ostatnią warstwę herbatników - 100 g. Ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy śmietanowej. Masa śmietanowa - zimną śmietankę ubić dodając w trakcie ubijania cukier puder, a następnie połączyć z serkiem mascarpone. Tak przygotowaną śmietankę wyłożyć na herbatnikach. Ciasto toffi
WSZYSTKO SMACZNEpieprz, gorczycę i ziele angielskie tłuczemy na pył w moździerzu. Majeranek rozcieramy między dłońmi. Dodajemy przeciśnięty kilkukrotnie przez praskę czosnek, żelatynę w proszku, wlewamy zimną wodę. Całą masę mięsną wyrabiamy jak ciasto, dłonią. Mięso musi wchłonąć wodę i zacząć się kleić do ręki – po odwróceniu dłoni do góry nogami spory kawałek masy powinien się mocno trzymać. Po co to wszystko(...)się spoiste i zwarte. W cieście przy zagniataniu i wyrabianiu uwalniamy gluten, przy wyrabianiu mięsa – kolagen, który ma właściwości łączące. Bez tego wędlina po parzeniu porozpadałaby się, kruszyła, nie dała kroić w plastry. Osłonki wyjmujemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Zaginamy i zawiązujemy, mocno, ściśle i dokładnie jeden koniec osłonki bawełnianą nicią. Połowę masy mięsnej przekładamy do osłonki (można sobie
Karo in the Kitchengalaretki cytrynowe żurawina Szpinak rozmrozić następnie odsączyć z wody Jajka zmiksować z cukrem oraz olejem, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, gdy masa jest już połączona dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelać do formy, piec około godziny w temperaturze 180C. Upieczone ciasto(...)pozostawić do przestygnięcia. Z ciasta obciąć wierzch i rozdrobnić na mniejsze kawałki- czyli tzw. mech Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody połączyć z jogurtem, gdy masa zacznie tężeć wylać na spód ciasta, posypać mchem na wierzchu ozdobić żurawiną rrarossa@gmail.com
RAROSSAsody wykonanie: Mąkę wraz z sodą przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, kakao oraz masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajka oraz miód i ponownie chwilkę siekamy a następnie zgniatamy ciasto. Dzielimy je na 5 równych części i każdą wałkujemy na wymiar blaszki (21cm x 25,5 cm lub tortownicy o średnicy 25 cm) w której będziemy piekli. Blaszkę wykładamy papierem(...)włoskich, zmielonych wykonanie: Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo masę kajakową, miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy. dodatkowo: polewa czekoladowa Gotowe blaty przekładamy masą kajmakową. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Gotowe ciasto wstawiamy w chłodne miejsce na 2 – 3 dni aby zmiękło
Domowy Smak JedzeniaMiodowe płaty, przełożone budyniem i masą kajmakową. Zwieńczone orzechami. Składniki na ciasto: 60 dag mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 jaja 2 żółtka 200g masła 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 1 cukier waniliowy Składniki na krem: 2 opakowania budyniu waniliowego 500ml mleka 4 łyżki cukru 50g masła puszka masy kajmakowej Mąkę wymieszać z sodą, posiekać
Słodki Zakątekubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłozyć do formy o wymiarach 25*34 cm (wcześniej wyłożona papierem do pieczenia) i piec około 20-25 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. SKŁADNIKI NA MLECZNA(...)POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 70 g masła Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. gotową polewą polać ciasto. Przechowywać w lodówce. Wyjąć ok 1-2 godziny przed planowanym podaniem, masa dość twardnieje, ale u mnie nikomu to nie przeszkadzało, nikt nie bawił się w wyciąganie ciasta wcześniej tylko jedli zaraz po wyciągnięciu z lodówki
Blondynka Gotujeszpatułki. Przekładamy ciasto do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 35 min. w ok. 170 st C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. składniki na masę serową: 1000 g sera zmielonego 100 g masła 200 g cukru pudru 2 galaretki wiśniowe 500 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło roztapiamy(...)miksującego wlewamy masło, dodajemy ser, cukier i ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy lekko stężałą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna. Gotową masę wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto (ciasto włożone go foremki, w której się piekło). Wstawiamy do lodówki do stężenia. składniki na wierzch ciasta: 2 galaretki malinowe 750 ml gorącej wody
Domowy Smak Jedzeniapuszystej masy, dodać nutellę, wlać mleko, delikatnie zmiksować , wsypać partiami mąkę z orzechami, delikatnie na niskich obrotach lub ręcznie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy, delikatnie wmieszać. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem keksówki o podanych wymiarach, na wierzchu posypać osączonymi wiśniami. Włożyć do nagrzanego do 165*c piekarnika po 20 minutach temp pieczenia zwiększyć
Wanilia i Kardamonzagnieść gładkie ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim spód formy o wymiarach 25 x 40 cm, nakłuć i schłodzić w lodówce przez około 35 minut. Pozostałe ciasto także schłodzić. Masa jabłkowa: 2,5 kg jabłek 2,5 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru bułka tarta Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cieniutkie plasterki. Dodać cukier
Domowa cukiernia Ewyminut w 180 stopniach. Szpinak,fetę i rozgnieciony ząbek czosnku przesmażamy na patelni tak,aby się połączyły. Dodajmy ricottę z rozmąconymi dwoma jajami.Doprawiamy do smaku pieprzem. Wylewamy masę na upieczone ciasto i zapiekamy ok 40 minut (do momentu ścięcia się wierzchu). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytświąteczny przekładaniec to połączenie ciasta o nazwie: „Cycki Murzynki” i duuuużej dawki alkoholu- nazwa więc nikogo nie powinna dziwić ;P Wysoki jegomość wodzi na pokuszenie swoją kremową masą z dużą ilością żółtek, słodkim biszkoptem makowo- kokosowym i zaskakuje kwaskowatością czarnej porzeczki. Alkohol jednak gra tutaj znaczące, pierwsze skrzypce- dzięki niemu „Pijak” nie zamula, a staje się ciastem wykwintnym, słodkim, kremowym(...)łyżce). Pozostałe składniki: duży słoik dżemu z czarnej porzeczki ( najlepszy domowy) duże opakowanie okrągłych biszkoptów ½ szklanki spirytusu polewa WYKONANIE: biszkopt dżem z czarnej porzeczki ciasto makowo-kokosowe masa biszkopty obficie namaczane w spirytusie polewa Smacznego
Domowe ciastaowoce. Ja dzisiaj wybrałam jabłka ale sprawdziłam ten przepis także ze śliwkami, borówkami czy wiśniami. Oprócz większych kawałków owoców układanych na wierzchu można dodać także drobno posiekane do masy dzięki czemu ciasto będzie bardziej wilgotne. Tu dobrze sprawdzają się też winogrona. Ciasto jest proste, szybkie i nie może się nie udać także ciężko znaleźć jakąś wymówkę żeby go nie upiec(...)mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Następnie wbijamy 3 całe jajka, dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy do momentu otrzymania jednolitej masy. Całość przelewamy do blaszki wyłożonej papierem. Na wierzch układamy pokrojone owoce. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 1h (do suchego patyczka
Animelka Blogtartę: 250 g mąki pszennej (można zmieszać z krupczatką) 120 g masła 1 żółtko 50 ml wody szczypta soli Sposób przyrządzania: Do miski wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Tym razem wykorzystałam moją ukochaną cukinię, z której można wyczarować przepyszne(...)dowolnej grubości. Podsmażamy ją do miękkości na odrobinie oleju...nie musimy jej solić, ponieważ kolejnym dodatkiem do tarty będzie słony ser feta. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy ciasto do formy na tartę i ponownie schładzamy przez 20 minut. Ciasto nakłuwamy widelcem. Tartę zapiekamy około 15-20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy ją z piekarnika i nakładamy
upichcic