ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:497/3191)

kolorek 212

tego złapać na zdjęciu, może dlatego, że robiłam fotki wieczorem. To ciasto pokrojone na małe kawałeczki świetnie sprawdzi się np. na dziecięcych przyjęciach.  Uwaga: ciasto trzeba przygotować szybko, za jednym razem, bo masy dość szybko tężeją. Ja posłużyłam się zamrażalnikiem, wkładając ciasto na kilka minut po wylaniu każdej kolejnej warstwy.  *foremka 23*28 cm Składniki: na masę bazową(...)końcu dodać część piany z białek. Całość przelać do foremki, odstawić do stężenia. Następnie zalać różową galaretką. Na końcu wyłożyć masę żółtą, przygotowując ją tak jak poprzednią zieloną. Górę wyrównać przyrządem z ząbkami lub wygładzić łopatką. Całkowicie zastygnięte ciasto po pokrojeniu można udekorować bitą śmietaną i cukierkami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z buraczkami i frankfurterkami 164

cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać do buraczków, doprawić solą , pieprzem, cukrem i octem, dodać mleko i mąkę, po czym dokładnie wymieszać i nastawić na ogień by masa buraczkowa zgęstniała. Ciasto podpiec , ok 15 min w temp 190 st. Na podpieczone ciasto włożyć buraczki, obieraczką do warzyw pokroić całą cukinię na cieniuteńkie plasterki, przykryć buraczki, na wierzchu ułożyć kiełbaski

Gotowanie jest łatwe
Czekoladowe tarteletki z owocami (jak z cukierni!) 195

następnej kolejności w misce powinien znaleźć się cukier i woda. Całość dokładnie ugniatamy, formujemy kulę i lokujemy pod przykryciem na 15 minut w lodówce. Po tym czasie wykładamy ciastem foremki. Następnie masę nakłuwamy widelcem, a na wierzch każdej tarteletki kładziemy zmięty kawałek folii aluminiowej. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 190 stopni z kawałkami folii i kolejne

Życie zamknięte w smaku
Knoppers 1302

kolejną deską i jakimiś słoikami/puszkami/kartonami i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 4. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie całkowicie płynna, polewamy nią przygotowane ciasto (od strony białej masy). Wyrównujemy i ponownie wkładamy do lodówki tym razem bez przykrycia. Po godzinie ciasto możemy już pokroić na kwadraty i podawać :) Smacznego! :) Przepis znalazłam na stronie Moje Pyszności

My Culinary Art
Sernik z musem truskawkowym a'la Panna Cotta 259

Mąkę przesiać, dodać tarte migdały, cukier oraz posiekane masło. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.  Następnie rozwałkować na kształt koła i wylepić dno oraz do połowy brzegi tortownicy o śr. 24cm. Nakłuć widelcem. Masa serowa:  500g białego sera półtłustego,  250g serka mascarpone,  1/2 laski wanilii(...)sernika i mas serowych (użyłam Kamis).  Ser zmielić, dodać mascarpone, nasiona wanilii. Wbić jajka, dodać oby dwie mąki, przyprawę do sernika oraz śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Na cieście rozsmarować mus z truskawek. Następnie wylać masę serową. Piec około 60 minut w temp. 175st. Ostudzić. Wierzch:  1/2 szklanki musu z truskawek,  20g gorzkiej czekolady,  20g białej

Z miłości do słodkości
Przepis #113 Bezglutenowe eklerki 127

temu są o wiele mniej kaloryczne niż tradycyjne. Spróbujcie koniecznie! Wartości odżywcze na 100 g: 256 kcal w tym: B: 7 g; W: 15 g; T: 20 g. Składniki Ciasto   - 100 g masła - 4 jajka - 3/4 szklanki mąki kukurydzianej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - szczypta sody oczyszczonej - 1 łyżeczka cukru lub innego słodzidła - szklanka wody Nadzienie - opakowanie serka mascarpone - duże(...)powstanie gładka masa. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy aż wystygnie. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy ciasto, aż zacznie delikatnie odstawać od naczynia. Tak przygotowaną masą napełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy ciasto tak by powstały eklery. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia  a następnie przekrawamy wzdłuż na pół

Health-Fit-Life
Rogale Marcińskie 205

żeby mak się nie przypalił). Do ciepłej masy dodajemy rodzynki, orzechy(pokrojone na mniejsze kawałki), skórkę pomarańczową,esencję i okruchy biszkoptowe, całość dokładnie mieszamy. Gotową masę pozostawiamy do wystygnięcia w chłodne miejsce.  Składniki ciasto: 4.5 szklanki mąki pszennej typ 500 2 jajka pół kostki drożdży  1/2 szklanki cukru  szklanka ciepłego mleka pół szklanki oleju  2 płaskie(...)gramów margaryny  Wykonanie:  Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozpuszczone w mleku drożdże, cukier, jajka i sól. Całość mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto powinno być lepkie i chłodne. Kolejno ciasto należy uformować w prostokąt, owinąć folią i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę i ponownie wałkujemy

Krakowskie smaki Ani
Tarta serowa ze szparagami 175

moje motto na wiosnę. Dzisiaj szparagi trafiły do tarty i jest naprawdę pysznie. Bardzo kruchy spód (jeżeli macie, pomieszajcie mąkę zwykłą i krupczatkę), zielone szparagi i mocno serowa masa. Gdyby nie ciasto, wszystko byłoby ekspresowe, ale oczywiście kruchy spód można przygotować wcześniej. Szparagów nie trzeba gotować i zazwyczaj nie wymagają obierania. Jeżeli lubicie szparagi, to gorąco polecam! Składniki na formę(...)minut. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Przełożyć na blachę, nakłuć widelcem. Ponownie schłodzić przez 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą, grochem lub czymś podobnym. Piec 15 minut. Następnie usunąć papier i dopiec jeszcze 10 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Szparagi opłukać i osuszyć

Pełny talerz
Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno 23332

Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to ciasto typowo sezonowe, owocowe, mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki(...)wierzch wylać mus truskawkowy, całość schłodzić do zastygnięcia musu - gotowe ciasto kroić w kostkę, przechowywać w lodówce, podawać schłodzone Ciasto jogurtowo-truskawkowe nie jest ciastem szybkim w wykonaniu, ale pomijając czynności przygotowawcze (przygotowanie biszkoptu, masy jogurtowej, musu truskawkowego), potrzebuje głównie czasu na zastygnięcie w lodówce. Ciasto można też wykonać bez pieczenia, zamieniając blaty biszkoptowe na małe biszkopty

Smakołyki Bereniki
Sernik czekoladowy 241

jasną, pieczemy około 40 minut w temp 180-200"C po upieczeniu, posypujemy pozostałą czekoladą i zostawiamy w ciepłym piekarniku. podajemy oprószony kakao. Smacznego:) P.S jeśli wolicie słodkie ciasto do jasnej masy dodajcie roztopioną białą czekoladę, bądź zastąpcie czekoladę gorzką- mleczną

Luźna Kuchnia
Makowiec japoński 167

wersja makowca japońskim się nazywa. Jabłko w makowcu dodaje wilgoci ciastu i sprawia, że nie jest tak "ciężkie". Kruche ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka ½ kostki margaryny 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 1 puszka masy makowej słodkiej 6 białek 4 żółtka 10 dag margaryny 5 łyżek mąki 2 duże jabłka 3 łyżki(...)zrobić zasmażkę, którą dodać do masy makowej razem z bakaliami, proszkiem, miodem oraz jabłkami pokrojonym w kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wylać na kruche ciasto i posypać kruszonką. Makowiec piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach. Można polukrować

Jadło i czytadło
składanka jabłkowa z musem czekoladowym 165

mylić z bezą) były jabłka w galaretce, mus czekoladowy, ciastka i lekka pianka. Wszystko zgrało się idealnie. Zresztą sami spróbujcie, bardzo polecam! Uwaga- żeby wszystkie warstwy porządnie stężały i ciasto dobrze się kroiło, należy przygotować je dzień przed planowanym podaniem. *foremka 25*34 cm Składniki: na blat z białek: 6 białek 60 g mąki pszennej 50 g cukru(...)Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, przestudzić.  Blaszkę, w której piekło się ciasto wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Wyłożyć masę jabłkową i przykryć ciastem z białek. Odstawić do czasu aż jabłka wystygną.  Czekoladę połamać, wrzucić do miski i ustawić nad garnkiem z wrzątkiem. Mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z rabarbarem i masą budyniową 161

Ostatnio obchodziliśmy roczek mojego synka także nie mogło obyć się bez ciast na imprezie. Przygotowałam z tej okazji tartę z rabarbarem i masą budyniową, która stała się hitem imprezy. Wszyscy się zajadali. Polecam bardzo! Tych(...)którzy szukają innych przepisów z rabarbarem odsyłam tu . Niestety mam tylko jedno zdjęcie, bo więcej nie zdążyłam zrobić!   Dla kogo: dla kochających rabarbar dla fanów masy budyniowej dla tartomaniaków Składniki na ciasto: 100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 200g masła (zimnego), pokrojonego na kawałki 370g mąki pszennej jajko szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego Składniki na masę

Mania Wypiekania
Ciasto grysikowe z galaretką i truskawkami 212

przygotowania ciasta grysikowego z galaretką i truskawkami. Poniższe ciasto sprawdzi się idealnie jako słodka, letnia przekąska. Ponadto do jego przygotowania nie potrzebujemy piekarnika ani miksera. Ciasto grysikowe składa się z herbatników, białej masy z kaszy manny, galaretki o smaku truskawkowym i świeżych truskawek. Łatwe, proste i bardzo smaczne. P.S. Grysik to inaczej  kaszka manna :) Składniki na blachę o wymiarach(...)góry to wystarczy, że powbijacie je wykałaczką ;). Przygotowane ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Kroić po zastygnięciu galaretki.  Spód z herbatników, masa z kaszy manny, truskawki i galaretka Pomysł na ciasto ze strony Moje Wypieki

Ugotować
Sernik brzoskwiniowy z kruszonką 170

smakuje wybornie. Choć sernik brzoskwiniowy smakuje wybornie to brzoskwinie można zastąpić nektarynkami. Sernik brzoskwiniowy Składniki: okrągła forma o średnicy 26/28 cm Kruche ciasto 225 g pszennej mąki 150 g zimnego masła 75 cukru 2 żółtka szczypta soli Masa serowa 500 g zmielonego twarogu, u mnie z wiaderka 180 g cukru 2 łyżki skrobii kukurydzianej 1 jajko 125 g masła, miękkiego(...)mniejszą. Większą część rozwałkuj i wyłóż nią dno formy. Nakłuj spód widelcem. Na wierch wylej masę serową. Brzoskwinie pokrój w ósemki i ułóż na masie lekko dociskając. Powinny się lekko zanurzyć. Resztę ciasto pokrusz na brzoskwinie. Wstaw sernik do piekarnika i piecz przez około 40 minut. Wyjmij i dobrze ostudź przed krojeniem. The post Sernik brzoskwiniowy z kruszonką appeared first

codojedzenia
Ciasto Królowa nocy 518

misce miksujemy białka dodając pod koniec po 1 łyżce cukru pudru. Kiedy masa białkowa będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą, żeby ciasto za bardzo nie opadło. Biszkopt przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni C (grzałka góra-dół) około(...)razem jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy czekolada się rozpuści, mieszamy ją, lekko przestudzamy, dodajemy do masy nugatowej i miksujemy. Biszkopt nasączamy pozostałą herbatą z cytryną, wykładamy na niego masę i ewentualnie ozdabiamy wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny

Trzeci talerz
ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA 144

lukrem wygląda bardzo efektownie. Zwykła drożdżówka raczej nie zbudza zainteresowania gości i domowników, natomiast TAKA drożdżówka rzuca się w oczy i przyciąga uwagę wszystkich. Pulchne i mięciutkie ciasto drożdżowe z domową masą makową oraz dodatkową masą z sera białego smakuje rewelacyjnie! Nie jest za słodkie, a obydwa nadzienia sprawiają, że jest wilgotne.  Wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania

Kuchnia MagdaLeny
ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA 155

lukrem wygląda bardzo efektownie. Zwykła drożdżówka raczej nie zbudza zainteresowania gości i domowników, natomiast TAKA drożdżówka rzuca się w oczy i przyciąga uwagę wszystkich. Pulchne i mięciutkie ciasto drożdżowe z domową masą makową oraz dodatkową masą z sera białego smakuje rewelacyjnie! Nie jest za słodkie, a obydwa nadzienia sprawiają, że jest wilgotne.  Wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania

Kuchnia MagdaLeny