ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:491/3191)

Keks piwny 166

Kiedy nudzą mi się ciasta miękkie, z przekładaną masą, szarlotki i serniki, piekę keks tradycyjny , pierniki albo ciasta na białkach. Są doskonałe na każdą chwilę, bo można je długo przechowywać, bo najlepiej smakują, podane z kubkiem gorącej aromatycznej herbaty lub z filiżanką pysznej kawy. Jeśli lubicie ciasta o wyraźnym smaku, zapachu i zwartej konsystencji, a do tego zawierające mnóstwo bakalii(...)migdałów duża łyżka skórki startej z pomarańczy masło do wysmarowania foremek Wykonanie: Masło utarłam z cukrem na biały puch. Jajka zmiksowałam, żeby się dobrze spieniły i wlałam je do masy maślanej. Dalej ucierałam mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. Nie przerywając ucierania   stopniowo dosypywałam mąkę, zmiażdżone w moździerzu goździki i gałkę muszkatołową. Wyłączyłam mikser i wlewając pomału piwo

Kuchnia u Krysi
rogaliki półfrancuskie z makiem i moje kuchenne znaleziska 161

drugim naczyniu  łączymy mąkę z solą. Do pierwszej miski z drożdżami dodajemy jajko i wsypujemy mąkę z solą. Ciasto miksujemy  na najwyższych obrotach aż powstanie jednolita masa. Gdy ciasto zacznie nam się odrywać od brzegów miski możemy  przełożyć go na stolnicę. Rozwałkowujemy go na prostokąt i  na jednej połowie układamy gęsto plasterki masła (na razie połowa(...)wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy na prostokąt, składamy w kopertę trzykrotnie, owijamy folią i wkładamy do lodówki. Czynność powtarzamy trzy razy. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części z każdą rozwałkowujemy na koło i dzielimy na trójkąty. Nadziewamy dżemem lub masa makową i zwijamy w rogaliki. Należy pamiętać żeby zakleić dobrze różki aby w trakcie pieczenia nie wypłynęło nam nadzienie. Rogaliki wkładamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Szybka pomidorowa tarta z ziołowym twarogiem 196

pokrywa jakieś 3/4 okrągłej formy, a resztę trzeba dosztukować z odciętego kawałka ciasta. Dokładnie łączymy ten kawałek z resztą ciasta zlepiając brzegi. Nadmiar ciasta odkrawamy.   Na spód ciasta rozsmarowujemy równomiernie masę twarogową. Na wierzch układamy plastry pomidorów – mogę się na siebie zachodzić, ważne aby dobrze pokrywały cały wierzch.   Tartę wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut

Smaczna Strona
Skubana drożdżówka z migdałami i cynamonem 175

wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt.  2. Z miodu, roztopionego masła, cynamonu. orzechów, cukru i migdałów robimy masę wszystko dokładnie mieszając. Masą smarujemy rozwałkowane ciasto i przecinamy wzdłuż na trzy równe części. Kładziemy jedną na drugą i kroimy na kilka części w zależności od wielkości naszej foremki. Foremkę smarujemy masłem i układamy

Apetyczna babeczka
Kostka alpejska 13466

razem i stopniowo dodawać do ubitych jaj. Delikatnie lecz dokładnie połączyć wszystko. Ciasto wylać na blaszkę (25 x 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 175 stopni.Krem kajmakowo-bezowy:180 g miękkiego masła,puszka masy kajmakowej,25 dkg bezów.Masło utrzeć mikserem. Stopniowo dodawać po łyżce masy kajmakowej. Na koniec(...)łyżeczki żelatyny.Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, na końcu wymieszać z żelatyną.Do dekoracji:50 g gorzkiej czekolady.Na upieczone i przestudzone ciasto wyłożyć krem kajmakowy. Na krem - masę śmietanową. Górę udekorować startą gorzka czekoladą. Ciasto jest niesamowicie pyszne :) Bardzo słodkie, ale nie mdłe. W sam raz dla łasuchów, takich jak ja :DSmacznego!Podoba

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wieniec krucho-ptysiowy ze śliwkami 159

Dostałam kilka pysznych śliwek, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnowały:) Wymyśliłam totalny miks, który okazał się wyjątkowo smaczny. Połączyłam kruche ciasto z ciastem ptysiowym, sosem śliwkowym oraz masą śmietankową. Całość wykańcza garść świeżych owoców, cukier puder i mięta... Ciasto kruche: 150g mąki pszennej, 50g cukru, 100g masła lub margaryny,  jajko. Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekane masło i jajko(...)cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodając śmietan-fix. Ptysie przekroić, przełożyć śmietanką, resztę śmietany wycisnąć na środek oraz brzegi ciasta. Ptysie ułożyć na brzegu ciasta, środek polać masą śliwkową. Schłodzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Pasteis de Nata - portugalskie ciastka. 256

były ,bo już zjedliśmy  , były pyszne  , ponoć  smakowały niemal oryginalnie :) Przyznam ,że bardzo pyszne , chociaż konkretnie słodkie  , mimo ,że ilość cukru ciut ograniczyliśmy . Ciasto francuskie przyjemnie chrupie  , masa budyniowo- jajeczna smakuje słodko i kremowo  , a lekko skarmelizowany wierzch  nadaje charakteru i tego  konkretnego smaku , dzięki któremu ciężko nam poprzestać na jednym ciastku(...)Nadal mieszając wlewać cienkim strumieniem syrop cukrowy (gorący ) W osobnym naczyniu rozetrzeć żółtka (nie ubijać )  i do nich ciągle mieszając wlać gorącą masę jajeczną . Wyjąć cynamon i skórkę z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełnić wylepione ciastem foremki . Piec 16-17 min w piekarniku nagrzanym do 250'C. Wierzch ciastek powinien się skarmelizować a miejscami wręcz przypiec. Takie są najpyszniejsze

Malinowa Kawiarenka
Ciasto alpejskie 16450

ciastem chciałabym powitać wszystkich, którzy zechcą uczestniczyć i śledzić życie mojego   bloga... Ciasto sprawdzi się na każdej uroczystości. Coś słodkiego dla wielbicieli bezów, masy kajmakowej i śmietany. Smaku nadaje także alkohol. Biszkopt: 4 jajka 35 g kakao 40 g mąki pszennej 135 g cukru 1 łyżki kawy rozpuszczalnej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 3 łyżki(...)przestudzić. Śmietanę (schłodzoną) ubić na sztywno (z dodatkiem śmietanfixu i cukru pudru). Do przestudzonej żelatyny dolać wódkę, przelać do śmietany i krótko zmiksować. Wyłożyć i wyrównać na masie kajmakowej. Górę posypać kakao. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego

VioletoweKucharzenie
ŚWIĄTECZNA STRUCLA MAKOWA 196

gładkie, plastyczne ciasto. Odstawiamy je na ok. 1h by wyrosło. Następnie wałkujemy na prostokąt, który smarujemy ubitym białkiem i masą makową.Zwijamy, niezbyt ścisło-> ponieważ masa makowa przebije warstwy ciasta i w makowcu powstanie dziura. Zlepiamy końce, podwijamy je pod spód i wkładamy do długiej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni

chili & sugar
ciasto oczy carycy 1223

oraz proszek do pieczenia i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. składniki na ciasto kakaowe: 40 g mąki orkiszowej 75 g cukru 15 g kakao 70 ml oleju 6 żółtek 2 jajka 1 i 1/2 proszku do pieczenia wykonanie: Jajka miksujemy z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli olej, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz(...)dodatkowo: 2 galaretki zielone lub czerwone 700 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Jeden blat ciasta wkładamy do foremki, równomiernie rozsmarowujemy 1/2 cz. masy. Na masie układamy namoczone w ponczu biszkopty. Zalewamy je tężejącą galaretką i wstawimy ciasto do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje. Następnie na galaretkę wykładamy równomiernie pozostałą

Domowy Smak Jedzenia
Różane ciasto ucierane z żurawiną 106

10dkg suszonej żurawiny 1 łyżeczka mąki pszennej Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy. Żurawinę obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej(...)papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta w garnuszku podgrzewamy sok z cytryny, dodajemy puder i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gorącym lukrem polewamy gorące ciasto, studzimy. Smacznego ☺ Uprzedzając pytania, skąd wziąć cukier różany- nie wiem, ja robię go sama. Płatki dzikiej róży ucieram z cukrem i suszę je na słońcu. Później przesypuję

Wrzosowa Polana
Ciasto sypane z kremem budyniowym 173

zagotować. W międzyczasie w misce utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę. Dodać mąkę i i dokładnie miksować. Masę wlewamy do mleka i dokładnie mieszamy. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając rózgą. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto - 300 g mąki - 100 g cukru - 100 g zimnego masła - 1 jajko - 1/2 paczki proszku do pieczenia Do miski(...)Dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Do tortownicy lub formy na tartę przesypujemy połowę ciasta i dociskamy żeby powstał gładki spód. Wykładamy masę budyniową zostawiając wolne boki. Resztą ciasta posypujemy budyń i boki ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 30-35 minut z termoobiegiem. Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia. Espumisan

Kulinarne życie
Ciasto Kukułka 164

starczyło... ;-) więc wracając do świat, mam tu dziś dla Was fantastyczne ciasto :-) trochę czasochłonne, ale w smaku jest wprost fantastyczne :-) myślę, że będzie smakowało Wam i Waszym gościom... SKŁADNIKI Biszkopt: 10 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 300 g cukierków kukułek 1 l mleka 3 budynie czekoladowe(...)pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki i kakao mieszamy razem i dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, następnie wyjmujemy upieczony biszkopt a piekarnika i upuszczamy go wraz

Czary - gary w kuchni
Przepis #77 Jesienna szarlotka (w zdrowszej wersji) 198

deszczową pogodą. Dla mnie jesień kojarzy się z zapachem szarlotki i smakiem gorącej herbaty. Herbata już w kubku czeka - teraz pora tylko na ciasto:) Zapraszam na moją jesienną szarlotkę na kruchym spodzie z mąki owsianej. Masa to oczywiście pyszne na jabłuszka. Całość przykryłam jogurtem greckim posypanym gorzką czekoladą. Składniki: Spód - 250 g mąki owsianej - 2 jajka - 0,5 łyżeczki sody(...)czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.  Jogurt delikatnie zbieramy z sitka i przekładamy do miski. Dodajemy cukier/słodzik i chwilę ubijamy. Następnie tak przygotowaną masę wykładamy na wystudzone ciasto. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą.   Ciasto polecam przechowywać w lodówce jednak warto wyciągnąć chwilę wcześniej przed podaniem. Szarlotka jest o wiele mniej kaloryczna niż tradycyjna wersja. Idealna na jesienne

Health-Fit-Life
Bananowiec na biszkopcie 186

Bananowiec to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Tym razem zrobiłam za wysoki biszkopt w stosunku do masy i galaretki, ale i tak ciasto było pyszne i już zbliża się ku końcowi :-) Przed podaniem polecam go dobrze schłodzić w lodówce. Zapraszam na przepis 😊 Składniki  (tortown ica 26 cm): biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana(...)puszystą masę z dodatkiem cukru. Banany rozgniatamy widelcem na tzw papkę. Do masła dodajemy stopniowo na przemian rozgniecione banany oraz tężejącą galaretkę. Masę równo rozsmarowujemy na biszkopcie.  Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Na cieście układamy pokrojone w plastry banany. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Następnie zimne mleko

kulinarne odsłony pati