ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:494/3191)

Ciasta jednej miski - słodkości, które nie pobrudzą kuchni 202

szklance), a obowiązkowymi dodatkami są cynamon, kakao i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Należy dodać także proszek do pieczenia i sodę. Po dodaniu wszystkich składników ciasto musi odstać pół godziny. Dopiero po tym czasie masę dokładnie się miesza za pomocą łyżki. Jeszcze prostsze jest ciasto wymagające jedynie 4 jajek i 3/4 szklanki cukru, które należy ubić mikserem na pianę, oraz(...)szklanki mąki i proszku do pieczenia. W celu dodania aromatu można dodać cynamon. Po wylaniu masy do formy na wierzchu należy ułożyć cienko pokrojone plasterki jabłka, a następnie posypać je ponownie cynamonem. Ciasta wykonywane tylko w jednej misce to oszczędność czasu, ale także pieniędzy. Im mniej zmywania naczyń i kuchni, tym niższe zużycie wody, prądu i detergentów. Natomiast pod względem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort orzechowo-czekoladowy z bezą 165

130c i w tej temperaturze pieczemy przez 20min, a następnie zmniejszamy do 100C i pieczemy przez 2h. Upieczoną bezę studzimy w uchylonym piekarniku. ciasto Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy je z cukrem na pulchna masę żółtkową. Po łyżce dodajemy zmielone orzechy. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, proszek do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą orzechową(...)olejek. Miksujemy do uzyskania puszystego, gładkiego kremu. Krem schładzamy w lodówce. tort Na paterze układamy blat orzechowy( ja oba blaty nasączyłam mocną herbatą), na niego wykładamy gęsto masę czekoladową, przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko dociskamy i ponownie wykładamy krem czekoladowy. Na sam koniec bardzo delikatnie na warstwę kremu przekładamy bezę. Tort schładzamy w lodówce. I jemy! Artykuł Tort orzechowo-czekoladowy

Raj dla Podniebienia
Czekoladowy 3 bit bez pieczenia 152

Wersja nieco odchudzona słynnego ciasta 3 bit. Spód z herbatników z masłem orzechowym a masa z twarogu. Przygotowanie: 30 minut Koszt: Tanie Dzisiaj przygotowałam coś wyjątkowego. Ciasto specjalnie wykonane na zamówienie z większą ilością białka i mało słodkie. Jedyne co ściągnęłam od podstawowej wersji 3 bita to herbatniki. Zamiast słodkiej masy z puszki zamieniłam je na masło orzechowe. Specjalnie wykorzystałam(...)Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i ostudzoną dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie. 3. Formę wykładamy herbatnikami. Na nie rozsmarowujemy masło orzechowe i przykrywamy ponownie herbatnikami. Wylewamy masę (wierzch posypałam pokruszonymi orzechami) i wkładamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc, aby stężało dobrze.  Przepis możecie pobrać w formacie PDF i do wydrukować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sernik krakowski 144

kratką z kruchego ciasta i polany lukrem. Tak robiła moja babcia i ja tak robię. Żrodło czasopismo Moje Gotowanie 1997 Składniki Ciasto 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1/2 kostki masła 5 łyżek cukru sól  Masa serowa 1 kg sera twarogowego tłustego 10 jajek 1,5 szklanki cukru 4 łyżki masła 100 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)miksować z cukrem dodając stopniowo po jednym żółtku. Następnie wlewać masło, wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową, a na sam koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto i ułożyć paseczki ciasta tworząc kratkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godzinę. sernik krakowski

O kuchni z uczuciem
Ciasto z połówek jabłek 177

delikatnie widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 40-45 minut. Do szklanki cukru dodajemy odłożoną łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy, na gładką masę. Po wyjęciu ciasta z piekarnika od razu polewamy wierzch ciasta lukrem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Pyszna czekoladowa tarta z orzechami laskowymi 145

lekko przyrumienione)  4. Rozpuszczamy czekoladę, dodajemy śmietanę i podgrzewamy do zagotowania, można dodać ewentualnie trochę cukru lub ksylitolu, dodajemy pod koniec łyżeczkę ekstraktu waniliowego. 5. Wylewamy czekoladową masę na upieczone ciasto i posypujemy pokrojonymi na pół orzechami, odstawiamy w chłodne miejsce, na ok 1 godzinę.  Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Rewelacyjne Ciasto "Pijak" 1123

Rewelacyjne ciasto o niechlubnej nazwie "Pijak" na puszystym biszkopcie z aksamitną masą budyniową, genialną warstwą kokosowo makową, orzeźwiającą, przełamującą słodkość konfiturą porzeczkową i okrągłymi biszkopcikami polanymi czekoladą to wyjątkowy wypiek łączący wiele smaków które jako całość tworzą niezwykle smakowite ciasto. Polecam. Ciasto "Pijak" - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru(...)mieszając do momentu zagotowania i zgęstnienia masy. Gdy budyń będzie gotowy zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Masło ucieramy na białą, puszystą masę i powoli (po jednej łyżce) dodajemy budyń. Biszkopt smarujemy dżemem, na niego wykładamy ciasto makowo-kokosowe i rozprowadzamy krem. 50 ml wódki mieszamy z 50 ml mleka. Biszkopty moczymy w alkoholu, a następnie układamy na masie (możemy

Słodka Strona
Szafranowe ciasto z kokosowym mlekiem 155

Upiekłam je z kokosowym mlekiem, w którym również rozpuściłam czekoladę na ganache. Wspaniałe smaki i aromaty w jednym. Szafranowe ciasto z kokosem….Koniecznie musicie upiec na święta! Szafranowe ciasto Składniki: foremka babka z kominkiem, 1,5 l 0,5 g szafranu, zmielonego, na czubek noża 1 łyżka rumu 200 g masła, miękkiego 150 ml kokosowego mleka 240 g pszennej(...)Zmiksuj masło z cukrem, dodając pod koniec miksowania po jednym jajku. Wlej szafran i kokosowe mleko. Zmiksuj do połączenia składników. Przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj szpatułką do ciasta. Formę z kominkiem wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Wyłóż masę do formy, wygładź powierzchnię i piecz przez 50 minut w nagrzanym uprzednio piekarniku. Wyjmij ciasto

codojedzenia
Ciasto jaglane z kiwi 231

Ciekawy deser w postaci ciasta bez odrobiny cukru. Całej masie słodkości dodają jedynie banany, zaś kiwi dodaje nutę kwaśnego smaku. Ciasto jest zdrowe i mogą go z spokojnym sumieniem jeść również osoby na diecie. SKŁADNIKI 150 g kaszy jaglanej 500 ml wody szczypta soli 2 łyżki masła 2 banany 4 kiwi WYKONANIE Wodę zagotować, wsypać do niej kaszę jaglaną, dodać(...)masy jaglanej dodać oba banany i jedno kiwi, zmiksować na jednolitą masę (najlepiej użyć w tym celu blendera ręcznego). Tak przygotowaną masę przełożyć do formy i wyrównać górę. Pozostałe kiwi pokroić w plastry i wyłożyć na cieście. Piec przez około 35 minut

Passions hobbies life
Sernik kokosowy z chia i pianką z białej czekolady 158

szklanka śmietany słodkiej 30% 50 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: Niebieska posypka z opłatka (waflowa) Wykonanie sernika: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Masa serowa: Nasiona chia przesypać do kubeczka zalać mleczkiem kokosowym, zamieszać, odstawić na 20 minut w celu(...)napęcznienia. Zrobi się galaretka. Mielony twaróg, umieścić w misie miksera dodać pozostałe składniki, zmiksować , krótko, po czym wlać mleczko z nasionami i ponownie zmiksować, tylko do połączenia. Masę serową, wylać na kruche ciasto, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 15 minut, po czym temperaturę pieczenia zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut. Studzić przy lekko uchylonych

Wanilia i Kardamon
Sernik dyniowo - czekoladowy, zebra 387

minut. Piec w 200`C około 15 minut ser biały, mascarpone, mączkę kukurydzianą i cukier umieścić w misie miksera i zmiksować na gładka masę. Dodawać kolejno po 1 jajku, mieszając krótko tylko do połączenia składników. Połowę ciasta przełożyć do drugiej miski. Jedną część zmiksować z dyniowym puree i skórką otartą z 1 pomarańczy, drugą natomiast z przesianym przez sitko kakao(...)powinny mieć podobną gęstość. Wylewać na przygotowany spód naprzemiennie - jedną porcję ciasta ciemnego, jedną porcję ciasta żółtego. Gdy będzie dość gęste pomóc sobie trochę łyżką rozprowadzić ciasto na boki. Kolejne warstwy pod ciężarem masy będą rozlewać się same, a jeśli nie to rozpłyną się w piekarniku pod wpływem temperatury wstawić do nagrzanego piekarnika do 180`C i piec 15 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jeżynowa rolada z serkiem 112

pół szkl cukru 2 łyżeczki żelatyny jeżyny ok 1 szkl  polewa czekoladowa Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę, do maki dodać proszek do pieczenia i stopniowo dodać do jajek, ubite ciasto wylać na dużą blachę na papier . Piec w temp 180 st przez 10 min. Wyjąć położyć na ściereczce, zdjąć papier ze spodu(...)rulon. Żelatyną rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody. Śmietanę ubić blenderem razem z serem owocami (trochę jeżyn zostawić na przybranie) i cukrem  Dodać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wystudzonym cieście. Zrolować , wstawić do lodówki do schłodzenia. Na koniec udekorować rozpuszczoną czekoladą i owocami

Gotowanie jest łatwe
Tort truskawkowy bez pieczenia 459

miski i dokładnie połącz, możesz zmiksować. Wylej na zieloną piankę i ponownie wstaw tortownicę do lodówki - na kilkanaście minut, aby masy trochę stężały. Na górę wylej zimną galaretkę agrestową, może być już lekko tężejąca, i udekoruj ciasto truskawkami tak, by zanurzały się w galaretce. Włóż ciasto na przynajmniej kilka godzin do lodówki lub najlepiej na noc. Rano zdejmij obręcz tortownicy(...)rady: Możesz dać do ok 1/3 więcej śmietanki i truskawek, np. 600 ml i 600 g, aby uzyskać lżejsze pianki. Tort będzie wtedy też nieco wyższy, bo mas będzie więcej. Twardsze ciasto jednak również świetnie smakują i kroi się je bardzo łatwo. Jeśli galaretka z tak małej ilości wody zaczęła zbyt szybko tężeć lub już stężała, wystarczy podgrzać

Anioszek w kuchni
Orzechowiec 1341

rozpadnie się na talerzu. Idealny dla wielbicieli ciast z orzechami i nie tylko. Składniki: (blacha 25x35) Ciasto miodowe: 550 g mąki tortowej 2 jajka 150 g cukru pudru 200 g miodu 180 g margaryny lub masła 2 łyżeczki sody Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich drobno posiekanych 100 g cukru 125 g margaryny 2 łyżki miodu Krem budyniowy: 10 łyżek(...)temp. 180 stopni około 15 minut. Masa orzechowa:  Cukier, margarynę i miód rozpuścić w rondelku. Dodać posiekane orzechy i podgrzewać do czasu, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wyłożyć na blat ciasta i upiec. Krem budyniowy:  Obie mąki wymieszać ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego mleka wlać rozmieszane w mleku mąki, dobrze mieszać aż powstanie

talerz przyjemności
Muffinki cytrynowe z kremem limonkowym i bitą śmietaną robione z sercem ..... 172

sobą (jajka, oliwa, mleko, cukier wanilinowy, cukier cytrynowy, aromat waniliowy, aromat cytrynowy i skórkę z cytryny). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy po łyżeczce kremu cytrynowego. Następnie wylewamy resztę ciasta do foremek(...)limonki oraz mąkę. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając. Gotujemy aż krem zgęstniej. Wyłączamy gaz i dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem przelewamy do miski, przykrywamy go folią (dociskamy folię do kremu, aby nie powstał kożuch) i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Krem limonkowy

Projekty ze smakiem