Pyszny sernik z kulkami orzechowymi i masą kokosową, a to wszystko między kakaowymi biszkoptami. Bardzo pracochłonne ciasto ale myślę, że smak ciasta wynagradza nam włożoną w niego pracę. Ciasto wychodzi bardzo wysokie, ale możecie zrobić go również na jednym biszkopcie i z 1 kg sera. Przepis dostałam od siostry męża. Zapraszam do spróbowania 😃 Składniki (blaszka 36/24,5 ): biszkopt kakaowy ( składniki(...)pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy przez 30 min. w 170 st. C do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie usunąć
kulinarne odsłony patipszennej poznańskiej 50 g cukru pudru 75 ml mleka Przygotowanie: Obie mąki przesiewam i mieszam ze sobą dodając stopniowo cukier. Dolewam mleka i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Następnie łączę ciasta drożdżowe (A) i ryżowe (B) i mieszam aż do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Odstawiam na 4 godziny w ciepłe miejsce (u mnie na całą noc). Następnego dnia rano
Poranek na słodkolodówki na około 60 minut Prostokątną formę smarujemy masłem, wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem Pieczemy 180ºC przez około 12 minut białka ubijamy z cukrem, szczyptą soli i octem Na ciasto wylewamy połowę masy bezowej, zapiekamy jeszcze około 5 minut pozostałą pianę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i zapiekamy Śmietanę ubijamy, żelatynę namaczamy, pomalutku dolewamy do śmietany galaretkę przyrządzamy
Luźna Kuchniaumieścić równy blat. Budyń ugotować w 500 ml mleka, rozpuszczając ksylitol. Przestudzić kilka minut i wyłożyć budyń na ciasto, wyrównać i odstawić, by wystygło całkowicie. Galaretkę rozpuścić w 125 ml wrzątku, dodać do musu jabłkowego, masę włożyć do lodówki na 15 minut. Na przestudzony budyń wyłożyć jabłka i wstawić całość do lodówki na kilka godzin, by stężało. Serek(...)grecki i serek kremowy, ucierać jeszcze kilka minut. Blat z budyniem i jabłkami wyjąć z tortownicy i umieścić na paterze lub odpowiednio dużym talerzu. Wyłożyć na wierzch masę, posmarować również boki ciasta. Rozdrobnić drugą część ciasta i obsypać wierzch oraz boki (można wydrapać tylko środek, by użyć samej zielonej części, można to zrobić widelcem). Przepis dodaję do akcji Piecz
FitKotjedzenia. Tatuś w końcu musiał go na chwilkę porwać Przygotowanie ciastek – do miski wrzucić wszystkie składniki i za pomocą miksera wymieszać. następnie wysypać ciasto na stolnice i rękoma zagnieść na gładką masę. Uformować kulę. Przygotowanie ciastek w thermomix do naczynia miksującego dodać migdały (mogą być w skórkach)zmiksować obroty 8, czas 6 sekund dodać masło, szczyptę soli,mąkę, cukier(...)żółtka wyrobić ciasto, czas 2 minuty, interwał. Ciasto będzie miało konsystencję sypką wysypać ciasto z thermomix i zagnieść rękoma na gładką masę. Uformować kulę. reszta jak niżej. Na stolnicę wysypać odrobinę mąki, wyłożyć część ciasta. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Za pomocą radełka lub nożna do krojenia pizzy wycinać prostokątne ciasteczka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć
Kuchnia Pokoleńrozkruszyć blenderem, rozpuścić masło lub margarynę i dodać do herbatników, dodać łyżkę kakao i dokładnie wszystko wymieszać. Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć na dnie ciasto z herbatników i dokładnie docisnąć. Przygotować masę serową: Ser zmiksować z cukrem i szczyptą soli na gładką masę. Pod koniec ucierania nie przerywając dodawać stopniowo po jednym jajku. Pod koniec miksowania dodać(...)śmietanę oraz esencję waniliową i wszystko dokładnie wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać 4 łyżki kakao i dokładnie wymieszać. Do wyłożonej ciastem tortownicy wlewać na przemian jasną i ciemną masę serową. Gotowy sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 150 stopni C. Gdy minie czas pieczenia należy wyłączyć piekarnik
Na słodko lub wytrawnieBabeczki z masą budyniową i owocami to jedne z bardziej popularnych mini wypieków w naszych domach. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto na babeczki z budyniowym, przepysznym kremem i aromatyczne truskawki to niezwykle smaczne mini wypieki, które szybko i prosto przygotujemy w naszych domach. Kruche Babeczki z Truskawkami i Kremem Budyniow ym - Składniki: spody do babeczek: 300 g mąki(...)ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem metalowych foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów babeczek przez ok. 8 minut w temperaturze 175 -180 stopni. Studzimy. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy
Słodka Stronawyraźnym kawowym akcentem. Składa się z dwóch warstw masy straciatella oraz masy cappuccino. Smak kawy dodatkowo podkreślają podłużne biszkopty, które zostały nią nasączone i oddzielają warstwy masy straciatella. Spód to kakaowe herbatniki. Ciasto będzie smakowało przede wszystkim tym, którzy lubią wypieki z dużą ilością bitej śmietany oraz posmak kawy i gorzkie kakao. Jeśli chodzi o moje wrażenia/odczucia(...)tego ciasta, to – jak dla mnie – jest ono zbyt śmietanowe. Dobre – jednak w małych ilościach. Masa straciatella: 450 ml śmietanki 30% lub 36% 30 g posypki cukrowej o smaku kakaowym 1 płaska i 3/4 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Masa straciatella: 500 ml śmietanki 30% lub 36% 30 g posypki cukrowej o smaku kakaowym 1 płaska
Smaki Na TalerzuMASA NA ULE Biszkopty rozdrabniamy w malakserze na okruszki Orzechy również Do miski dajemy biszkopty, orzechy, cukier puder, cukier waniliowy, kakao, mleko i rozpuszczone masło-zagniatamy masę tak by przypominała ciasto. Zawijamy w woreczek by nie obeschła. KREM Do małego garnka dajemy mleko, cukier puder i żółtka i podgrzewamy na małym ogniu mieszając do zgęstnienia. Ściągamy z ognia(...)szprycy lub rękawa cukierniczego. SKŁADANIE ULI Foremkę delikatnie smarujemy wodą, wypełniamy ją masą, dobrze uciskając. Następnie np końcem łyżki drewnianej robimy dziurę. Do niej wciskamy trochę kremu, i przykładamy ciasteczko lub biszkopta, delikatnie otwieramy foremkę i wyciągamy gotowego ulika. Tak postępujemy z całym ciastem. Ja robiłam rożnej wielkości uliki i misie :) Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWykonanie: Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie smażymy je z cukrem. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. (UWAGA: placki należy przekładać gorącymi jabłkami). Przełożenie ciasta: Placek orzechowy- masa jabłkowa - placek makowy - masa jabłkowa - placek kokosowy - masa jabłkowa - placek kakaowy - polewa
psgotujemywyjdzie zawsze! Jest cienki, a jednocześnie m oże służyć jako baza na ciasto z kremem. Gdy się upiecze dwa lub trzy takie cienkie biszkopty - można wówczas zrobić ciasto przekładane ulubioną masą i przybrać owocami. Składniki: 3 jajka rozm. L 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Ja, miksując składniki(...)dopiero teraz wyłączamy malakser Nastawiamy piecyk na 160 stopni C Masę na biszkopt przekładamy do formy o wymiarach 39 cm x 24 cm i wkładamy do piecyka na 25 minut Po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy biszkopt w środku jeszcze 5 minut. Następnie uchylamy drzwiczki (nie wyjmujemy ciasta) i przez kolejne 3 minuty trzymamy biszkopt w piecyku. Dopiero
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkoniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki oraz kakao. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż składniki się ładnie połączą. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przekładamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku przez około 35 - 40 minut(...)żelatyną i miksujemy. Wrzucamy połowę pokrojonych w kosteczkę brzoskwiń (drugą połowę kroimy w plasterki do dekoracji) i mieszamy łyżką odstawiamy na 15 minut do lodówki żeby nam masa trochę stężała. Pierwszy blat ciasta kładziemy na paterze/ talerzu i smarujemy go dżemem, następnie wykładamy połowę masy śmietankowej i przykrywamy drugim blatem. Na drugi blat wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy ostatnim
Moje-pitraszeniechwil! Dokładnie jest to sernik na zimno o smaku cappucinno, wykonany z prawdziwego twarogu z dodatkiem śmietanki kremówki, na podłużnych i kruchych biszkoptach. Wierzch ciasta również zdobią biszkopty, ale okrągłe i w wersji mini. Masa serowa z dodatkiem kawy cappuccino jest kremowa i delikatna w smaku, dosłownie rozpływa się w ustach. Dodatek kawy do masy nadaje jej lekkiej goryczki, dlatego(...)ilość cukru dopasowujemy do własnych preferencji, w zależności czy lubimy mocno słodkie, czy lekko wytrawne ciasta. Samo przygotowanie takiego deseru zajmuje nie więcej niż 20 minut! Jednak przed degustacją musi trochę postać w lodówce, aby masa nieco stężała. Smakuje naprawdę rewelacyjnie i znika w tempie ekspresowym! Składniki: 150 g biszkoptów podłużnych 500 g sera twarogowego (może być z wiaderka
Kuchnia MagdaLenyidealnie wyważona – słodycz masła orzechowego, kremu z orzechów laskowych i czekolady jest przełamana kwaśnymi powidłami domowej roboty. Całość polana polewą nugatową. Na wierzchu ułożyłam motylki z masy marcepanowej. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – kostkę masła – niepełne 2 szklanki cukru (ja daję ok 1 szklanki) – cukier waniliowy – 2 łyżki kakao – 1/2 szklanki czerwonego wina/soku owocowego (jeżeli(...)wypadku z większości cukru, jak nie z całego. Do miski wbić jajka, wsypać mąkę z proszkiem. Dodać ostudzoną masę czekoladową. Dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i bez grudek. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem – 40 minut minimum. * Pokroić ciasto na cztery równe warstwy. Jeden blat (górę dolnego) posmarować masłem
Szybko Tanio SmacznieMazurki goszczą na naszych stołach raz do roku, dlatego są długo wyczekiwane i smakują tak wyjątkowo. To cienki placek z kruchego ciasta obłożony różnego rodzaju słodkimi masami. Dzisiejszy mazurek jest nieprzyzwoicie pyszny. Kruche ciasto mazurkowe to nie jest zwykły kruchy placek jaki pieczecie w ciągu całego roku. Upieczony został z dodatkiem gotowanych żółtek i dlatego jest wyjątkowy - niesamowicie kruchy, rozpływający(...)kruche ciasto umieścić w misie robota i zagniatać do momentu, aż połączą się w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i umieścić na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkować, następnie wylepić nim blaszkę, wysmarowaną uprzednio masłem. Ponakłuwać widelcem i podpiec w 200`C przez 15 minut figi, rodzynki opłukać i osuszyć. Z daktyli usunąć pestki. Migdały sparzyć i zdjąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!