ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:487/3191)

Pierogi z makiem i skórką pomarańczową 149

się połączą a ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto wyjąć z misy, uformować kulę włożyć do woreczka i odłożyć na około pół godziny by ciasto odpoczęło. Odrywać po kawałku rozwałkować na grubość około 3mm.  Masa makowa: Mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Następnie wlać lekko zrumienione masło, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały i  wymieszać. Masę odłożyć(...)jednakowo pochłania mleko dlatego jeśli masa makowa będzie zbyt rzadka przełożyć na gęste sitko by odsączyć z nadmiaru płynu.  Z rozwałkowanego ciasta wykrawać koła o średnicy około 6 cm. Na środek nałożyć łyżeczkę masy makowej i zlepiać pierogi. W garnku zagotować wodę włożyć pierogi i gotować około 4 minuty od wypłynięcia.  Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową, polać zrumienionym

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka z czerowoną porzeczką i czekoladą 109

mieć coś pysznego do schrupania Do tej pory moim numer jeden były te ciasteczka pistacjowo-limonkowe . Ciasteczka z czerwoną porzeczką i czekoladą stanowią dla nich dużą konkurencję. Słodycz kruchego ciasta i gorzkiej czekolady przełamana jest kwaskowatą, orzeźwiającą porzeczką. Polecam te letnie ciacha <3 POTRZEBUJEMY (na około 22-25 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko(...)porzeczki 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem. Ucierając dodajemy jajko i  żółtko, mąkę (przesianą) z proszkiem do pieczenia, aromat waniliowy. Gdy masa jest gęsta, wyjmujemy ciasto z miski i wyrabiamy ręcznie dodając pokruszoną na drobne kawałki czekoladę. Masę dzielimy na dwie części i z każdej formujemy wałek i grubości mniej więcej 5 cm. Owinięte

WYSPA SZCZĘSLIWA
Makowiec Z Bezą Na Kruchym Cieście 4222

piec w ten sam sposób :) Składniki na średnią prostokątną blaszkę: Ciasto : 3 niepełne  szklanki mąki tortowej 2 żółtka i 1 całe jajko 1/2 szkl cukru 3-4 łyżki śmietany 18 % 1/2 kostki masła bądź margaryny 1 płaska łyżeczka prosz. do pieczenia parę kropel esencji migdałowej lub arakowej Masa Makowa : 400 gr gotowego mielonego maku 2 białka 3 żółtka(...)masłem i łączymy go z odsączoną masą makową. dodajemy także bakalie, aromat migdałowy oraz żółtka i ubite 2 białka. 4. Aby nie tworzył się zakalec, smarujemy spód ciasta białkiem, następnie wykładamy masę makową. Na gorę wykładamy kupkami lub rozsmarowujemy bezę. Pieczemy w temp. 180-190 stop przez około 1 h. na środkowej półce bez termoobiegu

Gotowanie...to proste !
Sernik z wiśniową wkładką 151

minut. Masa serowa: Żółtka ucieramy z masłem i cukrem pudrem. Partiami dodajemy twaróg. Pod koniec wsypujemy obie mąki i dokładnie mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej wrzucamy rozmrożone,posiekane wiśnie. Sernik: Większą  część ciasta rozprowadzamy(...)tortownicy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 10 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę wiśniową i pieczemy 30 minut. Na lekko zapieczoną masę wiśniową ,wylewamy drug,serową. Z mniejszej części ciasta kruchego wykrawamy np. serduszka i kładziemy na wierzch sernika. Sernik wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy następne 30 minut ( wierzch zacznie się rumienić) Można posypać cukrem

Słodkości i nie tylko
Sernik gotowany 207

Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 30 minut, po czym wyjąć, podzielić na 3 części i upiec 3 placki (190 st C na złoty kolor).2. Do garnka włożyć ser, dodać masło, jajka, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać i podgrzać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać mleko wymieszane z mąką

Kuchnia domowa Ani
Pleśniak 358

łyżki oleju ok. 500 g dowolnych owoców (borówki, truskawki, maliny itp.) cukier puder do oprószenia Pleśniak - Sposób przygotowania: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny. Po tym czasie blaszkę ok. 20 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia(...)cukier, po czym dodajemy wanilię (lub cukier z wanilią). Zmieniamy poziom robota na najniższy i powoli wsypujemy proszki budyniowe. Na końcu dodajemy olej. Masę przekładamy na podpieczony spód, a na nią wykładamy owoce. Pozostałą część ciasta wyciągamy z zamrażalki i ścieramy na wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze ok. 185 stopni przez ok. 30-40 minut. Gdy ciasto przestygnie oprószamy cukrem

Słodka Strona
Sernik z masą kajmakową 328

serową: 50 g masła 750 g sera białego zmielonego może być z kubełka 100 g cukru 4 jajka opakowanie sermixu 125 ml mleka 250 g gotowej masy kajmakowej Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i mikserem wymieszać . Następnie wsypać do tortownicy o średnicy 23 cm i lekko ugnieść. Przygotowanie masy serowej: jajka ubić z cukrem na puch(...)mleko z całym proszkiem budyniowym wymieszać i wlać do masy serowej). Masę po wymieszaniu dzielimy na 2 części. Do jednej dodaj masę kajmakową i dokładnie wymieszaj mikserem. Na ciasto jasne wyłóż masę serową ( w zależności od piekarnika można zapiec ok. 15 minut ) po czym wlać masę z  kajmakiem. Wyrównaj powierzchnię i piecz ok. 45 - 50 minut w temp

Słodkości i nie tylko
Niemieckie przekładane ciasto drożdżowe (Bienenstich) 144

Ciasto drożdżowe przełożone masą budyniową, z przypieczoną skorupką migdałową na wierzchu. Niemiecki klasyk, a dla mnie nowość, bo nigdy wcześniej nie spotkałam się z ciastem drożdżowym przekładanym kremem (co innego pieczone razem z nadzieniem - dżem, ser, mak, a nawet nutella). Byłam zmuszona wprowadzić jednak pewną zmianę w przepisie, stąd moja wersja różni się nieco od tradycyjnego 'Bienenstich

Arabeska waniliowa
Proste ciasto marchewkowe, marchewkowiec bez miksera 133

koniecznie zajrzyjcie na jej profil. Jak smakuje ciasto marchewkowe? Pysznie. Jest wilgotne, dzięki dodatkowi korzennych przypraw, pachnie piernikowo. Jeśli lubicie ciemniejszy kolor, dodajcie 2-3 łyżki kakao do masy. Przepisów na ciasto marchewkowe na blogu jest już kilka, jednak ten jest chyba najprostszy. Ciasto wykonacie w jednej misce z pomocą łyżki. Nie musicie wyciągać miksera i miksować, bo składniki

Mieszam w Garnku
PYSZNA SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK 138

lukier: * 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% * 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo:  * jabłka (ilość zależy od wielkości blachy) * cynamon *  cukier waniliowy Wykonanie: Ze składników na ciasto kruche zagnieść masę. Podzielić na pół i obie połówki owinięte folią włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. Po tym czasie jedną połówkę ciasta rozwałkować na wielkość blachy (u mnie była

Zrób to smacznie
Sernik na zimno z jogurtów greckich i galaretką 187

Najprostsze, ale nie należące do najszybszych ciast - sernik na zimno. Chwila cierpliwości i można cieszyć się smakiem. Składniki: Masa serowa: 3 opakowania (900g) jogurtu greckiego np. Bakoma 1 galaretka np. truskawkowa (o obniżonej zawartości(...)cukru) Wierzch: 1 galaretka np. pomarańczowa (o obniżonej zawartości cukru) Sposób przygotowania: Opakowanie galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy i lekką stężałą mieszamy z jogurtami greckimi. Masę przelewamy do formy. Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie rozpuszczamy galaretkę w szklance gorącej wody. Studzimy i lekką stężałą przelewamy na masę serową. Sernik ponownie chowamy do lodówki

Truskawkowa Fiesta
Murzynek 169

szkl mąki wiórki kokosowe do posypania Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Ostudzić. Odlać 2/3 szkl, to będzie polewa na ciasto. Do pozostałej masy dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać do formy (11x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia

Smakołyki Asi
Murzynek na mleku z powidłami 204

spirytus ( ewentualnie wódka). Kiedy masa ostygnie dodajemy żółtka, mąkę przesianą z sodą. Mieszamy na gładką masę. Nie zapominamy o powidłach. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy. Wymieszane dokładnie ciasto przekładamy do okrągłego naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą ( połowę ciasta). Wsypujemy żurawinę na całej powierzchni i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około godziny

Różowa kuchnia
Chleb ze słonecznikiem 276

łyżką i dodajemy rozpuszczone drożdże w szklance ciepłej wody. Następnie rozpuszczamy w 1,5 szklance ciepłej wody sól i dodajemy do składników. Przyprawiamy odrobiną pieprzu, czosnku i zagniatamy ciasto na jednolita masę. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (20 minut). 2. Nastawiamy piekarnik na 200 C. Formy smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Dzielimy ciasto na dwie części i wykładamy

Gotuj Z Muzyką
Wytrawne babeczki z serem feta, oliwkami i pomidorami 183

czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, zioła. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre, czyli kefir, masło, jajka. Płynną masę dodajemy do składników suchych i niedbale mieszamy łyżką.Suszone pomidory, oliwki i ser feta drobno kroimy, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy.Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania