ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:487/3191)

Ciasto z konfiturą różaną, szybkie, bez miksera 147

lekko przestudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. Można udekorować je polewą lub lukrem, ozdobić bakaliami. Do ciasta można dodać dowolną konfiturę lub dżem, bakalie, kakao – to jedno ciasta a zastosowań masa! Do tego proste, szybkie i smaczne – takie jak lubię i zapewne większość z Was gdy nie ma czasu Polecam na rodzinny weekend lub spotkanie z bliskimi w tygodniu

Zasmakuj Kuchni
Ciasta z kremem / śmietaną 161

Ciasto truskawkowa fantazja       Ciasto brzoskwiniowe z kremem i galaretką       Ciasto wiśniowe wariacje        Ciasto ajerkoniakowe        Rolada cytrynowa z masą śliwkowo-orzechową       Fale Dunaju        Ciasto mleczna kanapka z jagodami        Ciasto jagodowe tajemnica lasu

Passions hobbies life
Pączki z marmoladą 132

letnim mleku rozpuszczamy drożdże, mąkę i cukier. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto wraz z wyrośniętym rozczynem. Wyrabiamy masę ręką do momentu aż ciasto zacznie odklejać się od dłoni (w razie potrzeby dolać mleka lub dosypać mąki). Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie przerabiamy chwilkę, aby odpowietrzyć

Krokusowy Dom
Słodko – słone ciasto – obłędne 191

ciasto wymaga niejednej dokładki. Nie da się zjeść tylko jednego kawałka. Jest wspaniałe. Zaskakujący smak słodyczy przełamany słonym. Musicie spróbować. Składniki: 1 gorzka czekolada – kila kostek 4-5 1 puszka masy krówkowej (wkładam całą puszkę – lekko otworzoną do garnka z wodą – do połowy puszki, gotuję, żeby masa w puszce zmiękła) 1 duże opakowanie petitków 1 duże opakowanie(...)całości petitki (normalnie – małymi dziurkami do góry), na petitki reszta kremu. Na krem krakersy do góry nogami, na krakersy masa krówkowa, masa mascarpone i na masę mascarpone starta gorzka czekolada. Wkładamy ciasto z całą formą do lodówki na kilka godzin. Kroimy w formie. Ja użyłam formy która wygląda jak tortownica kwadratowa. Bardzo wygodna do robienia tego ciasta. Rysunek poglądowy

MojaQchnia.pl
Ciasto 'Milky way' bez pieczenia 310

czasie moje odkrycie, niedawno pojawił się tu wpis z przepisem na mazurek milky way, w archiwum bloga można też znaleźć sernik czy tradycyjne ciasto pieczone milky way. Dzisiejsze ciasto to smakowita masa mleczna (bardzo zresztą podobna, jak ta we wspomnianym Kinder Country, jednak tym razem dodałam odrobinę mleka w proszku mniej, aby masa była rzadsza i trochę nawilżyła ciasteczka) między(...)drugim. Wylać połowę masy i rozsmarować ją łyżką. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać resztę masy i ponownie na wierzchu ułożyć herbatniki. Czekoladę wraz ze śmietaną kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej (instrukcja jak to zrobić znajduje się w zakładce "Uwagi praktyczne"). Polewę wylać na wierzch ciasta. Całość przykryć i wstawić do lodówki na noc. Przed podaniem wyciągnąć z lodówki

Słodkie inspiracje
50 słodkich świątecznych przepisów 293

dodatkiem kaszy manny Szybkie pomarańczowe ciasto Murzynek z serem. Czekoladowe ciasto z serem. Ciasto marcepanowe. Przepis dla wielbicieli marcepanu. Delikatnie cytrynowa babka. Szybkie, łatwe i bardzo puszyste ciasto dla każdego. Rolada z masą makową. Drożdżowy makowiec. Szybkie pomarańczowe ciasto z kisielem Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem Śmietankowy sernik z gruszką Aromatyczny murzynek z marmoladą Babka limonkowa (bez miksera) Pyszny waniliowy

Słodkie okruszki
Ciasto Zemsta Teściowej - wersją z % 2024

żelatyny 1/5 wody Warstwa z bezą: 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 50 g płatków migdałów Wykonanie:  Z podanych składników  na kruche ciasto wyrabiamy jednolitą masę i dzielimy na dwie równe części. Jedną część wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 24 x 24 (moja blaszka była troszkę większa) wyłożoną papierem do pieczenia, przed pieczeniem

W Moim Magicznym Domu
DROŻDŻÓWKI SEROWO-KOKOSOWE 136

razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. 2.W tym czasie robimy nadzienie: twarożek mieszamy z żółtkiem, cukrem, mąką i wiórkami na jednolitą masę. 3. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy nadzieniem. 4.Zwijamy do środka jeden bok. Następnie nakładamy drugi bok. 6. Ciasto tniemy na 8 równych kawałków. 7. Powstały kawałek łapiemy

słodki bratek
19. Jak śliwka w kompot: czyli wegańska tarta śliwkowo - jabłkowa 201

lniane z 3 łyżkami ciepłej wody, aż do powstania gęstej zawiesiny. 2.. W dużej misce zagnieść dokładnie mąkę, zawiesinę, olej kokosowy, słodzidło. Dodawać zimnej wody, aż ciasto złączy się w zwartą masę i uformować kulę. 3. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. 4. Do rondelka wrzucić starte na dużych oczkach, obrane jabłka. Dodać

Pland based fille
Rozetki, czyli smażone ciasteczka skandynawskie 187

duże jajka 250 ml mleka 1,5 łyżeczki cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej smalec lub olej (do smażenia) cukier puder (do oprószenia) Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką, płynną masę o konsystencji odrobinkę gęściejszej niż ciasto naleśnikowe. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy 1-2 łyżki mąki, jeśli za gęste – dolewamy troszkę mleka. Gdy składniki się połączą

MyCookBook.pl
Cebularze z pieczarkami 203

sól. Jak cebula zacznie mięknąć, dodajemy pieczarki i dusimy do czasu, aż cebula będzie mięciutka ( nie zapominajmy o mieszaniu ) .Składniki na ciasto wkładamy do maszyny do wyrobu ciasta i wyrabiamy na gładka masę (oczywiście ręcznie tez można ). Wyrobione ciasto , przekładamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut . Po tym czasie ciasto dzielimy na małe porcje

Ogrodnik w podróży
Ciasto drożdżowe z jeżynami 153

Sposób przygotowania: Z niewielkiej ilości mąki, cukru, mleka i drożdży robimy zaczyn, odstawiamy na kilka minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka, olej, mleko i zaczyn, ciasto mieszamy mikserem na gładką masę. Pozostawiamy pod przykryciem na godzinę, ciasto przekładamy do formy (25x40 cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą, na wierzch układamy jeżyny. Składniki kruszonki łączymy ze sobą, posypujemy

Bajeczna Kuchnia
mazurek jabłkowo – pomarańczowy 201

godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (25 x 21 cm). Pieczemy w 180 st. C do chwili, aż ciasto się zrumieni. składniki na masę jabłkowo pomarańczową: 2 pomarańcze 3 jabłka 2 łyżki cukru 1 galaretka pomarańczowa 50 g płatków migdałowych wykonanie: Pomarańcze obieramy z białych części i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy(...)garnka wkładamy owoce, cukier i odparowujemy nadmiar soku, pod koniec smażenia dodajemy płatki migdałowe. Następnie zestawiamy z ognia dodajemy galaretkę, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą masę przekładamy na upieczone i wystudzone ciasto. Dekorujemy np. płatkami migdałowymi, żurawiną

Domowy Smak Jedzenia
Najlepsze domowe gofry z balsamicznymi truskawkami 224

składniki wkładam do miski dokładnie mieszam.Dodaję żółtka, olej, mleko i wodę mineralną - całość miksuję mikserem na gładką masę.Białka ubijam na sztywną pianę, która dodaję do masy i delikatnie mieszam. Odstawiam ciasto aby odpoczęło na około 20 minut. Rozgrzewam gofrownicę i nakładam ciasto, piekę około 4 minut (czas jest zależny od gofrownicy, jeżeli otworzymy ją zbyt wcześnie ciasto

Magiczna kuchnia Darii
Ciasto Shrek 191

Pyszne lekkie ciasto w wiosennych kolorach.Składniki:Biszkopt:4 jajka3/4 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki olejuMasa zielona:1 duża butelka zielonego napoju typu Kubuś (900ml)3 budynie śmietankoweMasa śmietankowa:500 ml śmietany 30%1 zielona galaretka (dowolna)Dodatkowo:2 opakowania delicji2 zielone galaretkiSposób przygotowania:1. Robimy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek, białka(...)następnie wlewamy zimną galaretkę. Masę wykładamy na delicje.5. Dwie zielone galaretki robimy według przepisu na opakowaniu (możemy jedynie trochę zmniejszyć ilość wody). Lekko tężącą galaretkę wylewamy na masę śmietankową.6. Ciasto schładzamy przed podaniem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tort truskawkowy bez pieczenia 368

miski i dokładnie połącz, możesz zmiksować. Wylej na zieloną piankę i ponownie wstaw tortownicę do lodówki - na kilkanaście minut, aby masy trochę stężały. Na górę wylej zimną galaretkę agrestową, może być już lekko tężejąca, i udekoruj ciasto truskawkami tak, by zanurzały się w galaretce. Włóż ciasto na przynajmniej kilka godzin do lodówki lub najlepiej na noc. Rano zdejmij obręcz tortownicy(...)rady: Możesz dać do ok 1/3 więcej śmietanki i truskawek, np. 600 ml i 600 g, aby uzyskać lżejsze pianki. Tort będzie wtedy też nieco wyższy, bo mas będzie więcej. Twardsze ciasto jednak również świetnie smakują i kroi się je bardzo łatwo. Jeśli galaretka z tak małej ilości wody zaczęła zbyt szybko tężeć lub już stężała, wystarczy podgrzać

Anioszek w kuchni
Czekoladowe ciasto słodzone daktylami, z dodatkiem herbaty earl grey 270

dawna w głowie mam ciasto słodzone daktylami. Nawet kilka takich przepisów, na ciasta gdzie zamiast cukru była zmiksowana masa z daktyli, wypróbowałam ale niestety zawsze wychodził z nich zakalec. To czekoladowe ciasto z daktylami… nie jest niestety wyjątkiem – też wyszedł zakalec. Nie widać go na zdjęciu (byłam nawet podekscytowana jak odkroiłam te kilka kawałków, że się w końcu(...)gorącej wody przez ok 5 minut. Z herbaty wyjąć torebkę, zalać daktyle i odstawić na ok 30 minut. Zmiksować daktyle z herbatą na gładka masę. Nagrzać piekarnik do 170 stopni, Formę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem albo nasmarować masłem. W misce wymieszać mąkę, proszek i kakao. Następnie dodać zmiksowane daktyle, masło i jajka i dokładnie wszystko zmiksować. Przełożyć do formy

Cooking for Emily
Mazurek z karmelizowaną skórką pomarańczową 172

kruchym ciastem i czekoladą. Bez tego ciasta nie wyobrażam sobie Wielkanocy     Ciasto (spód): 250 g mąki Basi Tortowej Extra 1 łyżka mąki ziemniaczanej 180 g masła 90 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli   Masa pomarańczowa: 3 spore pomarańcze 250 g dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki wody(...)minut w temperaturze 190°C.   Oddzielnie w kąpieli wodnej rozpuść dwa rodzaje czekolady, każdą z jedną łyżką masła. Następnie na upieczone ostudzone ciast ułóż warstwę przygotowanej masy pomarańczowej. Wierzch polej dwoma rodzajami rozpuszczonej czekolady.   Mazurek podawaj obficie posypany płatkami migdałów. Z tym ciastem Wasza Wielkanoc będzie niesamowicie smaczna. Mam nadzieję, że przepis

kuron.com.pl
Szarlotka piernikowa z jabłkami 207

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki na blaszkę 24x36cm Ciasto piernikowe: 650g mąki 250g masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 100g śmietany 2 łyżeczki (np. domowej ) przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 200g orzechów 100g masła ⅓   szklanki cukru Masa budyniowa: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 biała czekolada Warstwa(...)rondelka z grubym dnem, dodajemy cukier. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu ciągle mieszając. Ciepłą masę rozsmarowujemy na przygotowanym ostatnim blacie nieupieczonego ciasta i dopiero wkładamy do piekarnika. Blaty studzimy. Masa budyniowa: Z 400ml mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy z proszkiem budyniowym. Pozostałą część stawiamy na ogniu i łączymy

Kuchnia w czekoladzie
Terapeutyczne brownies z różą 226

masy dodajemy płynną, przestudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Wylewamy na wcześniej przygotowaną formę. Równomiernie rozkładamy owoce róży na cieście, lekko dociskając je, żeby zanurzyły się w masie. Pieczemy 18-20 minut, aż ciasto jest ścięte z góry, ale wciąż wilgotne. Kiedy ciasto lekko ostygnie, okrawamy brzegi i wyrzucamy ciasto do góry nogami na blat. Chojnie posypujemy je waniliowym cukrem pudrem

les mirabelles